Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Φυτικά λάδια με φυσικό SPF: όσα πρέπει να ξέρεις

Φυτικά αντηλιακά έλαια με φυσικό SPF όσα πρέπει να ξέρεις

Λάδια με φυσικό SPF: όσα πρέπει να ξέρεις για τα φυτικά αντηλιακά λάδια που προστατεύουν από τις UVA/UVB ακτίνες. Ιδιότητες, βαθμός προστασίας, πώς να τα χρησιμοποιήσεις.

Το καλοκαίρι έχει ξεδιπλώσει όλη του τη χάρη με τον ήλιο να μας περιμένει να ξεχυθούμε σε παραλίες και βουνά. Όπως κάθε καλοκαίρι όμως, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ώρες που μας βλέπει ο ήλιος. Συνεπώς, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη σε πρόσωπο, σώμα και μαλλιά. Σύμμαχος στην προάσπιση της υγείας των κυττάρων μας, εκτός από τα αντηλιακά του εμπορίου είναι και τα φυτικά έλαια που προστατεύουν από τον ήλιο aka αντηλιακά λάδια με φυσικό SPF. Αν μάλιστα ανήκεις στις λάτρεις των φυσικών/φυτικών καλλυντικών, τότε σίγουρα προτιμάς να προστατεύεις το δέρμα σου με όσο το δυνατόν φυσικά προϊόντα, των οποίων τα συστατικά δεν πρόκειται να βλάψουν το δέρμα σου. Διάβασε παρακάτω, όσα πρέπει να ξέρεις για τα φυτικά αντηλιακά λάδια.

Ποια φυτικά λάδια παρέχουν αντηλιακή προστασία;

Υπάρχουν πολλά φυτικά έλαια που προστατεύουν από τον ήλιο, δεν έχουν όλα όμως τον ίδιο βαθμό προστασίας. Ενδεικτικά:

Τι δείκτη SPF έχουν τα φυτικά έλαια;

Όσο υψηλότερος είναι ο SPF, τόσο περισσότερη προστασία προσφέρει ένα αντηλιακό ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα. Σε μια έρευνα [1] που μελέτησε την προστασία που παρέχουν τα φυτικά έλαια, το συμπέρασμα ήταν πως ο δείκτης προστασίας των ελαίων κυμαίνεται μεταξύ του 1-8. Από τα πτητικά έλαια την υψηλότερη προστασία από όλα παρέχει το ελαιόλαδο, με αμέσως επόμενο το λάδι καρύδας, τα οποία κυμαίνονταν γύρω στο 8. Αμέσως επόμενο ήρθε το καστορέλαιο με SPF6 και το αμυγδαλέλαιο με SPF5. Από τα αιθέρια έλαια, την μεγαλύτερη προστασία παρείχε το λάδι μέντας με SPF7.

Μια άλλη έρευνα που διεξήχθη το 2012 [2], συμπέρανε πως κρέμα με βασικό συστατικό το λάδι καλέντουλας έχει φυσικό SPF14, ενώ μια ακόμη έρευνα [3] κατέληξε στο συμπέρασμα πως το λάδι από κόκκινα βατόμουρα έχει δείκτη προστασίας από UVB και UVA ακτίνες, μεταξύ 28-50 και 6.75±7.5, αντίστοιχα, συνιστώντας έτσι ένα φυσικό αντηλιακό ευρέος φάσματος.

Φυτικά αντηλιακά έλαια: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Τα φυτικά αντηλιακά έλαια, παρέχουν ελάχιστη προστασία από τον ήλιο και δεν πρέπει να αντικαθιστούν τα αντηλιακά προϊόντα με υψηλό δείκτη SPF. Επιπλέον, τα περισσότερα φυτικά έλαια δεν παρέχουν προστασία ευρέος φάσματος. Για ένα διάστημα 10-15 λεπτά ίσως είναι ασφαλή, αλλά όχι για περισσότερο. Επιπλέον, ο SPF εξαρτάται και από την ποιότητα του ελαίου και απλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζεις την ποιότητα του εκάστοτε ελαίου και την πραγματική προστασία που παρέχει. Τέλος, όταν το λάδι έρθει σε επαφή με το νερό -ναι, στην πρώτη σου βουτιά- μπορεί να απωλέσει μεγάλο μέρος των προστατευτικών ιδιοτήτων του και συνεπώς το δέρμα σου θα είναι απόλυτα ευάλωτο στις ακτίνες του ήλιου.

Συμπέρασμα: Αρκεί η προστασία από φυτικά έλαια;

Φυσικά και όχι. Ο ήλιος δυναμώνει μέρα με τη μέρα και εκτός από τα εγκαύματα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος. Αν θέλεις τις υπέροχες μυρωδιές των φυτικών ελαίων, προτίμησε ένα αντηλιακό λάδι του εμπορίου που συνδυάζει τα έλαια με αντηλιακά φίλτρα. Μια ακόμη επιλογή, είναι να τα εφαρμόζεις κατά τις ώρες που δεν είναι δυνατός ο ήλιος -μετά το απογευματινό σου ντουζ και όταν δεν πρόκειται να εκτεθείς στον δυνατό ήλιο. Έτσι, θα απολαύσεις τα ενυδατικά και θρεπτικά τους οφέλη.


Επιστημονικές πηγές

  1. In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics
  2. Assessment of In vitro Sun Protection Factor of Calendula Officinalis L. (Asteraceae) Essential Oil Formulation
  3. Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oil