Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να αναγνωρίσεις τον τύπο της επιδερμίδας σου

Πώς να αναγνωρίσεις τον τύπο της επιδερμίδας σου. Δες τα χαρακτηριστικά κάθε επιδερμίδας και διάβασε τα tips περιποίησης

Ο τύπος της επιδερμίδας σου, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή σωστών προϊόντων περιποίησης. Ξέρεις όμως αλήθεια ποιος είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου; Είναι πολύ εύκολο να κάνεις λάθος, αν δεν τον έχεις αναγνωρίσει σωστά και συνεπώς να επιλέγεις λάθος προϊόντα, που επιδεινώνουν τα δερματικά σου προβλήματα.

Τι είναι ο τύπος επιδερμίδας;

Όλοι γεννιόμαστε με έναν τύπο δέρματος, ο οποίος όμως στην καθημερινότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες που είτε επιδεινώνουν την κατάσταση του δέρματος, είτε την βελτιώνουν. Οι τύποι δέρματος είναι κατηγορίες με βασικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν σε ποια κατηγορία ανήκεις.

Τύποι δέρματος και χαρακτηριστικά

Οι τύποι δέρματος είναι 5. Αυτοί αναφέρονται στη μόνιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δέρμα μας και όχι σε κάποια προσωρινά προβλήματα που την ταλαιπωρούν ή σε παροδικές δερματοπάθειες. Έτσι, έχουμε τους εξής τύπους δέρματος:

Κανονική επιδερμίδα

Η κανονική επιδερμίδα είναι και ο πιο σπάνιος τύπος δέρματος. Είναι ισορροπημένη όσον αφορά την υγρασία, ο φραγμός της δεν διαταράσσεται εύκολα και γενικότερα είναι ανθεκτική.

 • Απαλή υφή
 • Ομοιόμορφο χρώμα
 • Χωρίς αυξημένες ανάγκες
 • Δεν αντιδρά

Ξηρή επιδερμίδα

Η ξηρή επιδερμίδα χαρακτηρίζεται από την αίσθηση τραβήγματος, τραχιά, ανομοιόμορφη υφή και κάνει ρυτίδες εύκολα. Αδυνατεί να συγκρατήσει υγρασία εσωτερικά αφού οι σμηγματογόνοι αδένες υπολειτουργούν και συνεπώς έχει αυξημένη ανάγκη σε ενυδάτωση. Η ξηρή επιδερμίδα γερνάει πρόωρα και για αυτό η εξειδικευμένη φροντίδα με πλούσια ενυδατικά προϊόντα κρίνεται απαραίτητη. Μπορείς να την αναγνωρίσεις και από τα ξηρά σημεία που ίσως ξεφλουδίζουν ελαφρώς. Αυτά τα συναντάμε συχνότερα στα μάγουλα και τα ζυγωματικά. Η ξηρή επιδερμίδα διαφέρει από την αφυδατωμένη, αφού η αφυδάτωση είναι μια παροδική κατάσταση που επηρεάζουν εξωτερικοί κυρίως παράγοντες. Για την ξηρή επιδερμίδα, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγεις προϊόντα με λιπίδια, που ενδυναμώνουν τον επιδερμικό φραγμό και μειώνουν την απώλεια υγρασίας.

 • Αίσθηση τραβήγματος
 • Τραχιά/ανομοιόμορφη υφή
 • Απώλεια ελαστικότητας
 • Ξηρά σημεία
 • Ξεφλούδισμα

Λιπαρή επιδερμίδα

Την λιπαρή επιδερμίδα, είναι πολύ εύκολο να την αναγνωρίσεις. Γυαλάδα, διεσταλμένοι πόροι, λιπαρότητα, ακμή, μαύρα στίγματα και σπυράκια, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά. Η λιπαρότητα στο δέρμα οφείλεται σε υπερέκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Αποτελεί πρόκληση στο μακιγιάζ, έχει όμως ένα σημαντικό πλεονέκτημα, σε σύγκριση με άλλους τύπους δέρματος. Σπάει δύσκολα και δεν κάνει εύκολα ρυτίδες. Τα καλύτερα προϊόντα που μπορείς να επιλέξεις, είναι αυτά που ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος, ενώ δεν πρέπει να παραλείπεις την ενυδάτωση, αφού έτσι, οι σμηγματογόνοι αδένες εργάζονται ακόμη περισσότερο. Δες τον πλήρη οδηγό περιποίησης λιπαρής επιδερμίδας.

 • Γυαλάδα
 • Διεσταλμένοι πόροι
 • Ακμή και σπυράκια
 • Μαύρα στίγματα
 • Αστάθεια στο μακιγιάζ

Μεικτή επιδερμίδα

Η μεικτή επιδερμίδα, συνδυάζει δύο τύπους δέρματος, την ξηρή και την λιπαρή. Η λιπαρότητα συναντάται στην Τ-zone του προσώπου, δηλαδή στο μέτωπο, την μύτη και το πηγούνι, ενώ η ξηρότητα περιορίζεται στα μάγουλα. Αν ανήκεις σε αυτό τον τύπο δέρματος, επίλεξε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για μεικτή επιδερμίδα ή δυο διαφορετικά προϊόντα για τις ζώνες του προσώπου.

 • Λιπαρότητα στην T-zone
 • Ξηρότητα στα μάγουλα

Ευαίσθητη επιδερμίδα

Η ευαίσθητη επιδερμίδα μπορεί να είναι ξηρή, μπορεί να είναι λιπαρή, μπορεί να είναι και μεικτή. Τεχνικά, δεν είναι τύπος επιδερμίδας, αλλά μια υπερ-αντιδραστική κατάσταση στην οποία μπορεί να ανήκει κάθε τύπος δέρματος. Η ευαίσθητη επιδερμίδα μπορεί να αντιδράσει με κνησμό και κοκκινίλες σε οτιδήποτε. Από την εξωτερική θερμοκρασία και την θερμοκρασία νερού, μέχρι τα προϊόντα που επιλέγεις. Η αντιδραστική/ευαίσθητη επιδερμίδα, έχει διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό και συνεπώς πρέπει να αποφεύγεις την συχνή αλλαγή προϊόντων, καθώς κάθε συστατικό που εντάσεις στην ρουτίνα περιποίησης, μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία και ανεπιθύμητα συμπτώματα με έξαρση σε κνησμό και κοκκινίλες. Σε γενικές γραμμές, η ευαίσθητη επιδερμίδα αγαπά προϊόντα με φυτικά συστατικά με κατευναστικές ιδιότητες. Χαμομήλι, cica, λευκό τσάι κ.ά.

 • Κνησμός
 • Κοκκινίλες

Τώρα που έμαθες πώς να αναγνωρίζεις τον τύπο της επιδερμίδας σου, δες τι απολέπιση να κάνεις ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται