Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι απολέπιση να κάνεις ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας

Τι απολέπιση να κάνεις ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου και ποια προϊόντα να διαλέξεις

Τι απολέπιση να κάνεις ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας - The Cover

Κάθε επιδερμίδα έχει τις δικές της ανάγκες και η skincare ρουτίνα περιποίησης, δεν είναι one size. Διαφορετικοί τύποι επιδερμίδας μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά στα ίδια προϊόντα και για αυτό η ρουτίνα περιποίησης πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

Αυτό προϋποθέτει να επιλέγεις συστατικά και προϊόντα για τον τύπο της επιδερμίδας σου. Πρέπει να διαλέγεις σωστές κρέμες, σέρουμ, μάσκες και απολεπιστικά. Ειδάλλως, μπορεί να προκαλέσεις τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείς.

Διάβασε παρακάτω, τι απολέπιση να κάνεις ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου, ποια συστατικά σου ταιριάζουν και ποια προϊόντα.

Απολέπιση για ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα

Εάν έχεις ξηρή επιδερμίδα, απόφυγε το γλυκολικό οξύ που διεισδύει σε βάθος.

Προτίμησε προϊόντα με λακτικό οξύ όπως το The Ordinary Lactic Acid 10% + HA (€ 7,95) που είναι ήπια και απολεπίζει συγκρατώντας συγχρόνως την υγρασία.

Το σαλικυλικό σε χαμηλές συγκεντρώσεις είναι ανεκτό από ευαίσθητες επιδερμίδες, αν και θα το συστήναμε περισσότερο σε ακνεϊκές επιδερμίδες.

Ακόμη, ένα ήπιο scrub όπως το Origins Ginzing Refreshing Scrub Cleanser (21.95€) ή της Apivita το Face Scrub With Apricot (8.20€) είναι αρκετά ήπια για τις ευαίσθητες επιδερμίδες.

SOS tip

Μην κάνεις απολέπιση περισσότερες από 1-2 φορές την εβδομάδα αν έχεις έστω και λίγο ευαίσθητη επιδερμίδα. Το δέρμα σου χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί και να παράξει νέα, υγιή κύτταρα. Αν δεν δίνεις χρόνο, θα προκαλέσεις ακόμη και επιφανειακό χημικό έγκαυμα και θα αποκτήσεις μια όψη άγρια και ερεθισμένη.

Το καλύτερο είδος απολέπισης αν έχεις κανονική επιδερμίδα

Σε μια κανονική επιδερμίδα χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες, μπορείς να προτιμήσεις την μηχανική απολέπιση με ένα ήπιο scrub με μικρούς κόκκους. Μπορείς να το εφαρμόζεις 1 φορά την εβδομάδα, για να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου σε καλή κατάσταση.

Μπορείς να δοκιμάσεις και ένα προϊόν με γλυκολικό οξύ, όπως η Caudalie Glycolic Peel Mask (23.89€) για να διεγείρεις την παραγωγή κολλαγόνου και να αποκτήσεις πιο σφριγηλό δέρμα.

Εάν αυτό που σε απασχολεί είναι οι βαθιές ρυτίδες ή η φωτογήρανση, μπορείς να δοκιμάσεις ένα πιο δυνατό προϊόν όπως το Dr. Dennis Gross Alpha Beta Ultra Gentle Peel (98.45€) με μανδελικό και λακτικό οξύ, το οποίο φέρει ίδια αποτελέσματα με την απολέπιση από δερματολόγο, μειώνοντας το βάθος των ρυτίδων, χωρίς όμως να δημιουργεί παρενέργειες. Οι κριτικές σίγουρα το αποθεώνουν.

Θα σε ενδιαφέρει: Φυσική vs Χημική Απολέπιση Διαφορές

Απολέπιση για λιπαρή/ακνεϊκή επιδερμίδα

Για λιπαρή επιδερμίδα με γυαλάδα, διεσταλμένους πόρους και τάση για ακμή, απολέπισε ακόμη και 2 φορές την εβδομάδα. Προτίμησε όμως προϊόντα με μικρή περιεκτικότητα απολεπιστικών ουσιών.

Για σένα, τα προϊόντα με σαλικυλικό οξύ είναι τα καλύτερα καθώς είναι και αντισηπτικά/αντιβακτηριδιακά. Έτσι, θα παρατηρήσεις πως σιγά-σιγά θα αρχίσουν να δημιουργούνται λιγότεροι φαγέσωρες και σπανιότερες μολύνσεις. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις και προϊόντα με μανδελικό οξύ, καθώς επίσης ενδείκνυται για ακνεϊκά δέρματα, ενώ επίσης δε προκαλεί φωτοευαισθησία. Η Lancome Rose Sorbet Cryo Mask (28.55€), περιέχει σαλικυλικό και ροδόνερο για άμεση δροσιά και ελαφριά απολέπιση. Εφάρμοσε την έως 2 φορές την εβδομάδα.

Αν πάσχεις από ροδόχρου ακμή, προτίμησε μανδελικό οξύ. Απόφυγε το όμως, αν έχεις αλλεργία στα αμύγδαλα.

Ιδανικό για λιπαρές επιδερμίδες, είναι το Sephora The Antidote Clarifying Serum (€ 15,99) με φυσικό σαλικυλικό. Αυτό βοηθάει στην αποφυγή σχηματισμού ουλών από την ακμή.

Το Helenvita ACNormal Peeling Gel (12,31€) περιέχει μανδελικό οξύ και το νεότερης γενιάς glucno-delta-lactone (PHA) για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα με ήπιο τρόπο.

SOS tip

Η απολέπιση με οξέα μπορεί να γίνει σε λευκούς ή μαύρους φαγέσωρες (μικρά μπιμπίκια) όχι όμως σε κύστεις ή φαγέσωρες που περιέχουν πύον.

Σωστή απολέπιση για μεικτή επιδερμίδα

Ακόμη, αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι και η T-Zone του προσώπου σου. Αν έχεις μεικτή επιδερμίδα, χρησιμοποίησε διαφορετικό προϊόν στο μέτωπο και διαφορετικό στις παρειές, που ίσως είναι πιο ξηρές και ευαίσθητες.

Μια μέθοδος που μπορείς να ακολουθήσεις: 1 φορά την εβδομάδα scrub στις παρειές, 2 φορές την εβδομάδα απολέπιση με οξέα σε μέτωπο, μύτη, πηγούνι.

Ένα σούπερ δυνατό προϊόν όπως το Supertoner με 6 οξέα από την Glamglow (27,85€), μπορεί να εφαρμοστεί στις περιοχές όπου παρατηρείς περισσότερη γυαλάδα/λιπαρότητα και διεσταλμένους πόρους.

Τι να προσέξεις

  1. Αν υποφέρεις από δερματοπάθειες, ζήτησε την συμβουλή δερματολόγου πριν επιλέξεις απολεπιστικό.
  2. Η απολέπιση αφήνει γυμνή την επιδερμίδα και επιρρεπή σε επιθετικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και οι βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Για αυτό πρέπει πάντοτε να συνδυάζεις με κρέμες πλούσιες σε ενυδατικά συστατικά όπως έλαια, υαλουρονικό ή αλόη. Επίσης, κάθε πρωί πρέπει να εφαρμόζεις και κάποιο προϊόν με SPF για να προστατεύσεις το δέρμα σου.
  3. Ακόμη, προσπάθησε να αποφεύγεις την έκθεση στον ήλιο, ιδίως τις επόμενες μέρες μετά την απολέπιση.
  4. Πρόσεχε τους συνδυασμούς με δραστικά συστατικά. Αν χρησιμοποιείς κρέμες ή σέρουμ με οξέα, η απολέπιση είναι περιττή. Επίσης, απόφυγε τον συνδυασμό με ρετινοειδή προϊόντα καθώς θα κάνει το δέρμα σου πιο ευαίσθητο και ευάλωτο.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται