Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τριχόπτωση: Οι 10 Πιο Πιθανές Αιτίες Που Την Προκαλούν

Αιτίες τριχόπτωσης 10 συνήθεις παράγοντες - The Cover
Αιτίες τριχόπτωσης 10 συνήθεις παράγοντες - The Cover

Αιτίες τριχόπτωσης: Δες ποιες είναι οι 10 πιο πιθανές αιτίες που μπορεί να παρουσιάζεις ξαφνική απώλεια μαλλιών, γενικευμένη ή εστιασμένη

Η απώλεια μαλλιών ξαφνική ή σταδιακή είναι πολυπαραγοντική. Οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες με συνήθη ύποπτο την έλλειψη βιταμινών. Προσοχή όμως, η τριχόπτωση δεν είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε χωρίς ιατρική καθοδήγηση ή χωρίς την ανεύρεση της αιτίας. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η επίσκεψη σε δερματολόγο, ώστε να βρεθεί η αιτία μέσω εξετάσεων.

Επίσης, θα σας συμβουλεύαμε να αποφύγετε την άσκοπη κατανάλωση συμπληρωμάτων, καθώς αν δεν έχετε διαπιστωμένη έλλειψη σε κάποιες βιταμίνες και απαραίτητα στοιχεία για τον οργανισμό, με τα συμπληρώματα μπορεί να φέρετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Διαβάστε παρακάτω, ποιες είναι οι πιθανές αιτίες πίσω από την τριχόπτωση.

#1. Δίαιτες

Οι εξαντλητικές δίαιτες, οι απότομες αλλαγές στην διατροφή μπορούν να διαταράξουν τον μεταβολισμό, τον ορμονικό κύκλο και κατά συνέπεια τον κύκλο ζωής της τρίχας και έτσι να δεις απότομη τριχόπτωση. Μην μπαίνεις σε εξαντλητικές δίαιτες χωρίς καθοδήγηση διατροφολόγου. Έχε υπόψιν, πως οι χορτοφαγικές δίαιτες και οι δίαιτες πτωχές σε πρωτείνες και υδατάνθρακες έχουν συνδεθεί με την ξαφνική απώλεια μαλλιών.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι προσλαμβάνετε πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες για να ενισχύσετε την ενέργεια στα θυλάκια και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη.

Κοτόπουλο, ψάρι ή αυγά και ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα είναι επίσης απαραίτητα. Το μπρόκολο, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, τα φυλλώδη πράσινα είναι πλούσια σε βιταμίνη D και τα αμύγδαλα και τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Θα χρειαστείτε επίσης άφθονο σίδηρο, ωμέγα-3 και -6 και βιοτίνη, ενώ ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12 είναι βασικά επειδή βοηθούν στην παραγωγή νέων κυττάρων τρίχας.

#2. Κληρονομικότητα

Η αλωπεκία, δυστυχώς…κληρονομείται. Στην περίπτωση που παρατηρείτε το ίδιο μοτίβο αλωπεκίας με κάποιο μέλος της οικογένειας και έχετε εστιασμένη απώλεια μαλλιών, σίγουρα πρέπει να συμβουλευτείτε δερματολόγο, καθώς η μοναδική λύση για εσάς, ίσως είναι η μεταμόσχευση μαλλιών.

#3. Έλλειψη βιταμινών

Πολλές φορές η έλλειψη βιταμινών, είτε προέρχεται από στερητικές δίαιτες και δίαιτες πτωχές σε θρεπτικά συστατικά, είτε από δυσαπορρόφηση τους από τον γαστρικό σωλήνα, μπορεί να είναι η κύρια αιτία τριχόπτωσης. Σε αυτή την περίπτωση, πολλές φορές συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα που θα σας θορυβήσουν ώστε να απευθυνθείτε σε παθολόγο ή δερματολόγο, για τις απαραίτητες εξετάσεις και για την σωστή καθοδήγηση. Σίδηρος, Β12, D, μαγνήσιο και φυλικό οξύ, όλα μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαλλιών ή και την απώλεια τους. Σε κάθε περίπτωση, αν η έλλειψη βιταμινών δεν οφείλεται σε πτωχές δίαιτες, θα πρέπει να διερευνηθούν από παθολόγο, τα αίτια που κρύβονται πίσω από την έλλειψη βιταμινών.

Διάβασε περισσότερα, σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις τριχόπτωση από έλλειψη βιταμινών.

#4. Άγχος

Το άγχος, είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, τον οποίο μπορείς να ελέγξεις αποκλειστικά και μόνο…εσύ. Μην διστάσεις να ζητήσεις επαγγελματική στήριξη και καθοδήγηση, σε περίπτωση που νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα επίπεδα του στρες.

#5. Ορμονικές διαταραχές

Ορμονικές διαταραχές μπορεί να αντιμετωπίζουμε σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Κατά την περίοδο κύησης όπως και κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να βιώνουμε μια προσωρινή απώλεια μαλλιών ή και λέπτυνση της τρίχας. Αυτό συνήθως αντιμετωπίζεται προσωρινά με κάποια συμπληρώματα καθώς μπορεί να παρατηρείται παράλληλα έλλειψη σιδήρου. Επιπλέον, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση, σε κάποιους ελαφριά και σε κάποιους άλλους πιο έντονη. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτές τις καταστάσεις χρειάζεστε καθοδήγηση ενδοκρινολόγου.

#6. Παθολογικές καταστάσεις

Δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η δερματίτιδα, σύνδρομα δυσαπορρόφησης λόγω νόσων του εντέρου, αυτοάνοσα νοσήματα όπως για παράδειγμα ο λύκος, μπορούν να σχετίζονται με την απώλεια μαλλιών. Σε αυτή την περίπτωση, για να ελεγχθεί η τριχόπτωση, πρέπει να καταπολεμηθεί η αιτία που είναι το ίδιο το αυτοάνοσο.

#7. Καθημερινές συνήθειες

Οι σφιχτές κοτσίδες, η συνεχής χωρίστρα στο ίδιο σημείο, το συχνό “τράβηγμα” με την βούρτσα κατά το styling των μαλλιών σας, όλα λίγο-πολύ μπορούν να συνεισφέρουν στην τριχόπτωση. Απόφυγε να δένεις σφιχτά τα μαλλιά σου, μην κάνεις συνεχώς χωρίστρα στο ίδιο σημείο και απόφυγε το θερμικό styling όσο γίνεται περισσότερο.

#8. Τοξικά συστατικά προϊόντων για τα μαλλιά

Αν μέχρι τώρα άκουγες ότι πρέπει να αποφεύγεις τα θειικά άλατα στα σαμπουάν και δεν ήξερες το γιατί, αρκεί να σου πούμε πως τα θειικά άλατα (SLS/SLES) μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση, καθώς μένουν στον θύλακα της τρίχας και με την χρόνια χρήση τον αποδυναμώνουν. Δες τα βλαβερά συστατικά στα σαμπουάν και τα τοξικά συστατικά καλλυντικών, ώστε να μάθεις να τα αποφεύγεις.

#9. Φάρμακα

Πολλές φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να παρουσιάζουν παρενέργειες και μια από αυτές ίσως είναι η τριχόπτωση. Φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των ανοσοκατασταλτικών, επηρεάζουν γενικότερα τον οργανισμό, όχι μόνο με τις παρενέργειες και ίσως η αιτία της τριχόπτωσης σας να κρύβεται εκεί.

#10. Extensions

Και όμως, τα extensions που χρησιμοποιούν εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, μπορούν να αποδυναμώσουν τον θύλακα της τρίχας, ο οποίος δεν αντέχει περισσότερο βάρος από αυτό για το οποίο υπάρχει. Απόφυγε τα βαριά clip-on extensions και ακολούθησε άλλες μεθόδους για να ενδυναμώσεις τα μαλλιά σου, φυσικές θεραπείες για την τριχόπτωση αλλά και έξυπνα τρικ για να δώσεις περισσότερο όγκο στα μαλλιά σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς να μακρύνεις τα μαλλιά σου πιο γρήγορα

Η καλύτερη λύση για την τριχόπτωση όταν δεν υποκρύπτονται παθολογικά αίτια; Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με σωστό τρόπο μαγειρέματος και προϊόντα περιποίησης μαλλιών που δεν περιέχουν τοξικά συστατικά.

Ετικέτες: