Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να αποτρέψεις τους ανεπιθύμητους τόνους στα μαλλιά

Ανεπιθύμητοι κίτρινοι και πορτοκαλί τόνοι στα ξανθά μαλλιά: μάθε γιατί εμφανίζονται και πως να αποτρέψεις την εμφάνιση τους

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά το υπέροχο ξανθό που απόκτησες στο κομμωτήριο, οι αντιαισθητικοί τόνοι, χάλκινοι ή κίτρινοι, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Εσύ αρχίζεις να αναρωτιέσαι, μήπως η κομμώτρια δεν έκανε καλά την δουλειά της; Μήπως έβαλε λάθος χρώμα βαφής; Μήπως δεν έβαλε καλή ποιότητα βαφής; Σου το λέμε υπεύθυνα πως δεν συνέβη τίποτα από όλα αυτά.

Οι πιθανές αιτίες εμφάνισης ανεπιθύμητων τόνων στα μαλλιά, είναι πολλές και μπορεί όλες μαζί να συνεισφέρουν σε αυτό το αποτέλεσμα, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν άξιζε το ντεκαπάζ.

Σε προηγούμενο αφιέρωμα σου έχουμε πει πώς να διώξεις τους ανεπιθύμητους τόνους από τα ξανθά μαλλιά με hair toners, αλλά και πώς να αφαιρέσεις την κιτρινίλα με τα καλύτερα silver shampoo. Σήμερα θα σου πούμε πώς να εμποδίσεις την εμφάνιση πορτοκαλί και κίτρινων τόνων, γιατί η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία.

Αρχικά, πρέπει να σου πούμε από προέρχονται αυτοί οι τόνοι. Όταν τα μαλλιά υπόκεινται στην τεχνική εργασία του ντεκαπάζ, το χρώμα των μαλλιών ανοίγει αποκαλύπτοντας την μελανίνη, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό της τρίχας. Η μελανίνη σε ανοιχτές βάσεις έχει κίτρινο χρώμα, ενώ σε σκούρες βάσεις έχει κόκκινο και πορτοκαλί. Έτσι, όταν βλέπεις να εμφανίζονται αυτοί οι τόνοι στα μαλλιά, μερικές εβδομάδες μετά το ντεκαπάζ, στην ουσία πρόκειται για επανεμφάνιση των φυσικών σου τόνων και όχι για “δημιουργία” κίτρινων και πορτοκαλί αποχρώσεων.

Αυτή η επανεμφάνιση λοιπόν, επιταχύνεται από πολλούς παράγοντες.

Φυσικές-βάσεις-και-υποτόνοι

#1. Σκληρό νερό

Ένας παράγοντας που δύσκολα μπορείς να αποφύγεις, είναι το σκληρό νερό της βρύσης. Τα μεταλλικά άλατα του νερού, εγκαθίστανται στο περίβλημα της τρίχας προκαλώντας το ξεθώριασμα και το θάμπωμα του χρώματος. Σε αυτό το πρόβλημα, υπάρχει λύση και λέγεται φίλτρο. Εφαρμόστε φίλτρο για τα άλατα στην ντουζιέρα σας και θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα για ένα ζωηρό χρώμα στα μαλλιά.

#2. Δεν χρησιμοποιείς προϊόντα για βαμμένα μαλλιά

Με πιο σημαντικό, ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα. Τα σαμπουάν που περιέχουν sulfates, είναι πολύ σκληρά όχι μόνο για τα βαμμένα μαλλιά, αλλά και για το δέρμα της κεφαλής γενικότερα. Στα βαμμένα μαλλιά όμως, εκτός του ότι αφαιρούν την φυσική λιπαρότητα τους αφήνοντας τα ξηρά και αφυδατωμένα, αφαιρούν μαζί και το χρώμα τους. Προτίμησε να χρησιμοποιείς ένα σαμπουάν ειδικό για βαμμένα μαλλιά και δεν θα το μετανιώσεις. Εμείς σου προτείνουμε της σειρά της Schwarzkopf BC Color Freeze.

#3. Δεν χρησιμοποιείς αντηλιακό για τα μαλλιά

Όπως το δέρμα σου χρειάζεται προστασία από τον ήλιο, έτσι και τα μαλλιά σου. Ιδίως εάν έχουν υποστεί χημικές διεργασίες όπως οι βαφές και το ντεκαπάζ που αφήνει την τρίχα εκτεθειμένη, τότε σίγουρα χρειάζεσαι εξειδικευμένα προϊόντα για την φροντίδα των μαλλιών το καλοκαίρι. Εμείς λατρεύουμε το Chi Rosehip Oil Dry UV Protecting Oil (17.00€), με προστατευτικά UV φίλτρα, ροδέλαιο, μετάξι, Βιταμίνη C & αντιοξειδωτικά.

#4. Χλώριο νερού πισίνας

Το χλώριο εκτός του ότι αφαιρεί το χρώμα από τα μαλλιά σου, τους προκαλεί ξηρότητα. Και όταν τα μαλλιά είναι ξηρά και ταλαιπωρημένα, δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να διατηρήσουν το χρώμα τους. Αν θέλεις οπωσδήποτε να κάνεις μπάνιο σε πισίνα, θα σου συνιστούσαμε -όσο αστείο και αν ακούγεται- να χρησιμοποιήσεις σκουφάκι για τα μαλλιά.

#5. Έχεις μόνιμη βαφή κάτω από το ξανθό σου

Είτε μαύρη, είτε σοκολατί, είτε κόκκινη, η μόνιμη βαφή που είχες περάσει στα μαλλιά σου θα κάνει ξανά την εμφάνιση της. Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις, ακόμη και αν σε προετοιμάσουν με κάποιες θεραπείες αφαίρεσης χρώματος. Πολλές φορές μάλιστα αυτές οι “θεραπείες” που υπόσχονται απομάκρυνση του τεχνητού χρώματος προ του ντεκαπάζ, είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση πιο έντονων πορτοκαλί τόνων στα μαλλιά.

Δες στην φώτο, πόσο διαφορετικά ανοίγουν τα μαλλιά στο φυσικό τμήμα, από το βαμμένο μαύρο τμήμα των μαλλιών, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί η ίδια φόρμουλα.

#6. Λούζεσαι πολύ συχνά

Όσο περισσότερο λούζεις τα μαλλιά σου, τόσο πιο εύκολα θα ξεθωριάσει το χρώμα. Όσο “μόνιμη” και αν είναι η βαφή η οποία χρησιμοποιήθηκε μετά το ντεκαπάζ, η τρίχα στο λούσιμο απορροφά νερό και διογκώνεται και έτσι χάνει το χρώμα της ευκολότερα. Εκτός από την χρήση φίλτρου στο ντουζ και την χρήση sulfate-free σαμπουάν, προσπάθησε να μη λούζεσαι καθημερινά.

#7. Το πορώδες των μαλλιών σου

Το πορώδες των μαλλιών, είναι η δυνατότητα τους να απορροφούν υγρασία και στοιχεία των προϊόντων που εφαρμόζεις. Αυτή η απορροφητικότητα των μαλλιών σου εξαρτάται από την κατάσταση τους, από το ιστορικό εργασιών στα μαλλιά σου και από άλλους παράγοντες. Τα ταλαιπωρημένα μαλλιά συνήθως έχουν υψηλό πορώδες που σημαίνει ότι ναι μεν απορροφούν εύκολα όσα τους εφαρμόζεις -πχ. βαφές ή θεραπείες- αλλά τα αποβάλλουν εξίσου εύκολα.

Τώρα, λογικά ήδη σκέφτηκες: “Μα αφού απορροφούν πολύ εύκολα τη βαφή, δεν θα έπρεπε να την συγκρατούν και για περισσότερο;” Η απάντηση είναι όχι.

Το πορώδες των μαλλιών, στην ουσία σημαίνει πως τα λέπια της τρίχας στα μαλλιά σου είναι συνεχώς ανοιχτά, κάτι το οποίο προκαλείται και από το ντεκαπάζ, αφού αυτό αλλάζει το PH τους και τα κάνει περισσότερο αλκαλικά. Με το ντεκαπάζ, ανοίγουν τα λέπια της τρίχας ώστε να αφαιρεθεί το φυσικό τους χρώμα, να εφαρμοστεί το νέο τεχνητό χρώμα και στην συνέχεια με ένα εξουδετερωτικό σαμπουάν τα λέπια να κλείσουν.

Η αλήθεια είναι όμως πως ποτέ τα λέπια της τρίχας δεν κλείνουν εντελώς με εξουδετερωτικά σαμπουάν και αφού έχουν γίνει αλκαλικά, το PH τους δεν αλλάζει τόσο εύκολα. Για αυτό πρέπει να εφαρμόζεις συνέχεια θεραπείες όταν τα μαλλιά σου έχουν υποστεί ντεκαπάζ. Καθώς τα λέπια της τρίχας παραμένουν συνεχώς ανοιχτά και ευαίσθητα, εκτίθενται συνεχώς σε επιθετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (ήλιος, ρύποι, σκληρό νερό, νερό πισίνας κτλ.).

Η λύση για το υψηλό πορώδες, δεν είναι το συνεχές λούσιμο με σαμπουάν που εξισορροπούν το ph. Η λύση για υγιή μαλλιά και ουδέτερο πορώδες, είναι να αφήσεις τα μαλλιά σου στην ησυχία τους για πολύ καιρό πριν αποφασίσεις να γίνεις ξανθιά, ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όταν εφαρμοστεί ντεκαπάζ. Διάβασε πώς να προστατέψεις τα μαλλιά σου από το ντεκαπάζ.

Extra tips: Έχε υπόψιν πως εάν μετά από ντεκαπάζ και ρεφλέ με σαντρέ βαφή, τα μαλλιά σου καταλήξουν σχεδόν γκρι ή και λίγο πράσινα κάποιες φορές, αυτό υποδεικνύει πως τα μαλλιά σου έχουν πολύ υψηλό πορώδες και υπερ-απορρόφησαν το σαντρέ της βαφής. Μην ανησυχείς όμως, γιατί με λίγα λουσίματα αυτοί οι τόνοι θα εξαφανιστούν.

#8. Λούστηκες πολύ σύντομα μετά το κομμωτήριο

Κάτι που ακούς συχνά και πολλές κομμώτριες δυστυχώς παραλείπουν να το αναφέρουν, είναι η αποφυγή λουσίματος για 2-3 μέρες μετά το κομμωτήριο. Όπως είπαμε, τα λέπια είναι ανοιχτά και με το πρώτο λούσιμο είναι πολύ εύκολο να αφαιρεθεί η βαφή. Περίμενε τουλάχιστον 48 ώρες πριν τα λούσεις για πρώτη φορά.

#9. Styling με θερμικά εργαλεία

Αν έχεις κάνει ντεκαπάζ στα μαλλιά σου, με θεραπείες μπορείς να τα επαναφέρεις σε μια πολύ καλή κατάσταση. Αν όμως έχεις κάνει ντεκαπάζ ΚΑΙ χρησιμοποιείς συνεχώς θερμικά εργαλεία, για να το πούμε απλά…τσουρουφλίζεις τα μαλλιά σου. Αραίωσε το styling, προτίμησε χτενίσματα που δεν χρησιμοποιούν θερμικά εργαλεία, όπως πχ. οι μπούκλες χωρίς θερμότητα και τις λιγοστές φορές που δεν μπορείς να το αποφύγεις, χρησιμοποίησε οπωσδήποτε θερμοπροστατευτικό μαλλιών. Εμείς λατρεύουμε το Bumble & Bumble Hairdresser’s Invisible Oil Heat/UV protective primer.

#10. Το λάθος ξεκινά από το κομμωτήριο

Δυστυχώς, 1 στις 10 φορές…γίνεται και αυτό. Όταν θέλουμε ξανθό σαντρέ επιπέδου 8 στα μαλλιά, πρέπει αυτά να ανοίξουν στο επίπεδο 9. Αν θέλουμε 9 σαντρέ ξανθό, πρέπει να ανοίξουν ως το επίπεδο 10. Και αυτό γιατί όταν μπαίνει σαντρέ, τα μαλλιά πάντα θα σκουρύνουν έναν τόνο. Επίσης, αν έχεις πολύ σκούρη φυσική βάση, πρέπει να συμβιβαστείς με την ιδέα ενός πιο ζεστού ξανθού χρώματος στα μαλλιά. Ζεστό όμως δεν σημαίνει χάλκινο, αλλά ζεστό μπεζ, χρυσό ξανθό κτλ.

Επίσης, αν δεν ανοίξουν αρκετά στο κομμωτήριο, από κάτω αποκαλύπτονται αρκετά σκούροι κόκκινοι/πορτοκαλί τόνοι, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να εξουδετερωθούν με το ρεφλέ.

Ο πιο ασφαλής τρόπος, είναι το αργό ξάνοιγμα των μαλλιών σου σε 2-3 ραντεβού, ώστε να αφαιρεθούν με ασφάλεια οι ανεπιθύμητοι κίτρινοι και πορτοκαλί τόνοι που κρύβονται στα βαμμένα ξανθά μαλλιά.

Μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Google News και να γίνεις μέλος της κοινότητας μας στο Viber, για να διαβάζεις πρώτη όλα μας τα αφιερώματα!

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται