Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να διαλέξεις το σωστό makeup

Πώς να διαλέξεις μέικαπ

Πώς να διαλέξεις μεικαπ: 4 tips για να διαλέγεις την σωστή υφή για τον τύπο δέρματος σου και την σωστή απόχρωση για τον επιδερμικό σου τόνο.

Καταρχάς, μην το αφήσεις στην πωλήτρια. Εάν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει τις ανάγκες του δέρματος σου, αυτή είσαι εσύ και μόνο εσύ. Εσύ ξέρεις αν είναι ευαίσθητο, σε ποια σημεία είναι ξηρό, πόσο εύκολα μαυρίζει και πόση κάλυψη θέλεις.

Διάβασε παρακάτω τα βήματα που πρέπει να έχεις σαν οδηγό, για να διαλέγεις πάντα το σωστό makeup για το δέρμα σου.

Μην ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις σε Facebook και Instagram για ακόμη περισσότερη μόδα και ομορφιά καθημερινά!

ΒΗΜΑ 1ο: Διάλεξε κάλυψη (πλήρη ή οικοδομήσιμη)

Αρχικά, πρέπει να διαλέξεις αν θέλεις ελαφριά η πλήρη κάλυψη. Εμείς γενικότερα προτείνουμε ελαφριάς κάλυψης που μπορείς να το χτίσεις όσο επιθυμείς. Τα makeup πλήρους κάλυψης, είναι αρκετά βαριά προϊόντα, που θέλουν πάντα πολύ σωστή προετοιμασία -που σημαίνει και περισσότερα layers στο πρόσωπο σου- ενώ επίσης βαραίνουν αρκετά την επιδερμίδα.

Τα makeup πλήρους κάλυψης, τα προτείνουμε μόνο σε επιδερμίδες με έντονες δισχρωμίες και αυστηρά μόνο κατά την χειμερινή σεζόν. Οτιδήποτε δεν καλύπτεται με ένα ελαφρύ makeup, μπορείς να το καλύψεις με ένα spot corrector ή με ένα concealer τοπικά.

ΒΗΜΑ 2ο: Διάλεξε υφή (κρεμώδες/υγρό/compact)

Το δεύτερο βήμα αφορά την υφή. Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου θα πρέπει να διαλέξεις και την ανάλογη υφή σε makeup.

Γενικά, αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα προτίμησε oil-free makeup (να το αναγράφει), αν έχεις ξηρή προτίμησε υγρά makeup, αν έχεις μεικτή επιδερμίδα προτίμησε ένα υγρό makeup σε συνδυασμό με πούδρα στην λιπαρή T-Zone ή ένα matte makeup.

Εάν έχεις κανονική επιδερμίδα, καλό θα ήταν να μην την επιβαρύνεις με βαριά προϊόντα, οπότε ένα foundation σε υγρή μορφή σίγουρα σου αρκεί. Τέλος, εάν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο στον ήλιο, πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξεις ένα foundation με δείκτη προστασίας.

  • Ξηρή/Κουρασμένη: υγρό
  • Μεικτή/Ευαίσθητη: υγρό + πούδρα ή matte makeup
  • Λιπαρή: compact ή oil-free makeup
  • Κανονική: υγρό ή κρεμώδες
Maybelline FIT Me ματ υγρό makeup για λιπαρές επιδερμίδες

Maybelline FIT Me ματ υγρό makeup για λιπαρές επιδερμίδες 12,40€


Clinique Even Better makeup με SPF15

Clinique Even Better makeup με SPF15 για ευαίσθητες στον ήλιο επιδερμίδες 31,20€


Τα καλύτερα luxury foundation

Estee Lauder Double Wear Stay In Place SPF10 Foundation 47,20€

Το τέλειο μεικαπ με εκατομμύρια αποθεωτικές κριτικές ανά τον κόσμο, για τις περισσότερες επιδερμίδες.


ΒΗΜΑ 3ο: Βρες τους υποτόνους σου

Έχουμε ξαναπεί πώς να βρίσκεις τους υποτόνους σου, κάτι που είναι σημαντικό για να διαλέγεις σωστές αποχρώσεις και στα ρούχα και στο μακιγιάζ σου γενικότερα. Ζεστοί, ψυχροί ή ουδέτεροι κάνε το τεστ που έχουμε ετοιμάσει για σένα. Οι συμβολισμοί που πρέπει να ξέρεις: ζεστοί (W), ψυχροί (C) cool, ουδέτεροι (Ν). Κάνε το τεστ που έχουμε ετοιμάσει, για να βρεις τους υποτόνους σου.

 

ΒΗΜΑ 4ο: Δοκίμασε το στα σωστά σημεία και σε φυσικό φωτισμό

Τώρα που βρήκες κάλυψη, υφή και υποτόνους μένει να βρεις και την σωστή απόχρωση.

♦ Μην το δοκιμάζεις στο χέρι σου όπως βλέπουμε πολύ συχνά να κάνουν οι περισσότερες, αφού το εσωτερικό του χεριού σου λίγη σχέση έχει με τον λαιμό και το πρόσωπο σου. Δοκίμαζε το στην γραμμή του πηγουνιού το Χειμώνα και στο στέρνο το Καλοκαίρι. Έτσι, δεν θα φαίνεσαι σαν να φοράς μάσκα. Το σωστό είναι να τραβάς μια κάθετη γραμμή που να ενώνει πρόσωπο και λαιμό, ξεκινώντας από την γνάθο προς τα κάτω, για να δεις πως ενσωματώνεται και στις δύο περιοχές.

♦ Επίσης, εάν θέλεις να δείχνει η επιδερμίδα σου πιο μαυρισμένη και χρησιμοποιείς bronzers ή κάνεις contouring, διάλεγε μια απόχρωση ελαφρώς πιο ανοιχτή από την απόχρωση του λαιμού σου, αφού όταν προστεθούν και τα υπόλοιπα μπορεί να καταλήξει να φαίνεται αρκετά πιο σκούρο το πρόσωπο σου. Σίγουρα δεν θέλεις να ξεχωρίζει από το λαιμό και το υπόλοιπο σώμα σου και να φαίνεσαι σαν να φοράς μάσκα.

♦ Πολλές φορές, μπορεί να χρειαστεί να έχεις στην κατοχή σου 2 και 3 διαφορετικές αποχρώσεις τις οποίες θα αναμειγνύεις για να αποκτάς το σωστό χρώμα, ανάλογα με την εποχή -και το μαύρισμα σου- αλλά και το πόσο δέρμα θα εκθέσεις ανάλογα με το look σου. Αν πχ. θα φαίνεται το ντεκολτέ και τα χέρια ή μόνο ο λαιμός.

♦ Έχε υπόψιν πως τα νούμερα foundation στα περισσότερα beauty brands, κυμαίνονται για τους Καυκάσιους τύπους στο 10-20, για τους Λατίνους στο 30-40 και για τους έγχρωμους στο 40-50.

♦ Τέλος, ρώτησε την πωλήτρια εάν μπορεί να σου δώσει κάποιο δείγμα για να το δοκιμάσεις και σε φυσικό φως πριν το αγοράσεις.

ΣΥΝΟΨΗ: ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ MAKEUP

  1. ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΛΥΨΗΣ: Ελαφριά ή πλήρης ανάλογα με το πρόβλημα και την εποχή
  2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΦΗΣ MAKEUP: Ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας, επιλέγεις υγρό, κρεμώδες, compact.
  3. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΟΝΟΥΣ: Cool (C) για ψυχρές, Warm (W) για ζεστές, Neutral (N) για ουδέτερες
  4. ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΦΩΣ: Επιλογή τόνου που να ενώνει χρωματικά πρόσωπο & λαιμό και τεστ σε φυσικό φως για να δεις πόσο δένει με το χρώμα σου.