Πώς να διαλέξεις μέθοδο αποτρίχωσης: υπέρ και κατά

Μέθοδοι αποτρίχωσης: Διάβασε τα υπέρ και τα κατά και πώς να διαλέξεις την κατάλληλη μέθοδο αποτρίχωσης για τον τύπο δέρματος σου

Η αποτρίχωση σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο για καμία γυναίκα, δυστυχώς όμως είναι απαραίτητη, ιδίως την Άνοιξη και το Καλοκαίρι που το δέρμα μας εκτίθεται σε κοινή θέα. Ακόμη και εάν έχεις υποβληθεί σε αποτρίχωση με laser, κάποιες περιόδους της ζωής σου μπορεί να χρειαστεί να καταφύγεις ξανά σε αυτή την λύση ή σε κάποια άλλη μέθοδο.

Γενικότερα, υπάρχουν πολλές μέθοδοι αποτρίχωσης σήμερα με την συμβολή της τεχνολογίας αλλά και τις παραδοσιακές μεθόδους που όλες ξέρουμε.

Πώς να διαλέξεις μέθοδο αποτρίχωσης;

Το τι θα διαλέξεις τελικά εξαρτάται από  πολλούς παράγοντες. Από το budget σου, το πάχος και το χρώμα της τρίχας, την συχνότητα εμφάνισης τους, το πόσο ανεκτική είσαι στην κάθε μέθοδο αποτρίχωσης, αλλά και το πόσο χρόνο μπορείς να διαθέσεις.

Μπορείς σίγουρα να επιλέξεις διαφορετικές μεθόδους για διαφορετικά σημεία. Τα πιο εμφανή και πιο μικρά σε μέγεθος, όπως είναι το μεσόφρυο αλλά και το άνω χείλος, σίγουρα θα έχουν πιο γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα με laser Alexandrite, ενώ λόγω μικρής επιφάνειας σίγουρα δεν θα κοστίσουν όσο θα κόστιζαν πχ. τα πόδια. Επίσης, αν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στο σώμα σου που γυρίζουν οι τρίχες εσωτερικά, σίγουρα μια από τις μόνιμες μεθόδους θα σου ταίριαζε καλύτερα.

Διάβασε παρακάτω τα συν και τα πλην κάθε μεθόδου, για να αποφασίσεις ποια σου ταιριάζει.

Δες ακόμη: Όσα Πρέπει Να Κάνεις Πριν & Μετά Την Αποτρίχωση

Μέθοδοι αποτρίχωσης: υπέρ και κατά

Αποτρίχωση με ξυραφάκι

Η αποτρίχωση με ξυραφάκι αυξάνει τις πιθανότητες να γυρίσουν οι τρίχες προς τα μέσα και να αναπτυχθούν κάτω από την επιδερμίδα σου, με αποτέλεσμα να γεμίζεις σπυράκια, που με την σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα και μολύνσεις. Το δεύτερο μειονέκτημα, είναι αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν αλλά σίγουρα έχουν βιώσει, το λεγόμενο έγκαυμα από ξυραφάκι. Εάν εμφανίζεις κοκκινίλες, ευαισθησία, φαγούρα, κόκκινα σπυράκια, είναι πολύ πιθανό να έχεις πάθει ακριβώς αυτό.

Επιπλέον, πρέπει να είσαι πάντα εφοδιασμένη με καινούρια και αχρησιμοποίητα ξυραφάκια, ώστε να είναι καθαρά και να μην έχουν συγκεντρώσει μικρόβια.

Αποτρίχωση με κερί ζεστό ή κρύο

Η αποτρίχωση με κερί, σε βάθος χρόνου θα διαπιστώσεις πως προκαλεί αποδυνάμωση στην τρίχα και πολλές σταματούν εντελώς να αναπτύσσονται. Αυτό βέβαια, μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια, είναι όμως μια πολύ καλή λύση και αρκετά οικονομική για όσες δεν έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται κάποιο ινστιτούτο αρκετά συχνά. Διάρκεια έως την επανεμφάνιση τρίχας: 3-4 εβδομάδες.

Αποτρίχωση με κρέμα

Η μέθοδος αποτρίχωσης με κρέμες, λόγω χημικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε ευαίσθητες επιδερμίδες και δεν θα σου την συνιστούσαμε γενικότερα. Η μυρωδιά τους, είναι κάτι που επίσης τις καθιστά την λιγότερο ελκυστική μέθοδο αποτρίχωσης.

Αποτρίχωση με laser

Η αποτρίχωση με laser, μπορεί να νομίζεις πως είναι μόνιμη, αλλά πίστεψε μας δεν είναι. Τουλάχιστον δεν είναι με όλα τα είδη laser. Θα χρειαστείς πολλές συνεδρίες, όπου στο ενδιάμεσο πάλι θα χρειάζεσαι προσωρινές μεθόδους αποτρίχωσης -ξυράφι ή μηχανή αποτρίχωσης- και στο τέλος, μετά από πολύ κόπο και μια μεγάλη επένδυση χρημάτων, θα ανακαλύψεις πως δεν διαρκεί για πάντα, αφού θα χρειάζεσαι και συνεδρίες συντήρησης κάθε περίπου 2 χρόνια. Όλα αυτά φυσικά εξαρτώνται και από ενδοκρινολογικούς παράγοντες, καθώς οι ορμόνες παίζουν ρόλο στην τριχοφυία.

Σε κάθε περίπτωση, η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και σίγουρα πρέπει να κάνεις μια συμβουλευτική συνεδρία αρχικά με την δερματολόγο, ώστε να συζητήσετε κατά πόσο αρμόζει στην δική σου περίπτωση και πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να απαλλαγείς από την έντονη τριχοφυία.

Τι να προσέχεις αν κάνεις laser;

Επίσης, το laser πρέπει να εφαρμόζεται με πολύ προσοχή στο πρόσωπο, για αυτό και θα σου συστήσουμε να το εφαρμόσεις μόνο στο άνω χείλος και στο μεσόφρυο, καθώς παρειές και πηγούνι είναι ορμονοεξαρτώμενα σημεία και μπορεί να μην δεις ποτέ αποτέλεσμα ή ακόμη και να πυροδοτήσεις ανενεργούς θύλακες και να έχεις στο τέλος χειρότερα αποτελέσματα.

Τέλος, προτίμησε αυστηρά κάποιο ιατρείο -και όχι ινστιτούτο αισθητικής- με διαθέσιμο μηχάνημα τεχνολογίας Alexandrite. Το Soprano Ice και πιο ειδικά το Platinum, θεωρείται -και επιβεβαιώνουμε από προσωπική εμπειρία- πώς είναι το κορυφαίο μηχάνημα με άριστα αποτελέσματα, ενώ είναι και το μοναδικό που μπορεί να αποτριχώσει και σκούρα δέρματα με μεγάλη ασφάλεια, ακόμη και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Εάν ο δερματολόγος σου δεν διαθέτει το συγκεκριμένο μηχάνημα θα σου συστήναμε να αποφεύγεις αποτρίχωση με οποιοδήποτε άλλο laser σε περιόδους αυξημένης ηλιοφάνειας. Κάτι ακόμη που σαφώς πρέπει να λάβεις υπόψιν σου, είναι το αυξημένο κόστος της συγκεκριμένης μεθόδου.

Πάραυτα, η μέθοδος αποτρίχωσης με Alexandrite, είναι η κορυφαία για εμάς και μειώνει πολύ την τριχοφυία από την πρώτη κιόλας εφαρμογή. Αν έχεις πολύ έντονη τριχοφυία ή το γνωστό πρόβλημα της θυλακίτιδας, που οι τρίχες γυρνούν εσωτερικά και παγιδεύονται προκαλώντας μολύνσεις, τότε σίγουρα θα επωφεληθείς από αυτή τη μέθοδο.

Αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση

Η ηλεκτρόλυση με βελόνα, καταστρέφει τον θύλακα της τρίχας, ώστε να σταματήσουν εντελώς οι τρίχες να αναπτύσσονται. Αν και χρειάζεται περισσότερες συνεδρίες από την αποτρίχωση με laser – ιδίως για μεγάλες επιφάνειες όπως είναι τα πόδια –  μόλις ο θύλακας καταστραφεί εντελώς, δεν χρειάζεσαι συνεδρίες συντήρησης. Μπορεί να κοστίζει αρκετά, αναλόγως και που θα επιλέξεις να την κάνεις, αλλά θα διαπιστώσεις πως στο τέλος αξίζει και τα χρήματα και τον χρόνο σου, τουλάχιστον για τα σημεία όπου αντιμετωπίζεις πρόβλημα έντονης τριχοφυίας.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα και όλα τα σημεία του προσώπου. Με τακτικές συνεδρίες, μπορεί να διαρκέσει μέχρι 18 μήνες ώστε να ξεφορτωθείς κάθε ανεπιθύμητη τρίχα του σώματος σου. Εμπιστεύσου μόνο δερματολόγους και εφάρμοζε πάντα κρέμες με SPF για να μην κάνεις λεκέδες. Θα σου συστήναμε όμως σε γενικές γραμμές, να την αποφεύγεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αποτρίχωση με συσκευές

Η αποτρίχωση με οικιακές συσκευές αφαιρεί την τρίχα από την ρίζα της εύκολα και γρήγορα και έχει ίδια χρονική διάρκεια με την αποτρίχωση με κερί. Μπορεί να κοστίζει λίγο παραπάνω, αλλά θα την κάνεις απόσβεση σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί χρόνο προετοιμασίας -εκτός από την φόρτιση της- και μπορείς να την έχεις παντού μαζί σου. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε βρεγμένο δέρμα, άρα στο ντουζ.

Στα μείον αυτής της μεθόδου, συγκαταλέγουμε το ότι δεν προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο, ακόμη και με τις μικρές κεφαλές, καθώς πονάει αρκετά. Διάβασε πιο αναλυτικές πληροφορίες για την αποτρίχωση με συσκευές.

Αυτές είναι οι μέθοδοι αποτρίχωσης που μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με το lifestyle, το δέρμα και τις ανάγκες σου.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται