Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πρωτείνες ή ενυδάτωση: Πώς να ξεχωρίζεις τι χρειάζονται τα μαλλιά σου

Πρωτείνες ή ενυδάτωση Πώς να ξεχωρίζεις τι χρειάζονται τα μαλλιά σου

Πρωτείνες ή ενυδάτωση για τα μαλλιά: Για να επιλέγεις τα σωστά προϊόντα για τα μαλλιά σου, πρέπει να γνωρίζεις τις ανάγκες τους. Διάβασε παρακάτω και μάθε αν τα μαλλιά σου χρειάζονται θρέψη ή ενυδάτωση.

Κι όμως. Τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείς για τα μαλλιά σου, μπορεί στην πραγματικότητα να τα καταστρέφουν και να προκαλούν περισσότερη φθορά παρά βελτίωση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων.

Και αυτό, για τις δύο λέξεις που διαβάζεις καθημερινά στις ετικέτες των σαμπουάν, αλλά σίγουρα τους δίνεις πολύ λιγότερη σημασία από όση πρέπει. Η θρέψη και η ενυδάτωση ή αλλιώς οι πρωτείνες και οι ενυδατικοί παράγοντες είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, για δύο εντελώς διαφορετικές λειτουργίες. Για να βρεις βέβαια τα σωστά προϊόντα για σένα, πρέπει να γνωρίζεις τα μαλλιά σου, τι τύπος είναι, ποιο είναι το πορώδες τους, αν χρειάζονται θρέψη ή ενυδάτωση ή και τα δύο.

Πώς θα αναγνωρίσεις αν τα μαλλιά σου χρειάζονται πρωτείνες ή ενυδάτωση

Για να αναγνωρίσεις αν τα μαλλιά σου χρειάζονται θρέψη ή ενυδάτωση, μπορείς να κάνεις ένα πολύ απλό τεστ. Όταν είναι βρεγμένα, πάρε μια τρίχα και τέντωσε την μέχρι να σπάσει. Αν σπάσει αρκετά γρήγορα -πριν την τραβήξεις πολύ- τότε τα μαλλιά σου είναι εύθραυστα και χρειάζονται ενυδάτωση. Αν τεντώνεται αρκετά πριν σπάσει, τότε έχεις ήδη αρκετή υγρασία στα μαλλιά σου και χρειάζεσαι πρωτείνες.

Ακόμη, τα μαλλιά που χρειάζονται ενυδάτωση, συνήθως είναι ξηρά, άγρια, με ψαλίδα και έχουν τραχιά υφή με χοντρή τρίχα. Κατάλληλα προϊόντα για αυτόν τον τύπο μαλλιών, είναι αυτά που συνήθως αναγράφουν “Βαθιά ενυδάτωση”.

Ενώ τα μαλλιά που χρειάζονται θρέψη, συνήθως είναι άτονα, πολύ λεία και τους λείπει όγκος. Σαν γενικός κανόνας, τα λεπτά μαλλιά επωφελούνται από τις πρωτείνες, ενώ τα χονδρά από την ενυδάτωση. Για να βρεις τα κατάλληλα προϊόντα για τα μαλλιά σου, ψάχνε στις ετικέτες να αναφέρεται η λέξη κερατίνη ή υδρολυμένη πρωτείνη.

Αν νιώθεις πως τα μαλλιά σου είναι κανονικά, μπορείς να χρησιμοποιείς προϊόντα που περιέχουν τόσο θρεπτικά στοιχεία, όσο και ενυδατικά ή να εναλλάσεις προϊόντα θρέψης με προϊόντα ενυδάτωσης, σε κάθε λούσιμο.

Τι προκαλούν τα λάθος προϊόντα στα μαλλιά

Αρχικά, αν δεν χρησιμοποιείς τα σωστά για σένα προϊόντα, δεν θα πάρεις τα στοιχεία που χρειάζονται τα μαλλιά σου, άρα δεν θα βελτιωθεί ή κατάσταση τους. Περαιτέρω, τα μαλλιά που έχουν περισσότερες πρωτείνες από όσες χρειάζονται γίνονται εύθραυστα. Για αυτό το λόγο, οι θεραπείες κερατίνης είναι απαγορευτικές για μαλλιά που χρειάζονται που έχουν ήδη αρκετή πρωτείνη ή είναι κατεστραμμένα και εύθραυστα, καθώς μπορούν να τα ξηράνουν ακόμη περισσότερο, κάνοντας τα ακόμη πιο εύθραυστα.

Στα μαλλιά που έχουν ήδη αρκετή ενυδάτωση και τους λείπει θρέψη, με το να χρησιμοποιείς προϊόντα ενυδάτωσης, μπορείς να τα κάνεις ακόμη πιο άτονα.

Πρωτείνες ή ενυδάτωση για τα μαλλιά μάθε τι σου ταιριάζει - The Cover

Πώς να αναγνωρίζεις τις πρωτείνες και τα ενυδατικά συστατικά στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζεις πως τα ίδια τα μαλλιά μας είναι φτιαγμένα από μια πρωτείνη που ονομάζεται κερατίνη. Άρα, οτιδήποτε περιέχει κερατίνη, περιέχει πρωτείνη και αυτός είναι και ο λόγος που δεν συνίσταται σε όλες τις γυναίκες η θεραπεία με κερατίνη που γίνεται στα κομμωτήρια, κάτι που θα αναλύσουμε σε επόμενο αφιέρωμα.

Άλλες πρωτείνες που περιέχονται στα προϊόντα περιποίησης, είναι υδρολυμένες πρωτείνες από πηγές όπως σόγια, σιτάρι ή βρώμη. Υδρολυμένες φυτικές πρωτείνες, υδρολυμένη κερατίνη, υδρολυμένο κολλαγόνοαμινοξέα όπως το μετάξι, το γάλα και η βρώμη και γενικά οτιδήποτε περιέχει τις λέξεις “υδρολυμένη” ή “κερατίνη“.

Όσον αφορά τα ενυδατικά συστατικά, υπάρχουν δύο κατηγορίες συστατικών. Οι συνθετικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα μαλλιά να απορροφούν περισσότερη υγρασία από το περιβάλλον: ΓλυκερίνηPropylene glycol, Lactic acid (λακτικό οξύ), Butylene glycol, Urea, Sorbitol, Hexylene glycol, Sodium PCA, Sodium Lactate, AHA, Sugar (γλυκόζη, λακτόζη), Betaine, Zinc.

Η δεύτερη κατηγορία ενυδατικών συστατικών αφορά αυτά που σχηματίζουν ένα φιλμ γύρω από το περίβλημα της τρίχας, ώστε να συγκρατείται στο εσωτερικό η υγρασία αλλά και να παρεμποδίζεται η διαφυγή της. Τέτοιου είδους συστατικά είναι: τα φυτικά βούτυρα όπως το shea butter και το βούτυρο κακάο, τα φυτικά έλαια (όπως είναι το ηλιέλαιο, το λάδι καρύδας, το καστορέλαιο, το ελαιόλαδο, το λάδι αβοκάντο κτλ.), το σκουαλένιο (squalane), κεριά όπως το μελισσοκέρι, λιπαρές αλκοόλες όπως κετυλική αλκοόλη (cetyl alcohol), παλμιτικό κετύλιο (cetyl palmitate), κετυλοστεαρυλική αλκοόλη (cetearyl alcohol).

Τώρα που έμαθες αν τα μαλλιά σου χρειάζονται πρωτείνες ή ενυδάτωση, διάβασε ποια είναι τα καλύτερα σαμπουάν για ξηρά μαλλιά.