Πώς Να Κάνεις Απολέπιση Προσώπου & Χημική vs Μηχανική Απολέπιση

Πώς να κάνεις απολέπιση στο σπίτι, πώς να επιλέξεις την σωστή μέθοδο απολέπισης για σένα και τι να προσέξεις. Γιατί κάθε επιδερμίδα έχει τις δικές της ανάγκες.

Η απολέπιση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την μηχανική και την χημική. Η μηχανική γίνεται από έξω προς τα μέσα, ενώ η χημική γίνεται με ειδικές ουσίες από μέσα προς τα έξω. Εάν δεν γνωρίζεις πώς να κάνεις απολέπιση στο πρόσωπο μόνη σου και ποια προϊόντα να επιλέξεις, διάβασε παρακάτω.

Φυσικά, εμείς σήμερα αναφερόμαστε σε μηχανική απολέπιση με προϊόντα του εμπορίου και σε χημική απολέπιση με ειδικά προϊόντα που περιέχουν αισθητά πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις οξέων, από τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσει μια δερματολόγος.

Έτσι, καθίστανται ασφαλή για χρήση στο σπίτι.

Πώς να κάνεις απολέπιση μόνη σου στο σπίτι

Για να βρεις το είδος απολέπισης που ταιριάζει σε σένα και να αγοράσεις τα κατάλληλα προϊόντα, διάβασε παρακάτω ποιες είναι οι διαφορές των δύο κατηγοριών.

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ

Μέχρι τώρα σίγουρα έχεις ακούσει για τα AHA αλλά και τα BHA, που χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο σε προϊόντα απολέπισης, αλλά και σε κρέμες, serum και σε καθαριστικά προσώπου.

Τα AHA (άλφα-υδροξύ οξέα πχ. το γλυκολικό οξύ, το μανδελικό και το λακτικό οξύ) και τα BHA (βήτα-υδροξύ οξέα/σαλικυλικό οξύ) είναι ένζυμα που βρίσκονται στα φρούτα και έχουν την ιδιότητα να διεισδύουν σε κατώτερες στοιβάδες και να σπάνε τους δεσμούς των κυττάρων, απολεπίζοντας έτσι την επιδερμίδα από μέσα προς τα έξω.

Κάθε οξύ, έχει και διαφορετικό μοριακό βάρος, αλλάζοντας έτσι το πόσο βαθιά στο δέρμα μπορούν να εισχωρήσουν, για αυτό και δεν ενδείκνυνται όλα τα οξέα για όλες τις επιδερμίδες.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ

Εάν έχεις χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε scrub, βούρτσα για dry brushing ή ακόμη και μια απλή λούφα στο μπάνιο σου, τότε ήδη ξέρεις τι είναι η μηχανική ή αλλιώς φυσική απολέπιση που επιτυγχάνεται μέσω της τριβής.

Τα scrub προϊόντα με περιεκτικότητα σε σπόρους ή κόκκους, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας και είναι λιγότερο δραστικά από τα προϊόντα χημικής απολέπισης, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως ακόμη και αυτά δεν μπορούν να τραυματίσουν ή να ερεθίσουν το δέρμα σου, αν τα χρησιμοποιείς συχνά ή με ιδιαίτερη ένταση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, θα λέγαμε πως είναι πολύ πιο έντονη η μηχανική από την χημική απολέπιση.

Στην μηχανική απολέπιση, περιλαμβάνεται και η μικροαπόξεση που γίνεται στα δερματολογικά ιατρεία, ενώ πολλές φορές μπορεί να συνδυαστεί και με οξέα για ακόμη πιο έντονη απομάκρυνση νεκρών κυττάρων και αναγέννηση νέων. Σε αυτή την κατηγορία, τα δικά μας αγαπημένα scrub είναι σίγουρα τα L’oreal Smooth Sugar Scrubs (9,98 €).

ALSO READ: 6 Από Τις Καλύτερες Μάσκες Νυκτός Για Το Πρόσωπο Σου

Τι είδος απολέπισης να επιλέξεις αν έχεις ξηρή/ευαίσθητη επιδερμίδα

Εάν έχεις ξηρή επιδερμίδα, θα σου συνιστούσαμε να αποφύγεις το γλυκολικό οξύ που διεισδύει σε βάθος και να προτιμήσεις προϊόντα με λακτικό οξύ (όπως είναι η κρέμα Aquamilk της Lancaster 20,83 €), που είναι ηπιότερο για την επιδερμίδα, αφού απολεπίζει συγκρατώντας συγχρόνως την υγρασία του δέρματος. Το σαλικυλικό σε χαμηλές συγκεντρώσεις είναι κάτι που επίσης μπορεί να αντέξει η επιδερμίδα σου αν και θα το συστήναμε περισσότερο σε επιδερμίδες με τάση για ακμή.

Ακόμη, ένα ήπιο μηχανικό scrub όπως το Origins Ginzing Refreshing Scrub Cleanser (21€) ή της Apivita το Face Scrub With Apricot, είναι αρκετά ήπια για τις ευαίσθητες επιδερμίδες (7,27€).

Η συχνότητα που θα τα χρησιμοποιείς, κρίνεται αυστηρά από τις αντοχές του δικού σου δέρματος και είναι εντελώς υποκειμενική για την κάθε γυναίκα. Δοκιμάζεις, παρατηρείς, προσαρμόζεις. Όπως και να έχει, θα σου συστήναμε να μην κάνεις ποτέ απολέπιση περισσότερες από 1-2 φορές την εβδομάδα αν έχεις έστω και λίγο ευαίσθητη επιδερμίδα, καθώς το δέρμα σου χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί, να ανανεωθεί και να παράγει νέα, υγιή κύτταρα. Αν δεν του δίνεις χρόνο, μπορείς να προκαλέσεις ακόμη και επιφανειακό χημικό έγκαυμα -ιδίως με την συχνή χρήση οξέων- και να αποκτήσεις μια όψη άγρια και ερεθισμένη.

Τι απολέπιση να επιλέξεις αν έχεις κανονική επιδερμίδα

Σε μια κανονική επιδερμίδα χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες, μπορείς να προτιμήσεις την μηχανική απολέπιση με ένα ήπιο scrub με μικρούς κόκκους. Μπορείς να το εφαρμόζεις 1 φορά την εβδομάδα, καθώς αυτή η συχνότητα είναι επαρκής για να διατηρήσει την επιδερμίδα σου σε καλή κατάσταση.

Εάν αυτό που σε απασχολεί είναι οι βαθιές ρυτίδες ή η φωτογήρανση, μπορείς να δοκιμάσεις ένα πιο δυνατό προϊόν όπως το Dr. Dennis Gross Alpha Beta Ultra Gentle Daily Peel (£89) με μανδελικό και λακτικό οξύ, το οποίο φέρει ίδια αποτελέσματα με την απολέπιση από δερματολόγο, μειώνοντας το βάθος των ρυτίδων, χωρίς όμως να δημιουργεί παρενέργειες. Οι κριτικές σίγουρα το αποθεώνουν.

Μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις και ένα προϊόν με γλυκολικό οξύ, όπως η Caudalie Glycolic Peel Mask (22,90€) για να διεγείρεις την παραγωγή κολλαγόνου και να αποκτήσεις πιο σφριγηλό δέρμα.

Τι να επιλέξεις αν έχεις λιπαρή/ακνεϊκή επιδερμίδα

Εάν έχεις λιπαρή επιδερμίδα με γυαλάδα, διεσταλμένους πόρους και τάση για ακμή, ακόμη και 2 φορές την εβδομάδα, μπορεί να γίνει χρήση ενός προϊόντος με μικρή περιεκτικότητα απολεπιστικών ουσιών όπως το Mario Badescu acne facial cleanser με σαλικυλικό, χαμομήλι και αλόη (22,00€). Αυτό βοηθάει στην αποφυγή σχηματισμού ουλών από την ακμή.

Για σένα, τα προϊόντα με σαλικυλικό οξύ είναι τα καλύτερα καθώς είναι και αντισηπτικά/αντιβακτηριδιακά. Έτσι, θα παρατηρήσεις πως σιγά-σιγά θα αρχίσουν να δημιουργούνται λιγότεροι φαγέσωρες και σπανιότερες μολύνσεις. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις και προϊόντα με μανδελικό οξύ, καθώς επίσης ενδείκνυται για ακνεϊκά δέρματα, ενώ επίσης δε προκαλεί φωτοευαισθησία. Η rose-sorbet μάσκα της Lancome (33,44€), περιέχει σαλικυλικό και ροδόνερο για άμεση δροσιά και ελαφριά απολέπιση. Εφάρμοσε την έως 2 φορές την εβδομάδα.

Για όσες πάσχουν από ροδόχρου ακμή το καλύτερο οξύ είναι σίγουρα το μανδελικό, ενώ πρέπει να αποφεύγεται από όσες έχουν αλλεργία στα αμύγδαλα. Το Helenvita ACNormal Peeling Gel, περιέχει μανδελικό οξύ και το νεότερης γενιάς glucno-delta-lactone (PHA) για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα με ήπιο τρόπο, προσδίδοντας λάμψη και ενυδάτωση (11,41€).

Έχε υπόψιν, πως απολέπιση με οξέα μπορεί να γίνει σε λευκούς ή μαύρους φαγέσωρες (μικρά μπιμπίκια) όχι όμως σε κύστεις ή φαγέσωρες που περιέχουν πύον.

Τι να επιλέξεις αν έχεις μεικτή επιδερμίδα

Ακόμη, αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι και η T-Zone του προσώπου σου. Εάν έχεις μεικτή επιδερμίδα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικό προϊόν στο μέτωπο και διαφορετικό στις παρειές που ίσως είναι πιο ξηρές και ευαίσθητες. Μια μέθοδος που μπορείς να ακολουθήσεις: 1 φορά την εβδομάδα scrub στις παρειές, 2 φορές την εβδομάδα απολέπιση με οξέα σε μέτωπο, μύτη, πηγούνι. Ένα σούπερ δυνατό προϊόν όπως το Supertoner με 6 οξέα από την Glamglow (25,31€), μπορεί να εφαρμοστεί στις περιοχές όπου παρατηρείς περισσότερη γυαλάδα/λιπαρότητα και διεσταλμένους πόρους.

Τέλος, πάντα πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν και τον βαθμό ευαισθησίας του δέρματος σου, πριν καταλήξεις σε κάποιο απολεπιστικό προϊόν και αν δύναται, να ζητήσεις και την συμβουλή δερματολόγου για προϊόντα που μπορείς να χρησιμοποιείς στο σπίτι.

Τι να προσέξεις μετά από κάθε απολέπιση

Είτε μηχανική, είτε χημική, η απολέπιση αποκαλύπτει κατώτερα στρώματα επιδερμίδας, αφήνοντας την γυμνή και επιρρεπή σε επιθετικούς παράγοντες όπως η ρύπανση αλλά επίσης την εκθέτει βαθύτερα και στις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Έτσι, πρέπει πάντοτε να εφαρμόζεις πλούσιες ενυδατικές κρέμες με έλαια, υαλουρονικό ή αλόη (εγώ λατρεύω την PAI Avocado&Jojoba day cream £38.00) και κάθε πρωί να εφαρμόζεις και κάποιο προϊόν με SPF για να προστατεύσεις το δέρμα σου. Δες μεγάλο εύρος από αντηλιακά προσώπου.

Ακόμη, προσπάθησε να αποφεύγεις όσο γίνεται περισσότερο την έκθεση στον ήλιο, ιδίως τις επόμενες μέρες μετά την απολέπιση.

Τέλος, θα σου συστήναμε να αποφεύγεις τους συνδυασμούς με ρετινοειδή προϊόντα καθώς αυτός ο συνδυασμός μπορεί να κάνει το δέρμα σου ακόμη πιο ευαίσθητο και ευάλωτο.


Ημερ. αρχικής δημοσίευσης 08/04/2020

Κοινοποιήστε!