Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Απαντάμε στις πιο σημαντικές ερωτήσεις σας για το καλοκαίρι

Καλοκαιρινή περιποίηση προσώπου και σώματος: μύθοι, αλήθειες και κανόνες για να διατηρείς υγιές και λαμπερό δέρμα το καλοκαίρι

Η καλοκαιρινή περιποίηση προσώπου και δέρματος, θέλει προσοχή, ενώ τα ίδια τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε ίσως πρέπει να τα βάλουμε προσωρινά στην άκρη. Ακόμη και αυτά τα οποία αποτελούν κίνδυνο για το δέρμα μας, είναι διαφορετικά από αυτά που μας “απειλούν” το χειμώνα. Εξαιρουμένου του ήλιου, που μας βλέπει χειμώνα-καλοκαίρι και πάλι όμως, το καλοκαίρι απειλεί πολύ περισσότερο τα κύτταρα μας.

Για αυτό σήμερα θα συνοψίσουμε κάποιους από τους κανόνες, κάποιους από τους μύθους που αποτελούν κίνδυνο για το δέρμα, καθώς και κάποιες απορίες που έχετε εκφράσει σχετικά με το καλοκαιρινό skincare.

Μπορώ να ανανεώνω το αντηλιακό μου επάνω από το μακιγιάζ;

Όχι. Για πολλούς λόγους με πρώτο και κύριο ότι πιθανότατα θα μουντζουρωθείς αν προσπαθήσεις να απλώσεις οτιδήποτε σε αντηλιακό σπρέι/λοσιόν. Επιπλέον, αν έχεις εφαρμόσει ένα προϊόν με δείκτη προστασίας και δεν βρίσκεσαι σε συνεχή πολύωρη έκθεση στον ήλιο, δεν είναι απαραίτητο. Απλά, εφάρμοσε το αντηλιακό σου, μισή ώρα πριν το μακιγιάζ ώστε να το απορροφήσει πλήρως πριν εφαρμόσεις βάση μακιγιάζ.

Κάνει να εφαρμόζω ρετινόλη το καλοκαίρι;

Η καλοκαιρινή περιποίηση αλλάζει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να εφαρμόζεις ρετινόλη το καλοκαίρι. Εκτός από μια περίπτωση. Αν τώρα ξεκίνησες να την εφαρμόζεις και δεν έχει ήδη συνηθίσει το δέρμα σου, αν δηλαδή διανύεις την φάση του ερεθισμού της επιδερμίδας, τότε πρέπει να την διακόψεις. Δώσε χρόνο στο δέρμα να επανέλθει και δοκίμασε ένα προϊόν με πολύ χαμηλότερη συγκέντρωση. Σαφώς, πρέπει να γνωρίζεις ότι κινδυνεύεις να εμφανίσεις πανάδες πολύ πιο εύκολα το καλοκαίρι από ότι το χειμώνα, καθώς η ρετινόλη αυξάνει την φωτοευαισθησία του δέρματος. Μην ξεχνάς να εφαρμόζεις SPF30 το πρωί. Τέλος, η ίδια η ρετινόλη είναι ένα φωτοευαίθητο συστατικό. Σε παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, διασπάται και σταματά να “δουλεύει”. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνουμε να την εφαρμόζεις το βράδυ.

Να βάλω γιαούρτι σε ηλιακό έγκαυμα;

Κάτι πολύ επικίνδυνο για το δέρμα σου, είναι να εφαρμόσεις γιαούρτι σε ηλιακό έγκαυμα. Όταν το δέρμα υποφέρει από αυτή την φλεγμονή και διατηρεί υψηλή θερμοκρασία, είναι αρκετά επικίνδυνο να εφαρμόσεις γιαούρτι καθώς η υφή και η σύσταση του το κάνει αρκετά επικίνδυνο να κολλήσει στο ζεστό δέρμα. Συνεπώς δεν θα μπορείς να το αφαιρέσεις χωρίς να το τρίψεις και αυτό είναι καταστροφικό. Προτίμησε να μουλιάσεις μια πετσέτα σε κρύο νερό και να την κρατήσεις στις περιοχές που υποφέρουν από το έγκαυμα, παρά να εφαρμόσεις γιαούρτι. Άλλωστε, το κύριο σου μέλημα, είναι να ρίξεις την θερμοκρασία στην περιοχή και στη συνέχεια να της παρέχεις συνεχή ενυδάτωση. Προτίμησε να εφαρμόσεις αλόη βέρα στο δέρμα, που δεν χρειάζεται πλύσιμο και έχει θαυματουργά οφέλη όπως η ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζεις πως το γιαούρτι περιέχει γαλακτικό οξύ που απολεπίζει το δέρμα. Σίγουρα η στιγμή που υποφέρεις από κάψιμο δεν είναι και η καλύτερη για να το εφαρμόσεις. Μετά τις πρώτες 48 ώρες, μπορείς να εφαρμόσεις γιαούρτι για γρηγορότερη ανάπλαση.

Μήπως η πούδρα είναι επιβαρυντική για το δέρμα μου το καλοκαίρι;

Οι πούδρες φιξαρίσματος έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν την λιπαρότητα και να σταθεροποιούν το μακιγιάζ. Το καλοκαίρι που το δέρμα παράγει περισσότερο σμήγμα, η πούδρα είναι το καταλληλότερο προϊόν για να χρησιμοποιήσεις στο τέλος του μακιγιάζ. Ιδίως αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα είναι ιδανική για σένα.

Θα ανοίξουν τα μαλλιά σου με χυμό λεμόνι στον ήλιο;

Όπως είπαμε σε πρόσφατο αφιέρωμα, ο χυμός λεμονιού έχει όντως την ιδιότητα να ανοίξει τα μαλλιά έναν τόνο, αλλά αυτό ισχύει μόνο σε μαλλιά με φυσική ανοιχτή βάση. Αν για παράδειγμα έχεις μεσαία ή σκούρα ξανθά μαλλιά, μπορείς να τα ανοίξεις με χυμό λεμόνι. Αν έχεις σκούρα μαλλιά, δεν θα το πετύχεις. Σε κάθε περίπτωση, μην εφαρμόζεις συχνά, καθώς θα επιβαρύνεις την τρίχα σου. Ο χυμός λεμονιού είναι αρκετά όξινος και θα αλλάξει το PH των μαλλιών σου. Δες Φυσικές θεραπείες ομορφιάς με χυμό λεμονιού.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται