Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πλατό Τυριών: Ο Απόλυτος Οδηγός

Πλατό τυριών: ο απόλυτος οδηγός για να συνθέσετε το τέλειο πλατό τυριών που θα ικανοποιήσει τους καλεσμένους σας.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε:

  1. Διατροφική αξία των τυριών
  2. Πώς να φτιάξετε ένα πλατό τυριών
  3. Με τι να συνοδέψετε τα τυριά
  4. Τι κρασί να συνδυάσετε με το πλατό τυριών
  5. Συμβουλές σερβιρίσματος των τυριών

Το τυρί είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις για τον ουρανίσκο και αγαπημένη τροφή σε όλο τον κόσμο. Τα Ελληνικά τυριά μάλιστα, συναγωνίζονται επάξια τα Γαλλικά, τα Ιταλικά και άλλα τυριά, κυρίως από την Ευρώπη.

Τα τυριά χωρίζονται σε αρκετές διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με το είδος γάλακτος που χρησιμοποιείται, τον τρόπο παρασκευής, τον χώρο ωρίμανσης και τις διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος, ανάλογα με το χρώμα τους, αλλά και την υφή.

Τα τυριά, αποτελούν την απόλυτη επιλογή για να σερβίρετε σε ένα πλατό, μόνα τους ή με αλλαντικά και άλλα συνοδευτικά, στους καλεσμένους σας πριν από ένα δείπνο.

Διατροφική αξία των τυριών

Τα τυριά είναι απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας. Το τυρί φέτα, είναι αυτό που περιέχει τις λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμ., ενώ όλα τα τυριά περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεϊνών και βιταμινών. Περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α, D, C και B2. Όσο πιο σκληρά τα τυριά, τόσο ανεβαίνει η διατροφική αξία και οι θερμίδες τους παράλληλα. Τα μαλακά τυριά περιέχουν λίγες θερμίδες, αλλά είναι και τα πιο φτωχά σε βιταμίνες. Το πιο ισορροπημένο τυρί, είναι η παρμεζάνα.

Πλατό τυριών ο απόλυτος οδηγός από το The Cover (5)

Πώς να φτιάξετε ένα πλατό τυριών

Αρχικά, θα σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα όμορφο ξύλο κοπής. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα τυριά πάνω στον δίσκο απευθείας ή να χρησιμοποιήσετε φύλλα μαρουλιού και να τοποθετήσετε επάνω τους τα τυριά. Αν δεν θέλετε να κόψετε τα τυριά σε ατομικές μερίδες πριν τα σερβίρετε, θα πρέπει να έχετε δυο μαχαίρια, ένα για τα μαλακά τυριά και ένα για τα σκληρά.

Το πλατό σας, θα πρέπει να έχει ποικιλία τυριών. Μπορείτε να συνθέσετε ένα πλατό τυριών με Ελληνικά τυριά, με εισαγόμενα τυριά ή μια πλούσια ανάμεικτη σύνθεση με Ελληνικά και εισαγόμενα.

Μπορείτε να διαμορφώσετε την σύνθεση σας με βάση την ένταση της γεύσης και να συμπεριλάβετε τόσο ήπια τυριά, όσο και πιο έντονα. Μπορείτε να το συνθέσετε ακόμη βάση υφής και να επιλέξετε τόσο μαλακά τυριά, όσο και πιο σκληρά. Στον δίσκο σας τοποθετήστε τα τυριά από τα πιο ήπια στα πιο έντονα ή από τα πιο μαλακά στα πιο σκληρά.

Πλατό τυριών: ο απόλυτος οδηγός - The Cover

Με τι να συνοδέψετε τα τυριά

Τα τυριά συνδυάζονται με αμέτρητες γεύσεις. Σίγουρα έχετε δοκιμάσει κάποια στιγμή να συνοδέψετε το τυρί φέτα με μερικά σταφύλια ή με καρπούζι. Εξίσου απολαυστικός συνδυασμό, κάνουν κάποια πιο μαλακά τυριά όπως τα μπλε τυριά και η γκοργκοντσόλα, με το μήλο ή το αχλάδι. Μπορείτε βεβαίως να συνοδέψετε και με πολλά άλλα είδη που θα συμπληρώσουν τον δίσκο σας, δίνοντας μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων και υφών. Οι αντιθέσεις πάντοτε ικανοποιούν τον ουρανίσκο.

Θα διαπιστώσετε πως πολλά από τα Ελληνικά τυριά, δένουν καταπληκτικά με το μέλι. Μαρμελάδες γλυκές, μπορούν επίσης να μπουν στον δίσκο σε μικρά μπολάκια. Επίσης, κάποια αρτοσκευάσματα είναι απαραίτητα για να επαναφέρουν την ουδετερότητα της γεύσης, καθώς και για να αποφύγετε ένα πολύ “λιγωτικό” σύνολο.

  • Μέλι
  • Σάλτσες
  • Μαρμελάδες
  • Dip γιαουρτιού
  • Φρούτα (σταφύλια, σύκα, πεπόνι, αχλάδι, μήλο, βατόμουρα, καρπούζι, φράουλες)
  • Αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, βερίκοκα κτλ)
  • Γλυκά του κουταλιού (ντοματάκι, κυδώνι, σύκο)
  • Λαχανικά (ντοματίνια, αγγουράκια, καρότο, ελιές)
  • Πίκλες (αγγουράκι τουρσί, πιπεριές)
  • Ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια)
  • Αρτοσκευάσματα (κράκερς, κριτσίνια, πιτάκια, Αράβικες ή Κυπριακές πίτες κομμένες σε τρίγωνα, ψωμάκια σε φέτες)
  • Κρασί
Πλατό τυριών: ο απόλυτος οδηγός - The Cover

Τι κρασί να συνδυάσετε με το πλατό τυριών

Ένα πλατό τυριών, πρέπει πάντα να συνδυάζεται και με ένα ωραιότερο κρασί. Στην Ελλάδα μάλιστα, που έχουμε πολλές ποικιλίες θα βρείτε πολλά κρασιά να ταιριάζουν με το πλατό σας.

Συνδυασμοί Ελληνικών τυριών με κρασιά

  • Συνδυάστε τα τοπικά τυριά με τοπικά κρασιά. Για παράδειγμα, την φέτα, μπορείτε να την συνδυάσετε με κρασί Ζίτσας
  • Συνδυάστε τα ελαφριά τυριά όπως η μυζήθρα, το ανθότυρο ή το μανούρι με ροζέ ή με απαλό λευκό κρασί
  • Τα αλμυρά τυριά όπως η κεφαλογραβιέρα και το κεφαλοτύρι, συνδυάστε τα με όξινα κόκκινα κρασιά
  • Τα γλυκά λιπαρά τυριά, συνδυάζονται με κόκκινα ελαφριά κρασιά
  • Τα τυριά από κατσικίσιο γάλα, συνδυάζονται άψογα με ελαφριά κρασιά
  • Το μοναδικό Μετσοβόνε, συνδυάζεται άψογα με καπνιστά κρασιά

Συνδυασμοί εισαγόμενων τυριών με κρασιά

  • Το έμενταλ συνδυάζεται τέλεια με φρουτώδες κόκκινο κρασί
  • Η παρμεζάνα μπορεί να συνδυαστεί με σαμπάνια ή και με κόκκινο κρασί
  • Τα μπλε τυριά ταιριάζουν πολύ με τα λευκά, αρωματικά, γλυκά κρασιά
  • Η μοτσαρέλα, το ένταμ και το γκούντα, ταιριάζουν με απαλό κόκκινο κρασί
  • Το μπρι και το καμαμπέρ, ταιριάζουν με ζεστό, κόκκινο κρασί
Πλατό τυριών: ο απόλυτος οδηγός - The Cover

Συμβουλές σερβιρίσματος των τυριών

  • Για να διατηρηθούν όσο γίνεται πιο φρέσκα τα τυριά σας, τυλίξτε με μεμβράνη και αποθηκεύστε στα συρτάρια του ψυγείου σας.
  • Βγάλτε από το ψυγείο περίπου μισή ώρα πριν σερβίρετε, ώστε να αναδυθούν τα αρώματα τους.
  • Πασπαλίστε τα τυριά με μαύρο σουσάμι
  • Αν διαθέτετε τον χρόνο, κάποια τυριά μπορείτε να τα τηγανίσετε και να τα σερβίρετε ξεχωριστά. Για παράδειγμα, μπορείτε να κόψετε μια φέτα γραβιέρας, να την βρέξετε, στη συνέχεια να την αλευρώσετε και να την τηγανίσετε σε σπορέλαιο, μέχρι να ροδίσει και από τις 2 πλευρές. Αφήστε να κρυώσει ελαφρώς και κόψτε σε ατομικά στικς.
Πλατό τυριών: ο απόλυτος οδηγός - The Cover

Τώρα που έμαθες τα πάντα για τα πλατό τυριών, διάβασε μια πανεύκολη συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά με τυριά! Μη ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο Google News και να γίνετε μέλη στην κοινότητα μας στο Viber, όπου μοιραζόμαστε όλα αυτά τα φανταστικά αφιερώματα!

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται