Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να προστατέψεις τα μαλλιά σου από το ντεκαπάζ

Πώς να προστατέψεις τα μαλλιά σου από το ντεκαπάζ: ο δεκάλογος που πρέπει να τηρείς αν θέλεις να έχεις υγιή μαλλιά ακόμη και μετά το ντεκαπάζ

Σίγουρα η προφανής απάντηση στο ερώτημα πώς να προστατέψεις τα μαλλιά σου από το ντεκαπάζ, είναι να μην το κάνεις, εάν όμως έχεις αποφασίσει να ανοίξεις τα μαλλιά σου, τότε η εφαρμογή του ντεκαπάζ είναι αναπόφευκτη. Αν μάλιστα θέλεις να τα ανοίξεις αρκετούς τόνους, τότε σίγουρα δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Για να σε βοηθήσουμε να κρατήσεις σώα τα μαλλάκια σου, έχουμε φτιάξει έναν δεκάλογο που πρέπει να τηρείς πριν και μετά το ντεκαπάζ.

#1. Άφησε τα να μακρύνουν χωρίς βαφές

Τώρα θα μου πεις, ποιος έχει υπομονή; Αν βάφεις πολύ καιρό τα μαλλιά σου με μόνιμες βαφές σε σκούρους τόνους, τότε σου το λέμε υπεύθυνα…δεν είναι εύκολο να ανοίξουν. Και είναι ακόμη δυσκολότερο να ανοίξουν χωρίς να φθαρούν καθώς οι μόνιμες βαφές διεισδύουν στον πυρήνα της τρίχας. Άφησε τα μακρύνουν όσο περισσότερο γίνεται χωρίς να τα βάφεις, πριν μπεις στην διαδικασία του ντεκαπάζ.

#2. Βαφή με toner

Εάν πρέπει απαραιτήτως να βάφεις ρίζα για να καλύψεις τα γκρίζα, μέχρι να μακρύνουν αρκετά τα μαλλιά σου, προτίμησε να τα βάφεις με ημιμόνιμες χωρίς αμμωνία. Αυτού του είδους οι βαφές βάφουν το εξωτερικό της τρίχας, χωρίς να διεισδύουν στο πυρήνα της. Έτσι, όταν τα μαλλιά σου θα έχουν μακρύνει αρκετά για να τα ανοίξεις με ντεκαπάζ σε κομμωτήριο, θα είναι πολύ πιο εύκολο να ανοίξει το χρώμα της τρίχας.

#3. Άνοιγε τα σταδιακά

Το έχουμε πει αμέτρητες φορές και θα το ξαναπούμε. Μην θελήσεις να γίνεις ξανθιά σε ένα ραντεβού. Αν τα ανοίγεις σταδιακά, για παράδειγμα 2 τόνους σε κάθε ραντεβού ανά 3 μήνες, τα μαλλιά σου δεν θα βιώσουν το σοκ του δυνατού ντεκαπάζ για πολύ ώρα και θα έχουν αρκετό χρόνο στο ενδιάμεσο για να τα επαναφέρεις στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αν μάλιστα χρησιμοποιηθεί χαμηλός βαθμός οξυζενέ, τότε είναι εγγυημένο πως θα παραμείνουν υγιή τα μαλλιά σου. Ακόμη και αν είσαι μελαχρινή επιπέδου 3, τότε σε 9 μήνες μπορείς να φτάσεις το ξανθό 9 και έτσι να κρατήσεις τα μαλλιά σου υγιή. Δες περισσότερα, για το μυστικό για τέλειο ξανθό χωρίς φθορά.

#4. Κούρεμα πριν το ντεκαπάζ

Μπορεί να ακούγεται κλισέ και όμως τα τακτικά κουρέματα θα διασφαλίσουν ότι η ψαλίδα δεν θα ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και έτσι όταν θα επισκεφθείς το κομμωτήριο για να ανοίξεις τα μαλλιά σου, το ντεκαπάζ δεν θα χειροτερέψει την κατάσταση. Αν έχεις έστω και λίγη ψαλίδα, το ντεκαπάζ θα την ανεβάσει ψηλότερα.

#5. Μην χρησιμοποιείς θερμικά εργαλεία styling

Γιατί θα είναι σαν…να ψήνεις τα μαλλιά σου. Τα μαλλιά σου είναι τόσο πολύ ευαισθητοποιημένα μετά το ντεκαπάζ, που αν αφήσεις την κομμώτρια να τα ισιώσει απευθείας μετά, θα διαπιστώσεις πως θα μένουν πολλά από αυτά επάνω στην βούρτσα. Η συμβουλή μας είναι γενικότερα να μην χρησιμοποιείς συχνά θερμικά εργαλεία αν έχεις ντεκαπαρισμένα μαλλιά, που δεν είναι απολύτως υγιή. Καταλαβαίνουμε πως θέλεις να δεις πόσο όμορφα είναι τα φρεσκοβαμμένα σου μαλλιά χτενισμένα, αλλά σίγουρα μπορείς να περιμένεις και 15 μέρες –όπου κατά την διάρκεια θα κάνεις πολλές θεραπείες– και μετά να επιστρέψεις στο κομμωτήριο για ένα ωραίο χτένισμα.

#6. Μην χρησιμοποιείς σαμπουάν με θειικά άλατα

Τα θειικά άλατα ως γνωστόν αφαιρούν το εντυπωσιακό χρώμα από τα μαλλιά σου, οπότε καλό είναι να επενδύσεις σε ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα, κατάλληλο για βαμμένα μαλλιά. Σίγουρα δεν θέλεις να χάσεις αυτό το υπέροχο χρώμα σε 2-3 λουσίματα. Εμείς λατρεύουμε το Bumble & Bumble Hairdresser’s invisible oil shampoo (€31,95)

Τα θειικά άλατα όμως, δεν είναι βλαπτικά μόνο για τα βαμμένα μαλλιά, καθώς οι χημικές αυτές ουσίες, ευαισθητοποιούν τα μαλλιά. Έτσι, καλό είναι γενικότερα να αποφεύγεις τα θειικά, πριν…και μετά το ντεκαπάζ.

#7. Μην χρησιμοποιείς σιλικόνες

Αν τελευταία βλέπεις σε όλο και περισσότερα σαμπουάν να αναγράφεται “χωρίς σιλικόνες” είναι γιατί και οι σιλικόνες είναι σχεδόν το ίδιο βλαβερές με τα θειικά άλατα. Αυτό που κάνουν οι σιλικόνες στα μαλλιά σου, είναι να σου δίνουν την τεχνητή εντύπωση πως είναι υγιή, απαλά και λαμπερά, γιατί κάθονται στο περίβλημα της τρίχας, σχηματίζοντας ένα φιλμ γύρω της.

Έτσι, αργά και σταθερά συσσωρεύονται στην επιφάνεια της, δημιουργώντας ένα τείχος το οποίο δεν μπορούν να διαπεράσουν τα θρεπτικά συστατικά και να θρέψουν ή να ενυδατώσουν την τρίχα σου. Εάν μάλιστα, χρησιμοποιείς μη υδατοδιαλυτές σιλικόνες, τότε αυτές δυσκολεύονται να απομακρυνθούν από τα μαλλιά σου, ακόμη και με ένα σαμπουάν με θειικά άλατα που είναι σκληρό και επιθετικό.

Επομένως, αν χρησιμοποιείς σιλικόνες σε συνδυασμός με θρεπτικές μάσκες, οι μάσκες αχρηστεύονται. Για να απομακρύνεις την συσσώρευση αυτή από τα μαλλιά σου, πρέπει ενίοτε να λούζεσαι με ένα clarifying σαμπουάν όπως το OUAI Detox Shampoo, που καθαρίζει σε βάθος την τρίχα. Τέλος, πρέπει να γνωρίζεις πως οι σιλικόνες όσο συσσωρεύονται στα μαλλιά σου, τα ξηραίνουν και τα κάνουν πιο επιρρεπή στο σπάσιμο, ενώ επίσης αποκτούν μια θαμπή όψη.

Εάν απαραιτήτως χρειάζεσαι κάποια προϊόντα styling ή φορμαρίσματος, σπρέϋ λάμψης κτλ. η λύση είναι να τα αντικαταστήσεις με προϊόντα silicone free. Τσέκαρε τις ετικέτες των προϊόντων και απέφυγε τα όταν στην ετικέτα δεις λέξεις που τελειώνουν σε “…cone” όπως dimethicone ή amodimethicone, δύο είδη μη υδατοδιαλυτής σιλικόνης.
Αντιθέτως, η cyclomethicone είναι ένα είδος υδατοδιαλυτής σιλικόνης που απομακρύνεται εύκολα με το λούσιμο.

#8. Να αλλάζεις τις μάσκες σου

Εάν δεν είσαι σίγουρη για τις ανάγκες των μαλλιών σου, αν δηλαδή χρειάζονται πρωτείνες για θρέψη ή ενυδατικά στοιχεία για ελαστικότητα, τότε θα σου συστήσουμε να εναλλάσσεις τις μάσκες που χρησιμοποιείς. Σε ένα λούσιμο κάνε μάσκα με πρωτείνες για θρέψη, στο επόμενο λούσιμο κάνε μια μάσκα για βαθιά ενυδάτωση.

#9. Λούσου με την σωστή σειρά

Say what? Ναι, υπάρχει σωστή σειρά εφαρμογής προϊόντων στο λούσιμο και αυτή είναι η ακόλουθη: Σαμπουάν→ Μάσκα→ Conditioner. Το conditioner έχει λόγο ύπαρξης σε αντίθεση με ότι πιστεύεις και η μάσκα δε το υποκαθιστά, καθώς έχει την ιδιότητα να κλείνει τα λέπια της τρίχας και να “κλειδώνει” στο εσωτερικό της, τις θρεπτικές ουσίες της μάσκας που μόλις εφάρμοσες.

#10. Plex

Όταν σε ρωτήσει η κομμώτρια αν θέλεις να χρησιμοποιήσει προϊόντα τύπου plex (πχ. θεραπεία Olaplex) στα μαλλιά σου και δη στο μείγμα του ντεκαπάζ, αλλά να στο χρεώσει έξτρα…μη πεις όχι.

Θα προφυλάξει τους δεσμούς της τρίχας και το ντεκαπάζ θα είναι ηπιότερο για τα μαλλιά σου. Ενώ η θεραπεία plex που θα ακολουθήσει μετά το ντεκαπάζ θα επανενώσει τους δεσμούς της τρίχας για να επαναφέρει λίγη από τη χαμένη υγεία των μαλλιών σου. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ακεραιότητα των μαλλιών σου και αν έχεις την οικονομική δυνατότητα θα σου συστήναμε να αποκτήσεις την πλήρη σειρά Olaplex και κυρίως το Olaplex νο.0 (28,80€) και το Olaplex νο.3 (25,95€).

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται