Clean beauty οδηγός: όσα πρέπει να ξέρεις για τα φυτικά καλλυντικά

Clean/Green beauty οδηγός και όσα πρέπει να ξέρεις για τα φυτικά καλλυντικά: τι είναι, που διαφέρουν από τα vegan και τα οργανικά καλλυντικά και ποια η σημασία της βιωσιμότητας

Ο κόσμος αλλάζει…και η ομορφιά αλλάζει μαζί του. Τα φυσικά προϊόντα ομορφιάς κερδίζουν συνεχώς έδαφος, ενώ οι γυναίκες έχουν αρχίσει να ερευνούν περισσότερο τα συστατικά που περιέχονται στα εκάστοτε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης.

Γιατί να προτιμήσεις clean/green καλλυντικά

Σίγουρα όχι γιατί είναι μόδα. Αν και σε γενικότερους όρους τα περισσότερα συστατικά που περιέχονται σε καλλυντικά ευρείας κυκλοφορίας είναι ασφαλή, υπάρχουν κάποια τα οποία δεν έχουν ερευνηθεί αρκετά για τις επιπτώσεις τους ή έχουν ήδη ενοχοποιηθεί για μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στον οργανισμό. Μάλιστα, εφόσον πολλά από αυτά δεν έχουν ερευνηθεί, δεν υπάρχει και κάποια σχετική απαγόρευση χρήσης τους. Έτσι, οι εταιρείες ομορφιάς είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν αμέτρητες ουσίες, για τις οποίες δεν έχουμε ακόμη εμπεριστατωμένες έρευνες.

Αυτές οι ουσίες με την σειρά τους, μπορούν πραγματικά να σε βλάψουν με αρκετούς τρόπους που δεν έχεις σκεφτεί. Πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιείς τα εισπνέεις, ενώ άλλα τα απορροφάς μέσα από το δέρμα σου. Σκέψου πόσο από το κραγιόν και από τις κρέμες απορροφούνται καθημερινά, για να μην προσθέσουμε και σαμπουάν, μαλακτικές και λακ!

Όλα αυτά, μπορούν να επηρεάσουν από το ενδοκρινολογικό σου σύστημα, μέχρι το ανοσοποιητικό, αλλά και το νευρολογικό, προκαλώντας προβλήματα υγείας που σίγουρα δεν έχεις φανταστεί πως μπορεί να συνδέονται με τα καλλυντικά που χρησιμοποιείς. Μάλιστα, πλέον πρέπει να είσαι ιδιαίτερα υποψιασμένη με τα προϊόντα που επιλέγεις και να ψάχνεις για πιστοποιημένα καλλυντικά, καθώς πολλές εταιρείες προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για το τι είναι φυσικό και βιολογικό.

Έτσι, έχουμε περάσει σε μια περίοδο που το φυσικό, το ηθικό, το cruelty-free, το non-toxic, το vegan, το οργανικό αλλά και το ανακυκλώσιμο, γίνονται κριτήρια για καλύτερα καλλυντικά. Τι είναι όμως όλες αυτές οι έννοιες, πώς συνδέονται αλλά και που διαφέρουν μεταξύ τους; Συνέχισε να διαβάζεις τον clean beauty οδηγό μας.


Φυτικά καλλυντικά και η σήμανση non-toxic

Τα φυσικά καλλυντικά αποτελούνται τουλάχιστον κατά 90% από συστατικά που λαμβάνονται από την φύση και όχι από συστατικά που παράγονται σε κάποιο εργαστήριο. Φυσικά όμως και αυτά υπόκεινται σε επεξεργασία για να μπορέσουν να μετατραπούν σε ουσίες που κάνουν καλό στο δέρμα σου. Το 10% που συνήθως υπολείπεται και είναι συνθετικό συστατικό, αφορά το άρωμα του προϊόντος ή κάποιες σταθεροποιητικές/συντηρητικές ουσίες. Υπάρχουν βέβαια και πολλά 100% φυσικά προϊόντα, που δεν περιέχουν καν άρωμα, οπότε μπορείς να είσαι ασφαλής και σίγουρη πως αυτό που χρησιμοποιείς δεν περιέχει καθόλου συνθετικά συστατικά.

Τα συστατικά που δεν θα δεις ποτέ σε ένα φυτικό προϊόν περιποίησης και θεωρούνται τοξικά συστατικά καλλυντικών, είναι: Parabens, Minerals, Σιλικόνες, Talc, Sulfates, Triclosan, Phthalates, PFAS, Benzophenone, PEG, Μόλυβδος (μπορεί να περιέχεται σε kohl και kajal μολύβια), υδράργυρος (μπορεί να περιέχεται σε κρέμες που ανοίγουν τον τόνο του δέρματος), Methylisothiazolinone, Resorcinol. Δες ακόμη, την λίστα με τα επικίνδυνα συστατικά προϊόντων περιποίησης μαλλιών.

Τι μπορεί να δεις σε φυτικά καλλυντικά: από αλόη και χαμομήλι, μέχρι μέλι και μελισσοκέρι. Το φυσικό, δεν σημαίνει απαραίτητα φυτικό. Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση των συστατικών που περιέχονται στα καλλυντικά σου, μπορείς να κάνεις ένα search στο EWG.


Vegan καλλυντικά

Ενώ τα φυσικά καλλυντικά μπορούν να περιέχουν και ζωικά συστατικά -όπως πχ. το μελισσοκέρι το μέλι ή παράγωγα γάλακτος-, τα vegan καλλυντικά δεν περιέχουν καμία ουσία που παράγεται από ζώα.


Cruelty-free καλλυντικά

Εξίσου σημαντικό για τα vegan καλλυντικά, είναι να μην έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, αλλά ούτε και να περιέχουν συστατικά, που για να παραχθούν βλάφθηκε κάποιο ζώο. Κατ’ επέκταση, ακόμα και όταν σε κάποια καλλυντικά περιέχεται το περίφημο palm oil, σημαίνει πως για να παραχθεί κόπηκαν αμέτρητα δέντρα, συμβάλλοντας στην αποψίλωση των δασών και στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος πολλών άγριων ζώων. Κάτι που θεωρείται μη οικολογικό και καταστροφικό για την άγρια ζωή.

Μάλιστα, η αποψίλωση για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου καρπού, έχει ενοχοποιηθεί για την εξαφάνιση του ουρακοτάγκου, του ελέφαντα και του ρινόκερου. Βέβαια, μέσα στις αμέτρητες εταιρείες που χρησιμοποιούν palm oil σε καλλυντικά και τρόφιμα, υπάρχουν και κάποιες αγοράζουν Palm oil που έχει παραχθεί με οικολογικούς τρόπους.

Για όλες αυτές τις εταιρείες, γίνεται κάθε χρόνο μεγάλη έρευνα από την WWF και χαιρόμαστε που μπορούμε να σου πούμε πως ο κολοσσός που ονομάζεται L’oreal, χρησιμοποιεί στα καλλυντικά της, μόνο πιστοποιημένο και βιώσιμα παραγόμενο palm oil [1]. Επομένως, εάν ένα προϊόν περιέχει palm oil και δεν αναγράφει αν είναι πιστοποιημένο, δε μπορεί αληθώς να παρουσιάζεται και ως cruelty-free.

Εάν θέλεις να χρησιμοποιείς πραγματικά cruelty-free προϊόντα, τότε θα πρέπει να ψάχνεις και για σήμανση Palm-oil Free ή για Certified Palm Oil.


Οργανικά καλλυντικά

Πολλές φορές, μπερδεύουμε τα οργανικά καλλυντικά με τα φυτικά καλλυντικά. Αν και οι έννοιες είναι παρεμφερείς, η ουσία αλλάζει. Τα βιολογικά καλλυντικά, πρέπει να είναι πιστοποιημένα από κάποιον φορέα όπως πχ. ο Soil Association, ώστε να πιστοποιείται η πηγή παραγωγής των συστατικών.

Η πλειονότητα αυτών των συστατικών -αν και δε μπορεί πάντα να πιστοποιηθεί- προέρχεται από την άγρια φύση. Στην ανάπτυξη των φυτών και των δέντρων από τα οποία προέρχονται οι σχετικές βιολογικές ουσίες, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά λιπάσματα, εντομοκτόνα και γενικότερα βλαπτικές πρακτικές καλλιέργειας. Επιπλέον, αυτά τα συστατικά είναι βιοδιασπώμενα και έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία. Θεώρησε τα βιολογικά καλλυντικά, ως την απόλυτη μορφή φυτικών καλλυντικών που είναι φιλικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


Ηθικά καλλυντικά (CLEAN BEAUTY)

Όπως και στη μόδα, έτσι και στην ομορφιά υπάρχουν κάποιες τακτικές παραγωγής προϊόντων που μπορούν να είναι απόλυτα βιώσιμες, ηθικές και οικολογικές. Μια από αυτές είναι η χρήση ανακυκλώσιμων συσκευασιών. Μια άλλη, είναι η χρήση βιολογικών συστατικών. Ενώ πολλές εταιρείες πλέον, αναζητούν τρόπους ελάττωσης αποβλήτων και χρήσης ανακυκλωμένων και όχι μόνο ανακυκλώσιμων υλικών.

Για παράδειγμα, μια κρέμα που περιέχεται σε γυάλινο βαζάκι -το γυαλί είναι ευρεία ανακυκλώσιμο υλικό- από ανακυκλωμένο γυαλί. Έτσι, μπορεί να βάλει και την σήμανση 0%waste ή το σήμα της ανακύκλωσης. Εν κατακλείδι, όταν ένα καλλυντικό θέλει να λέγεται 100% βιώσιμο και ηθικό, πρέπει να περιέχει τις εξής σημάνσεις:

 • Non-toxic (μη τοξικό)
 • Vegan ή Biologic (φυτικό ή βιολογικό)
 • Cruelty-free
 • Palm oil free
 • Ανακυκλώσιμο

Τα καλύτερα site με φυτικά καλλυντικά

Με την αυξανόμενη ζήτηση φυσικών καλλυντικών, τα clean beauty brands έχουν πληθύνει, ενώ επίσης πλέον υπάρχουν αμέτρητα ηλεκτρονικά καταστήματα με φυσικά καλλυντικά. Κάποια τα οποία αγαπούμε ιδιαιτέρως είναι:

 • Αν θέλεις προτάσεις skincare προϊόντων ανάλογα με τις ειδικές σημάνσεις επισκέψου το Organic Section του Look Fantastic
 • Το The Body Shop που δεν χρειάζεται συστάσεις
 • Το Natural Click γιατί φέρει αμέτρητα Ελληνικά beauty brands με πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και συστατικά που προέρχονται από την Ελληνική φύση
 • Το Go Organic το λατρεύουμε γιατί φέρει 5 από τα τοπ beauty brands της εταιρείας Natura Siberica. Το ομώνυμο brand Natura Siberica, το Organic Shop, το Konopka’s, την Planeta Organica και την Natura Estonica Bio.
 • Το Organic Beauty με τα πιστοποιημένα Neal’s Yard Remedies
 • Το Organicbrands για να ανακαλύπτουμε natural beauty brands από όλο τον πλανήτη
 • Το Cult Beauty γιατί φέρει -μεταξύ άλλων- τα καλύτερα των καλυτέρων clean beauty brands

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται