Τεχνικές Βαφής Μαλλιών Και Στυλ Που Πρέπει Να Ξέρεις

Πλήρης οδηγός για τις τεχνικές βαφής μαλλιών και για τα διαφορετικά στυλ που πρέπει να ξέρεις πριν κλείσεις ραντεβού σε κομμωτήριο.

Balayage, flamboyage ή ombre?

Με τόσες νέες τεχνικές βαφής μαλλιών, είναι πολύ εύκολο να μπερδευτείς και να μην ξέρεις πως να ζητήσεις αυτό που θέλεις από την hair stylist. Για να σε βοηθήσουμε, συντάξαμε έναν πλήρη οδηγό με τις πιο κοινές σύγχρονες τεχνικές βαφής μαλλιών που συναντάμε σήμερα.

Από το OG και παραδοσιακό πλέον ombre μέχρι τα μαλλιά που θυμίζουν ουράνιο τόξο, τα χρώματα, τα στυλ και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι hair stylists τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν τέλος. Φαντασία και δημιουργικότητα συναντώνται και έχουν ως αποτέλεσμα αμέτρητα στυλάτα look, που βλέποντας τα δεν ξέρεις τι να διαλέξεις.

Και επειδή κατά την τρέχουσα περίοδο, ένα makeover είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας, είπαμε να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση των τεχνικών που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση. Διάβασε τα πάντα για τις πιο δημοφιλείς τεχνικές βαφής μαλλιών παρακάτω και μη ξεχάσεις να ακολουθήσεις την σελίδα μας σε Facebook και Instagram για ακόμη περισσότερη μόδα και ομορφιά καθημερινά.

#1. OMBRE

https://www.instagram.com/p/CIvIeLdg390/

Το ombre είναι ένα ντεγκραντέ “ξεθώριασμα” των μαλλιών, που αφήει αρκετό βάθος στην ρίζα και αρκετά ανοιχτότερους τόνους προς τις άκρες. Δεν είναι τεχνική, είναι “στυλ μαλλιών” που επιτυγχάνεται με διάφορες τεχνικές. Ενδείκνυται κυρίως για μελαχρινές που θέλουν έντονες αντιθέσεις στα μαλλιά τους.


#2. SOMBRE

Το sombre (=soft ombre), ενδείκνυται για όσες θέλουν πιο φυσικό ombre στα μαλλιά τους, αφού η ρίζα είναι χρωματικά πιο κοντά στις άκρες.


#3. BALAYAGE

Μέχρι τώρα σίγουρα ξέρεις τι είναι το balayage, αλλά θα επαναληφθούμε. Είναι η τεχνική που δίνει διάσταση και φυσικές ανταύγειες στα μαλλιά, επιλέγοντας σκόπιμα τα μέρη που θα ανοίξουν και τα μέρη που θα αφεθούν στο φυσικό τους.

Οι ελεύθερες αυτές τεχνικές, εξαρτώνται πάντα από το επιθυμητό αποτέλεσμα, από την γνώση και εμπειρία της colorist αλλά και από το χρώμα της βάσης. Ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, τα ξανοίγματα γίνονται σε όλο το κεφάλι για ενιαίο χρώμα ή επιλέγονται κομμάτια σαν ανταύγειες, για περισσότερη διάσταση.

Είναι η πιο χαμηλής συντήρησης τεχνική για όσες θέλουν να δώσουν διάσταση στα μαλλιά τους και μπορεί να γίνει με όλα τα χρώματα. Παραδοσιακά, το μπαλαγιάζ γίνεται με ελεύθερη open air τεχνική η οποία όμως δεν δίνει πολύ έντονα αποτελέσματα σε πολύ σκούρα μαλλιά και ενδείκνυται για αρκετά ανοιχτές φυσικές βάσεις.

Γενικότερα το balayage έχει και τρεις διαφορετικές διαβαθμίσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον hair stylist, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Οι διαβαθμίσεις: 1 point, 2 point (σε σχήμα V), 3 point (σε σχήμα W). Ανάλογα με την τεχνική, θα έχεις και διαφορετικά αποτελέσματα στα μαλλιά σου, κάτι το οποίο θα καταλάβεις πιο έντονα όσο μεγαλώνουν. Επίσης το πόσο ψηλά ανεβαίνει το μπαλαγιάζ, είναι θέμα προτίμησης της κάθε γυναίκας.

Για να γίνει open air τεχνική χρησιμοποιείται clay ντεκαπάζ, μια μορφή ντεκαπάζ πιο σταθερού που δεν απλώνει στα μαλλιά. Αυτό το προϊόν στον ανοιχτό αέρα, στεγνώνει σχετικά γρήγορα -σε αντίθεση με τα αλουμινόχαρτα- και έτσι σταματά να δουλεύει. Είναι πιο ασφαλές, λιγότερο δυνατό και δεν επιφέρει τόσο έντονο ξάνοιγμα. Ενδείκνυται για όσες δεν θέλουν να ανοίξουν πολύ τα μαλλιά τους.

Οι πολύ έμπειρες colorists, μπορούν να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα με τις open air τεχνικές, ακόμη και με τα κλασσικά προϊόντα ντεκαπάζ όπως η μπλε σκόνη, “ζωγραφίζοντας” και κλείνοντας με αλουμινόχαρτα ή με σελοφάν, ώστε να επιτευχθεί πιο έντονο ξάνοιγμα.

Για αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις -στην χώρα μας τουλάχιστον-, το παραδοσιακό open air μπαλαγιάζ, έχει αντικατασταθεί από το μπαλαγιάζ με ντεκαπάζ και αλουμινόχαρτα.

#4. FOILΑYAGE

Εδώ…μπαίνουν οπωσδήποτε αλουμινόχαρτα. Είναι η τεχνική του balayage που προαναφέραμε και χρησιμοποιεί αλουμινόχαρτα, για πιο έντονα αποτελέσματα.

Η τεχνική αυτή είτε γίνεται με free hand όπως αναλύσαμε παραπάνω, είτε με “ξύσιμο” στην ρίζα και διαχωρισμό με ανταύγειες, ώστε να δώσει ίδιο οπτικό αποτέλεσμα με το μπαλαγιάζ. Αυτό θα δεις στο βίντεο.

Στην Ελλάδα όπου οι περισσότερες είμαστε μελαχρινές και χρειαζόμαστε εντονότερη εφαρμογή ντεκαπάζ, η τεχνική foilayage χρησιμοποιείται περισσότερο και είναι και η ασφαλέστερη μέθοδος, καθώς από όσο βλέπουμε δεν υπάρχει η ανάλογη εμπειρία στις free hand open air τεχνικές.

Σε χώρες όμως, όπου τα φυσικά χρώματα είναι πιο ανοιχτά, βλέπουμε περισσότερο την free hand τεχνική με clay lighteners, αντί της μπλε σκόνης ντεκαπάζ.

#5. FLAMBOYAGE

Το balayage μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ombre ανταύγειες στα μαλλιά, το λεγόμενο balayage ombre (ή flamboyage). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί αλουμινόχαρτα αφού όσο πλησιάζουμε προς την άκρη, η εφαρμογή του ντεκαπάζ είναι πιο γενναιόδωρη, ώστε να ανοίξουν περισσότερο οι άκρες.

#6. REVERSE BALAYAGE

Για το reverse balayage έχουμε κάνει ξεχωριστό αφιέρωμα όπου περιγράφουμε σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται. Μπορεί να γίνει εφαρμόζοντας μόνο πιο σκούρο χρώμα σε ρίζες και σε κάποιες ανταύγειες, ώστε να γίνει η μετατροπή από full head σε φυσικό αποτέλεσμα με διάσταση ή μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με ξανοίγματα -όπως στην επάνω φώτο- για εντονότερη αντίθεση. Όπως βλέπεις έχει εφαρμοστεί σκούρο χρώμα σε ρίζες και ντεκαπάζ σε άκρες.

#7. FACE BALAYAGE/ FACE FRAME/MONEYPIECE

Το βίντεο που θα δεις ακριβώς από κάτω, δείχνει το αποτέλεσμα και μια από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο μπροστινό μέρος για να δώσουν εντονότερο ξάνοιγμα στα μπροστινά. Οι τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι αρκετές και εξαρτώνται από την colorist.

Εδώ βλέπουμε μια τεχνική εναλλαγής highlights και babylights με αλουμινόχαρτα, ενώ παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με freehand open air τεχνικές.

#8. BABYLIGHTS

Πολύ λεπτές και απαλές ανταύγειες που επιτυγχάνονται με αλουμινόχαρτα. Ενδείκνυται για όλες τις βάσεις, αλλά περισσότερο για ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις μαλλιών, καθώς σε μια σκούρα βάση το αποτέλεσμα φαίνεται πολύ τεχνητό. Εάν γίνουν σε ολόκληρο το κεφάλι, το αποτέλεσμα θα φαίνεται σχεδόν μονοδιάστατο και όσο περνάει ο καιρός και οι ανταύγειες “απλώνουν” θα γίνεται ακόμη πιο ενιαίο το χρώμα.

#9. FOILING

Η πιο παλιά και λιγότερο συχνή πλέον τεχνική βαφής μαλλιών, είναι τα αλουμινόχαρτα για τις γνωστές σε όλες μας ανταύγειες. Η συντήρηση τους είναι πολύ δύσκολη και υψηλού κόστους, καθώς μόλις οι ρίζες κάνουν την εμφάνιση τους, το retouching είναι απαραίτητο. Επιλέγεται για όσες θέλουν ίδιο χρώμα από την ρίζα έως τις άκρες και έντονο διαχωρισμό ανταύγειας με σχεδόν “ριγέ” αποτέλεσμα.

#10. COLOR MELT

Μια ακόμη τεχνική που όμως χρειάζεται πολύ γνώση και εμπειρία, είναι το color melting που συνδέει διαφορετικούς χρωματικούς τόνους μεταξύ τους τόσο άψογα, που δεν μπορείς να καταλάβεις που τελειώνει το ένα χρώμα και που ξεκινάει το άλλο.

Το πώς θα επιτευχθεί, εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιήσει ο colorist, από τα χρώματα, ακόμα και από το πως θα χρησιμοποιήσει τα πινέλα.

Μπορεί να γίνει με όλα τα χρώματα και να ξεκινάει από τη μέση των μαλλιών προς τα κάτω ή από την ρίζα για ένα root-to-tip αποτέλεσμα. Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στην ρίζα και στις άκρες.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα με μεσαίο ξανθό μπορεί να εφαρμόσει σκουρότερη βαφή στις ρίζες και πιο ανοιχτή στις άκρες για ένα ντεγκραντέ αποτέλεσμα που ενώνει αρχή, μέση και τέλος.

#11. HIGHLIGHTS

Highlights ως γνωστόν, είναι οι ανταύγειες σε ανοιχτότερο χρώμα από το φυσικό σου. Ανήκει στα στυλ μαλλιών και επιτυγχάνεται με τις διαφορετικές τεχνικές που αναφέραμε και παραπάνω.

#12. LOWLIGHTS

Lowlights είναι οι ανταύγειες σε πιο σκούρους τόνους από αυτούς που έχεις στα μαλλιά σου. Μπορούν να συνδυαστούν με highlights (ανοιχτότερες ανταύγειες) για να δώσουν διάσταση, σε ένα ενιαίο χρώμα όπως στην φώτο.

#13. MIDLIGHTS

Είναι οι ανταύγειες που χρωματικά βρίσκονται στην μέση από το χρώμα της ρίζας σου και από το χρώμα της ανταύγειας. Χρησιμοποιούνται για να δέσουν περισσότερο την ρίζα με την ανταύγεια, ώστε να υπάρχει λιγότερη αντίθεση.

Για παράδειγμα εάν τα μαλλιά σου είναι σκούρα καστανά και έχεις ξανθές ανταύγειες, το ενδιάμεσο θα έπεφτε κάπου στο κάραμελ. Δες το βίντεο για να καταλάβεις.

#14. ROOT MELT/ROOT SMUDGE

Το “σβήσιμο της ρίζας” σε βοηθάει να αγκαλιάσεις τις φυσικές σου ρίζες. Από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να δώσουν φυσικό μεταβατικό αποτέλεσμα από την ρίζα στα υπόλοιπα μαλλιά.

Το “λιώσιμο” του χρώματος της ρίζας χάνεται μέσα στο χρώμα της ανταύγειας και δίνει ένα ομαλό χρωματικό αποτέλεσμα. Έτσι, καθώς μεγαλώνουν τα μαλλιά σου, δεν δημιουργείται η αντιαισθητική γραμμή στην κορυφή του κεφαλιού.

Συνήθως, το root melt γίνεται με μόνιμες βαφές και φθάνει ως και 10 εκατοστά από την ρίζα. Είναι διαφορετικό από το shadow root που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

#15. SHADOW ROOT

Ένα σύγχρονο κομμωτήριο και μια ενημερωμένη hair stylist έχει την γνώση της διαφοράς μεταξύ shadow root και root melt. Καταρχάς επιτυγχάνονται με διαφορετικά προϊόντα. Το root melt μπορεί να γίνει με μόνιμες βαφές και να δώσει αποτέλεσμα έντονης αντίθεσης, πχ. έντονο ξανθό με αρκετά σκούρα ρίζα. Αντιθέτως, το shadow root δημιουργεί απλά μια σκιά επάνω στα ξανοιγμένα μαλλιά και γίνεται μόνο με τις ημιμόνιμες.

Εφαρμόζεται στα 2 εκατοστά της ρίζας, για να σβήσει γραμμές από ανταύγειες ή μπαλαγιάζ, χωρίς όμως να καλύψει την ανταύγεια. Την σκουραίνει ένα ή δύο τόνους για πολύ φυσικό blending.

Στο βίντεο παρακάτω, θα δεις ακριβώς πως επιτυγχάνεται το shadow root.

Οι ημιμόνιμες βαφές (τα λεγόμενα toners) εφαρμόζονται στον ίδιο τόνο με το φυσικό σου στην ρίζα και στον ίδιο τόνο της ανταύγειας, για το υπόλοιπο μαλλί. Έτσι, επιτυγχάνεται το απόλυτο blending.

Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στο εξωτερικό για να καλύψει στην ρίζα τα γκρίζα όταν αυτά φτάνουν περίπου το 50%. Επίσης, χρησιμοποιείται για να σβήσει την αισθητή γραμμή της ανταύγειας. Έτσι, όσο μεγαλώνει το φυσικό σου μαζί με το γκρίζο, γίνεται blending και οι επισκέψεις στο κομμωτήριο ελαττώνονται.

Θα λέγαμε εδώ, πως μια καλή colorist πρέπει να ξέρει πότε να χρησιμοποιήσει την μια τεχνική και πότε την άλλη. Για παράδειγμα, μια κοπέλα στην ηλικία των 20s, που δεν έχει γκρίζα και μπορεί να θέλει ένα μπαλαγιάζ με έντονη αντίθεση πιο πιθανόν να επέλεγε το root melt. Για μια γυναίκα όμως στα 40s που θέλει να κάνει blending λίγα γκρίζα, το shadow root είναι η καλύτερη τεχνική.