Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Παρενέργειες της ρετινόλης και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Παρενέργειες της ρετινόλης και πώς να τις αντιμετωπίσεις για να επανέλθει το δέρμα

Η ρετινόλη είναι το πιο αγαπημένο αντιγηραντικό συστατικό, για αυτό και σας προτείνουμε προϊόντα στα οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δυστυχώς όμως, η ρετινόλη με λάθος εφαρμογή, μπορεί να προκαλέσει αρκετές παρενέργειες στο δέρμα.

Πώς να αναγνωρίσεις τις ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι παρενέργειες ποικίλουν. Η ένταση, η έκταση και η διάρκεια τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορούν να είναι από πολύ ήπιες έως πολύ σοβαρές. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι οι κοκκινίλες, ο ερεθισμός, ο κνησμός, η αφυδάτωση της επιδερμίδας και το ξεφλούδισμα.

Σοβαρές παρενέργειες είναι η δερματίτιδα, το χημικό έγκαυμα και την αλλεργία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει να προσέχετε κατά την χρήση της.

Προφυλάξεις κατά την εφαρμογή ρετινόλης

Προσοχή στον τύπο επιδερμίδας

Ο τύπος της επιδερμίδας, η συχνή χρήση και η λάθος εφαρμογή, παίζουν μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση παρενεργειών. Η λεπτή και ευαίσθητη επιδερμίδα, είναι πιθανότερο να παρουσιάσει ήπιες παρενέργειες.

Ωστόσο, αν έχετε ανθεκτική επιδερμίδα, είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσετε παρενέργειες.

Θα σε ενδιαφέρει: Οι Καλύτερες Κρέμες Ματιών Με Ρετινόλη

Συχνότητα εφαρμογής και περιεκτικότητα

Μην ξεκινήσετε με καθημερινή εφαρμογή. Συνιστούμε να εφαρμόζετε νύχτα, 2 φορές την εβδομάδα για 2 εβδομάδες και έπειτα να αυξήσετε την εφαρμογή σε 3 φορές εβδομαδιαίως.

Επομένως, μπορείτε να αυξήσετε σε καθημερινή εφαρμογή, αφού σιγουρευτείτε πως δεν παρουσιάζετε παρενέργειες και πως το δέρμα σας συνήθισε την ρετινόλη.

Επιπροσθέτως, η συγκέντρωση της ρετινόλης παίζει ρόλο στις παρενέργειες.

Ακολούθως, αν ξεκινήσετε με δυνατή συγκέντρωση, θα παρουσιάσετε παρενέργειες. Για το λόγο αυτό, πρέπει να προτιμήσετε προϊόντα με συγκέντρωση 0,02%, για να αποφύγετε τους ερεθισμούς.

Εφαρμογή αντηλιακής κρέμας

Η αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας SPF30 είναι απόλυτα απαραίτητη, χειμώνα και καλοκαίρι. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι καλύτερο να διακόπτεις την εφαρμογή ρετινόλης αφού σίγουρα εκθέτεις το δέρμα σου στον ήλιο.

Δες ακόμη: Οι καλύτερες κρέμες ματιών για ενυδάτωση και θρέψη

Πώς να προφυλάξεις το δέρμα από παρενέργειες της ρετινόλης

Ενυδάτωση

Επιπροσθέτως, η ενυδάτωση θα σε προφυλάξει. Συνεπώς, τα πλούσια συστατικά στην ενυδατική κρέμα, όπως τα πεπτίδια, το υαλουρονικό οξύ και τα κηραμίδια, είναι απαραίτητα.

Retinol sandwich

Θα σου παρέχει σημαντική προστασία, αυτό που στην αισθητική ονομάζουμε “retinol sandwich”. Δηλαδή, η εφαρμογή ρετινόλης σαν δεύτερο προϊόν, μετά την εφαρμογή ενυδατικής. Έτσι, θα παρέχεις ένα στρώμα προφύλαξης στο δέρμα σου.

Αποφυγή επικίνδυνων συνδυασμών

Όπως έχουμε πει και σε άλλα αφιερώματα, η ρετινόλη δρα μέσω της αναγέννησης. Καλό είναι να μην συνδυάζεις με άλλα αναγεννητικά συστατικά, ώστε να μην αυξάνεται δραστικά ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων και παράλληλα να δίνεις χρόνο στο δέρμα σου να ανακάμπτει.

Δες ακόμη: Οι Καλύτερες Κρέμες Προσώπου Με Ρετινόλη

Αντιμετώπιση των παρενεργειών

Αρχικά, διέκοψε άμεσα την εφαρμογή της, καθώς και την εφαρμογή προϊόντων με άλλα δραστικά συστατικά. Έτσι, θα δώσεις χρόνο στο δέρμα σου να ηρεμήσει. Αυτό συμπεριλαμβάνει οξέα, προϊόντα με βιταμίνη C, toners αλλά και προϊόντα που θα δεις στην ετικέτα την λέξη “parfum”.

Εφάρμοζε φυσικά συστατικά 1-2 φορές την ημέρα, όπως η αλόη, για να παρέχεις στο δέρμα έξτρα ενυδάτωση και αν δεις πως ο ερεθισμός επιμένει, επικοινώνησε με δερματολόγο.

Αν έχεις ξεκινήσει να ξεφλουδίζεις, εφάρμοζε μια κρέμα με προβιταμίνη Β5, όπως η Bepanthol και περίμενε το ξεφλούδισμα να κάνει τον κύκλο του, πριν να εφαρμόσεις ξανά ρετινόλη.

Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες μας, πιθανότατα δεν θα παρουσιάσεις παρενέργειες.

SOS

Τέλος, αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε, είναι η επικινδυνότητα χρήσης ακόμη πιο δραστικών συστατικών όπως η τρετινοίνη. Ουδέποτε, δεν πρέπει να την χρησιμοποιείτε χωρίς την καθοδήγηση δερματολόγου, καθώς οι παρενέργειες της, μπορούν να είναι πολύ πιο σοβαρές από τις παρενέργειες της ρετινόλης και μάλιστα, μπορούν να γίνουν άμεσα εμφανείς, με 1-2 χρήσεις.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται