Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μύθοι Για Το Μπαλαγιάζ Που Πρέπει Να Σταματήσεις Να Πιστεύεις

Διάβασε ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι για το μπαλαγιάζ που κυκλοφορύν ευρέως και ποια η πραγματικότητα πίσω από αυτούς

Το μπαλαγιάζ, αναμφίβολα είναι η αποκάλυψη της τελευταίας δεκαετίας, στην κομμωτική. Δίνει την ευκαιρία για εξατομικευμένα αποτελέσματα, αποφεύγει το κλασσικό look της ριγέ ανταύγειας και αυτός είναι ο λόγος, που οι περισσότερες γυναίκες που επιθυμούν ένα άλλο χρώμα στα μαλλιά τους, έχουν κάνει στροφή σε αυτή την τεχνική.

Καθημερινά, γράφονται δεκάδες άρθρα με την λέξη μπαλαγιάζ μέσα, τα οποία όμως περιέχουν και πολλές αναληθείς πληροφορίες, που δεν έχουν καμία βάση και εμείς αναρωτιόμαστε από που πηγάζουν.

Και επειδή λαμβάνουμε ακόμη και σήμερα, πολλά μηνύματα με τις απορίες σας για αυτή την πάρα πολύ αγαπημένη τεχνική, σήμερα θα βάλουμε κάποια πράγματα στην θέση τους. Παρακάτω, θα διαβάσεις τους πιο κοινούς μύθους που κυκλοφορούν για το μπαλαγιάζ, μύθους που ακόμη και οι hair stylists διακινούν ή συντηρούν, με αποτέλεσμα εσύ να μπερδεύεσαι ακόμη περισσότερο και να μην ξέρεις τι να ζητήσεις όταν επισκέπτεσαι το κομμωτήριο.

Διάβασε την αλήθεια πίσω από όλα αυτά και μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Google News και να γίνεις μέλος της κοινότητας μας στο Viber, για να διαβάζεις πρώτη όλα μας τα αφιερώματα!

01

ΜΥΘΟΣ: Το μπαλαγιάζ πρέπει να ξεκινά από τα μήκη

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το μπαλαγιάζ…ξεκινάει από όποιο σημείο θέλεις εσύ ως πελάτισσα. Αυτό που κάνει τα balayage look να δείχνουν φυσικά, δεν είναι το σημείο από το οποίο ξεκινά το μπαλαγιάζ, αλλά η γενικότερη τοποθέτηση/μοτίβο του, καθώς και το είδος του ντεκαπάζ που χρησιμοποιείται.

Το μοτίβο, το ντεκαπάζ πηλός (clay ντεκαπάζ) που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στο μπαλαγιάζ, ακόμη και το γεγονός ότι συνήθως αφήνεται να στεγνώσει φυσικά στον αέρα και δεν χρησιμοποιούνται αλουμινόχαρτα, είναι οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν το πόσο “φυσικό” θα δείξει ένα μπαλαγιάζ.

Αν και πλέον, πολλοί κομμωτές εφαρμόζουν σελοφάν, ώστε να μην στεγνώσει τόσο γρήγορα το ντεκαπάζ. Έτσι, πετυχαίνουν ένα λίγο πιο ανοιχτό αποτέλεσμα.

02

ΜΥΘΟΣ: Το μπαλαγιάζ ενδείκνυται μόνο για ανοιχτές βάσεις

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το μπαλαγιάζ γίνεται σε όλους τους φυσικούς τόνους και μάλιστα στις σκούρες βάσεις, δείχνει πάρα πολύ πιο εντυπωσιακό, αφού δημιουργείται διάσταση στα μαλλιά, με την εντυπωσιακή αντίθεση φυσικής βάσης και μπαλαγιάζ. Μάλιστα, οι hair colorists, όταν έχουν μια πολύ ανοιχτή φυσική βάση μπροστά τους, πιθανότατα θα προσθέσουν και σκούρες ανταύγειες μέσα, ώστε να αποκτήσει διάσταση το look.

Δες στη φωτογραφία, πόσο διαφορετικό είναι το αποτέλεσμα σε 2 διαφορετικές φυσικές βάσεις, ενώ η τοποθέτηση που χρησιμοποιήθηκε είναι ακριβώς η ίδια.

03

ΜΥΘΟΣ: Ότι έχει φυσική ρίζα…είναι μπαλαγιάζ

ΑΛΗΘΕΙΑ: Φυσικά και όχι. Μπαλαγιάζ είναι μόνο η αυθεντική ελεύθερη τεχνική, που εφαρμόζεται με μη προκαθορισμένο μοτίβο. Ο κομμωτής οραματίζεται που θέλει να δει φως στα μαλλιά και βάφει αυτά τα σημεία. Σε κάθε μαλλί, μπορεί να χρησιμοποιεί και διαφορετική τοποθέτηση, ανάλογα και με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία του μπαλαγιάζ, το εξατομικευμένο αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, λόγω έλλειψης γνώσεως της αυθεντικής τεχνικής μπαλαγιάζ -στην χώρα μας και όχι μόνο-, οι τεχνικές του Air touch ή οι κρεπαρισμένες ανταύγειες που αφήνουν μια φυσική ρίζα, έχει επικρατήσει να βαπτίζονται από τους κομμωτές ως “μπαλαγιάζ”. Σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ίδιο σε κάθε κεφάλι. Ελάχιστη διάσταση, με φυσική ρίζα.

Μπαλαγιάζ άλλωστε σημαίνει “σαρώνω” δηλαδή σαρώνω/βάφω την επιφάνεια και όχι “πλέκω”.

FACT: Οι πραγματικοί balayage experts, πλέον χαρακτηρίζουν τα μπαλαγιάζ τους ως “free paint=ελεύθερη βαφή”, για να διαχωρίσουν την τεχνική τους από τον όρο “μπαλαγιάζ”, που πλέον χρησιμοποιείται κατά κόρον, σε όποιο hairlook έχει απλά “ρίζα”, ενώ τις κρεπαριστές ανταύγειες τις αποκαλούν “teasy lights” ή “foilayage”.

Foilayage williambergrem

04

ΜΥΘΟΣ: Το μπαλαγιάζ δείχνει ωραίο μόνο στα μακριά μαλλιά

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το μπαλαγιάζ δείχνει απίστευτα εντυπωσιακό και στα κοντά μαλλιά. Είναι ο λόγος που έχουμε συντάξει ολόκληρο αφιέρωμα για μπαλαγιάζ σε κοντά μαλλιά.

05

ΜΥΘΟΣ: Στα σκούρα μαλλιά δεν πετυχαίνει το μπαλαγιάζ

ΑΛΗΘΕΙΑ: Στις Μεσογειακές γυναίκες, μπορεί να χρειάζονται αλουμινόχαρτα για να ανοίξουν τα μαλλιά περισσότερο…γρηγορότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το αυθεντικό μπαλαγιάζ δε μπορεί να ανοίξει τα μαλλιά σου. Θα χρειαστούν περισσότερα sessions για να φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά πίστεψε μας θα γίνει με περισσότερη ασφάλεια, καθώς το clay ντεκαπάζ που χρησιμοποιείται και ο ανοιχτός αέρας που αφήνει το ντεκαπάζ να στεγνώσει, διασφαλίζει πως τα μαλλιά σου δεν θα καούν. Σε αντίθεση με τα αλουμινόχαρτα, που ο κομμωτής δε βλέπει ακριβώς τι γίνεται σε κάθε τούφα και έτσι πολλές φορές καταλήγουν τα μαλλιά να καίγονται.

Φυσικά, ένας κομμωτής master στο μπαλαγιάζ, μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερη τοποθέτηση, με μπλε σκόνη ντεκαπάζ και αλουμινόχαρτα για να πετύχει το φυσικό look του μπαλαγιάζ, αλλά όπως είπαμε, πρέπει όντως να είναι μάστερ στο μπαλαγιάζ. Σε φυσικό, άβαφο μαλλί, ο balayage expert, μπορεί να πετύχει ένα πολύ εντυπωσιακό μπαλαγιάζ, ακόμη και χωρίς την χρήση ντεκαπάζ, παρά μόνο με βαφή και δυνατό οξυζενέ.

06

ΜΥΘΟΣ: Στο μπαλαγιάζ τα κάτω μένουν άβαφα

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένα κοινό λάθος που βλέπουμε να κάνουν πολλοί κομμωτές με το μπαλαγιάζ, είναι να αφήνουν τα κάτω άβαφα, με την πεποίθηση “Σε αυτό το σημείο δεν χτυπά φυσικά ο ήλιος, άρα γιατί να τα ανοίξω;”. Και αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, γιατί όπως είπαμε παραπάνω το μπαλαγιάζ δημιουργήθηκε για να δείχνει μεν το look φυσικό, αλλά όχι σύμφωνα με το που χτυπά ο ήλιος. Τίποτα στην έννοια του μπαλαγιάζ, δεν σχετίζεται με τον ήλιο.

07

ΜΥΘΟΣ: Οι κρεπαρισμένες ανταύγειες δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το αυθεντικό μπαλαγιάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο χρώμα στα μαλλιά, όταν κάθε τούφα βάφεται και από την άνω πλευρά και από την κάτω. Τότε, ναι, μοιάζει με το look της κρεπαρισμένης ανταύγειας.

Όταν όμως, το μπαλαγιάζ χρησιμοποιείται για να δώσει διάσταση στα μαλλιά και βάφεται μόνο η άνω πλευρά της κάθε τούφας ή χρησιμοποιείται κάποια ιδιαίτερη τοποθέτηση/μοτίβο, τότε, όχι, δεν μοιάζει με το ολικό χρώμα στα μαλλιά, που δημιουργούν οι κρεπαρισμένες ανταύγειες. Η μόνη ομοιότητα, είναι στην διατήρηση της φυσικής ρίζας.

Το μπαλαγιάζ μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, διατηρεί αυτή την διάσταση, σε αντίθεση και πάλι με τις ανταύγειες που όσο περνά ο καιρός “απλώνουν” ακόμη περισσότερο.

Δες στη φωτογραφία, πόσο φυσικό δείχνει ένα μπαλαγιάζ με διαγώνια τοποθέτηση στη ρίζα. Αυτό το look, δεν επιτυγχάνεται ούτε με air touch, ούτε με κρεπαριστές ανταύγειες.

08

ΜΥΘΟΣ: Το μπαλαγιάζ δεν είναι στη μόδα

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το μπαλαγιάζ…δεν είναι look, είναι τεχνική. Και επειδή ως τεχνική χρησιμοποιείται για να δώσει όλα αυτά τα ωραία hairlooks που βλέπεις παντού να γίνονται μόδα (βλ. money piece) δε πρόκειται ποτέ να είναι “εκτός μόδας”.

Τώρα λοιπόν που έμαθες την αλήθεια πίσω από όλα όσα διαβάζεις για το μπαλαγιάζ, πριν να κλείσεις ραντεβού στο κομμωτήριο, πρέπει να ρωτήσεις 3 πράγματα.

1) Αν χρησιμοποιούν ελεύθερη τεχνική για μπαλαγιάζ -εν ανάγκη δείξε μια από τις φωτο παραπάνω-,

2) αν χρησιμοποιούν ντεκαπάζ πηλό (clay ντεκαπάζ)

3) και φυσικά αν έχουν εμπειρία σε αυτά τα look, καθώς σίγουρα δεν θέλεις η κομμώτρια να μάθει επάνω σου.

Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή σου σε αυτό: στο Instagram, βλέπουμε πολλούς Έλληνες κομμωτές που αυτοαποκαλούνται balayage experts, να αναρτούν “balayage” που δεν είναι δικά τους. Δώσε βάση σε αυτές τις φωτογραφίες που βλέπεις, πρόσεξε για παράδειγμα αν φαίνεται το ίδιο κομμωτήριο στην εκάστοτε φωτογραφία, γιατί μπορεί ο κομμωτής να μην μπορεί να σου δώσει αυτό το αποτέλεσμα που έχει αναρτήσει στο λογαριασμό του.

Ετικέτες:
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται