Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί δε μπορείς να μυρίσεις το άρωμα σου

Γιατί δεν μυρίζω το άρωμα μου αιτίες και λύσεις - The Cover

Γιατί δεν μυρίζω το άρωμα μου; Διάβασε την επιστημονική εξήγηση και τις πιθανές αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο

Αισθάνεσαι κάποιες φορές ότι δεν μπορείς να μυρίσεις το άρωμα σου; Δεν είναι ιδέα σου και το φαινόμενο έχει αιτία και επιστημονική εξήγηση.

Αν μάλιστα αυτό σε απογοητεύει γιατί έχεις δαπανήσει πολλά χρήματα για το αγαπημένο σου άρωμα, σου λέμε υπεύθυνα πως δεν είσαι η μόνη, είναι απόλυτα φυσιολογικό και σήμερα θα σου προτείνουμε κάποιες λύσεις.

Για την ακρίβεια, υπάρχουν τέσσερις πιθανές αιτίες που δεν μυρίζεις το άρωμα σου αν και η πρώτη είναι η πιο συχνά.

#1. Το φοράς πολύ συχνά

Ο οργανισμός προσαρμόζεται και μαζί του και οι αισθήσεις μας. Αρχικά, η όσφρηση μας εξελίχτηκε για να μας βοηθά να αναγνωρίζουμε μυρωδιές που υποδεικνύουν κίνδυνο ή…τροφή. Με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και τις νέες μυρωδιές που κεντρίζουν τις αισθήσεις μας, ο εγκέφαλος έμαθε να αναγνωρίζει περισσότερες μυρωδιές και να τις συνηθίζει ευκολότερα.

Κάθε νέο άρωμα που δοκιμάζεις είναι σαν διακόπτης για τον εγκέφαλο και για αυτό σου κάνουν πολύ εντύπωση τα νέα αρώματα…για τα πρώτα 20 λεπτά της δοκιμής τους. Μετά από τα 20 λεπτά, ο εγκέφαλος σου τα έχει πλέον συνηθίσει.

Επιπλέον, όσο πιο συχνά φοράς ένα άρωμα, τόσο πιο “φυσιολογικό” φαίνεται στον εγκέφαλο σου, αφού σχεδόν έχει γίνει ένα με το σώμα σου. Για να αποφύγεις αυτό το φαινόμενο προσπάθησε να εναλλάσεις τα αρώματα σου, όχι μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις, αλλά και από πρωί…σε βράδυ. Έτσι, πυροδοτείς τον εγκέφαλο να προσπαθεί να αναγνωρίσει την μυρωδιά.

#2. Το άρωμα ξεθυμαίνει γρήγορα

Πέρα από την πιο προφανή αιτία που αναφέραμε, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που ίσως να μην μπορείς να μυρίσεις το άρωμα σου πια. Ένας από αυτούς, είναι το ίδιο το άρωμα. Αν το έχεις πολύ καιρό και έχεις χρησιμοποιήσει ας πούμε…το μισό, το μπουκάλι έχει συγκεντρώσει πλέον αρκετό αέρα. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην πιο γρήγορη οξείδωση του αρώματος.

Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να το έχεις μαζί σου ώστε να το ανανεώνεις πιο συχνά και έτσι να τελειώσει γρηγορότερα, ώστε να αποκτήσεις το επόμενο μπουκάλι.

#3. Έχει ελαφριές νότες

Υπάρχει κάτι σαν “μονάδα μέτρησης” στην αρωματοποιεία και αυτό είναι το ίχνος ή αλλιώς προβολή. Αφορά την απόσταση που καλύπτει η μυρωδιά του αρώματος σου. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι οι ελαφριές νότες.

Αν λοιπόν έχεις ψεκάσει τους καρπούς σου και δεν σου μυρίζει ούτε σε αυτήν την απόσταση, τότε το άρωμα σου μπορεί απλά να περιέχει ελαφριές νότες χωρίς διάρκεια -όπως πχ. το κίτρο- και να είναι ιδιαιτέρως απαλό.

Αν θέλεις ένα άρωμα με έντονη προβολή, προτίμησε ένα με βαθιές νότες, όπως είναι τα μπαχάρια, τα ξύλα και οι ζωώδεις νότες στην βάση του. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες νότες μικρής διάρκειας τις συναντάς συνεχώς στην κορυφή των αρωμάτων, αλλά πολύ σπάνια στην βάση τους.

#4. Το άρωμα έχει ελαφριά συγκέντρωση

Άλλη μια προφανής αιτία, είναι η συγκέντρωση των ελαίων σε ένα άρωμα. Όπως είπαμε και στο αφιέρωμα για το πώς να διαρκεί το άρωμα σου περισσότερο, υπάρχουν πολλές διαφορετικές φόρμουλες ενός αρώματος.

Κολώνιες, eau de toillette, eau de parfum και parfum, με την τελευταία να περιέχει και την μεγαλύτερη συγκέντρωση των ελαίων και επομένως να είναι η πιο έντονη και αποδοτική. Αν μέχρι τώρα δοκίμαζες ένα edt, δοκίμασε και την edp ή την parfum εκδοχή του, που σίγουρα θα διαρκεί περισσότερο.

Τώρα που έμαθες γιατί δεν μυρίζεις το άρωμα σου, διάβασε για τα ωραιότερα αρώματα με βανίλια.