Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τεχνικές βαφής μαλλιών και στυλ που πρέπει να ξέρεις

Πλήρης οδηγός για τις τεχνικές βαφής μαλλιών και για τα διαφορετικά στυλ που πρέπει να ξέρεις πριν κλείσεις ραντεβού σε κομμωτήριο.

Balayage, flamboyage ή ombre;

Με τόσες νέες τεχνικές βαφής μαλλιών, είναι πολύ εύκολο να μπερδευτείς και να μην ξέρεις πως να ζητήσεις αυτό που θέλεις από την hair stylist. Για να σε βοηθήσουμε, συντάξαμε έναν πλήρη οδηγό με τις πιο κοινές σύγχρονες τεχνικές βαφής μαλλιών που συναντάμε σήμερα.

Από το διάσημο πλέον ombre μέχρι τα μαλλιά που θυμίζουν ουράνιο τόξο, τα χρώματα, τα στυλ και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι hair stylists τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν τέλος. Φαντασία και δημιουργικότητα συναντώνται και έχουν ως αποτέλεσμα αμέτρητα στυλάτα look, που βλέποντας τα δεν ξέρεις τι να διαλέξεις.

Και επειδή κατά την τρέχουσα περίοδο, ένα makeover είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας, είπαμε να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση των τεχνικών που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση. Διάβασε τα πάντα για τις πιο δημοφιλείς τεχνικές βαφής μαλλιών παρακάτω.

#1. OMBRE

Το ombre είναι ένα ντεγκραντέ “ξεθώριασμα” των μαλλιών, που κρατά αρκετό βάθος στην ρίζα και αρκετά ανοιχτότερους τόνους προς τις άκρες. Δεν είναι τεχνική, είναι “hairlook” που επιτυγχάνεται με διάφορες τεχνικές. Ενδείκνυται κυρίως για μελαχρινές που θέλουν έντονες αντιθέσεις στα μαλλιά τους.


#2. SOMBRE

Το sombre (από τις λέξεις soft ombre=απαλό ombre), ενδείκνυται για όσες θέλουν πιο φυσικό ντεγκραντέ στα μαλλιά τους, αφού η ρίζα είναι χρωματικά πιο κοντά στις άκρες.


#3. BALAYAGE

Μέχρι τώρα σίγουρα ξέρεις τι είναι το balayage, αλλά θα επαναληφθούμε. Είναι η ελεύθερη τεχνική που δίνει διάσταση και φυσικές ανταύγειες στα μαλλιά, επιλέγοντας σκόπιμα τα μέρη που θα ανοίξουν και τα μέρη που θα αφεθούν στο φυσικό τους.

Οι ελεύθερες αυτές τεχνικές, εξαρτώνται πάντα από το επιθυμητό αποτέλεσμα, από την γνώση και εμπειρία της colorist αλλά και από το χρώμα της βάσης. Ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, τα ξανοίγματα γίνονται σε όλο το κεφάλι για ενιαίο χρώμα ή επιλέγονται τμήματα σαν ανταύγειες, για περισσότερη διάσταση. Δες πόσες διαφορετικές τοποθετήσεις μπορούν να γίνουν, για διαφορετικά αποτελέσματα.

Είναι η πιο χαμηλής συντήρησης τεχνική για όσες θέλουν να δώσουν διάσταση στα μαλλιά τους και μπορεί να γίνει με όλα τα χρώματα. Παραδοσιακά, το μπαλαγιάζ γίνεται με ελεύθερη open air τεχνική η οποία όμως δεν δίνει πολύ έντονα αποτελέσματα σε πολύ σκούρα μαλλιά και ενδείκνυται για αρκετά ανοιχτές φυσικές βάσεις ή για σκούρες βάσεις που δεν θέλουν να ανοίξουν πολλούς τόνους.

Η open air τεχνική είναι πιο ασφαλής, αφού το ντεκαπάζ στεγνώνει γρηγορότερα χωρίς αλουμινόχαρτα και γενικά ενδείκνυται για όσες δεν θέλουν να ανοίξουν πολύ τα μαλλιά τους. Στο εξωτερικό, το προϊόν που προτιμούν περισσότερο για ελεύθερο μπαλαγιάζ, είναι το clay ντεκαπάζ.

Οι πολύ έμπειρες colorists όμως, μπορούν να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα με τις open air τεχνικές, ακόμη και με τα κλασσικά προϊόντα ντεκαπάζ όπως η μπλε σκόνη, “ζωγραφίζοντας” και κλείνοντας με αλουμινόχαρτα ή με σελοφάν, ώστε να επιτευχθεί πιο έντονο ξάνοιγμα. Αυτή η τεχνική, συνίσταται σε όσες έχουν αρκετά σκούρα βάση και θέλουν την διάσταση του μπαλαγιάζ αλλά πιο έντονο ξάνοιγμα.

Extra info

Γενικότερα το balayage έχει και τρεις διαφορετικές διαβαθμίσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον hair stylist, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Οι διαβαθμίσεις είναι: 1 point, 2 point (σε σχήμα V), 3 point (σε σχήμα W). Ανάλογα με την τεχνική, θα έχεις και διαφορετικά αποτελέσματα στα μαλλιά σου, κάτι το οποίο θα καταλάβεις πιο έντονα όσο μεγαλώνουν.

Τέλος, είναι κοινή παρανόηση πως το μπαλαγιάζ ξεκινά από τα μήκη για φυσικό αποτέλεσμα. Το πόσο ψηλά ανεβαίνει το μπαλαγιάζ, είναι θέμα προτίμησης της κάθε γυναίκας και φυσικά μπορεί να ανέβει μέχρι τη ρίζα σε αντίθεση με ότι διαβάζουμε σε πολλά site.


#4. FOILYAGE

Αυτή η τεχνική αφορά εφαρμογή με αλουμινόχαρτα. Είναι η τεχνική του balayage που προαναφέραμε και χρησιμοποιεί αλουμινόχαρτα, για πιο έντονα αποτελέσματα.

Η τεχνική αυτή είτε γίνεται με ελεύθερη τοποθέτηση όπως αναλύσαμε παραπάνω, είτε με κρεπάρισμα στην ρίζα και πλέξιμο ανταύγειας, ώστε να δώσει πιο ισχυρό ξάνοιγμα και συνεπώς να αφήσει φυσική ρίζα. Αυτό θα δεις στο βίντεο παρακάτω.


#5. FLAMBOYAGE

Το balayage μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ombre ανταύγειες στα μαλλιά, το λεγόμενο balayage ombre (ή flamboyage). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί αλουμινόχαρτα αφού όσο πλησιάζουμε προς την άκρη, η εφαρμογή του ντεκαπάζ είναι πιο γενναιόδωρη, ώστε να ανοίξουν περισσότερο οι άκρες.


#6. REVERSE BALAYAGE

Για το reverse balayage έχουμε κάνει ξεχωριστό αφιέρωμα όπου περιγράφουμε σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται. Μπορεί να γίνει εφαρμόζοντας μόνο πιο σκούρο χρώμα σε ρίζες και σε κάποιες ανταύγειες, ώστε να γίνει η μετατροπή από full head σε φυσικό αποτέλεσμα με διάσταση ή μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με ξανοίγματα -όπως στην επάνω φώτο- για εντονότερη αντίθεση. Όπως βλέπεις έχει εφαρμοστεί σκούρο χρώμα σε ρίζες και ντεκαπάζ σε άκρες. Με το reverse μπαλαγιάζ, επανέρχεται η φυσική ρίζα στα μαλλιά και δίνει γενικότερα ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα, με πιο χαμηλή συντήρηση.


#7. FACE BALAYAGE/ FACE FRAME/MONEYPIECE

Το βίντεο που θα δεις παρακάτω, δείχνει το αποτέλεσμα και μια από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο μπροστινό μέρος για να δώσουν εντονότερο ξάνοιγμα στα μπροστινά. Οι τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι αρκετές και εξαρτώνται από τις γνώσεις του colorist.

Εδώ βλέπουμε μια τεχνική εναλλαγής highlights και babylights με αλουμινόχαρτα, ενώ παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με ελεύθερες τεχνικές.


#8. BABYLIGHTS

Πολύ λεπτές και απαλές ανταύγειες που επιτυγχάνονται με αλουμινόχαρτα. Ενδείκνυται για όλες τις βάσεις. Εάν γίνουν σε ολόκληρο το κεφάλι, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν μονοδιάστατο και όσο οι ανταύγειες “απλώνουν” θα γίνεται ακόμη πιο ενιαίο το χρώμα. Στις πολύ σκούρες βάσεις, η συντήρηση είναι δύσκολη και χρονοβόρα και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα επιτυχημένα.


#9. FOILING

Η πιο παλιά και λιγότερο συχνή πλέον τεχνική βαφής μαλλιών, είναι τα αλουμινόχαρτα για τις γνωστές σε όλες μας ανταύγειες. Η συντήρηση τους είναι πολύ δύσκολη και υψηλού κόστους, καθώς μόλις οι ρίζες κάνουν την εμφάνιση τους, το retouching είναι απαραίτητο. Επιλέγεται για όσες θέλουν ίδιο χρώμα από την ρίζα έως τις άκρες και έντονο διαχωρισμό ανταύγειας με σχεδόν “ριγέ” αποτέλεσμα. Αν και πλέον, οι τεχνικές root shadow και το κρεπάρισμα που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις ανταύγειες σε αλουμινόχαρτα, έχουν αφήσει πίσω το έντονο ριγέ look, τα φυσικά looks που δημιουργούνται με το μπαλαγιάζ, απλά δεν συγκρίνονται.


#10. COLOR MELT

Μια ακόμη τεχνική βαφής, είναι το color melting (=λιώσιμο χρωμάτων) που συνδέει διαφορετικούς χρωματικούς τόνους μεταξύ τους τόσο άψογα, που δεν μπορείς να καταλάβεις που τελειώνει το ένα χρώμα και που ξεκινάει το άλλο. Το πώς θα επιτευχθεί, εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιήσει ο colorist, από τα χρώματα, ακόμα και από το πως θα χρησιμοποιήσει τα πινέλα.

Μπορεί να γίνει με όλα τα χρώματα και να ξεκινάει από τη μέση των μαλλιών προς τα κάτω ή από την ρίζα για ένα root-to-tip αποτέλεσμα. Μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί μόνο στην ρίζα και στις άκρες, ώστε να συνδέσει τα μεσαία μήκη. Όλα εξαρτώνται από την βάση και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα χρώματα αφού εφαρμοστούν, χτενίζονται το ένα μέσα στο άλλο και έτσι δεν μπορείς να διακρίνεις γραμμές πουθενά.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα με μεσαίο ξανθό μπορεί να εφαρμόσει σκουρότερη βαφή στις ρίζες και πιο ανοιχτή στις άκρες για ένα ντεγκραντέ αποτέλεσμα που ενώνει αρχή, μέση και τέλος.


#11. HIGHLIGHTS

Highlights ως γνωστόν, είναι οι ανταύγειες σε πιο ανοιχτό χρώμα από το φυσικό σου. Ανήκει στα στυλ μαλλιών, αφορά τον χρωματικό τόνο που δημιουργείται σε σύγκριση με την βάση και επιτυγχάνεται με πολλές διαφορετικές τεχνικές (foils, μες, φλασάκια, διαφάνειες) κάποιες εκ των οποίων αναφέραμε και παραπάνω.


#12. LOWLIGHTS

Lowlights είναι οι ανταύγειες σε πιο σκούρους τόνους από αυτούς που έχεις στα μαλλιά σου. Μπορούν να συνδυαστούν με highlights (ανοιχτότερες ανταύγειες) για να δώσουν διάσταση, σε ένα ενιαίο χρώμα όπως στην φώτο. Αφορούν πάντα τους πιο σκούρους χρωματικούς τόνους, από αυτούς που έχεις στα μαλλιά σου.


#13. MIDLIGHTS

Είναι οι ανταύγειες που τονικά βρίσκονται στην μέση από το χρώμα της ρίζας σου και από το χρώμα της ανταύγειας που ήδη έχεις στα μαλλιά σου. Χρησιμοποιούνται για να δέσουν περισσότερο την ρίζα με την ανταύγεια, ώστε να υπάρχει λιγότερη αντίθεση.

Για παράδειγμα εάν τα μαλλιά σου είναι σκούρα καστανά και έχεις ξανθές ανταύγειες, το ενδιάμεσο θα έπεφτε κάπου στο κάραμελ.


#14. ROOT MELT/ROOT SMUDGE

Το “σβήσιμο της ρίζας” σε βοηθάει να αγκαλιάσεις τις φυσικές σου ρίζες. Από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να δώσουν φυσικό μεταβατικό αποτέλεσμα από την ρίζα στα υπόλοιπα μαλλιά.

Το “λιώσιμο” του χρώματος της ρίζας χάνεται μέσα στο χρώμα της ανταύγειας και δίνει ένα ομαλό χρωματικό αποτέλεσμα. Έτσι, καθώς μεγαλώνουν τα μαλλιά σου, δεν δημιουργείται η αντιαισθητική γραμμή στην κορυφή του κεφαλιού.

Συνήθως, το root melt γίνεται με μόνιμες βαφές -στο φυσικό σου χρώμα- και φθάνει ως και 10 εκατοστά από την ρίζα. Είναι διαφορετικό από το shadow root που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.


#15. SHADOW ROOT

Ένα σύγχρονο κομμωτήριο και μια ενημερωμένη hair stylist κατέχει την γνώση της διαφοράς μεταξύ root shadow και root melt. Καταρχάς επιτυγχάνονται με διαφορετικά προϊόντα. Το root melt μπορεί να γίνει με μόνιμες βαφές και να δώσει αποτέλεσμα έντονης αντίθεσης, πχ. έντονο ξανθό με αρκετά σκούρα ρίζα. Αντιθέτως, το shadow root δημιουργεί απλά μια σκιά επάνω στα ξανοιγμένα μαλλιά και γίνεται μόνο με ημιμόνιμες βαφές που δεν καλύπτουν πλήρως τις ανταύγειες.

Τις περισσότερες φορές εφαρμόζεται στα πρώτα 2-4 εκατοστά της ρίζας, για να σβήσει γραμμές από ανταύγειες ή μπαλαγιάζ, χωρίς όμως να καλύψει την ανταύγεια. Την σκουραίνει ένα ή δύο τόνους για πολύ φυσικό blending.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται