Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Λαζάνια Με Κιμά Και Μπεσαμέλ

Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ: το πεντανόστιμο αυτό πιάτο μπαίνει σήμερα στο μικροσκόπιο μας και ετοιμάζουμε μια πανεύκολη συνταγή

Αν και τα lasagna bolognese, είναι μια αυθεντική Ιταλική συνταγή, η βασική ιδέα του φαγητού σε στρώσεις, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Ναι, καλά διάβασες οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν πιάτα με ζύμη σε στρώσεις και αυτό αποκαλούταν “laganon”.

Φυσικά, μετά την Ρωμαϊκή κατοχή, πολλά φαγητά υιοθετήθηκαν από τους Ρωμαίους και στο πέρασμα των αιώνων, οι συνταγές εξελίσσονταν. Τα λαζάνια, σήμερα αφορούν τα ζυμαρικά σε τετράγωνο σχήμα και χρησιμοποιούνται σε αμέτρητες συνταγές.

Προσωπικά, λατρεύω αυτή την συνταγή για λαζάνια μπολονέζ, γιατί παντρεύει την νοστιμιά και την πρακτικότητα της Ιταλικής κουζίνας με την εκλεπτυσμένη γεύση μιας Γαλλικής μπεσαμέλ.

Επιπλέον, είναι εύκολη -μπορείς να ετοιμάσεις την μπολονέζ από το προηγούμενο βράδυ και να διατηρήσεις στο ψυγείο- και έτσι η ετοιμασία του φαγητού, απαιτεί πολύ λίγο χρόνο την επόμενη μέρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σουφλέ Ζυμαρικών Με Τυριά, Γαλοπούλα & Κρέμα Γάλακτος

Μαγειρικά tips

  • Το μυστικό στην μπολονέζ, κατ’ εμέ, κρύβεται στην γλύκα του καρότου. Μπορείτε να προσθέσετε 2 τριμμένα καρότα ή 1 καρότο και μια κόκκινη ψιλοκομμένη πιπεριά για ποικιλία γεύσεων.
  • Κατά το μαγείρεμα της μπολονέζ, φροντίστε να κρατήσει αρκετό ζουμί γιατί θα το χρειαστούμε για να το απορροφήσουν τα λαζάνια μας, ώστε να μην μείνουν ωμά και ξεραθούν στο ψήσιμο.
  • Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπεσαμέλ Γιώτης, 3 φακέλους με 1,5lt. γάλα, που δεν θέλει καν βράσιμο.
  • Αν ετοιμάσουμε τη δική μας μπεσαμέλ, πριν να ξεκινήσουμε την ετοιμασία του φαγητού, βγάζουμε το φρέσκο γάλα για την μπεσαμέλ από το ψυγείο, ώστε να πιάσει θερμοκρασία δωματίου και να μαγειρευτεί πιο γρήγορα η μπεσαμέλ
  • Αν και πολλοί προσθέτουν μοτσαρέλα, η αυθεντική Ιταλική συνταγή για λαζάνια μπολονέζ, δεν περιέχει μοτσαρέλα ή ρικότα.
  • Αυτές οι αναλογίες υλικών, στο μεγάλο τετράγωνο ταψί μπορούν να δώσουν και 16 μερίδες, με λιγότερες όμως στρώσεις από λαζάνια

Διαβάστε παρακάτω την συνταγή μας για τα πιο νόστιμα λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ -aka λαζάνια μπολονέζ- και μπείτε στην κοινότητα μας στο Viber, όπου μοιραζόμαστε όλα αυτά τα φανταστικά αφιερώματα!

Λαζάνια Μπολονέζ

Recipe by The Cover teamCourse: ΚυρίωςCuisine: ΙταλικήDifficulty: Εύκολη
Servings

12

servings
Prep time

40

minutes
Cooking time

50

minutes
Total time

1

hour 

30

minutes

Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ

Συστατικά

  • Για τον κιμά
  • 1 κλ. κιμά μοσχαρίσιο

  • 5 κτ.σπ. ελαιόλαδο

  • 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη

  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

  • 1 κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο

  • 200 ml. χυμό ντομάτας

  • μοσχοκάρυδο

  • αλάτι

  • πιπέρι μαύρο

  • 600 ml νερό

  • 1/2 κτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • Για την μπεσαμέλ
  • 180 γραμ. βούτυρο ανάλατο

  • 180 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 1,5 lt. φρέσκο γάλα

  • αλάτι

  • μοσχοκάρυδο

  • Για το ψήσιμο
  • ελαιόλαδο

  • 1 πακέτο λαζάνια

  • 100 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα

Οδηγίες

  • Για τον κιμά
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
  • Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσει σε υψηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει και αρπάξει.
  • Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο προαιρετικά και μισό κτ.γλ. ζάχαρη αν η σάλτσα μας φαίνεται ξινή.
  • Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά. Έχουμε υπόψιν πως θα ψηθεί και στο φούρνο ο κιμάς και πως χρειαζόμαστε αρκετό ζουμί για τα λαζάνια μας, οπότε δεν αφήνουμε να πιει όλο το νερό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό και ανακατεύουμε.
  • Μόλις είναι έτοιμος, αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ.
  • Για την μπεσαμέλ
  • Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά
  • Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για να μην σβολιάσει
  • Όταν ομογενοποιηθεί το αλεύρι με το βούτυρο, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα
  • Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με το σύρμα, σε πολύ χαμηλή φωτιά
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγη τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε για να λιώσει. Την υπόλοιπη θα την κρατήσουμε για την τελευταία στρώση στο ταψί.
  • Για το ταψί
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς
  • Λαδώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε σε όλη του την επιφάνεια μια λεπτή στρώση από την μπεσαμέλ, γύρω στα 3-4 κτ.σπ.
  • Προσθέτουμε 4-5 κτ.σπ. ζουμί από την μπολονέζ (χωρίς να πάρουμε κιμά) και από πάνω στρώνουμε την πρώτη στρώση από τα λαζάνια σε όλο το ταψί, μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια του
  • Επικαλύψτε με 4 κτ.σπ. μπολονέζ και 4 κτ.σπ. μπεσαμέλ
  • Προσθέστε λίγο τριμμένο τυρί
  • Επαναλάβετε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσει η μπολονέζ. Προσθέστε στην επιφάνεια την εναπομείνασα μπεσαμέλ, τριμμένη παρμεζάνα
  • Ψήστε μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια
  • Αφήστε να κρυώσει για περίπου μισή ώρα, ώστε να στέκονται οι μερίδες και σερβίρετε

Σημειώσεις

  • Για την μπεσαμέλ, αν θέλετε μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να επιλέξετε μια έτοιμη τύπου Γιώτης και να ετοιμάσετε και τους τρεις φακέλους για ένα μεγάλο ταψί. Αν μειώσετε τα υλικά ώστε να φτιάξετε λιγότερες μερίδες, ετοιμάστε τους 2 φακέλους με 1lt. φρέσκο γάλα.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται