Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πόσο συχνά πρέπει να λούζεσαι για να έχεις τέλεια μαλλιά

Πόσο συχνά πρέπει να λούζεσαι

Διάβασε πόσο συχνά πρέπει να λούζεσαι ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σου, για να είναι υγιή και λαμπερά και must know tips για σωστό λούσιμο

Πριν μερικά χρόνια, ήταν απολύτως φυσιολογικό να λουζόμαστε καθημερινά με όποιο σαμπουάν βρίσκαμε μπροστά μας στο σούπερ-μάρκετ. Σήμερα, έχουμε μια απίστευτα μεγάλη ποικιλία προϊόντων για να διαλέξουμε και μια ατελείωτη ροή πληροφοριών για την σωστή συχνότητα λουσίματος, για το πώς να επιλέγουμε προϊόντα για τα μαλλιά, για την σωστή σειρά εφαρμογής των προϊόντων κ.ο.κ.

Τι από όλα αυτά όμως ισχύει; Πόσο συχνά πρέπει να λούζεσαι; Σήμερα θα τα απαντήσουμε όλα.

Καταρχάς, η θεωρία πως δεν πρέπει να λούζεσαι συχνά, έχει βάση. Ιδίως αν χρησιμοποιείς προϊόντα του εμπορίου -που μεταξύ μας δεν είναι και τα καλύτερα, αφού περιέχουν πολλά χημικά- το συχνό λούσιμο μπορεί να επιβαρύνει την υγεία των μαλλιών σου, αφαιρώντας όλα τα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται στις ρίζες σου.

Επομένως, η αποφυγή του συχνού λουσίματος, σε γενικές γραμμές μπορεί να σου κάνει καλό. Ιδίως αν βρίσκεσαι σε μια ηλικία μετά τα 50, που ο οργανισμός παράγει όλο και λιγότερα έλαια, η συχνότητα του λουσίματος πρέπει σταδιακά να αρχίσει να μειώνεται.

Πόσο συχνά πρέπει να λούζεσαι για να έχεις τέλεια μαλλιά - The Cover

Τι να κάνεις αν θέλεις να λούζεσαι συχνά

Ίσως το απαιτεί η δουλειά σου, ίσως οι καθημερινές επισκέψεις στο γυμναστήριο ή ίσως έχεις πολύ λιπαρά μαλλιά. Και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, υπάρχει λύση για να συνεχίσεις να λούζεσαι όσο συχνά το επιθυμείς.

Αν θέλεις να συνεχίσεις να λούζεσαι εξίσου συχνά και να μην αφαιρείς από το τριχωτό όλα τα απαραίτητα έλαια για την θρέψη της τρίχας, άλλαξε το συνηθισμένο σου σαμπουάν με ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα.

Όπως έχουμε πει στο παρελθόν, τα SLS/SLES είναι πολύ δυνατά χημικά, που δε μπορούν να ξεχωρίσουν τα φυσικά έλαια του δέρματος από τους ρύπους, για αυτό και στο λούσιμο αφαιρούνται όλα. Έτσι, στερείσαι τα απαραίτητα έλαια που παράγει ο οργανισμός και τα μαλλιά σου καταλήγουν να είναι αρκετά ξηρά και άγρια και να έχουν ανάγκη από την εφαρμογή ελαίων, ώστε να είναι υγιή και ενυδατωμένα.

Με την αλλαγή του συνηθισμένου σαμπουάν με ένα SLS free σαμπουάν, θα δώσεις στα μαλλιά σου την ευκαιρία να ενυδατώνονται φυσικά, από τα έλαια που παράγει ο οργανισμός, ενώ στο λούσιμο θα γίνεται ένας ήπιος καθαρισμός που θεωρείται αρκετός για να απομακρύνει ρύπους και συσσωρευμένα συστατικά από προϊόντα styling.

Πόσο συχνά πρέπει να λούζεσαι ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σου

Ίσια, λεπτά και λιπαρά: αν έχεις λιπαρά μαλλιά, που συνήθως είναι ίσια με λεπτή τρίχα, τότε σίγουρα δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις τον κανόνα της αποφυγής συχνού λουσίματος. Ο τύπος των μαλλιών σου, υπερπαράγει έλαια και αυτά βαραίνουν την τρίχα και τα κάνουν να φαίνονται λιπαρά. Εσύ, μπορείς ενδιάμεσα από τα λουσίματα να εφαρμόζεις και ένα ξηρό σαμπουάν, που στον δικό σου τύπο μαλλιών ταιριάζει γάντι.

Σγουρά, ατίθασα και φριζαρισμένα

Η curly girl method -μέθοδος περιποίησης για γυναίκες με σγουρά μαλλιά- επιβάλλει την εφαρμογή προϊόντων co-wash. Αυτό σημαίνει λούσιμο χωρίς σαμπουάν, παρά μόνο με ειδικά conditioner. Και όλο αυτό…έχει βάση. Τα σγουρά, ατίθασα μαλλιά χρειάζονται τα πολύτιμα έλαια που παράγει ο οργανισμός και το συχνό λούσιμο, τα απομακρύνει. Προσπάθησε να ελαττώσεις τον ρυθμό με τον οποίο λούζεσαι σε 1-2 φορές την εβδομάδα και βάλε οπωσδήποτε στην ρουτίνα σου ένα καλό έλαιο για τα μαλλιά. Σου συστήνουμε το Morroccanoil Hair Treatment.

Μαλλιά με ξηροδερμία και πιτυρίδα

Ενας από τους λόγους που μπορεί να εμφανίζεις ξηροδερμία και πιτυρίδα είναι σαμπουάν με σκληρά χημικά συστατικά. Αυτός ο τύπος μαλλιών μάλιστα, συχνά επιφέρει φαγούρα με αποτέλεσμα να καταλήγεις σε συχνότερα λουσίματα, έχοντας την εντύπωση πως θα σταματήσεις την φαγούρα. Αντιθέτως, επιδεινώνεις το πρόβλημα καθώς δεν αφήνεις το τριχωτό σου να ηρεμήσει. Η λύση είναι 1-2 λουσίματα την εβδομάδα με ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα, κατευναστικό για το τριχωτό. Σου συστήνουμε το Natura Siberica σαμπουάν κατά της πιτυρίδας για ευαίσθητο δέρμα (10,08 €).

Κάποια tips, στα οποία πρέπει να δώσεις βάση:

  • Το ζεστό νερό, μπορεί να προκαλέσει φθορά στα μαλλιά σου. Προτίμησε να λούζεσαι με χλιαρό νερό.
  • Μην παραλείπεις μάσκα και conditioner.
  • Συμπλήρωσε την ρουτίνα περιποίησης με τα σωστά προϊόντα για τον τύπο των μαλλιών σου.
  • Εφάρμοζε έλαια στις άκρες και όχι στις ρίζες.
  • Μην ξεχνάς ποτέ, ένα θερμοπροστατευτικό σπρέυ πριν το hair styling.