Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Είναι η φύση η καλύτερη θεραπεία για τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Είναι η φύση η καλύτερη θεραπεία για τα φλεγμονώδη αυτοάνοσα νοσήματα; Μια πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η χλωρίδα και η βιοποικιλότητα επηρεάζει τις κυτοκίνες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μια νέα έρευνα έρχεται στο φως για να επιβεβαιώσει όλα όσα υποψιαζόμαστε σχετικά με την ολοένα και αυξανόμενη έξαρση αυτοάνοσων νοσημάτων και την σύνδεση της με την απομάκρυνση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και τον φυσικό τρόπο ζωής. Σίγουρα οι μηχανισμοί που υποκρύπτονται πίσω από την μεγάλη αύξηση στα αυτοάνοσα νοσήματα και μάλιστα στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι πιο περίπλοκοι από όσα μπορεί να συμπεράνει μια έρευνα, αλλά μας δίνει ένα μικρό αποτύπωμα της επίδρασης της χλωρίδας, στον άνθρωπο.

Διαβάζοντας παρακάτω, σίγουρα θα αναρωτηθείς και εσύ μήπως πρέπει να επαναξιολογήσεις την σημαντικότητα της ζωής κοντά στην φύση και την απομάκρυνση από το κλεινόν άστυ, με όσα αυτό συνεπάγεται.

Το αντικείμενο της έρευνας, τα μέσα και τα συμπεράσματα

Στόχος της έρευνας (1) που διεξήχθη, ήταν να αξιολογήσει την επίδραση κάποιων φυτών που φιλτράρουν και καθαρίζουν τον αέρα, στον άνθρωπο και στα βακτήρια που ζουν στο δέρμα, κατά την διάρκεια που αυτοί βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα το εργασιακό περιβάλλον. Για τους σκοπούς της έρευνας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα πράσινων τοίχων με φυτά όπως η Δράκαινα, το Ασπλένιουμ και το φυλλόδενδρο, με αυτόματο πότισμα. Στην έρευνα πήραν μέρος υγιείς ενήλικες εργαζόμενοι, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 γκρουπ, ελέγχου και πειραματικού. Στην έναρξη της έρευνας συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και δέρματος και από τα 2 γκρουπ. Τα συμπεράσματα ήταν εκπληκτικά. Στο δέρμα των ανθρώπων του πειραματικού γκρουπ που εκτέθηκε για 28 ημέρες στην βιοποικιλία των φυτών, βρέθηκαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης γαλακτοβάκιλλων -καλά βακτήρια- σε σύγκριση με το γκρουπ ελέγχου. Επιπλέον, βρέθηκαν χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονώδους κυτταροκίνης Ιντερλευκίνης 17 (IL-17).

Το συμπέρασμα

Με βάση τα ευρήματά της έρευνας, οι πράσινοι τοίχοι που φιλτράρουν τον αέρα, αλλάζουν το μικροβίωμα και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πράσινοι τοίχοι που κυκλοφορούν αέρα έχουν δυνατότητες για την προώθηση της μικροβιολογικής ποικιλότητας και της ανθρώπινης υγείας σε δομημένα περιβάλλοντα, κάτι που χρήζει σαφώς περισσότερης διερεύνησης.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Δρ. Δημήτριος Μπόγδανος:

“Επιστροφή στη φύση…;

Σε πολλά (τα περισσότερα) φλεγμονώδη νοσήματα παρατηρείται αύξηση φλεγμονωδών κυττοκινών, όπως της ιντερλευκίνης 17. Για αυτό το λόγο στην ψωρίαση, την ψωριασική αρθρίτιδα, τις σπονδυλαρθρίτιδες και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές η αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση γίνεται με βιολογικές θεραπείες που στοχεύουν στην αναστολή παραγωγής της IL-17. Με ενδιαφέρον διάβασα μια νέα ερευνητική εργασία σχετική με τα παραπάνω, αν και δεν της φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Συνοψίζω. Οι ερευνητές τοποθέτησαν σε χώρους γραφείου σε επιχειρήσεις ή νοσοκομεία “πράσινους τοίχους”. Οι τοίχοι αυτοί που λειτουργούν με νερό και πραγματικά φυτά αποτελούν φυσικά χωρίσματα μεταξύ των γραφείων των υπαλλήλων (όπως στην φωτογραφία). Τι κατάφεραν με αυτό;

Ήδη σε δύο εβδομάδες, εντοπίστηκε αύξηση της σχετικής αφθονίας γαλακτοβακίλλων στο δέρμα των εργαζομένων των οποίων τα γραφεία είχαν τοποθετήσει πράσινους τοίχους. Σε προηγούμενες μελέτες, οι γαλακτοβάκιλλοι του δέρματος έχουν βρεθεί ότι αποτρέπουν παθογόνα και δερματικές λοιμώξεις. Κατά τη διάρκεια ενός μήνα, διαπιστώθηκε αύξηση της ποικιλίας των γαμμαπρωτεοβακτηρίων σε υπαλλήλους που εργάζονταν σε γραφεία με εγκατεστημένους πράσινους τοίχους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Διάφορα γαμαμπρωτεοβακτήρια στο δέρμα συνδέθηκαν με μείωση της συγκέντρωσης της κυτοκίνης IL-17A που συμβάλλει στις φλεγμονές και αύξηση της κυτοκίνης TGF-βητα1. Λιγότερη IL:-17 kαι περισσότερη TGF-1b σημαίνει λιγότερη ανοσοφλεγμονή όσων εργάζονταν σε δωμάτια με πράσινους τοίχους εγκατεστημένους και όλα αυτά κατά τη διάρκεια μόλις ενός μήνα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι Φιλανδικοί πράσινοι τοίχοι και γενικότερα η πρασινάδα φαίνεται να αλλάζει το μικροβίωμα του δέρματος στα ¨κουτιά” των πόλεων που ζούμε, αναπνέουμε και εργαζόμαστε. Μακάρι εκτός από ομορφιά να είναι και ευεργετικά….”


Επιστημονικές πηγές:

  1. Indoor green wall affects health-associated commensal skin microbiota and enhances immune regulation: a randomized trial among urban office workers

Δες ακόμη: Πώς να ξυπνάς με καλή διάθεση το πρωί

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται