Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Murgh Makhani: Ινδικό Κοτόπουλο Με Σάλτσα Ντομάτας & Βουτύρου

Murgh Makhani: Ινδικό Κοτόπουλο

Murgh Makhani: Παραδοσιακή συνταγή για Ινδικό κοτόπουλο με σάλτσα ντομάτας και βουτύρου για όσους αγαπούν τα πιάτα κάρυ και την έθνικ κουζίνα

Σήμερα φτιάχνουμε ένα υψηλά αρωματικό πιάτο, με πολλά μπαχάρια ως είθισται στην Ινδική κουζίνα. Το μείγμα μπαχαρικών σε συνδυασμό με τα φύλλα kasuri methi, δίνουν χαρακτηριστικό άρωμα και γήινη γεύση στο murgh makhani.

Τι είναι το Murgh Makhani (κοτόπουλο βουτύρο)

Το κοτόπουλο βουτύρου είναι ένα σχετικά νέο πιάτο, που δημιουργήθηκε το 1948 από τον chef του εστιατορίου Moti Mahal στο Δελχί, χρησιμοποιώντας απομεινάρια από κοτόπουλο tandoori. Το πιάτο αυτό έγινε η υπογραφή του εστιατορίου και το έβαλε στον παγκόσμιο χάρτη και σε αμέτρητα άλλα εστιατόρια ανά τον κόσμο. Η συνταγή το θέλει να μαρινάρεται σε ένα μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών, μετά να ψήνεται και να σερβίρεται με συνδυασμό σάλτσας ντομάτας και βουτύρου.

Οι διαφορές του Murgh Makhani με το Tikka Masala

Αρχικά, πρέπει να πούμε πως και τα δυο ανήκουν στα κοτόπουλα κάρυ και πολύ συχνά συγχέονται. Πρόκειται όμως για διαφορετικά πιάτα. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, η προέλευση του κοτόπουλου tikka δεν είναι ινδική, αλλά Βρετανική. Παρόλο που και αυτό έχει εμπνευστεί από την Ινδική κουζίνα, η προέλευσή του εντοπίζεται σε ένα μικρό εστιατόριο στη Γλασκώβη τη δεκαετία του 1970.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα, έχει προτείνει να αναγνωριστεί ως «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» για να αναγνωρίσει τις βρετανικές ρίζες του. Επομένως, όταν βλέπετε να αναγράφεται το tikka masala ως Ινδικό κοτόπουλο κάρυ…είναι λάθος.

Η βασική μαγειρική διαφορά των δύο συνταγών, είναι πως στο tikka masala βλέπουμε περισσότερη κόκκινη σάλτσα, όπως επίσης το κοτόπουλο βουτύρου είναι πιο γλυκό, ενώ το tikka masala είναι λίγο πιο πικάντικο.

Η ομοιότητα είναι πως και τα δύο είναι πεντανόστιμα φαγητά με αρκετά κλασσικά στοιχεία της παραδοσιακής Ινδικής κουζίνας και κυρίως πολλά μπαχαρικά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ: Φετουτσίνι Με Σάλτσα Τυριών

Διάβασε παρακάτω την πιο νόστιμη συνταγή για Murgh Makhani κοτόπουλο βουτύρου και μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Google News και να γίνεις μέλος της κοινότητας μας στο Viber, για να διαβάζεις πρώτη όλα μας τα αφιερώματα.

Murgh Makhani: Ινδικό Κοτόπουλο Βουτυράτο

Recipe by The Cover teamCourse: ΚυρίωςCuisine: ΙνδικήDifficulty: Μέτρια
Servings

4

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 

30

minutes

Murgh Makhani: Ινδικό Κοτόπουλο Βουτυράτο

Συστατικά

  • Για την μαρινάδα
  • 1 κλ. κοτόπουλο χωρίς κόκκαλα, κομμένο σε κύβους

  • 1/2 κτ.γλ. σκόνη τσίλι

  • 1 κτ.γλ. κίμινο

  • 1 κτ.γλ. κόλιανδρο

  • 1 κτ.γλ. τζίντζερ

  • 1/2 φλ. γιαούρτι

  • 1/2 κτ.γλ. αλάτι

  • Για την σάλτσα
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 κτ.γλ. μείγμα μπαχαρικών garam masala

  • 1 κτ.γλ. κουρκουμά

  • 2 κτ.γλ. κόλιανδρο

  • 1 κτ.γλ. kasuri methi αποξηραμένα φύλλα

  • 300 γραμ. ντομάτες ψιλοκομμένες

  • 1 κτ.γλ. ζάχαρη

  • 15-20 αμύγδαλα

  • 3 κτ.σπ. ανάλατο βούτυρο

  • 1 πτ. νερό

  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

  • Για το σερβίρισμα
  • Ρύζι basmati ή ψωμί naan

Οδηγίες

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κοτόπουλο
  • Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα. Αν είναι δυνατόν, κάνουμε την προετοιμασία το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μαριναριστεί το κοτόπουλο όλη τη νύχτα.
  • Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ποτήρι με νερό και αφήνουμε και αυτά όλη τη νύχτα στο νερό
  • Παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια και τα τοποθετούμε και ψήνουμε σε γκριλιέρα για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά ή στο τηγάνι με 2 κτ.σπ. ελαιόλαδο
  • Μόλις μαγειρευτούν όλα τα κομμάτια και τα έχουμε αφήσει σε πιάτο στην άκρη ετοιμάζουμε την σάλτσα
  • Για την σάλτσα
  • Λιώνουμε 2 κτ.σπ. βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μεσαία φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο
  • Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες για 10-12 λεπτά σε μεσαία φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα ζουμιά της
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά της σάλτσας (κουρκουμά, garam masala, κόλιανδρο, πλην του kasuri methi) και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά
  • Μεταφέρουμε λίγη από την σάλτσα στο μούλτι και προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Τα περνάμε μαζί από το μούλτι μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Ξαναπροσθέτουμε το περιεχόμενο του μούλτι στην υπόλοιπη σάλτσα, προσθέτουμε 1 πτ. νερό και ανακατεύουμε
  • Ανεβάζουμε ξανά την φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το κοτόπουλο
  • Σκεπάζουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μια βράση
  • Κλείνουμε την φωτιά και αποσύρουμε. Προσθέτουμε 1 κτ.σπ. βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το kasuri methi και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί πριν να σερβίρουμε

Σημειώσεις

  • Αν δεν έχετε 1 κτ.γλ. kasuri methi αποξηραμένα φύλλα, αντικαταστήστε με 1 κτ.σπ. ψιλοκομμένο φρέσκο σέλερι