Η καλύτερη μορφή της βιταμίνης C για το πρόσωπο και γιατί να την δοκιμάσεις

Η καλύτερη μορφή της βιταμίνης C για το πρόσωπο και 4 λόγοι για να την εντάξεις στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης

Η βιταμίνη C ίσως είναι το πιο κοινό αντιοξειδωτικό συστατικό, που βρίσκουμε σε προϊόντα περιποίησης και υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι, για να την βάλεις στην ρουτίνα σου. Ωστόσο, ως ένα τόσο αγαπημένο αλλά ασταθές συστατικό για skincare προϊόντα, οι εταιρείες καλλυντικών προσπαθούν συνεχώς να την βελτιώσουν, ώστε να απολαμβάνεις τα οφέλη χωρίς τους κινδύνους. Για αυτό και πλέον, την συναντάμε σε πολλές εκδοχές.

FAQ: Συχνές ερωτήσεις για καλλυντικά με βιταμίνη C

Σε ποια μορφή βρίσκουμε την βιταμίνη C στα καλλυντικά;

Η βιταμίνη C, υπάρχει τόσο σε ασταθείς όσο και σε σταθερές εκδοχές στα καλλυντικά. Η καλύτερη σήμερα, είναι η σταθερή, λιποδιαλυτή εκδοχή της, το επιστημονικά επονομαζόμενο έκδοχο Tetrahexyldecyl Ascorbate (THDC/ασκορβικός τετραεξυλδεκυλεστέρας). Το έκδοχο αυτό, δεν είναι μόνο πιο σταθερό και ανθεκτικό, είναι και πιο κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες. Η λιποδιαλυτή σύσταση του tetrahexyldecyl ascorbate, επιτρέπει να εισαχθεί σε κρεμώδεις και πιο παχύρρευστες φόρμουλες και με αυτόν τον τρόπο να εισχωρήσει σε βαθύτερες στοιβάδες.

Σε αντίθεση με το ασταθές, υδατοδιαλυτό L-ασκορβικό οξύ ( L-AA) και το ασκορβικό φωσφορικό νάτριο που χρησιμοποιούνται κυρίως σε ορούς και δε μπορούν να εισχωρήσουν τόσο βαθιά στην επιδερμίδα, αφού συναντούν το φράγμα των λιπιδίων του δέρματος.

Τέλος, υπάρχουν και άλλες μορφές της βιταμίνης C, όπως το Ascorbyl Glucoside, το οποίο είναι μεν πολύ πιο σταθερό αλλά πολύ λιγότερο δραστικό.

Ποια είναι η καλύτερη μορφή της βιταμίνης C για τα καλλυντικά;

Όταν το THDC απορροφηθεί στις βαθύτερες στοιβάδες, τα ένζυμα του δέρματος, το μετατρέπουν σε αγνή βιταμίνη C και αποτρέπουν την βλάβη των λιπιδίων και τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών, πριν φτάσουν στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας. Επιπλέον, όταν το ΤHDC φτάνει στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας, συνεργάζεται με την βιταμίνη Ε που βρίσκεται φυσικά στο δέρμα και ενισχύεται ακόμη περισσότερο η αντιοξειδωτική του δράση. Συνεπώς, έχει μεγαλύτερη αντιγηραντική αξία για την επιδερμίδα και πλέον είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη εκδοχή της βιταμίνης C, για να βάλεις στην ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου.

Ποια είναι η σωστή συγκέντρωση βιταμίνης C για να χρησιμοποιήσω;

  • Από 0,1 έως 2% για την διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας και για την αποτροπή σχηματισμού ελευθέρων ριζών
  • Ως 5% για την υπερμελάγχρωση. Ο συνδυασμός με νιασιναμίδη, είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός.
  • Ως 30% για μέλασμα, υπό την καθοδήγηση δερματολόγου.

Τι άλλο να προσέχω κατά την χρήση της;

  • Ακόμη και η πιο σταθερή μορφή της βιταμίνης C, χρειάζεται προσοχή. Προτιμήστε να αποθηκεύετε τα προϊόντα σας σε σκιερά σημεία, μακριά από πηγές φωτός και θέρμανσης. Ιδανικά, μην φυλάτε σε μέρη με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου.
  • Πάντα να χρησιμοποιείς σε συνδυασμό με SPF30.

Τι προσφέρει στο δέρμα η βιταμίνη C;

#1. Προστατεύει το δέρμα

Όπως είπαμε και παραπάνω και σε πολλά άλλα αφιερώματα για την βιταμίνη C για το πρόσωπο, η αντιοξειδωτική της ιδιότητα, την καθιστά ένα must have σε κάθε ρουτίνα περιποίησης. Αν επιλέξεις το έκδοχο Tetrahexyldecyl Ascorbate (THDC), προτίμησε να την εντάξεις με μια κρέμα ώστε να απορροφάται σε βαθιές στοιβάδες της επιδερμίδας. Με αυτόν τον τρόπο, καθυστερείς την γήρανση των κυττάρων και παράλληλα αποτρέπεις την βλάβη από επιθετικούς εξωγενείς παράγοντες.

#2. Προστατεύει από τον ήλιο

Όταν η βιταμίνη C εφαρμόζεται με αντηλιακά φίλτρα, παρέχει ακόμη περισσότερη προστασία στο δέρμα σου, από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, όταν την εφαρμόζεις χωρίς αντηλιακή, μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Πάντα να χρησιμοποιείς σε συνδυασμό με SPF30. Επιπλέον, καταπολεμά και τα σημάδια της φωτογήρανσης, αποτρέποντας την μελανογένεση και επιφέρει ολικά πιο ομοιόμορφο τόνο απαλύνοντας σταδιακά τις κηλίδες.

#3. Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου

Τα οφέλη της βιταμίνης C στο πρόσωπο δεν σταματάνε στην προστασία από τον ήλιο και από άλλους παράγοντες. Αναστρέφουν την διαδικασία της γήρανσης, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό συσφίγγει την επιδερμίδα, κάνοντας σε να φαίνεσαι νεότερη, πιο υγιής και λαμπερή.

#4. Ενυδατώνει το δέρμα

Πώς; Όταν φτάσει τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, διεγείρει την παραγωγή των γλυκοζαμινογλυκανών, στις οποίες ανήκει και το υαλουρονικό οξύ.

Συνοπτικά, αυτή η μορφή βιταμίνης C, είναι κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας. Για λιπαρές, ξηρές, ευαίσθητες και ώριμες.


Οι επιλογές μας

Βιταμίνη C για το πρόσωπο οφέλη και τι να προσέξεις

Sunday Riley C.E.O ενυδατική κρέμα προσώπου με 5% THD ascorbate € 64,50


Peter Thomas Roth Potent-C ενυδατική κρέμα με THD, βιτ. Ε και φερουλικό οξύ 67.45€

Για την περιοχή των ματιών συστήνουμε τα eye patches της ίδιας σειράς.


Youth to the People τονωτικό σέρουμ με βιταμίνη C (3 μορφές) + καφείνη € 57,95


Επιστημονικές πηγές

  1. Tetrahexyldecyl ascorbate
  2. Evaluation of a hydroquinone-free skin brightening product using in vitro inhibition of melanogenesis and clinical reduction of ultraviolet-induced hyperpigmentation
  3. Tetrahexyldecyl Ascorbate (THDC) Degrades Rapidly under Oxidative Stress but Can Be Stabilized by Acetyl Zingerone to Enhance Collagen Production and Antioxidant Effects
  4. An Open Label Clinical Trial to Evaluate the Efficacy and Tolerance of a Retinol and Vitamin C Facial Regimen in Women With Mild-to-Moderate Hyperpigmentation and Photodamaged Facial Skin
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται