Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Νιόκι Από Σιμιγδάλι Με Σάλτσα Ντομάτας

Σήμερα μαγειρεύουμε το πιο εύκολο και νόστιμο Ιταλικό πιάτο, νιόκι από σιμιγδάλι με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό

Μπορεί να έχεις συνηθίσει να ακούς ή και να μαγειρεύεις τα νιόκι από πατάτα, γνώριζες όμως ότι τα νιόκι θεωρούνται ζυμαρικά και παραδοσιακά φτιάχνονται και με αλεύρι ή σιμιγδάλι;

Το νόστιμο αυτό πιάτο όπως σίγουρα φαντάζεσαι έχει τις ρίζες του στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα, είναι μια συνταγή που τοποθετείται χρονικά στην αρχαία Ρωμαϊκή κουζίνα. Στην σημερινή Ιταλία είναι ένα πιάτο που συνήθως μαγειρεύεται μεσοβδόμαδα. Οι τρόποι να μαγειρέψεις νιόκι είναι αμέτρητοι. Μπορείς να τα μαγειρέψεις στην κατσαρόλα, στο τηγάνι, στο φούρνο, με όλων των ειδών τις σάλτσες.

Εμείς σήμερα θα σας δώσουμε μια συνταγή αρκετά light και αρκετά εύκολη, ακόμη και για τους αρχάριους στην μαγειρική. Στο τέλος, προσθέτουμε παρμεζάνα, αλλά εσείς μπορείτε να την παραλείψετε για μια ακόμη πιο light εκδοχή.

Συμβουλές για το μαγείρεμα των νιόκι

#1. Δοκιμάστε την σάλτσα και αν σας φαίνεται λίγο ξινή, προσθέστε 1/2 κτ.γλ. ζάχαρη

#2. Η συνταγή μας έτσι είναι αρκετά ελαφριά αλλά αν θέλετε πιο έντονη γεύση και τραγανότητα μπορείτε να τα βράσετε για λιγότερο χρόνο να τα αφήσετε να στραγγίσουν καλά και στη συνέχεια να τα τηγανίσετε σε ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν

#3. Τα νιόκι μπορούν να μαγειρευτούν και στο φούρνο. Αφού τα έχετε βράσει και έχετε ετοιμάσει και την σάλτσα, ανακατέψτε τα νιόκι με την σάλτσα, τοποθετήστε τα σε αντικολλητικό ταψί που έχετε λαδώσει και από πάνω προσθέστε την παρμεζάνα. Ψήστε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

#4. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε την παρμεζάνα με 200 γραμ. μοτσαρέλα και 100 γραμ. parmigiano reggiano. To περίφημο αυτό πιάτο, ονομάζεται Gnocchi alla sorrentina.

Νιόκι Από Σιμιγδάλι Με Σάλτσα Ντομάτας

Recipe by The Cover teamCourse: Συνοδευτικό, ΚυρίωςCuisine: ΙΤΑΛΙΚΗDifficulty: ΕΥΚΟΛΗ
Servings

4

servings
Prep time

35

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 

5

minutes

Νιόκι Από Σιμιγδάλι Με Σάλτσα Ντομάτας Και Βασιλικό

Συστατικά

  • 900 γραμ σιμιγδάλι ψιλό

  • 200 γραμ αλεύρι ολικής άλεσης

  • 3 τμχ αυγά

  • 400 ml νερό

  • 1 τμχ κύβος λαχανικών

  • αλάτι

  • Για την σάλτσα
  • 5 κτ.σπ. ελαιόλαδο

  • 3 κτ.σπ. βασιλικός ψιλοκομμένος

  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες

  • Για το σερβίρισμα
  • 150 γραμ παρμεζάνα τριμμένη

Οδηγίες

  • Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών στο νερό
  • Σπάμε τα αυγά σε ένα μικρό μπολ και χτυπάμε με το πιρούνι να διαλυθούν
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι.
  • Στο μπολ με τα άλευρα, προσθέτουμε τα αυγά, το ζωμό λαχανικών και λίγο αλάτι
  • Ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη μας και να γίνει λεία
  • Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε μικρά κομμάτια και τα πλάθουμε με τα χέρια μας ώστε να τους δώσουμε κυλινδρικό σχήμα και έπειτα κόβουμε σε ροδέλες χονδρές και τις πιέζουμε με το πιρούνι
  • Βράζουμε τα νιόκι για 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό, σε χαμηλή φωτιά
  • Σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι ώστε να στραγγίσουν
  • Για την σάλτσα
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο αλάτι και βράζουμε για περίπου 15 με 20 λεπτά
  • Πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βασιλικό και ανακατεύουμε
  • Βγάζουμε τα νιόκι σε πιατέλα, προσθέτουμε την σάλτσα και γαρνίρουμε με την παρμεζάνα

Σημειώσεις

  • Δοκιμάστε την σάλτσα και αν σας φαίνεται λίγο ξινή, προσθέστε 1/2 κτ.γλ. ζάχαρη
  • Τα νιόκι μπορούν να μαγειρευτούν και στο φούρνο. Αφού τα έχετε βράσει και έχετε ετοιμάσει την σάλτσα, ανακατέψτε τα νιόκι με την σάλτσα, τοποθετήστε τα σε αντικολλητικό ταψί που έχετε λαδώσει και από πάνω προσθέστε την παρμεζάνα. Ψήστε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε την παρμεζάνα με 200 γραμ. μοτσαρέλα και 100 γραμ. parmigiano reggiano. To περίφημο αυτό πιάτο, ονομάζεται Gnocchi alla sorrentina.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται