Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Χημική vs Μηχανική Απολέπιση

Φυσική vs χημική απολέπιση: ποιες είναι οι διαφορές τους, πώς να κάνεις απολέπιση στο σπίτι, και τι να προσέξεις

Πώς να κάνεις απολέπιση μόνη σου στο σπίτι

Εάν δεν γνωρίζεις τις διαφορές του, ποια σου ταιριάζει, πώς να κάνεις απολέπιση στο πρόσωπο μόνη σου και ποια προϊόντα να επιλέξεις, διάβασε παρακάτω.

Φυσική vs Χημική απολέπιση: οι διαφορές

Η απολέπιση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την μηχανική και την χημική. Η μηχανική γίνεται από έξω προς τα μέσα, ενώ η χημική γίνεται με ειδικές ουσίες από μέσα προς τα έξω.

Φυσικά, εμείς σήμερα αναφερόμαστε σε μηχανική απολέπιση με προϊόντα του εμπορίου και σε χημική απολέπιση με ειδικά προϊόντα που περιέχουν αισθητά πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις οξέων, από τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσει μια δερματολόγος. Έτσι, καθίστανται ασφαλή για χρήση στο σπίτι.

Για να βρεις το είδος απολέπισης που ταιριάζει σε σένα και να αγοράσεις τα κατάλληλα προϊόντα, διάβασε παρακάτω ποιες είναι οι διαφορές των δύο κατηγοριών.

Χημική απολέπιση

Μέχρι τώρα σίγουρα έχεις ακούσει για τα AHA αλλά και τα BHA, που χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο σε προϊόντα απολέπισης, αλλά και σε κρέμες, serum και σε καθαριστικά προσώπου.

Τα AHA (άλφα-υδροξύ οξέα πχ. το γλυκολικό οξύ, το μανδελικό και το λακτικό οξύ) και τα BHA (βήτα-υδροξύ οξέα/σαλικυλικό οξύ) είναι ένζυμα που βρίσκονται στα φρούτα και έχουν την ιδιότητα να διεισδύουν σε κατώτερες στοιβάδες και να σπάνε τους δεσμούς των κυττάρων, απολεπίζοντας έτσι την επιδερμίδα από μέσα προς τα έξω.

Κάθε οξύ, έχει και διαφορετικό μοριακό βάρος, αλλάζοντας έτσι το πόσο βαθιά στο δέρμα μπορούν να εισχωρήσουν, για αυτό και δεν ενδείκνυνται όλα τα οξέα για όλες τις επιδερμίδες.

Δες ακόμη: Τα καλύτερα αντιοξειδωτικά σέρουμ για προστασία της επιδερμίδας

Φυσική/μηχανική απολέπιση

Εάν έχεις χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε scrub, βούρτσα για στεγνό βούρτσισμα ή ακόμη και μια απλή λούφα στο μπάνιο σου, τότε ήδη ξέρεις τι είναι η μηχανική -ο σωστός όρος στην αισθητική- ή αλλιώς φυσική απολέπιση που επιτυγχάνεται μέσω της τριβής.

Τα scrub προϊόντα με περιεκτικότητα σε σπόρους ή κόκκους, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας και είναι λιγότερο δραστικά από τα προϊόντα χημικής απολέπισης, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως ακόμη και αυτά δεν μπορούν να τραυματίσουν ή να ερεθίσουν το δέρμα σου, αν τα χρησιμοποιείς συχνά ή με ιδιαίτερη ένταση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, θα λέγαμε πως είναι πολύ πιο έντονη η μηχανική από την χημική απολέπιση.

Στην μηχανική απολέπιση, περιλαμβάνεται και η μικροαπόξεση που γίνεται στα δερματολογικά ιατρεία, ενώ πολλές φορές μπορεί να συνδυαστεί και με οξέα για ακόμη πιο έντονη απομάκρυνση νεκρών κυττάρων και αναγέννηση νέων. Σε αυτή την κατηγορία, τα δικά μας αγαπημένα scrub είναι σίγουρα τα L’oreal Smooth Sugar Scrubs (9,98 €).

Τι απολέπιση να επιλέξεις αν έχεις ξηρή/ευαίσθητη επιδερμίδα

Για την ξηρή και την ευαίσθητη επιδερμίδα, είναι προτιμότερα τα χημικά peeling που απολεπίζουν σταδιακά την επιδερμίδα και με μικρότερη πιθανότητα ερεθισμών. Λακτικό οξύ και σαλικυλικό σε μικρές συγκεντρώσεις είναι συστατικά που μπορείς να ανεχτείς. Όσον αφορά την συχνότητα, μην απολεπίζεις την επιδερμίδα σου περισσότερο από 1 max. 2 φορές την εβδομάδα.

Τι απολέπιση να επιλέξεις αν έχεις κανονική επιδερμίδα

Σε μια κανονική επιδερμίδα χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες, μπορείς να προτιμήσεις την μηχανική απολέπιση με ένα ήπιο scrub με μικρούς κόκκους. Μπορείς να το εφαρμόζεις 1 φορά την εβδομάδα, καθώς αυτή η συχνότητα είναι επαρκής για να διατηρήσει την επιδερμίδα σου σε καλή κατάσταση.

Τι είδος απολέπισης να επιλέξεις αν έχεις λιπαρή/ακνεϊκή επιδερμίδα

Εάν έχεις λιπαρή επιδερμίδα με γυαλάδα, διεσταλμένους πόρους και τάση για ακμή, το σαλικυλικό οξύ με τις ελαφριές αντισηπτικές ιδιότητες θα σε βοηθήσει και θα αποτρέψει τον σχηματισμό φαγεσώρων και ουλών ακμής.

Αν έχεις ακνεϊκή επιδερμίδα, ακόμη και ροδόχρου ακμή, το καλύτερο για σένα είναι το μανδελικό οξύ. Δε προκαλεί φωτοευαισθησία αλλά αν έχεις αλλεργία στα αμύγδαλα, απόφυγε το.

Τι να επιλέξεις αν έχεις μεικτή επιδερμίδα

Αν νομίζεις πως έχεις δύσκολη επιδερμίδα, ξανασκέψου το. Απλά δεν χρειάζεται κάθε φορά να κάνει scrub σε όλο το πρόσωπο, παρά μόνο στο T-zone όπου σίγουρα αντιμετωπίζεις περισσότερη λιπαρότητα.

Τι να προσέξεις μετά την απολέπιση

Είτε μηχανική, είτε χημική, η απολέπιση αποκαλύπτει κατώτερα στρώματα επιδερμίδας, αφήνοντας την γυμνή και επιρρεπή σε επιθετικούς παράγοντες όπως η ρύπανση αλλά επίσης την εκθέτει βαθύτερα και στις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Έτσι, πρέπει πάντοτε να εφαρμόζεις πλούσιες ενυδατικές κρέμες με έλαια, υαλουρονικό ή αλόη (εγώ λατρεύω την PAI Avocado&Jojoba day cream £38.00) και κάθε πρωί να εφαρμόζεις και κάποιο προϊόν με SPF για να προστατεύσεις το δέρμα σου. Δες μεγάλο εύρος από αντηλιακά προσώπου.

Ακόμη, προσπάθησε να αποφεύγεις όσο γίνεται περισσότερο την έκθεση στον ήλιο, ιδίως τις επόμενες μέρες μετά την απολέπιση.

Τέλος, θα σου συστήναμε να αποφεύγεις τους συνδυασμούς με ρετινοειδή προϊόντα καθώς αυτός ο συνδυασμός μπορεί να κάνει το δέρμα σου ακόμη πιο ευαίσθητο και ευάλωτο.


Ημερ. αρχικής δημοσίευσης 08/04/2020