Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οδηγός υφασμάτων: γνώρισε τα υφάσματα σου

Οδηγός υφασμάτων: μάθε για τις ποιότητες των πιο κοινών υφασμάτων που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ρούχων, τα χαρακτηριστικά τους, τα υπέρ και τα κατά κάθε υφάσματος

Είμαστε ότι φοράμε λένε και δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθές, αφού τα υφάσματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ρούχων, έχουν μεγάλη επίπτωση στην καθημερινότητα, στο δέρμα μας -άρα στην υγεία μας- αλλά και στο περιβάλλον. Για αυτό και πιστεύουμε πως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχεις πάντα τις ετικέτες των ρούχων, πριν επιλέξεις οτιδήποτε. Σήμερα, θα σε βοηθήσουμε με τα βασικά, καθώς ακόμη και στην αλλαγή εποχής/καιρού/θερμοκρασιών, τα ρούχα που επιλέγουμε είναι πολύ σημαντικά.

Αρχικά, πρέπει να ξέρεις πως τα υφάσματα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, στα φυσικά και στα συνθετικά. Τα φυσικά υφάσματα, προέρχονται από φυσικές πηγές, είτε φυτικές, είτε ζωικές. Τα συνθετικά υφάσματα, προέρχονται από χημικές διεργασίες, κατά τις οποίες δημιουργούνται μη οργανικές ίνες, οι οποίες αργότερα πλέκονται σε υφάσματα. Φυσικά, όλα τα υφάσματα, ασχέτως της προέλευσης του, διακρίνονται από τα υπέρ και τα κατά. Διάβασε αναλυτικά, όσα πρέπει να ξέρεις για τα υφάσματα που συναντάμε πιο συχνά στην ένδυση, ώστε να ξέρεις τι αγοράζεις.

Φυσικά υφάσματα

#1. Βαμβάκι

Το βαμβάκι είναι ένα ύφασμα που αναπνέει και δεν προκαλεί αλλεργίες. Είναι δροσερό, απαλό και ανθεκτικό, τέλειο για τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Στα κατά των βαμβακερών υφασμάτων, είναι πως δεν παρέχουν υψηλή προστασία από το κρύο και τσαλακώνονται εύκολα.

#2. Λινό

Τα λινά υφάσματα είναι και αυτά που αναπνέουν περισσότερο από κάθε ύφασμα. Έτσι, είναι στην κορυφή των most wanted υφασμάτων για το καλοκαίρι, αφού κρατούν την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Στα κατά, το λινό έχει διαφορετικές ποιότητες και μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρό και άγριο για το δέρμα, καθώς επίσης δεν έχει και καθόλου ελαστικότητα. Τέλος, όπως και το βαμβάκι, δυστυχώς τσαλακώνεται εύκολα.

#3. Μετάξι

Το μετάξι, γνωστό ως και βασιλιάς των υφασμάτων, είναι ένα από τα πιο πολυτελή υφάσματα. Είναι απαλό στην υφή, αναπνέει, δεν κάνει κόμπους, είναι ανθεκτικό στο νερό και δροσερό. Στα κατά του, δεν έχει μεγάλη ελαστικότητα.

#4. Μαλλί

Στο μαλλί υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποιότητες. Μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές πηγές ζώων και αυτό καθορίζει κατά πόσο θα προκαλεί κνησμό. Ακόμη και αν δεν είσαι αλλεργική, σε κάποια είδη σκληρού μαλλιού, μπορεί να παρουσιάσεις ευαισθησία και επομένως συμπτώματα κνησμού, ερεθισμού και ερυθρότητας. Στα υπέρ του όμως, είναι ανθεκτικό στο νερό και στις χαμηλές θερμοκρασίες, λόγω του ότι προέρχεται από φυσική ίνα, κρατά την θερμοκρασία του σώματος σε υψηλά επίπεδα, παρέχοντας προστασία από το κρύο.

Συνθετικά υφάσματα

Οδηγός υφασμάτων ποιότητες υπέρ και κατά

#1. Ακρυλικό

Το ακρυλικό φτιάχνεται από πλαστικές ίνες και είναι μια καλή εναλλακτική, για όσους έχουν αλλεργία στα μάλλινα υφάσματα, αφού είναι αρκετά απαλό υλικό. Δυστυχώς, όπως και ο πολυεστέρας, είναι υδροφόβο ύφασμα που σημαίνει πως απωθεί το νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να συγκεντρώνει βακτήρια και να αποκτά δυσάρεστη μυρωδιά. Επιπλέον, είναι εύφλεκτο και προκαλεί στατικό ηλεκτρισμό, ενώ δεν είναι καν ανθεκτικό. Όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλη συγκέντρωση σε ένα ρούχο, τότε σίγουρα δεν μιλάμε για καλής ποιότητας ρούχο και αν χρησιμοποιείται για πλεκτά, τότε πρέπει να γνωρίζετε πως γρήγορα θα τα δείτε να αποκτούν κόμπους. Ο λόγος που χρησιμοποιείται ευρέως, δεν είναι για να δώσει ανθεκτικότητα, αλλά για να μειώσει το κόστος παραγωγής του ρούχου.

#2. Πολυεστέρας

Ο πολυεστέρας, όσο και αν περιέχεται σε ανακυκλωμένη μορφή δεν είναι βιοδιασπώμενος. Αυτό σημαίνει πως με αγορές ρούχων που περιέχουν πολυεστέρα, σίγουρα δεν επενδύετε στο περιβάλλον, αν αγοράσετε κάτι που έχετε σκοπό να απορρίψετε. Επιπλέον, ο πολυεστέρας αν και προσδίδει ανθεκτικότητα σε ένα ρούχο, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με φυσικές ίνες, είναι ένα ύφασμα που δεν αναπνέει, ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος -οπότε είναι ακατάλληλο για καλοκαίρι- και είναι και υδροφόβο ύφασμα, όπως και το ακρυλικό. Στα υπέρ του, δεν τσαλακώνεται και βοηθά τα ρούχα να κρατούν το σχήμα τους.

#3. Nylon

Τα nylon υφάσματα, δεν αναπνέουν, έχουν όμως υψηλή ελαστικότητα και για αυτό θα τα δεις πολλές φορές σε στενές μπλούζες αλλά και καλσόν, κάλτσες κτλ. Στα κατά του, δεν απορροφά την υγρασία για αυτό και δεν ενδείκνυται ως ύφασμα σε κολάν και φόρμες γυμναστικές, εκτός και αν συνδυάζεται με μεγάλο ποσοστό φυσικών ινών. Παρόλα αυτά, λόγω της ελαστικότητας του αλλά και του χαμηλού κόστους παραγωγής του, οι βιομηχανίες το χρησιμοποιούν κατά κόρον για την δημιουργία ειδών αθλητικής ένδυσης.

#4. Rayon/Βισκόζη

Το ραγιόν, μπορεί να είναι συνθετική ίνα, προέρχεται όμως από φυσική πηγή κυτταρίνης όπως για παράδειγμα το ξύλο. Το ραγιόν και οι διάφορες εκδοχές του, όπως η βισκόζη, το cupro, το lyocell, χρησιμοποιούνται ευρέως στην δημιουργία ένδυσης, μιμούνται την όψη και την υφή του μεταξιού, είναι απαλά, δροσερά, αναπνέουν και απορροφούν την υγρασία, σε αντίθεση με τα περισσότερα συνθετικά υφάσματα. Στα κατά, έχουν μειωμένη ανθεκτικότητα και θα συνιστούσαμε να αποφεύγετε την πλύση στο πλυντήριο, για να μην χάσουν την ελαστικότητα τους και το σχήμα τους.

Δες ακόμη: Πώς να ψωνίζεις έξυπνα και οικονομικά στις εκπτώσεις

Ετικέτες:
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται