Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τεχνικές Βαφής Μαλλιών Και Στυλ Που Πρέπει Να Ξέρεις

Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς την παράθεση της πηγής με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το σχετικό άρθρο του The Cover.

Πλήρης οδηγός για τις τεχνικές βαφής μαλλιών και για τα διαφορετικά στυλ που πρέπει να ξέρεις πριν κλείσεις ραντεβού σε κομμωτήριο.

Balayage, flamboyage ή ombre;

Με τόσες νέες τεχνικές βαφής μαλλιών, είναι πολύ εύκολο να μπερδευτείς και να μην ξέρεις πως να ζητήσεις αυτό που θέλεις από την hair stylist. Για να σε βοηθήσουμε, συντάξαμε έναν πλήρη οδηγό με τις πιο κοινές σύγχρονες τεχνικές βαφής μαλλιών που συναντάμε σήμερα.

Από το OG και παραδοσιακό πλέον ombre μέχρι τα μαλλιά που θυμίζουν ουράνιο τόξο, τα χρώματα, τα στυλ και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι hair stylists τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν τέλος. Φαντασία και δημιουργικότητα συναντώνται και έχουν ως αποτέλεσμα αμέτρητα στυλάτα look, που βλέποντας τα δεν ξέρεις τι να διαλέξεις.

Και επειδή κατά την τρέχουσα περίοδο, ένα makeover είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας, είπαμε να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση των τεχνικών που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση. Διάβασε τα πάντα για τις πιο δημοφιλείς τεχνικές βαφής μαλλιών παρακάτω και μη ξεχάσεις να ακολουθήσεις την σελίδα μας σε Facebook και Instagram για ακόμη περισσότερη μόδα και ομορφιά καθημερινά.

#1. OMBRE

Το ombre είναι ένα ντεγκραντέ “ξεθώριασμα” των μαλλιών, που κρατά αρκετό βάθος στην ρίζα και αρκετά ανοιχτότερους τόνους προς τις άκρες. Δεν είναι τεχνική, είναι “hairlook” που επιτυγχάνεται με διάφορες τεχνικές. Ενδείκνυται κυρίως για μελαχρινές που θέλουν έντονες αντιθέσεις στα μαλλιά τους.


#2. SOMBRE

Το sombre (=soft ombre), ενδείκνυται για όσες θέλουν πιο φυσικό ombre στα μαλλιά τους, αφού η ρίζα είναι χρωματικά πιο κοντά στις άκρες.


#3. BALAYAGE

Μέχρι τώρα σίγουρα ξέρεις τι είναι το balayage, αλλά θα επαναληφθούμε. Είναι η ελεύθερη τεχνική που δίνει διάσταση και φυσικές ανταύγειες στα μαλλιά, επιλέγοντας σκόπιμα τα μέρη που θα ανοίξουν και τα μέρη που θα αφεθούν στο φυσικό τους.

Οι ελεύθερες αυτές τεχνικές, εξαρτώνται πάντα από το επιθυμητό αποτέλεσμα, από την γνώση και εμπειρία της colorist αλλά και από το χρώμα της βάσης. Ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, τα ξανοίγματα γίνονται σε όλο το κεφάλι για ενιαίο χρώμα ή επιλέγονται κομμάτια σαν ανταύγειες, για περισσότερη διάσταση.

Είναι η πιο χαμηλής συντήρησης τεχνική για όσες θέλουν να δώσουν διάσταση στα μαλλιά τους και μπορεί να γίνει με όλα τα χρώματα. Παραδοσιακά, το μπαλαγιάζ γίνεται με ελεύθερη open air τεχνική η οποία όμως δεν δίνει πολύ έντονα αποτελέσματα σε πολύ σκούρα μαλλιά και ενδείκνυται για αρκετά ανοιχτές φυσικές βάσεις ή για σκούρες βάσεις που δεν θέλουν να ανοίξουν πολύ σε 1 session.

Γενικότερα το balayage έχει και τρεις διαφορετικές διαβαθμίσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον hair stylist, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Οι διαβαθμίσεις: 1 point, 2 point (σε σχήμα V), 3 point (σε σχήμα W). Ανάλογα με την τεχνική, θα έχεις και διαφορετικά αποτελέσματα στα μαλλιά σου, κάτι το οποίο θα καταλάβεις πιο έντονα όσο μεγαλώνουν. Επίσης το πόσο ψηλά ανεβαίνει το μπαλαγιάζ, είναι θέμα προτίμησης της κάθε γυναίκας και φυσικά μπορεί να ανέβει μέχρι τη ρίζα.

Για να γίνει open air τεχνική χρησιμοποιείται clay ντεκαπάζ, μια μορφή σταθερού ντεκαπάζ που δεν απλώνει στα μαλλιά, όπως η κλασσική μπλε σκόνη. Αυτό το προϊόν στον ανοιχτό αέρα, στεγνώνει σχετικά γρήγορα -σε αντίθεση με το μπλε ντεκαπάζ και τον συνδυασμό με τα αλουμινόχαρτα- και έτσι σταματά να δουλεύει. Είναι πιο ασφαλές, αφού στεγνώνει σχετικά γρήγορα, λιγότερο δυνατό και δεν επιφέρει τόσο έντονο ξάνοιγμα. Ενδείκνυται για όσες δεν θέλουν να ανοίξουν πολύ τα μαλλιά τους.

Οι πολύ έμπειρες colorists, μπορούν να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα με τις open air τεχνικές, ακόμη και με τα κλασσικά προϊόντα ντεκαπάζ όπως η μπλε σκόνη, “ζωγραφίζοντας” και κλείνοντας με αλουμινόχαρτα ή με σελοφάν, ώστε να επιτευχθεί πιο έντονο ξάνοιγμα.

Για αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις -στην χώρα μας τουλάχιστον-, το παραδοσιακό open air μπαλαγιάζ, έχει αντικατασταθεί από το μπαλαγιάζ με ντεκαπάζ και αλουμινόχαρτα.


#4. FOILΑYAGE

Εδώ…μπαίνουν οπωσδήποτε αλουμινόχαρτα. Είναι η τεχνική του balayage που προαναφέραμε και χρησιμοποιεί αλουμινόχαρτα, για πιο έντονα αποτελέσματα.

Η τεχνική αυτή είτε γίνεται με free hand όπως αναλύσαμε παραπάνω, είτε με κρεπάρισμα στην ρίζα και διαχωρισμό με ανταύγειες, ώστε να δώσει πιο ισχυρό ξάνοιγμα και να αφήσει φυσική ρίζα. Αυτό θα δεις στο βίντεο.

Στην Ελλάδα όπου οι περισσότερες είμαστε μελαχρινές και χρειαζόμαστε εντονότερη εφαρμογή ντεκαπάζ, η τεχνική foilayage χρησιμοποιείται περισσότερο. Βέβαια, ένα κλασσικό μπαλαγιάζ, για να έχει διάσταση, χρειάζεται και χρωματική αντίθεση. Αυτό σημαίνει ότι μια σκούρα βάση, είναι προτιμότερη για ένα μπαλαγιάζ και παραδόξως στη χώρα μας βλέπουμε να χρησιμοποιείται πιο συχνά η τεχνική foilayage.


#5. FLAMBOYAGE

Το balayage μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ombre ανταύγειες στα μαλλιά, το λεγόμενο balayage ombre (ή flamboyage). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί αλουμινόχαρτα αφού όσο πλησιάζουμε προς την άκρη, η εφαρμογή του ντεκαπάζ είναι πιο γενναιόδωρη, ώστε να ανοίξουν περισσότερο οι άκρες.


#6. REVERSE BALAYAGE

Για το reverse balayage έχουμε κάνει ξεχωριστό αφιέρωμα όπου περιγράφουμε σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται. Μπορεί να γίνει εφαρμόζοντας μόνο πιο σκούρο χρώμα σε ρίζες και σε κάποιες ανταύγειες, ώστε να γίνει η μετατροπή από full head σε φυσικό αποτέλεσμα με διάσταση ή μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με ξανοίγματα -όπως στην επάνω φώτο- για εντονότερη αντίθεση. Όπως βλέπεις έχει εφαρμοστεί σκούρο χρώμα σε ρίζες και ντεκαπάζ σε άκρες. Με το reverse μπαλαγιάζ, επανέρχεται η φυσική ρίζα στα μαλλιά και δίνει γενικότερα ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα, με πιο χαμηλή συντήρηση.


#7. FACE BALAYAGE/ FACE FRAME/MONEYPIECE

Το βίντεο που θα δεις ακριβώς από κάτω, δείχνει το αποτέλεσμα και μια από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο μπροστινό μέρος για να δώσουν εντονότερο ξάνοιγμα στα μπροστινά. Οι τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι αρκετές και εξαρτώνται από την colorist.

Εδώ βλέπουμε μια τεχνική εναλλαγής highlights και babylights με αλουμινόχαρτα, ενώ παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με freehand open air τεχνικές.


#8. BABYLIGHTS

Πολύ λεπτές και απαλές ανταύγειες που επιτυγχάνονται με αλουμινόχαρτα. Ενδείκνυται για όλες τις βάσεις, αλλά περισσότερο για ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις μαλλιών, καθώς σε μια σκούρα βάση το αποτέλεσμα φαίνεται πολύ τεχνητό. Εάν γίνουν σε ολόκληρο το κεφάλι, το αποτέλεσμα θα φαίνεται σχεδόν μονοδιάστατο και όσο περνάει ο καιρός και οι ανταύγειες “απλώνουν” θα γίνεται ακόμη πιο ενιαίο το χρώμα. Στις πολύ σκούρες βάσεις, η συντήρηση είναι δύσκολη και χρονοβόρα και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα επιτυχημένα.


#9. FOILING

Η πιο παλιά και λιγότερο συχνή πλέον τεχνική βαφής μαλλιών, είναι τα αλουμινόχαρτα για τις γνωστές σε όλες μας ανταύγειες. Η συντήρηση τους είναι πολύ δύσκολη και υψηλού κόστους, καθώς μόλις οι ρίζες κάνουν την εμφάνιση τους, το retouching είναι απαραίτητο. Επιλέγεται για όσες θέλουν ίδιο χρώμα από την ρίζα έως τις άκρες και έντονο διαχωρισμό ανταύγειας με σχεδόν “ριγέ” αποτέλεσμα. Αν και πλέον, οι τεχνικές root shadow και το κρεπάρισμα που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα αλουμινόχαρτα, έχουν αφήσει πίσω το έντονο ριγέ look, τα φυσικά looks που δημιουργούνται με το μπαλαγιάζ, απλά δεν συγκρίνονται.


#10. COLOR MELT

Μια ακόμη τεχνική βαφής, είναι το color melting που συνδέει διαφορετικούς χρωματικούς τόνους μεταξύ τους τόσο άψογα, που δεν μπορείς να καταλάβεις που τελειώνει το ένα χρώμα και που ξεκινάει το άλλο. Το πώς θα επιτευχθεί, εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιήσει ο colorist, από τα χρώματα, ακόμα και από το πως θα χρησιμοποιήσει τα πινέλα.

Μπορεί να γίνει με όλα τα χρώματα και να ξεκινάει από τη μέση των μαλλιών προς τα κάτω ή από την ρίζα για ένα root-to-tip αποτέλεσμα. Μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί μόνο στην ρίζα και στις άκρες, ώστε να συνδέσει τα μεσαία μήκη. Όλα εξαρτώνται από την βάση και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα χρώματα αφού εφαρμοστούν, χτενίζονται το ένα μέσα στο άλλο και έτσι δεν μπορείς να διακρίνεις γραμμές πουθενά.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα με μεσαίο ξανθό μπορεί να εφαρμόσει σκουρότερη βαφή στις ρίζες και πιο ανοιχτή στις άκρες για ένα ντεγκραντέ αποτέλεσμα που ενώνει αρχή, μέση και τέλος.


#11. HIGHLIGHTS

Highlights ως γνωστόν, είναι οι ανταύγειες σε πιο ανοιχτό χρώμα από το φυσικό σου. Ανήκει στα στυλ μαλλιών και επιτυγχάνεται με τις διαφορετικές τεχνικές που αναφέραμε και παραπάνω.


#12. LOWLIGHTS

Lowlights είναι οι ανταύγειες σε πιο σκούρους τόνους από αυτούς που έχεις στα μαλλιά σου. Μπορούν να συνδυαστούν με highlights (ανοιχτότερες ανταύγειες) για να δώσουν διάσταση, σε ένα ενιαίο χρώμα όπως στην φώτο.


#13. MIDLIGHTS

Είναι οι ανταύγειες που χρωματικά βρίσκονται στην μέση από το χρώμα της ρίζας σου και από το χρώμα της ανταύγειας που ήδη έχεις στα μαλλιά σου. Χρησιμοποιούνται για να δέσουν περισσότερο την ρίζα με την ανταύγεια, ώστε να υπάρχει λιγότερη αντίθεση.

Για παράδειγμα εάν τα μαλλιά σου είναι σκούρα καστανά και έχεις ξανθές ανταύγειες, το ενδιάμεσο θα έπεφτε κάπου στο κάραμελ.


#14. ROOT MELT/ROOT SMUDGE

Το “σβήσιμο της ρίζας” σε βοηθάει να αγκαλιάσεις τις φυσικές σου ρίζες. Από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να δώσουν φυσικό μεταβατικό αποτέλεσμα από την ρίζα στα υπόλοιπα μαλλιά.

Το “λιώσιμο” του χρώματος της ρίζας χάνεται μέσα στο χρώμα της ανταύγειας και δίνει ένα ομαλό χρωματικό αποτέλεσμα. Έτσι, καθώς μεγαλώνουν τα μαλλιά σου, δεν δημιουργείται η αντιαισθητική γραμμή στην κορυφή του κεφαλιού.

Συνήθως, το root melt γίνεται με μόνιμες βαφές -στο φυσικό σου χρώμα- και φθάνει ως και 10 εκατοστά από την ρίζα. Είναι διαφορετικό από το shadow root που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.


#15. SHADOW ROOT

Ένα σύγχρονο κομμωτήριο και μια ενημερωμένη hair stylist έχει την γνώση της διαφοράς μεταξύ root shadow και root melt. Καταρχάς επιτυγχάνονται με διαφορετικά προϊόντα. Το root melt μπορεί να γίνει με μόνιμες βαφές και να δώσει αποτέλεσμα έντονης αντίθεσης, πχ. έντονο ξανθό με αρκετά σκούρα ρίζα. Αντιθέτως, το shadow root δημιουργεί απλά μια σκιά επάνω στα ξανοιγμένα μαλλιά και γίνεται μόνο με ημιμόνιμες βαφές που δεν καλύπτουν πλήρως τις ανταύγειες.

Εφαρμόζεται στα πρώτα 2-4 εκατοστά της ρίζας, για να σβήσει γραμμές από ανταύγειες ή μπαλαγιάζ, χωρίς όμως να καλύψει την ανταύγεια. Την σκουραίνει ένα ή δύο τόνους για πολύ φυσικό blending.

Οι ημιμόνιμες βαφές (τα λεγόμενα toners) εφαρμόζονται στον ίδιο τόνο με το φυσικό σου στην ρίζα και στον ίδιο τόνο της ανταύγειας, για το υπόλοιπο μαλλί. Έτσι, επιτυγχάνεται το απόλυτο blending.

Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στο εξωτερικό για να καλύψει στην ρίζα τα γκρίζα μαλλιά, όταν αυτά φτάνουν περίπου το 50%. Επίσης, χρησιμοποιείται για να σβήσει την αισθητή γραμμή της ανταύγειας. Έτσι, όσο μεγαλώνει το φυσικό σου μαζί με το γκρίζο, γίνεται blending και οι επισκέψεις στο κομμωτήριο ελαττώνονται.

Θα λέγαμε εδώ, πως μια καλή colorist πρέπει να ξέρει πότε να χρησιμοποιήσει την μια τεχνική και πότε την άλλη. Για παράδειγμα, μια κοπέλα στην ηλικία των 20s, που δεν έχει πολλά γκρίζα και μπορεί να θέλει ένα μπαλαγιάζ με έντονη αντίθεση, πιο πιθανόν να επέλεγε το root melt. Για μια γυναίκα όμως στην ηλικία των 40s που θέλει να κάνει blending λίγα γκρίζα, το shadow root είναι η καλύτερη τεχνική.