Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πριν & μετά την αποτρίχωση: όσα πρέπει να κάνεις

Αποτρίχωση με κερί ή laser, προετοιμασία και περιποίησης: διάβασε όσα πρέπει να ξέρεις για την προετοιμασία του δέρματος και την περιποίηση ακριβώς μετά

Αυτό που αρχικά πρέπει να ξέρεις αν επιλέξεις κάποια μέθοδο προσωρινής αποτρίχωσης όπως το κερί, οι αποτριχωτικές μηχανές, οι κρέμες και η χαλάουα είναι πως η σωστή προετοιμασία μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη των τριχών εσωτερικά. Αν επιλέξεις την αποτρίχωση με laser, με την σωστή προετοιμασία, θα αποφύγεις την δημιουργία δερματικής αντίδρασης ή λεκέδων.

Η σωστή προετοιμασία για αποτρίχωση με κερί ή laser

#1. Καθαρισμός της περιοχής που θα αποτριχώσεις

Η αποτρίχωση, πρέπει να γίνεται σε στεγνό και καθαρό δέρμα.
Για το πρόσωπο: καθάρισε τα σημεία του προσώπου που θα αποτριχώσεις με ένα προϊόν όπως είναι το micellar water, ώστε να απομακρυνθεί η λιπαρότητα και οι ρύποι. Μην χρησιμοποιήσεις προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη και μην κάνεις αποτρίχωση σε μακιγιαρισμένο δέρμα. Αυτό ισχύει και για την αποτρίχωση με laser αλλά και για την αποτρίχωση με κερί ή άλλη προσωρινή μέθοδο.
Για το σώμα: ένα ντουζ και ελαφρύς καθαρισμός με μια λούφα και ένα body wash επαρκούν.

#2. Απόφυγε την ενυδάτωση

ΜΗΝ ενυδατώσεις το δέρμα σου την ημέρα της αποτρίχωσης, γιατί δεν θα μπορεί να προσκολλήσει σωστά το κερί στην τρίχα αν χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο. Αντιθέτως, φρόντιζε όλο το προηγούμενο διάστημα, να ενυδατώνεις σωστά και τακτικά το δέρμα σου, ώστε να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για την αποτρίχωση με laser. Μην χρησιμοποιήσεις κρέμες πριν το ραντεβού σου.

#3. Απολέπιση 2-3 μέρες πριν

Η προετοιμασία για αποτρίχωση με laser ή κερί, περιλαμβάνει σίγουρα και την διαδικασία της απολέπισης. Εκτός του ότι απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, η αφαίρεση της τελευταίας στοιβάδας του δέρματος αποκαλύπτει γρηγορότερα τις τρίχες που ετοιμάζονται να εμφανιστούν.

Σιγουρέψου πως θα εφαρμόσεις ένα ελαφρύ απολεπιστικό προϊόν, τουλάχιστον 48 ώρες πριν την αποτρίχωση, ώστε να έχει χρόνο το δέρμα σου να καλμάρει.

Έχε υπόψιν, πως απολέπιση και αποτρίχωση δεν πρέπει να γίνονται πολύ κοντά χρονικά, γιατί και η αποτρίχωση αφαιρεί την τελευταία στοιβάδα του δέρματος. Γενικότερα, εάν απολεπίζεις το δέρμα σου 2-3 φορές την εβδομάδα και το ενυδατώνεις σωστά, θα έχεις και λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξεις τρίχες στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Για αυτό το σκοπό, λατρεύουμε το Organic Shop Body scrub Juicy Papaya (4,95 €)

#4. Διακοπή ρετινόλης και AHA

Τα προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη όπως και αυτά με οξέα φρούτων, μπορούν να καταστήσουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στην αποτρίχωση. Διέκοψε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον δέκα μέρες πριν την αποτρίχωση σου, εάν πρόκειται να κάνεις αποτρίχωση στο πρόσωπο. Μίλησε και με το δερματολόγο σου.

#5. Διακοπή αυτομαυριστικών

Φυσικά, δεν χρειάζεται να σου πούμε πως η αποτρίχωση θα αφαιρέσει μαζί και το τεχνητό σου μαύρισμα, ιδίως εάν έχει προηγηθεί την προηγούμενη μέρα. Κατά γενικό κανόνα απέφυγε οτιδήποτε μπορεί να περιέχει κάποια χημική ουσία, τις μέρες πριν την αποτρίχωση, για να μην αποκτήσεις και τυχόν λεκέδες. Ιδίως αν κάνεις αποτρίχωση με laser, απαγορεύεται και το σολάριουμ για τουλάχιστον 10 μέρες πριν.

Πάραυτα, σου προτείνουμε να διαβάσεις για τα καλύτερα αυτομαυριστικά σώματος ώστε να τα εφαρμόσεις σε άλλη περίοδο.

#6. Περίμενε μέχρι για το επαρκές μήκος

Για την αποτρίχωση με κερί, περίμενε να φτάσουν οι τρίχες σου το μήκος των 6mm, ώστε να μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να αφαιρεθούν. Για την αποτρίχωση με laser, η δερματολόγος θα σου πει πότε πρέπει να κάνετε το επόμενο ραντεβού.

Πώς να περιποιηθείς το δέρμα σου μετά την αποτρίχωση

Η περιποίηση της επιδερμίδας, είναι εξίσου σημαντική και μετά την αποτρίχωση και υπάρχουν κάποια προϊόντα που δεν πρέπει να παραλείψεις, καθώς και κάποιες δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγεις.

#1. Εφαρμογή λοσιόν

Η εφαρμογή μιας εξειδικευμένης λοσιόν για μετά την αποτρίχωση που θα καλμάρει το δέρμα σου και θα το διατηρήσει ενυδατωμένο. Αυτή που θα σου προτείνουμε είναι η DECLÉOR Post Hair Removal Cooling Gel (24.45€) Στην αποτρίχωση με laser, μπορεί να σου εφαρμόσουν κάποιο προϊόν για ανακούφιση μετά. Αν όχι, μην χρησιμοποιήσεις λοσιόν με έντονα αρώματα για μερικές ώρες.

#2. Καθαρά ρούχα

Οι πόροι του δέρματος ανοίγουν με την αποτρίχωση και έτσι το δέρμα καθίσταται ευάλωτο σε εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να το ερεθίσουν. Φρόντισε τα ρούχα που θα έρθουν σε επαφή με το δέρμα σου να είναι καθαρά. Προτίμησε βαμβακερά υφάσματα και φαρδιές γραμμές.

#3. Αποφυγή σάουνας/πισίνας/σάουνας/ζεστού νερού

Για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την αποτρίχωση απέφυγε να έρθεις σε επαφή με χλώριο ή θαλασσινό νερό, ώστε να μην ερεθιστεί το δέρμα σου. Επίσης, καλό θα ήταν να προτιμάς χλιαρά και κρύα ντους ώστε να σφίξουν και πάλι οι πόροι του δέρματος σου.

#4. Αποφυγή προϊόντων με χημικά συστατικά

Τα αυτομαυριστικά, τα body spray, οι λοσιόν με άρωμα και γενικότερα ότι περιέχει δραστικές ουσίες, πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την αποτρίχωση.

#5. Εφαρμογή ειδικού προϊόντος

Τις επόμενες μέρες μετά την αποτρίχωση, εάν το δέρμα σου εμφανίσει λευκά μικρά εξογκώματα ή γυρισμένες τρίχες, μπορείς να εφαρμόζεις aloe vera gel ή κάποιο εξειδικευμένο προϊόν όπως η Organic Kitchen In aloe we trust ενυδατική κρέμα gel για τα πόδια (3,83 €), ώστε να ενυδατώσει βαθιά και να καταπραϋνει το δέρμα.

#6. Τακτική απολέπιση

Η τακτική απολέπιση, 2-3 φορές την εβδομάδα βοηθάει όπως είπαμε και παραπάνω, στο να μην αναπτυχθούν τρίχες εσωτερικά. Η εφαρμογή ενός απολεπιστικού μπορεί να γίνει 48 ώρες μετά την αποτρίχωση, ώστε να ανοίξουν οι πόροι και να απελευθερωθούν οι τρίχες που “κάηκαν” με το laser. Πάντα με απαλές κινήσεις, καθώς το δέρμα μπορεί να είναι ακόμη ευαίσθητο.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται