Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Όσα θέλεις να ξέρεις για τις τεχνικές του μπαλαγιάζ

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τις τεχνικές του μπαλαγιάζ που εφαρμόζονται σήμερα στα κομμωτήρια

Η τεχνική του μπαλαγιάζ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις κορυφαίες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι hair colorists για να μεταμορφώσουν τα μαλλιά μας.

Αν και παραδοσιακά είναι μια τεχνική που “ζωγραφίζει” φυσικές ανταύγειες στα μαλλιά, σήμερα, μπαλαγιάζ αποκαλείται το σύνολο των τεχνικών που χρησιμοποιούνται από τους colorists, για φυσικά looks χαμηλής συντήρησης.

Τα μπαλαγιάζ με διάσταση -ombre balayage, balayage highlights, ombre balayage highlights- που μπλέκουν ακόμη πιο ανοιχτούς τόνους στις άκρες ή περισσότερο βάθος στο εσωτερικό, δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός ηλιοκαμένου hair look, φέρνοντας μας ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι.

Το μπαλαγιάζ πλέον αφορά πολλές διαφορετικές τεχνικές -εκτός της αυθεντικής free hand τεχνικής- με τις οποίες μπορούν να επιτευχθούν πολλά διαφορετικά hairlooks. Επίσης, στο μπαλαγιάζ εμπλέκονται πολλές διαφορετικές τοποθετήσεις στα μαλλιά, αφού είναι μια ελεύθερη παραδοσιακά τεχνική, για τις οποίες όμως δεν θα μιλήσουμε σε αυτό το αφιέρωμα. Διάβασε ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνικές του μπαλαγιάζ.

Free hand paint balayage

Είναι η ελεύθερη τεχνική που δεν ακολουθεί κάποιο pattern, είναι προσαρμόσιμη στην κάθε γυναίκα, ανάλογα με το πόσο έντονο και σε ποια σημεία θέλει η κάθε γυναίκα το ξάνοιγμα στα μαλλιά της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο το clay ντεκαπάζ όσο και το κλασσικό ντεκαπάζ.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μες, αλουμινόχαρτα ή και wrap ζελατίνες, για να εισχωρήσει καλύτερα το ντεκαπάζ ώστε να υπάρχει εντονότερο ξάνοιγμα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ενιαίο χρώμα όσο και για balayage ανταύγειες. Η χρήση wrap ενδείκνυται για όσες έχουν σκούρα βάση και θέλουν πιο γρήγορα ανοιχτούς τόνους στα μαλλιά τους καθώς αυξάνει τη θερμότητα. Δες δύο βίντεο για να καταλάβεις, ακριβώς τι εστί ελεύθερη τεχνική μπαλαγιάζ.

Free hand open air balayage

Είναι ίδια τεχνική με την πρώτη που αναφέραμε. Είναι δηλαδή και αυτή ελεύθερη και προσαρμόσιμη στο αποτέλεσμα που επιθυμεί κάθε γυναίκα. Δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο pattern όπως πχ. οι ανταύγειες. Η διαφορά είναι πως χρησιμοποιεί αποκλειστικά clay ντεκαπάζ, το οποίο αφήνεται στον ανοιχτό αέρα να ξεραθεί μέχρι να σταματήσει να δουλεύει. Ενδείκνυται για μεσαίες προς ανοιχτές βάσεις μαλλιών, που δεν απαιτούν δυνατό ξάνοιγμα, καθώς το clay ντεκαπάζ στεγνώνει σχετικά γρήγορα και σταματά να “δουλεύει”.

Ενδείκνυται ακόμη για όσες γυναίκες επιθυμούν σταδιακό ξάνοιγμα στα μαλλιά τους και όχι έντονο και γρήγορο. Εξ ου, είναι και πιο ασφαλές από το συνηθισμένο ντεκαπάζ. Δυστυχώς, στην χώρα μας δεν έχουμε βρει ακόμη colorist που να χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τεχνική.

Δες στη φωτογραφία πόσα διαφορετικά και πολύ φυσικά αποτελέσματα μπορείς να έχεις με διαφορετικές τοποθετήσεις.

Open air surface painting balayage

Ακριβώς ότι είναι και το open air balayage, μόνο που εδώ η colorist, βάφει μόνο την επιφάνεια -και όχι το κάτω μέρος- της κάθε τούφας που επιλέγει να ξανοίξει. Γίνεται αποκλειστικά και μόνο με clay ντεκαπάζ, καθώς δεν “απλώνει” όπως το κλασσικό ντεκαπάζ και έτσι μένει η κάτω πλευρά ανέπαφη. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η διάσταση στα μαλλιά και το αποτέλεσμα των φυσικών balayage highlights. Δες το βίντεο για να καταλάβεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπου η βάση είναι πολύ σκούρα, η colorist μπορεί να χρησιμοποιήσει wraps για να μην ξεραθεί τόσο γρήγορα το προϊόν. Έτσι, το clay ντεκαπάζ δουλεύει περισσότερο. Δες το βίντεο για να καταλάβεις.

Airtouch balayage

Η νέα αυτή τεχνική, χρησιμοποιεί την δύναμη από το πιστολάκι για να επιφέρει ένα φυσικό αποτέλεσμα στην ρίζα. Είναι γρήγορη τεχνική, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία ή γνώση από την colorist, καθώς το πιστολάκι κάνει όλη την δουλειά. Η colorist, κρατώντας το πιστολάκι κάθετα στην κάθε τούφα που διαχωρίζει, αφήνει τον αέρα να “επιλέξει” ποιες τούφες θα βαφούν.

Φέρνει ιδιαίτερα φυσικά αποτελέσματα και ενδείκνυται για όσες έχουν αρκετά σκούρα βάση, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κλασσικό ντεκαπάζ σε συνδυασμό με αλουμινόχαρτα, για δυνατό ξάνοιγμα. Δες το βίντεο.

Foilayage

Στην χώρα μας επειδή δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετή γνώση και εμπειρία, οι περισσότεροι colorists θα χρησιμοποιήσουν μια υβριδική τεχνική που συνδυάζει τα πατροπαράδοτα αλουμινόχαρτα και το pattern της ανταύγειας με “κρεπάρισμα” στην ρίζα, ώστε να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ενός μπαλαγιάζ.

Πολλές φορές τα αποτυχημένα αποτελέσματα που βλέπουμε -μισό κεφάλι επάνω σκούρο, μισό κεφάλι κάτω ξανθό- οφείλονται στο ότι γίνεται υπερβολικά πολύ “κρεπάρισμα” στην ρίζα και έτσι συγκεντρώνεται πολύ από την φυσική βάση στο επάνω μέρος. Για να γίνει σωστά η τεχνική του foilayage όμως, πρέπει και πάλι η colorist, να χρησιμοποιήσει ελεύθερη τεχνική ή τον διαχωρισμό ανταύγειας σε συνδυασμό με το κρεπάρισμα στη ρίζα, ώστε στο αποτέλεσμα να υπάρχει διάσταση. Δες το βίντεο με σωστό foilayage.

Συνδυασμοί τεχνικών

Για ένα προσαρμοσμένο αποτέλεσμα στις δικές σου ανάγκες, μπορούν πάντοτε να συνδυαστούν και διαφορετικές τεχνικές. Για παράδειγμα στο μπροστινό μέρος που ίσως θέλεις πιο ανοιχτούς τόνους, μπορούν να γίνουν babylights. Ενώ στο υπόλοιπο κεφάλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια open air τεχνική, όπως στις φώτο παρακάτω.


Ποια είναι τα hairlooks που μπορούν να επιτευχθούν με τις τεχνικές του μπαλαγιάζ

Το μπαλαγιάζ όπως είπαμε παραπάνω αφορά μια κατηγορία από hairlooks τα οποία επιτυγχάνονται με πολλές διαφορετικές μπαλαγιάζ τεχνικές. Αυτές μπορούν να δημιουργούν διάσταση ή να μην έχουν διάσταση. Μπορούν να ξεκινούν από ψηλά στην ρίζα -1εκ. από το δέρμα- ως πολύ πιο χαμηλά.

Δες πόσο ψηλά ξεκινά εδώ το μπαλαγιάζ στο βίντεο, ώστε να είναι ακόμη πιο χαμηλής συντήρησης το αποτέλεσμα.


Τα hairlooks που μπορούν να επιτευχθούν με τις τεχνικές του μπαλαγιάζ

Μπαλαγιάζ

Αν και ο όρος μπαλαγιάζ, όπως είπαμε παραπάνω είναι πολύ γενικός, όταν μιλάμε για μπαλαγιάζ look στην χώρα μας, συνήθως αφορά ένα ενιαίο χρώμα σε όλο το κεφάλι με φυσική ρίζα. Για αυτό και όσο μακραίνουν τα μαλλιά, το αποτέλεσμα συνεχίζει να είναι φυσικό και να απαιτεί αρκετά αραιές επισκέψεις στο κομμωτήριο.

Γιατί λέμε όμως “στη χώρα μας”; Γιατί όπως είπαμε παραπάνω, οι περισσότεροι Έλληνες colorists χρησιμοποιούν την τεχνική foilayage με κρεπαρισμένες πλεκτές ανταύγειες. Έτσι απλά δημιουργούν ένα σχεδόν ενιαίο χρώμα με φυσική ρίζα, αφού οι ανταύγειες απλώνουν πολύ και το χρώμα δείχνει ενιαίο. Φυσικά, αυτό για πολλές γυναίκες είναι και το ζητούμενο, καθώς δεν θέλουν όλες το look της ανταύγειας.

Δες τρία διαφορετικά αποτελέσματα παρακάτω. Ένα με διάσταση (ribbon look), ένα με ελάχιστη διάσταση και ένα χωρίς καθόλου διάσταση, όπου το χρώμα φαίνεται εντελώς ενιαίο και απλά έχει φυσική ρίζα.

Μπαλαγιάζ ανταύγειες

Είναι το μπαλαγιάζ που όχι απλά έχει διάσταση, αλλά δημιουργεί ανοιχτές ανταύγειες, ενώ συγχρόνως αφήνει και φυσικές σκούρες ανταύγειες από την ρίζα ως την άκρη. Έτσι υπάρχει διάσταση σε όλο το κεφάλι. Μπορεί να επιτευχθεί με όλες τις τεχνικές που προαναφέραμε.

Μπαλαγιάζ ombre

Το μπαλαγιάζ ombre, αφορά το δυνατότερο ξάνοιγμα προς τις άκρες των μαλλιών, ενώ η ρίζα είναι φυσική και το μεσαίο χρώμα ενιαίο, σχεδόν χωρίς καθόλου διάσταση.

Μπαλαγιάζ ανταύγειες ombre

Οι μπαλαγιάζ ανταύγειες ombre, αφορούν το μπαλαγιάζ με διάσταση όπου οι άκρες του ξανοίγουν περισσότερο. Δηλαδή, το πιο έντονο ξάνοιγμα στις άκρες, γίνεται ΜΟΝΟ επάνω στην ανταύγεια, ενώ οι σκούρες παραμένουν ανέπαφες.

Face balayage

Τελευταίο και μη αμελητέο, είναι ένα hairlook που βλέπουμε όλο και περισσότερο. Το face balayage γίνεται εντονότερο προς το πρόσωπο, ενώ το πίσω κεντρικό σημείο του κεφαλιού παραμένει στους φυσικούς τόνους.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται