Οικολογικά Brands Που Αλλάζουν Την Βιομηχανία Μόδας

Η ηθική πλευρά της μόδας και 18 brands που αλλάζουν το παιχνίδι.

Η συνεχώς αυξανόμενη συνείδηση των καταναλωτών προς το δίκαιο εμπόριο και την οικολογική μόδα, έχει σπρώξει πολλές fast fashion εταιρείες σε αναζήτηση υλικών που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ανακυκλώσιμα και οργανικά, αλλά και στο να ακολουθούν το πρωτόκολλο του δίκαιου εμπορίου.

Το έτος 2000, μια έρευνα στην Αμερική, αποκάλυψε πως 84 εκατομμύρια pounds καρκινογόνων τοξικών χημικών ψεκάζουν το βαμβάκι (που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων), από τα οποία το 10% απορροφάται από το βαμβάκι, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος.

Reformation φόρεμα

Οι μάρκες όμως που πραγματικά στηρίζουν το δίκαιο εμπόριο, τις σωστές συνθήκες εργασίας αλλά και την παραγωγή μόδας που είναι φιλική προς το περιβάλλον, μπορεί επίσης να πληθαίνουν καθημερινά, αλλά δυχτυχώς σε σύγκριση με τον αριθμό εταιρειών που δεν ακολουθούν αυτά τα πρωτόκολλα, είναι ακόμα πολύ λίγες.

Τα συνθετικά ρούχα (πολυεστέρας και nylon), φτιάχνονται από ίνες που έχουν βάση το πετρέλαιο, τα οποία απελευθερώνουν τοξικά αέρια.

Εμείς ανακαλύψαμε 18 εταιρείες, που με διαρκή έρευνα και προσπάθεια, παράγουν eco friendly ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια.

Επιπλέον, εκτός από οργανικά, βιώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, οι εταιρείες αυτές μέσα από τις μικρές παραγωγικές τους μονάδες, μας εμπνέουν με τα μοναδικά τους σχέδια -ναι, αυτά που θα αγοράσεις, δεν είναι και τόσο πιθανόν να συναντήσεις άλλες δέκα στο δρόμο που να φοράνε το ίδιο σχέδιο-, και μας παροτρύνουν να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες για μια οικολογική μόδα με ένα άλλο πρόσωπο, πιο ανθρώπινο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον και πιο συνειδητοποιημένο.

 

Γνωρίζεις πως το 97% των ρούχων που πετάς, περιέχουν ίνες που μπορούν να ανακυκλωθούν;

Οι αγορές second-hand και vintage ρούχων, τα DIY από υλικά που ήδη διαθέτεις, αλλά και η επένδυση σε χειροποίητα κομμάτια από τοπικές μπουτίκ, είναι τρεις ακόμη ηθικές εναλλακτικές λύσεις που όχι μόνο ενισχύουν οικονομικά τις τοπικές μας κοινότητες αλλά βοηθάν και στο να αναπτυχθεί μια ακόμη περισσότερο οικολογική συνείδηση.

Εσύ αποφασίζεις πόσο οικολογικά είναι τα ρούχα που αγοράζεις. Το 50% της επίδρασης που έχει ένα ρούχο προς το περιβάλλον, εξαρτάται από τι κάνεις αφού το αγοράσεις. Από το πως το πλένεις, μέχρι το τι κάνεις για να το ανακυκλώσεις και να το επαναχρησιμοποιήσεις.

Η ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Εκμεταλλευόμενοι τους ανύπαρκτους εργασιακούς νόμους, το χαμηλό κόστος του εργατικού δυναμικού και την οικονομική αδυναμία χωρών όπως η Ινδία και η Κίνα, πολλές εταιρείες παραγωγής ρούχων στρέφονται προς αυτές τις χώρες για να παράγουν τα προιόντα τους με υλικά χαμηλού κόστους και ποιότητας, αγνοώντας τις συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον, στην κουλτούρα και στις τοπικές κοινωνίες οι εξευτελιστικά χαμηλοί μισθοί και οι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Το 2008, παρόλη την παγκόσμια οικονομική ύφεση, οι πωλήσεις προιόντων που ακολουθούν το δίκαιο εμπόριο, ανέβηκαν κατά 22% στα 4.3 δις. δολλάρια, βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχια.

Σήμερα μετά από αρκετή έρευνα, θελήσαμε να σας παρουσιάσουμε 18 εταιρείες, που με τις ηθικές πρακτικές τους και με τα μοναδικά τους σχέδια, τις καθιστούν πραγματικά μια έμπνευση, δίνοντας μας κίνητρο να σκεφτούμε κι εμείς την επίδραση που έχουν οι καταναλωτικές μας επιλογές, στον εαυτό μας, στους γύρω μας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Και εάν νόμιζες πως επιλέγοντας οικολογικά κομμάτια θα περιοριζόσουν σε t-shirt με πράσινα λογότυπα, αυτά που σου προτείνουμε, θα σου αποδείξουν ακριβώς το αντίθετο. Αυτές οι φιλικές προς το περιβάλλον εταιρείες, θα σε κάνουν να μη θες να ξαναμπείς σε εμπορικά πολυκαταστήματα.


REFORMATION

Το brand που δημιουργήθηκε το 2009 από την Yael Aflalo, έχει την παραγωγική του μονάδα στο Los Angeles, η οποία όχι μόνο χρησιμοποιεί κρεμάστρες από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την λειτουργία της. Ταχύτατα αναπτυσσόμενο, αναζητάει βιώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά για την κατασκευή των ρούχων του, αλλά και για την συσκευασία στην οποία σου αποστέλλονται. Τα μοναδικά του σχέδια, έχουν ήδη αγαπηθεί και φορεθεί από κάθε διασημότητα του πλανήτη, αλλά και από κάθε ευσυνείδητη fashionista. Εμείς πραγματικά τα λατρεύουμε και περιμένουμε τη μέρα που δεν θα πρέπει να πληρώσουμε δασμούς για ρούχα που προέρχονται από την Αμερική. Τότε, θα τα παραγγείλουμε …όλα. (που λέει ο λόγος)

Η απόδειξη πως η οικολογική μόδα έχει δικό της πρόσωπο. Μοναδικό και ιδιαίτερο.

Δες το e-shop του brand


PEOPLE TREE

Με βιώσιμα υλικά και οργανικό βαμβάκι, χρησιμοποιώντας ασφαλείς και φυτικές βαφές, αποστέλλοντας τα προιόντα τους μέσω θαλάσσης και όχι μέσω αέρος, αλλά και σε συνεργασία με παραγωγούς και αγρότες πιστοποιημένους από το δίκαιο εμπόριο, η People Tree εδώ και είκοσι χρόνια προάγει την οικολογική και ηθική πλευρά της μόδας.

Επισκέψου το e-shop


KUYICHI

Σε συνεργασία με αγρότες από το Περού, το brand KUYICHI παράγει ρούχα από οργανικό βαμβάκι και πολυεστέρα από ανακυκλωμένο γυαλί. Η εταιρεία ιδρύθηκε υπό την ιδέα πως η παραγωγή ρούχων πρέπει να πραγματοποιείται με κοινωνική υπευθυνότητα και με σεβασμό προς τους εργαζόμενους. Έτσι, όχι μόνο συνεργάζεται με τους αγρότες από το Περού, αλλά τους παροτρύνει να γίνουν και μέτοχοι στην εταιρεία.

Επισκέψου το e-shop


BIBICO

Με βάση στην Αγγλία, η BIBICO χρησιμοποιεί φυσικά υλικά για να προάγει τις λιτές γυναικείες κολεξιόν τους. Η Ισπανίδα σχεδιάστρια Nieves Ruiz Ramos το 2007 άφησε πίσω της τις μεγάλες εταιρείες στις οποίες εργαζόταν, για να δημιουργήσει αυτό το brand που ακολουθεί το πρωτόκολλο του δικαίου εμπορίου.

Επισκέψου το e-shop


GOOD SOCIETY

Το brand που ιδρύθηκε στην Αμερική το 2007 και σήμερα διατηρεί γραφεία σε Ιταλία και Γερμανία, καταφέρνει να συνδυάσει μόδα και βιώσιμο lifestyle. Με άξονα την ευθύνη προς το περιβάλλον, χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμα και οργανικά υλικά για την δημιουργία πολύ στυλάτων τζιν κομματιών για άντρες και γυναίκες. Δες την σελίδα τους.


RAVEN AND LILY

Προσφέροντας εισόδημα, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, μόρφωση και υγεία σε εργαζόμενες γυναίκες από την Ινδία, την Αιθιοπία, την Καμπότζη, το Πακιστάν, την Γουατεμάλα και την Αμερική, οι Kirsten Dickerson και Sophia Lin, προωθούν την απασχόληση γυναικών που κατοικούν σε χώρες με οικονομική ύφεση μέσα από το brand Raven and Lily. Με σεβασμό προς το περιβάλλον, τα αξεσουάρ και τα ρούχα που παράγουν είναι χειροποίητα και από ανακυκλώσιμα υλικά.

Επισκέψου το e-shop


IOWEYOU

Την καινοτομία αυτού του brand, απλά δεν μπορεί να την φανταστεί κανείς. Εάν έχεις αναρωτηθεί ποτέ την ιστορία των ρούχων σου, ποιος τα σχεδιάζει και ποιός τα κατασκευάζει, αλλά και από τι υλικά φτιάχνονται, το IOWEYOU, σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις. Κάθε φορά που αγοράζεις κάτι από το site τους, σου δίνεται ένας μοναδικός κωδικός, μέσα από τον οποίο μπορείς να λάβεις όλες αυτές τις πληροφορίες. Το πιο καταπληκτικό γεγονός είναι, πως το μεγαλύτερο ποσοστό από τα λεφτά που δίνεις, πάνε σε αυτούς που πραγματικά κατασκευάζουν το ρούχο που διάλεξες.


EILEEN FISHER

“Οι αδικίες δεν είναι ατυχή αποτελέσματα, αλλά λόγοι να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά.”
Με αυτό το μότο, η Eileen Fisher και η ομάδα της έχουν ένα όραμα για το 2020. Να παράγουν ρούχα με 100% βιωσιμότητα. Ενδυναμώνοντας τον ρόλο της γυναίκας στην εργασία και φτιάχνοντας ρούχα από οργανικά υλικά, αυτή η εταιρεία θέτει το παράδειγμα για το πως θα έπρεπε να λειτουργεί η βιομηχανία της μόδας.


THOUGHT

Ιδρυθείσα στο Σύδνευ της Αυστραλίας και τώρα έχοντας έδρα το Λονδίνο, η Thought χρησιμοποιεί οικολογικές ίνες από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, για να παράγει γυναικεία και αντρικά ρούχα από οργανικό βαμβάκι, μπαμπού και κάνναβη.


GATHER & SEE

Φιλοξενώντας χειροποίητα ρούχα ταλαντούχων σχεδιαστών από διάφορες γωνιές του πλανήτη, η εταιρεία GATHER & SEEχρησιμοποιεί παραδοσιακές τεχνικές και eco-friendly υλικά για να παράγει limited edition κομμάτια, που πληρούν τις προυποθέσεις του δικαίου εμπορίου. Ομολογώ, πως θα φορούσα σχεδόν ότι υπάρχει σε αυτό το site, γιατί τα σχέδια τους είναι πραγματικά μοναδικά.


PACT

100% οργανικό βαμβάκι χρησιμοποιείται για την κατασκευή των φορεμάτων της μάρκας PACT. Ο συνιδρυτής της Jeff Denby, έχοντας εργαστεί επί σειρά ετών για πολυεθνικές εταιρείες και βλέποντας τις άθλιες συνθήκες εργασίας αλλά και τις αμφισβιτίσιμες περιβαλλοντικές πρακτικές τους, αποφάσισε πως είναι ώρα για αλλαγή. Η φιλοσοφία της εταιρείας, είναι πως πρέπει να αισθανόμαστε καλά όχι μόνο μέσα στα ρούχα μας, αλλά και γνωρίζοντας από που προήλθαν.


ANNIE GREENABELLE

Τα προιόντα τους βασίζονται στις εξής τρεις αρχές: στην χρήση πιστοποιημένου οργανικού βαμβακιού, στην κατασκευή ρούχων που ακολουθούν το πρωτόκολλο του δικαίου εμπορίου και στην παραγωγή τους στην έδρα της εταιρείας, η οποία είναι η Αγγλία. Αυτές οι τρεις αρχές της ANNIE GREENABELLEδίνουν την δυνατότητα στην εταιρεία να στηρίζει τοπικούς παραγωγούς και αγρότες, προωθώντας καλές συνθήκες εργασίας, προστατεύοντας συγχρόνως το περιβάλλον από τοξικά υλικά.


SKUNKFUNK

Η εταιρεία SKUNKFUNK στοιχιματίζει στην βιώσιμη μόδα, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμες ίνες για να προσφέρει μέσα από τις κολεξιόν της, σχέδια μοναδικά και δημιουργικά. Ο ιδρυτής της Mikel Feijoo Elzo, ξεκίνησε το 1996 πουλώντας πόρτα-πόρτα αλλά και σε μουσικά φεστιβάλ, απλά t-shirt που φέρουν το λογότυπο της εταιρείας. Έκτοτε, η εταιρεία έχει μεγαλώσει και βρίσκεται πλέον σε 4 ηπείρους.


DREAM IN GREEN

Εάν ψάχνεις παπούτσια που τηρούν με αυστηρότητα τα περιβαλλοντικά πρότυπα, μην κοιτάξεις μακρύτερα από τα παπούτσια της DREAM IN GREEN! Από τα παπούτσια της μέχρι το αμπαλάζ που φτιάχνεται από ανακυκλωμένο χαρτόνι, ότι κατασκευάζει η εταιρεία είναι πλήρως φιλικό προς τον πλανήτη μας, προάγοντας έτσι την οικολογική μόδα αλλά και την ηθική πλευρά της.


A.S. 98

Η προηγουμένως γνωστή ώς Air Step εταιρεία υποδημάτων A.S. 98έχοντας βάση στην Βερόνα της Ιταλίας, παράγει καθημερινά πάνω από 4,000 ζευγάρια παπούτσια, με την βοήθεια των 1,100 εργαζομένων της. Χαρακτηριστικό της εταιρείας τα μοναδικά της σχέδια αλλά και η φυτική επεξεργασία των δερμάτων της, που  επιτρέπει στη μάρκα να εκφράσει το σεβασμό της στο περιβάλλον.


ELEMENT

Τα 100% φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προιόντων της ELEMENT, η ανακύκλωση των υπολειμμάτων αλλά και η τήρηση των κανόνων του δικαίου εμπορίου, αλλά και τα ελκυστικά της σχέδια, έχουν προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό αλλά και την αγάπη των skaters προς την συγκεκριμένη μάρκα, αφού το αθλητικό της στυλ είναι πραγματικά μοναδικό.


EL NATURALISTA

« Ένας καινούριος τρόπος να περπατάς στη ζωή »

Αυτό είναι το σλόγκαν της εταιρείας EL NATURALISTA, που με λογότυπο έναν βάτραχο και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον κατασκευάζει παπούτσια και μικρά δερμάτινα είδη.


THINK!

Ο ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά ζητήματα ιδρυτής της εταιρείας THINK! Μάρτιν Κόλλερ, όταν το 1996 κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση, αποφάσισε να ιδρύσει την δικιά του εταιρεία με γνώμονα την αγάπη προς το περιβάλλον. 100% φυσικά υλικά και φιλικές eco-friendly διαδικασίες παραγωγής, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των υποδημάτων.

No Comments Yet

Comments are closed