Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οικολογικά Brands Που Αλλάζουν Την Βιομηχανία Μόδας

Βιώσιμη και οικολογική μόδα

Βιώσιμη και οικολογική μόδα: τα fashion brands που πρέπει να ξέρεις για την προσπάθεια να αλλάξουν την βιομηχανία της μόδας αλλά και για τα καταπληκτικά τους σχέδια

Η ηθική πλευρά της μόδας και τα fashion brands που αλλάζουν το παιχνίδι.

Η συνεχώς αυξανόμενη συνείδηση των καταναλωτών προς το δίκαιο εμπόριο και την οικολογική μόδα, έχει σπρώξει πολλές fast fashion εταιρείες σε αναζήτηση υλικών που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ανακυκλώσιμα και οργανικά, αλλά και στο να ακολουθούν το πρωτόκολλο του δίκαιου εμπορίου.

Το έτος 2000, μια έρευνα στην Αμερική, αποκάλυψε πως 84 εκατομμύρια pounds καρκινογόνων τοξικών χημικών ψεκάζουν το βαμβάκι (που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων), από τα οποία το 10% απορροφάται από το βαμβάκι, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος.

Οι μάρκες όμως που πραγματικά στηρίζουν το δίκαιο εμπόριο, τις σωστές συνθήκες εργασίας αλλά και την παραγωγή μόδας που είναι φιλική προς το περιβάλλον, μπορεί επίσης να πληθαίνουν καθημερινά, αλλά δυχτυχώς σε σύγκριση με τον αριθμό εταιρειών που δεν ακολουθούν αυτά τα πρωτόκολλα, είναι ακόμα πολύ λίγες.

Τα συνθετικά ρούχα (πολυεστέρας και nylon), φτιάχνονται από ίνες που έχουν βάση το πετρέλαιο, τα οποία απελευθερώνουν τοξικά αέρια.

Εμείς ανακαλύψαμε εταιρείες μόδας, που με διαρκή έρευνα και προσπάθεια, παράγουν eco friendly ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια.

Επιπλέον, εκτός από οργανικά, βιώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, οι εταιρείες αυτές μέσα από τις μικρές παραγωγικές τους μονάδες, μας εμπνέουν με τα μοναδικά τους σχέδια -ναι, αυτά που θα αγοράσεις, δεν είναι και τόσο πιθανόν να συναντήσεις άλλες δέκα στο δρόμο που να φοράνε το ίδιο σχέδιο-, και μας παροτρύνουν να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες για μια οικολογική μόδα με ένα άλλο πρόσωπο, πιο ανθρώπινο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον και πιο συνειδητοποιημένο.

Γνωρίζεις πως το 97% των ρούχων που πετάς, περιέχουν ίνες που μπορούν να ανακυκλωθούν;

Οι αγορές second-hand και vintage ρούχων, τα DIY από υλικά που ήδη διαθέτεις, αλλά και η επένδυση σε χειροποίητα κομμάτια από τοπικές μπουτίκ, είναι τρεις ακόμη ηθικές εναλλακτικές λύσεις που όχι μόνο ενισχύουν οικονομικά τις τοπικές μας κοινότητες αλλά βοηθάν και στο να αναπτυχθεί μια ακόμη περισσότερο οικολογική συνείδηση.

Εσύ αποφασίζεις πόσο οικολογικά είναι τα ρούχα που αγοράζεις. Το 50% της επίδρασης που έχει ένα ρούχο προς το περιβάλλον, εξαρτάται από τι κάνεις αφού το αγοράσεις. Από το πως το πλένεις, μέχρι το τι κάνεις για να το ανακυκλώσεις και να το επαναχρησιμοποιήσεις.

Η ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Εκμεταλλευόμενοι τους ανύπαρκτους εργασιακούς νόμους, το χαμηλό κόστος του εργατικού δυναμικού και την οικονομική αδυναμία χωρών όπως η Ινδία και η Κίνα, πολλές εταιρείες παραγωγής ρούχων στρέφονται προς αυτές τις χώρες για να παράγουν τα προιόντα τους με υλικά χαμηλού κόστους και ποιότητας, αγνοώντας τις συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον, στην κουλτούρα και στις τοπικές κοινωνίες οι εξευτελιστικά χαμηλοί μισθοί και οι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Το 2008, παρόλη την παγκόσμια οικονομική ύφεση, οι πωλήσεις προιόντων που ακολουθούν το δίκαιο εμπόριο, ανέβηκαν κατά 22% στα 4.3 δις. δολλάρια, βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχια.

Σήμερα μετά από αρκετή έρευνα, θελήσαμε να σας παρουσιάσουμε αυτές τις εταιρείες, που με τις ηθικές πρακτικές τους και με τα μοναδικά τους σχέδια, τις καθιστούν πραγματικά μια έμπνευση, δίνοντας μας κίνητρο να σκεφτούμε κι εμείς την επίδραση που έχουν οι καταναλωτικές μας επιλογές, στον εαυτό μας, στους γύρω μας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Και εάν νόμιζες πως επιλέγοντας οικολογικά κομμάτια θα περιοριζόσουν σε t-shirt με πράσινα λογότυπα, αυτά που σου προτείνουμε, θα σου αποδείξουν ακριβώς το αντίθετο. Αυτές οι φιλικές προς το περιβάλλον εταιρείες, θα σε κάνουν να μη θες να ξαναμπείς σε εμπορικά πολυκαταστήματα.

REFORMATION

Το brand που δημιουργήθηκε το 2009 από την Yael Aflalo, έχει την παραγωγική του μονάδα στο Los Angeles, η οποία όχι μόνο χρησιμοποιεί κρεμάστρες από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την λειτουργία της. Ταχύτατα αναπτυσσόμενο, αναζητάει βιώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά για την κατασκευή των ρούχων του, αλλά και για την συσκευασία στην οποία σου αποστέλλονται. Τα μοναδικά του σχέδια, έχουν ήδη αγαπηθεί και φορεθεί από κάθε διασημότητα του πλανήτη, αλλά και από κάθε ευσυνείδητη fashionista.

Η απόδειξη πως η οικολογική μόδα έχει δικό της πρόσωπο. Μοναδικό και ιδιαίτερο. Στην Ευρώπη τα Reformation τα βρίσκεις στο Farfetch, στο Net-a-Porter, στο The Outnet -προηγούμενες συλλογές σε τιμές outlet- αλλά και στο YOOX.


PEOPLE TREE

Με βιώσιμα υλικά και οργανικό βαμβάκι, χρησιμοποιώντας ασφαλείς και φυτικές βαφές, αποστέλλοντας τα προιόντα τους μέσω θαλάσσης και όχι μέσω αέρος, αλλά και σε συνεργασία με παραγωγούς και αγρότες πιστοποιημένους από το δίκαιο εμπόριο, η People Tree εδώ και είκοσι χρόνια προάγει την οικολογική και ηθική πλευρά της μόδας.

Βρες τα People Tree στο ASOS.


KUYICHI

Σε συνεργασία με αγρότες από το Περού, το brand KUYICHI παράγει ρούχα από οργανικό βαμβάκι και πολυεστέρα από ανακυκλωμένο γυαλί. Η εταιρεία ιδρύθηκε υπό την ιδέα πως η παραγωγή ρούχων πρέπει να πραγματοποιείται με κοινωνική υπευθυνότητα και με σεβασμό προς τους εργαζόμενους. Έτσι, όχι μόνο συνεργάζεται με τους αγρότες από το Περού, αλλά τους παροτρύνει να γίνουν και μέτοχοι στην εταιρεία.

Επισκέψου το e-shop

Έξοδα αποστολής: €5


THOUGHT

Ιδρυθείσα στο Σύδνευ της Αυστραλίας και τώρα έχοντας έδρα το Λονδίνο, η Thought χρησιμοποιεί οικολογικές ίνες από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, για να παράγει γυναικεία και αντρικά ρούχα από οργανικό βαμβάκι, μπαμπού και κάνναβη. Φανταστικά σχέδια, ιδίως για την καλοκαιρινή σεζόν που βρίσκεις πολλά λινά και ευτυχώς ακόμη και μετά το Brexit, για να παραγγείλεις από το e-shop της Thought, δεν θα πληρώσεις φόρους και δασμούς κατά την εισαγωγή του δέματος σου στην χώρα μας, αφού η Thought καλύπτει αυτά τα έξοδα για σένα.

Έξοδα αποστολής: £8


GATHER & SEE

Φιλοξενώντας χειροποίητα ρούχα ταλαντούχων σχεδιαστών από διάφορες γωνιές του πλανήτη, η εταιρεία GATHER & SEEπροσφέρει συλλογές από eco-friendly fashion brands με limited edition κομμάτια, που πληρούν τις προϋποθέσεις του δικαίου εμπορίου. Ομολογούμε, πως θα φορούσαμε σχεδόν ότι υπάρχει σε αυτό το site, γιατί τα σχέδια είναι πραγματικά μοναδικά.

Σημειώστε πως σε κάθε προϊόν που σας αρέσει, στην σελίδα της περιγραφής αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για την κατασκευή του, καθώς και που κατασκευάζεται το κάθε προϊόν. Επίσης, αποστέλλεται απευθείας από τον σχεδιαστή σε εσάς, οπότε προτιμήστε προϊόντα από χώρες ΕΕ, ώστε να μην πληρώσετε φόρους και δασμούς.


Clō Stories

Η εταιρεία Clō Stories στοιχηματίζει στην βιώσιμη μόδα, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμες ίνες για να προσφέρει μέσα από τις κολεξιόν της, σχέδια μοναδικά και δημιουργικά. Η ιδρύτρια Ariadna Garrido έχει εργαστεί για 11 χρόνια ως σχεδιάστρια, πριν δημιουργήσει το δικό της fashion brand. Έκτοτε, σχεδιάζει φανταστικές βιώσιμες συλλογές swimwear και όχι μόνο, με τοπικά υφάσματα και υλικά από την Ισπανία και την Ιταλία. Τώρα που είναι και καλοκαίρι, σας συνιστούμε να τσεκάρετε την νέα swimwear συλλογή, όπου θα βρείτε καταπληκτικά ολόσωμα μαγιό και μπικίνι.


DREAM IN GREEN

Εάν ψάχνεις παπούτσια που τηρούν με αυστηρότητα τα περιβαλλοντικά πρότυπα, μην κοιτάξεις μακρύτερα από τα παπούτσια της DREAM IN GREEN! Από τα παπούτσια της μέχρι το αμπαλάζ που φτιάχνεται από ανακυκλωμένο χαρτόνι, ότι κατασκευάζει η εταιρεία είναι πλήρως φιλικό προς τον πλανήτη μας, προάγοντας έτσι την οικολογική μόδα αλλά και την ηθική πλευρά της.


NU-IN

Τα 100% βιώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα της ΝU-IN, η χρήση τεχνολογίας εξοικονόμησης νερού για την δημιουργία, η τήρηση των κανόνων του δικαίου εμπορίου, αλλά και τα ελκυστικά της σχέδια, έχουν προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό για την NU-IN. Η σημαντική λεπτομέρεια που κάνει αυτό το brand να ξεχωρίζει, είναι οι πληροφορίες που δίνονται για την κατασκευή κάθε προϊόντος, στην περιγραφή του. Έτσι, μαθαίνεις από τι υλικά έχει κατασκευαστεί, που έχει κατασκευαστεί και σε τι έχει πακεταριστεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους το NU-IN είναι πλέον ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ηθικά και βιώσιμα fashion brands. Δείτε το NU-IN eshop.

Έξοδα αποστολής: €9.99 – δωρεάν με αγορές άνω των €125 – επιστροφές: €2.99


SEZANE

Σας το προτείναμε και στα 19 fashion brands που θα σου αρέσουν όσο το Zara, όχι μόνο για τα μποέμ σχέδια του, αλλά και για την βιωσιμότητα και την ηθική της Sezane. Ακόμη, τα vintage meets modern vibes των συλλογών του και η απίστευτη ποιότητα σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ θα σε κάνουν να τα αγαπήσεις.

Μεταφορικά: €8 / Δωρεάν με αγορές άνω των €200


COS

 Στα COS, θα βρεις κομμάτια που συνδυάζουν μοντέρνο design, αρχιτεκτονικές γραμμές και μινιμαλισμό, σε υφάσματα οργανικά, βιώσιμα και ανακυκλωμένα κατά το 86% με δέσμευση να φτάσουν το 100% στα επόμενα χρόνια. Θα χαρείς ακόμη να μάθεις, πως το COS άνοιξε τις πύλες του και με φυσικό κατάστημα στη χώρα μας.

Μεταφορικά: €4.99 / Δωρεάν με αγορές άνω των €100


IVY&OAK

Το brand που σου έχουμε συστήσει πολλάκις για την ποιότητα, την απλή θηλυκότητα και τον πολυτελή μινιμαλισμό του, αλλά και την πολιτική διαφάνειας που το χαρακτηρίζει. Εκτός από τα βιώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις συλλογές, η Ivy&Oak στις περιγραφές των προϊόντων σου το κάνει πολύ εύκολο να μάθεις τα πάντα για τα χαρακτηριστικά του ρούχου. Επιπλέον, το 80% των συλλογών κατασκευάζονται σε εργοστάσια στην Ευρώπη, με τα οποία μοιράζονται την ίδια βιώσιμη και ηθική λογική στην κατασκευή των ρούχων.

Έξοδα αποστολής: οικολογική συσκευασία και αποστολή €5


Επιπλέον, εκτός από τα ηθικά και βιώσιμα fashion brands που όλο και πληθαίνουν, αμέτρητα brands στον πλανήτη, εκτός των κλασσικών συλλογών δημιουργούν και βιώσιμες capsule συλλογές. Τέλος, σε πολλούς από τους γνωστούς retailers θα βρεις πλέον ξεχωριστές ενότητες για τα βιώσιμα brands/κομμάτια/συλλογές. Τέτοιες ενότητες θα βρεις:

Στο Net-a-Porter, την ενότητα Net Sustain

Στο H&M, την ενότητα Conscious

Στο ASOS, την ενότητα Responsible Edit

Στο Content Beauty, που εκτός από από ηθικά καλλυντικά, θα βρεις και ηθική μόδα

Στο YOOX, την ενότητα Yooxygen

Στην French Connection, η ενότητα The Recycled Edit