Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Καρθαμέλαιο: ιδιότητες, οφέλη, χρήσεις σε δέρμα και μαλλιά

Καρθαμέλαιο ιδιότητες οφέλη χρήσεις σε δέρμα και μαλλιά

Καρθαμέλαιο: διάβασε για τις ιδιότητες, τα οφέλη και τις χρήσεις του πολύτιμου αυτού ελαίου σε δέρμα και μαλλιά

Μπορεί να έχεις δει αρκετές φορές ως τώρα το όνομα Carthamus tinctorius στις ετικέτες καλλυντικών και να μην γνωρίζεις τίποτα για αυτό το συστατικό. Αν και συνήθως θα το βρεις ως safflower oil, αφού το πιο κοινό παράγωγο του είναι το έλαιο. Η κοινή ονομασία αυτού του βοτάνου είναι κάρθαμο και χρησιμοποιείται τόσο σε τρόφιμα και συμπληρώματα, όσο και σε καλλυντικά σκευάσματα για το δέρμα και τα μαλλιά.

Το κάρθαμο και η ιστορία του

Η χρήση του φυτού χρονολογείται από την εποχή των Αιγυπτίων Φαραώ και έχει αναφερθεί σε πολλά ελληνικά έγγραφα, ενώ στην Ελλάδα το συναντάμε κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου. Στη δεκαετία του 1880, ήταν γνωστή ως καρθαμίνη και σήμερα είναι μια σημαντική καλλιέργεια στην Ινδία και έχει πολλές γεωργικές και εμπορικές εφαρμογές. Παρά τη μακρά ιστορία του, οι άνθρωποι δεν άρχισαν να πιέζουν σπόρους καρθάμου για λάδι μέχρι το 1925, και έγινε δημοφιλές στη δεκαετία του 1960 καθώς ανακαλύφθηκαν πολλά από τα οφέλη του ελαίου και του φυτού.

Δες ακόμη: Τα βήματα του dry brushing

Οφέλη και ιδιότητες

Το καρθαμέλαιο είναι ένα ελαφρύ λάδι πλούσιο σε φλαβονοειδή, λιγνάνες, πολυσακχαρίτες, βιταμίνες Ε και Κ, καθώς και σε Ω3-6-7 λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό οξύ, το παλμιτικό και το ολεϊκό. Έχει δυνατές αναλγητικές ιδιότητες, είναι επουλωτικό και καταπραϋντικό, ενώ στην εκδοχή του ως έλαιο, οι ενυδατικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες το καθιστούν κορυφαίο για το δέρμα και τα μαλλιά. Καταπολεμά την δράση των ελεύθερων ριζών, καθώς και τις φλεγμονές του δέρματος.

Εκτός όμως από αυτά, το καρθαμέλαιο παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση όλων των συστατικών, ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος και είναι ένα από τα λιγοστά μη φαγεσωρογόνα έλαια. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ενισχυτικό της διείσδυσης των συστατικών, καθιστώντας έτσι το δέρμα πιο δεκτικό σε άλλα συστατικά που βρίσκονται στις συνθέσεις καλλυντικών προϊόντων. Τέλος, το καρθαμέλαιο δρα ως ασπίδα προστασίας, αφού σχηματίζει ένα λεπτό ενυδατικό φιλμ γύρω από το δέρμα, αποτρέποντας την διαφυγή της υγρασίας. Έτσι, διατηρεί το δέρμα απαλό.

Συνοπτικά, το καρθαμέλαιο:

  • επουλώνει
  • καταπολεμά τις φλεγμονές
  • καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης
  • προστατεύει το δέρμα και αποτρέπει την καταστροφή των κυττάρων
  • ενυδατώνει
  • ενισχύει την δράση των συστατικών

Πώς να χρησιμοποιήσεις το καρθαμέλαιο

Αναμφίβολα, είναι ένα έλαιο ιδανικό για να εφαρμόσεις τοπικά σε πανάδες, σε ξηρά σημεία, αλλά και σαν topper στην ρουτίνα περιποίησης ώστε να σφραγίσεις τα συστατικά των προϊόντων σου βαθιά στο δέρμα. Ωστόσο, εκτός από τις αμέτρητες χρήσεις του στο δέρμα, είναι ιδανικό και για τα μαλλιά. Οι ενυδατικές του ιδιότητες και η αντιοξειδωτική προστασία που παρέχει λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε βιτ. Ε, το καθιστούν υπέροχο για τα μαλλιά. Αποτρέπει την διαφυγή υγρασίας και πρωτεινών, ενώ χάρη στο ολεϊκό οξύ, διεισδύει βαθιά στο τριχωτό, προάγοντας την μικροκυκλοφορία του αίματος. Συνεπώς, συμβάλλει στην γενικότερη υγεία του τριχωτού και των μαλλιών σου.