Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Arancini: Κροκέτες Ρυζιού Γεμιστές Με Μοτσαρέλα Και Κιμά

Arancini Κροκέτες ρυζιού με μοτσαρέλα και κιμά - The Cover

Σήμερα φτιάχνουμε το Ιταλικό πιάτο arancini, τις περίφημες τραγανές κροκέτες ρυζιού γεμιστές με μοτσαρέλα και κιμά

Όπως έχετε καταλάβει, έχουμε αδυναμία στην Ιταλική κουζίνα. Τα ζυμαρικά, τα τυριά και όλα αυτά τα πιάτα που την χαρακτηρίζουν και ανήκουν στις Μεσογειακές γεύσεις, προσθέτουν έντονες γεύσεις στην διατροφή μας, χωρίς να ξεφεύγουν γευστικά από όσα έχουμε συνηθίσει στην Ελληνική κουζίνα.

Σήμερα, θα μαγειρέψουμε arancini, ένα πιάτο που το συναντάμε πολύ σαν street food στην Ιταλία και σαν ορεκτικό στις τρατορίες. Arancini λοιπόν, ονομάζονται οι τραγανές κροκέτες ρυζιού και μπορούν να μαγειρευτούν με τόσους τρόπους που μπορείς κάθε μέρα να φτιάχνεις και μια παραλλαγή.

Εμείς σήμερα, θα τις φτιάξουμε γεμιστές με μοτσαρέλα αλλά και μαγειρεμένο κιμά, οπότε σίγουρα δεν πρόκειται για μια χορτοφαγική συνταγή.

Εσείς όμως, αν είστε χορτοφάγοι ή αν θέλετε να φτιάξετε μια πιο ελαφριά εκδοχή της, μπορείτε να παραλείψετε τον κιμά από την γέμιση και να χρησιμοποιήσετε μόνο τυριά -ότι τυριά θέλετε- ακόμη και ψιλοκομμένα λαχανικά όπως καρότο, αρακά και πιπεριά, τα οποία προηγουμένως θα έχετε σοτάρει ελαφρώς. Αλλιώς δεν θα προλάβουν να ψηθούν στο τηγάνι και να μαλακώσουν αρκετά.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: Νιόκι Από Σιμιγδάλι Με Σάλτσα Ντομάτας

Αν μαγειρέψετε την δική μας εκδοχή, θα πρέπει να προσέξετε και το πόσο αλάτι θα προσθέσετε στον κιμά, καθώς στην συνέχεια θα προστεθούν και τα τυριά και δεν θέλουμε να γίνει πολύ αλμυρή η γέμιση. Επίσης, θα πρέπει να δώσετε σημασία στο σημείο βρασμού του ρυζιού, ώστε να μην γίνει πολύ μαλακό και δεν στέκεται στο χέρι. Θέλουμε να κρατά αρκετά ώστε να μπορούμε να το πλάσουμε σε μπαλίτσες.

Extra tip

Αυτή την συνταγή μπορείτε να την φτιάξετε με leftovers είτε από κιμά που έχετε μαγειρέψει την προηγούμενη μέρα, είτε ακόμη και από ένα ριζότο που περίσσεψε.

Χωρίς περισσότερα λόγια λοιπόν, διαβάστε παρακάτω την συνταγή μας για κροκέτες ρυζιού με μοτσαρέλα και λαχανικά και μπείτε στην κοινότητα μας στο Viber, όπου μοιραζόμαστε όλα αυτά τα φανταστικά αφιερώματα!

Arancini: Κροκέτες Ρυζιού Με Μοτσαρέλα

Recipe by The Cover teamCourse: Snacks, Ορεκτικό, ΣυνοδευτικόCuisine: ΙΤΑΛΙΚΗDifficulty: ΔΥΣΚΟΛΗ
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

50

minutes

Arancini: γεμιστές κροκέτες ρυζιού με μοτσαρέλα και κιμά

Συστατικά

  • Για το ρύζι
  • 1 κύβο λαχανικών

  • 1¼ λτ. νερό

  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο

  • 50 γρ. βούτυρο

  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο

  • 50 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο

  • 2 αυγά κρατάμε το 1 αυγό και τον κρόκο από το 2ο

  • Για τον κιμά
  • ελαιόλαδο

  • 120 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο

  • 100 γρ. χυμό ντομάτας

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • Για το γέμισμα
  • 250 γρ. μοτσαρέλα

  • Για το πανάρισμα
  • φρυγανιά τριμμένη

  • 2 αυγά χτυπημένα

  • αλεύρι

Οδηγίες

  • Για το ρύζι
  • Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών στο νερό για να ετοιμάσουμε το ζωμό
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ένα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ρίχνουμε τον μισό ζωμό. Καθώς απορροφά σιγά-σιγά το ζωμό, συμπληρώνουμε μέχρι που να βράσει το ρύζι μας, αλλά να κρατά “στο δόντι”
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το 1 αυγό και τον κρόκο από 2ο αυγό
  • Προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε
  • Σε ένα ταψί, απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και επάνω του το ρύζι για να κρυώσει γρήγορα. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε στο ψυγείο, μέχρι να μαγειρέψουμε τον κιμά.
  • Για τον κιμά
  • Σε ένα κατσαρολάκι, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι σε λίγο ελαιόλαδο
  • Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει
  • Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να καλυφθεί και βράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα μας και αφήνουμε λίγο να κρυώσει
  • Για το γέμισμα
  • Κόβουμε την μοτσαρέλα σε μικρούς κύβους
  • Στο ταψί που έχουμε το ρύζι να κρυώνει, χωρίζουμε το μείγμα σε κομμάτια με διάμετρο 5 εκ. περίπου
  • Τοποθετούμε στο κέντρο 1 κομματάκι μοτσαρέλα και λίγο από το μείγμα του κιμά
  • Κλείνουμε με ρύζι και πλάθουμε στα χέρια μας σε μπάλες
  • Για το πανάρισμα
  • Περνάμε τις μπαλίτσες ρυζιού από το αλεύρι, έπειτα από τα χτυπημένα αυγά και μετά από την τριμμένη φρυγανιά
  • Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να αφαιρεθεί το περιττό λάδι
  • Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα