Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μπρόκολο Με Πατάτες Ογκρατέν

Μπρόκολο με πατάτες ογκρατέν

Σήμερα μαγειρεύουμε την πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή για μπρόκολο με πατάτες ογκρατέν, κρέμα γάλακτος και γραβιέρα

Άλλη μια χορτοφαγική συνταγή σήμερα και ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεγελάσετε τα παιδιά να φάνε μπρόκολο! Η διατροφική αξία του μπρόκολου επιβάλλει να βρίσκεται στην διατροφή μας, ιδίως αυτή την περίοδο που είναι και η εποχή του μπρόκολου και θα βρείτε ολόφρεσκα -και όχι κατεψυγμένα- μπρόκολα παντού.

Ενδεικτικά, μια κούπα μπρόκολο περιέχει μόνο 30 θερμίδες, 81 mg Βιταμίνη C, 93 mcg Βιταμίνη K, 567 IU Βιταμίνη A, 57 mcg φυλλικό οξύ και άλλα στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοτόσουπα Αυγολέμονο Με Ρύζι

Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης ένα αρκετά αλμυρό τυρί, το οποίο αν χρησιμοποιήσετε και εσείς, δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε αλάτι. Αν όμως χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο τυρί, όπως για παράδειγμα μοτσαρέλα, προσθέστε αλάτι κατά βούληση.

Επίσης, αν δεν είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να προσθέσετε αλλαντικά της αρεσκείας σας, γαλοπούλα, μπέικον τσιγαρισμένο, ζαμπόν, ακόμη και κομμάτια κοτόπουλο που ίσως σας έχουν μείνει από το προηγούμενο μαγείρεμα.

Επίσης, κάτι ακόμη που πρέπει να προσέξετε, είναι το σημείο βρασμού της πατάτας και του μπρόκολου. Το μπρόκολο βράζει πολύ εύκολα, οπότε δεν θέλουμε να το ζεματίσουμε πολύ, καθώς στον φούρνο θα μαλακώσει ακόμη περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τις πατάτες μας. Υπολογίστε πως στο φούρνο θα μπούνε για περίπου μισή ώρα.

Χωρίς περισσότερα λόγια λοιπόν, διαβάστε παρακάτω την συνταγή μας για το πιο νόστιμο μπρόκολο με πατάτες ογκρατέν και γίνετε μέλη στην κοινότητα μας στο Viber, όπου μοιραζόμαστε όλες αυτές τις φανταστικές συνταγές και ακόμη περισσότερα αφιερώματα που ίσως σας ενδιαφέρουν.

Μπρόκολο Με Πατάτες Ογκρατέν

Recipe by The Cover teamCourse: ΚυρίωςCuisine: ΓαλλικήDifficulty: Εύκολη
Servings

6

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

45

minutes
Total time

55

minutes

Μπρόκολο με πατάτες ογκρατέν, κρέμα γάλακτος και γραβιέρα

Συστατικά

  • 5-6 τμχ πατάτες μεσαίου μεγέθους

  • 1 τμχ μπρόκολο

  • 200 γραμ κρέμα γάλακτος 3% λιπαρά

  • 100 ml γάλα εβαπορέ

  • 250 γραμ γραβιέρα τριμμένη

  • 1 κτ.σπ. βούτυρο για επάλειψη του ταψιού

  • 1 πρέζα πιπέρι

  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

  • φρυγανιά

  • 2 κτ.σπ. βούτυρο για την επιφάνεια του φαγητού

Οδηγίες

  • Προετοιμασία
  • Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το εβαπορέ, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο
  • Μαγείρεμα
  • Ζεματάμε το μπρόκολο για 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό
  • Σε μια τρυπητή βγάζουμε το μπρόκολο και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσει τα νερά του
  • Στο ίδιο νερό που βράσαμε το μπρόκολο προσθέτουμε τις πατάτες και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, σε σημείο al dente να μην είναι πολύ μαλακές και διαλύονται
  • Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί πυρίμαχο
  • Στρώνουμε μια στρώση πατάτες
  • Στρώνουμε μια στρώση μπρόκολο
  • Περιχύνουμε με την ποσότητα από το μείγμα εβαπορέ + κρέμας γάλακτος
  • Προσθέτουμε την μισή γραβιέρα
  • Επαναλαμβάνουμε με άλλη μια στρώση με αυτή την σειρά: πατάτες, μπρόκολο, κρέμα + εβαπορέ, γραβιέρα
  • Στην επιφάνεια του φαγητού μας, προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά και μικρά κομμάτια βούτυρο για πιο νόστιμη κρούστα
  • Ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσει

Σημειώσεις

  • Αν δεν έχουμε γραβιέρα μπορούμε να αντικαταστήσουμε με οποιοδήποτε άλλο τυρί της αρεσκείας μας
  • Λαμβάνουμε υπόψιν την αλμυρότητα του τυριού και αυξομειώνουμε το αλάτι που προσθέτουμε στην κρέμα μας, καθώς αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο πολύ αλμυρό τυρί, το αλάτι μπορεί να είναι περιττό
  • Τις πατάτες και το μπρόκολο δεν τα βράζουμε πολύ, γιατί στο φούρνο μαζί με την κρέμα θα μαλακώσουν ακόμη περισσότερο
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ενδιάμεσα από τις στρώσεις και σαλάμια της αρεσκείας μας, όπως γαλοπούλα, μπέικον κτλ.
  • Αν σας περισσέψουν πατάτες, κάντε τρίτη στρώση και προσθέστε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και τα τυριά