Black Friday οδηγός αγορών και επιβίωσης

Black Friday 2022 οδηγός αγορών και επιβίωσης: ημερομηνίες, προσφορές & συμβουλές για έξυπνες αγορές που δεν θα μετανιώσεις

Αν και ακόμη, απέχουμε αρκετά, αφού η επίσημη ημερομηνία της Black Friday είναι η 25η Νοεμβρίου, οι pre-Black Friday 2022 προσφορές, έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τουλάχιστον σε ρούχα και καλλυντικά, οι Black Friday προσφορές, την προηγούμενη χρονιά ξεκίνησαν περίπου 2 εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο καθώς ο κίνδυνος του sold out σε αμέτρητα προϊόντα όλων των κατηγοριών, αυξάνεται. Ιδίως όταν το ποσοστό έκπτωσης είναι πολύ μεγάλο. Το ποσοστό των ανθρώπων μάλιστα που κάνουν αγορές διαδικτυακά έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δυο χρόνια, οπότε πιστεύουμε πως και φέτος θα ξεκινήσουν αρκετά νωρίς οι προσφορές στα περισσότερα καταστήματα.

Επίσης, όλα τα μεγάλα καταστήματα ξεκινούν τις προσφορές αρκετά νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία, ώστε να έχουν την δυνατότητα restock πριν την επίσημη λήξη αυτής της εκπτωτικής περιόδου, που όπως σίγουρα γνωρίζεις περιλαμβάνει και την Cyber Monday, η οποία είναι στις 28 Νοεμβρίου.

Στα περισσότερα καταστήματα μάλιστα η Cyber Monday μετατρέπεται σε Cyber Week, παρατείνοντας ακόμη περισσότερο την εκπτωτική περίοδο και δίνοντας έτσι στους καταναλωτές ακόμη μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο αγορών.

Τα Black Friday ποσοστά προσφορών

Τα ποσοστά προσφορών -τουλάχιστον σε καλλυντικά- την προηγούμενη χρονιά κυμάνθηκαν στο -50% σε επώνυμα αρώματα και καλλυντικά. Φέτος, πιστεύουμε ότι θα δούμε και πάλι γύρω στο -50%. Στα ρούχα και στα παπούτσια επίσης θα δούμε αρκετά καλές προσφορές στους μεγάλους retailers και στα brands παγκοσμίου βεληνεκούς. Στα ηλεκτρονικά είδη, όπως πάντα, αναμένουμε να δούμε μεγάλες προσφορές σε Η/Υ, κινητά και gaming.

Αν θέλετε να μάθετε τα ακριβή ποσοστά εκπτώσεων της περσινής Black Friday, -τα οποία θα ανανεώσουμε με τις φετινές προσφορές μόλις ξεκινήσουν- διαβάστε το αφιέρωμα μας Οι καλύτερες Black Friday προσφορές. Βάλτε το στους σελιδοδείκτες σας, για να τα βρείτε ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Συμβουλές αγορών για την Black Friday 2022

#1. Μην σε πιάνει αγοραστική φρενίτιδα

…γιατί θα κινδυνέψεις να ξεφύγεις εκτός budget. Κάνε από τώρα μια λίστα με αυτά που χρειάζεσαι, ώστε να μην επηρεαστείς από το χαμηλό των τιμών. Περιορίσου στην λίστα σου και όταν εκκινήσουν οι προσφορές, ψάξε μόνο αυτά και απόφυγε να κοιτάς με τις ώρες, τις σελίδες των καταστημάτων. Όσα περισσότερα κοιτάς, τόσα περισσότερα θα νιώθεις πως “πρέπει” να αγοράσεις, όταν πρόκειται για ευκαιρίες. Μην ξεχάσεις να σημειώσεις στην λίστα σου, τις τιμές που βρίσκεις τώρα, ώστε να μην εξαπατηθείς από εικονικές εκπτώσεις την στιγμή της αγοράς.

#2. Μην περιμένεις την Cyber Monday

Γιατί οι προσφορές ίσως να μην είναι μεγαλύτερες. Η πείρα μας λέει πως αν και για αρκετά χρόνια οι Black Friday προσφορές παρέμεναν ίδιες για την Cyber Monday -και κάποια brands έδιναν και ένα extra ποσοστό έκπτωσης-, την προηγούμενη χρονιά δεν έγινε αυτό. Έγινε ακριβώς το αντίστροφο. Σε πολλά brands το ποσοστό μειώθηκε για την Cyber Monday και υπήρχαν αμέτρητα sold out στα καταστήματα, αφήνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού απογοητευμένο.

#3. Όσο νωρίτερα παραγγείλεις, τόσο νωρίτερα θα παραλάβεις.

Σίγουρα θυμάσαι το φιάσκο των εταιρειών courier μετά τις Black Friday προσφορές που άφησε καταναλωτές να περιμένουν ως και 2 μήνες για να παραλάβουν την παραγγελία τους.

#4. Μην απογοητευτείς με τα sold out

Αν δεν βρεις αυτό που θέλεις ή αν δεν το προλάβεις και γίνει sold out γρήγορα, μην απογοητεύεσαι. Μετά από 15-20 μέρες θα ξεκινήσουν οι χειμερινές προσφορές που επίσης έχουν αρκετά καλές τιμές. Στο εξωτερικό μάλιστα, οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

#5. Απόφυγε τα φυσικά καταστήματα

Ο συνωστισμός και οι ουρές μπορούν πραγματικά να σε αποσυντονίσουν και να χάσεις και τον χρόνο σου. Οι ηλεκτρονικές προσφορές θα είναι εξίσου καλές -αν όχι καλύτερες- αφού όλα τα brands θα προσπαθήσουν να μετακινήσουν ηλεκτρονικά το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα σε πολλά προϊόντα να δεις την ετικέτα “Web Only”.

#6. Αγοράστε από έμπιστα καταστήματα

Αγοράστε μόνο από γνωστά brands και ηλεκτρονικά καταστήματα, γιατί αυτή την περίοδο σίγουρα θα υπάρξουν πολλοί επιτήδειοι που θα προσπαθήσουν να πουλήσουν “προσφορές” μέσα από τα social media. Πάντα να αναζητάτε το σήμα της κλειδαριάς, στο URL, για να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για έμπιστο ηλεκτρονικό κατάστημα.

#7. Προσοχή στα social

Μην δίνετε ποτέ τα προσωπικά στοιχεία σας -όπως αριθμό κάρτας κτλ.- πέραν της διευθύνσεως σας, σε τηλεφωνικές παραγγελίες ή σε σελίδες που πωλούν μόνο μέσω social και χωρίς να υπάρχει επίσημη σελίδα.

#8. Διαβάστε τους όρους επιστροφής

Συμβουλευτείτε πρώτα τους όρους επιστροφής που διέπουν το κάθε κατάστημα, καθώς πολλά καταστήματα κατά την περίοδο προσφορών δεν δέχονται επιστροφές. Αυτοί οι όροι αναγράφονται πάντα στο κάτω μέρος της σελίδας.

#9. Κρατήστε τις αποδείξεις

Κρατήστε τις αποδείξεις για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να σιγουρευτείτε ότι το προϊόν που παραγγείλατε δεν είναι ελαττωματικό.

#10. Σύγκρινε τιμές

Το ότι είναι σε προσφορά στο site όπου το κοιτούσες εδώ και καιρό, δεν αποκλείει να το βρεις σε καλύτερη προσφορά σε κάποιο άλλο site. Κάντε την έρευνα σας, πριν το βάλετε στο καλάθι.

#11. Μην τα αγοράσεις όλα μαζί, αν δεν τα χρειάζεσαι όλα μαζί

Τέλος, μην ξεχνάς πως οι Black Friday προσφορές δεν σημαίνει και το τέλος των εκπτώσεων. Αγόρασε: πράγματα που χρειάζεσαι, πράγματα που πρέπει να αντικαταστήσεις και πράγματα που πραγματικά…αξίζουν.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται