Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να αντιμετωπίσεις το φριζάρισμα: πλήρης οδηγός

Πώς να αντιμετωπίσεις το φριζάρισμα, γιατί φριζάρουν τα μαλλιά και χτενίσματα για μαλλιά που φριζάρουν

Περιεχόμενα

Αν έχεις φυσικά φριζαριστά μαλλιά, ένα είναι το σίγουρο. Η κατάσταση το καλοκαίρι χειροτερεύει. Αν μάλιστα κατοικείς σε παραθαλάσσια περιοχή, το πρόβλημα ίσως ξεφεύγει από τον έλεγχο σου. Και επειδή σε καμία δεν αρέσουν τα φριζαριστά μαλλιά, σήμερα θα σε βοηθήσουμε. Θα σου πούμε πώς να τα αναγνωρίσεις, πώς να τα διαχωρίσεις από τα ταλαιπωρημένα μαλλιά, πώς να αντιμετωπίσεις το φριζάρισμα, θα σου δείξουμε ακόμη και χτενίσματα για μαλλιά που φριζάρουν. Θα σου λύσουν τα χέρια το καλοκαίρι και όχι μόνο.

Τι είναι το φριζάρισμα

Φριζάρισμα είναι η κατάσταση της τρίχας που έχει συνεχώς ανοιχτά λέπια, αλλιώς το υψηλό πορώδες. Όταν τα μαλλιά έχουν υψηλό πορώδες, είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και στην υγρασία του περιβάλλοντος. Απορροφούν πολύ υγρασία, οι τρίχες διογκώνονται και αναπόφευκτα, φριζάρουν.


Γιατί φριζάρουν τα μαλλιά μου;

Υπάρχουν 4 κύριοι λόγοι που φριζάρουν τα μαλλιά.

Ο τύπος των μαλλιών

Τα ξηρά μαλλιά διψούν για ενυδάτωση. Την απορροφούν από το περιβάλλον και αυτό συμβαίνει πιο συχνά στα κυματιστά και τα σγουρά μαλλιά. Ακόμη και τα υγιή μαλλιά όμως, σε περιβάλλον με υψηλό ποσοστό υγρασίας, μπορεί να φριζάρουν.

Ταλαιπωρία από βαφές και θερμικό styling

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν στο κομμωτήριο για βαφές, ντεκαπάζ και άλλες διεργασίες, ανοίγουν τα λέπια της τρίχας, ώστε να περάσει η βαφή. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν εξουδετερωτικό σαμπουάν, όμως τα λέπια ποτέ δεν κλείνουν εντελώς. Για αυτό βλέπεις τα μαλλιά να φριζάρουν μετά από ντεκαπάζ και λοιπές διεργασίες.

Από την άλλη, το θερμικό styling δεν ανοίγει τα λέπια, αλλά τα καταστρέφει, τα αφυδατώνει και έτσι φριζάρουν και σπάνε. Συνεπώς, αν κάνεις τεχνικές διεργασίες στο κομμωτήριο και συχνό θερμικό styling στο σπίτι, εκτελείς την συνταγή της καταστροφής για τα μαλλιά σου.

Υγρασία περιβάλλοντος

Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, δυσκολεύουν το ξεφριζάρισμα των μαλλιών. Όσο υψηλότερο το ποσοστό υγρασίας, τόσο πιο γρήγορα και πιο πολύ φριζάρουν τα μαλλιά. Σίγουρα έχεις παρατηρήσει πόσο δυσκολότερο είναι το styling όταν είσαι σε νησί το καλοκαίρι.

Αλλάζεις το σχήμα τους

Ένα πολύ συχνό λάθος που βλέπουμε, είναι το styling που αντιβαίνει στην φυσική υφή των μαλλιών. Αν τα μαλλιά σου είναι σγουρά και συνέχεια τα ισιώνεις, αναπόφευκτα φριζάρουν. Ενθάρρυνε το φυσικό του στυλ με το σωστό styling και θα σταματήσουν να φριζάρουν. Διάβασε για την curly girl μέθοδο, που έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.


Είναι φριζαριστά ή κατεστραμμένα;

Μπορεί να είναι και τα δύο. Όπως είπαμε παραπάνω, τα μαλλιά που ταλαιπωρείς συχνά με τεχνικές διεργασίες και θερμικό styling, φριζάρουν ευκολότερα. Αν είναι και η φυσική τους υφή φριζαριστή, τότε πρέπει να δώσεις μεγάλη βάση σε αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω.

Πώς να αντιμετωπίσεις το φριζάρισμα

Τα σημεία κλειδιά για να ξεφριζάρουν τα μαλλιά, είναι η ενυδάτωση και το να αποφεύγεις ότι προκαλεί φθορά. Αυτό περιλαμβάνει την τριβή, τις υψηλές θερμοκρασίες και τις βαφές που χρησιμοποιούν προϊόντα που ανοίγουν τα λέπια της τρίχας, όπως για παράδειγμα το οξυζενέ. Έπειτα, τα προϊόντα που χρησιμοποιείς παίζουν μεγάλο ρόλο, καθώς και κάποιες συνήθειες στο λούσιμο και στην καθημερινότητα σου. Διάβασε πώς θα δαμάσεις τα φριζαριστά μαλλιά.

Απόφυγε την τριβή

Όπως είπαμε παραπάνω, η τριβή προκαλεί φριζάρισμα. Αυτό σημαίνει να αποφεύγεις το βούρτσισμα των μαλλιών όταν είναι στεγνά, καθώς και το τρίψιμο με πετσέτα για να απορροφήσει το νερό. Προτίμησε να τα βουρτσίζεις στο λούσιμο, όταν έχεις εφαρμόσει το conditioner. Για το στέγνωμα, προτίμησε μια πετσέτα με μικροίνες.

Προτίμησε μεταξωτή μαξιλαροθήκη

Ακόμη και η σκληρή επιφάνεια της βαμβακερής μαξιλαροθήκης, μπορεί να προκαλεί φριζάρισμα. Προτίμησε μια μεταξωτή μαξιλαροθήκη, αν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα.

Κάνε μάσκες με έλαια

Τα φριζαριστά μαλλιά αγαπούν τα έλαια. Ενυδατώνουν, σφραγίζουν τα λέπια της τρίχας και απωθούν την υγρασία. Το λάδι καρύδας και το αργανέλαιο, είναι σωτήρες για τα μαλλιά που φριζάρουν εύκολα.

Ελάττωσε το θερμικό styling

Απόφυγε το θερμικό styling όσο μπορείς. Αν είναι απολύτως αναγκαίο, εφάρμοσε θερμοπροστατευτικά προϊόντα μαλλιών και προτίμησε μάξιμουμ θερμοκρασία στους 190 βαθμούς. Πριν να χρησιμοποιήσεις ισιωτική πρέσα ή σίδερο, στέγνωσε τα μαλλιά στο 100%. Μην ξεχνάς, πως όμορφα μαλλιά, είναι τα υγιή μαλλιά.

Βούρτσα με φυσική τρίχα

Οι βούρτσες με φυσική τρίχα είναι ότι καλύτερο για το στέγνωμα με το πιστολάκι. Διανέμουν τα φυσικά έλαια και απαλύνουν τα άγρια μαλλιά.

Ελάττωσε το λούσιμο

Τα ξηρά και φριζαριστά μαλλιά, δεν πρέπει να τα λούζεις συχνά. Αλλιώς αφαιρείς τα φυσικά τους έλαια και φριζάρουν ακόμη ευκολότερα.

Άφησε τα μαλλιά στο φυσικό τους

Αν έχεις σπαστά ή σγουρά μαλλιά, αγκάλιασε την φυσική τους υφή με προϊόντα styling όπως ο αφρός για μπούκλες, η πομάδα και το gel. Θα δεις πως δεν φριζάρουν τόσο όσο φριζάρουν όταν αλλάζεις το στυλ τους με το ίσιωμα.

Συστατικά για ενυδάτωση

Κάνε συχνά μάσκες για βαθιά ενυδάτωση, με προϊόντα πλούσια σε ενυδατικά συστατικά όπως η αλόη και η γλυκερίνη, καθώς και με βαριά έλαια, όπως το λάδι καρύδας. Το έλαιο αβοκάντο, είναι ιδανικό ακόμη και για μετά το λούσιμο, αφού τα ενυδατώνει χωρίς να τα βαραίνει. Ανάμειξε μερικές σταγόνες με μια leave-in μαλακτική κρέμα και άπλωσε στα μήκη.

Σιλικόνες

Όπως έχουμε πει στο παρελθόν, οι σιλικόνες δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία των μαλλιών. Στην περίπτωση όμως που τα μαλλιά φριζάρουν ανεξέλεγκτα, ένα προϊόν με σιλικόνη, ειδικό για το φριζάρισμα, θα σε βοηθήσει. Ιδίως μέχρι να τα επαναφέρεις σε καλή κατάσταση.

Κούρεμα

Η ψαλίδα χειροτερεύει την κατάσταση. Τα τακτικά κουρέματα διασφαλίζουν λιγότερο φριζάρισμα τουλάχιστον στις άκρες.

Πίνε πολύ νερό

Όταν είναι δύσκολο να ενυδατώσεις τα μαλλιά εξωτερικά, προσπάθησε να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου. Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού, σημαίνει ανισορροπία σε ηλεκτρολύτες και αυτό σίγουρα έχει αντίκτυπο και στα μαλλιά.


Χτενίσματα για μαλλιά που φριζάρουν

Σκέφτεσαι πώς να αντιμετωπίσεις το φριζάρισμα με κάποιο χτένισμα; Καταρχάς, πρέπει να συνηθίσεις τα χτενίσματα χωρίς θερμότητα. Αυτό σημαίνει να δημιουργήσεις μια εξατομικευμένη ρουτίνα styling τουλάχιστον για την καθημερινότητα σου. Τα προϊόντα που θα εφαρμόσεις στο λούσιμο και μετά το λούσιμο, τα προϊόντα styling, η συχνότητα λουσίματος και τα χτενίσματα που ταιριάζουν στα μαλλιά σου. Εμείς θα σου προτείνουμε χτενίσματα χωρίς θερμότητα που κυριολεκτικά θα σε σώσουν. Εφάρμοσε τα στην καθημερινότητα και σε ιδιαίτερες περιστάσεις.

Ψηλός πλεκτός κότσος

Πιάσε τα πρώτα ψηλά σε κοτσίδα και έπειτα πλέξε τα σε πλεξούδα που θα στριφογυρίσεις στην κορυφή του κεφαλιού. Αν έχεις φύτρες, σταμάτα να τις κρύβεις και ανέδειξε τις όπως κάνουν όλες οι Χολιγουντιανές σταρ. Δες περισσότερα χτενίσματα για φριζαριστά μαλλιά.

Βραδινά-χτενίσματα-για-μαλλιά-που-φριζάρουν

Πλαϊνή κοτσίδα με κλιπ

Η διακόσμηση ενός χτενίσματος με κλιπς θα κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το look σου, ενώ θα κρατήσει κάθε τρίχα στη θέση της.

Ατημέλητος κότσος με μπούκλες και αφέλειες

Αν έχεις φυσικές μπούκλες, δημιούργησε έναν κότσο με υφή και άσε μερικές τούφες να πέφτουν στο πλάι. Ο επιμελώς ατημέλητος κότσος, είναι πάντα μια σικ επιλογή για φυσικά σγουρά μαλλιά.

Δες περισσότερα βραδινά χτενίσματα για μαλλιά που φριζάρουν.

michaelgrayhair

Χτενίσματα με πλεξούδες

Τις λατρεύουμε γιατί δεν χρησιμοποιούν θερμότητα, δίνουν άπειρο στυλ και υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές. Ιδίως για το καλοκαίρι, μπορείς να τις κάνεις στο κομμωτήριο μια φορά την εβδομάδα, αντί για κάποιο άλλο χτένισμα που χρησιμοποιεί θερμότητα. Δες περισσότερα χτενίσματα χωρίς θερμότητα.

lenabogucharskaya

Στερέωσε τις φύτρες

Μην ξεχάσεις τις φύτρες, που φριζάρουν πολύ και δείχνουν ατημέλητες. Αφού ολοκληρώσεις το εκάστοτε χτένισμα, ψέκασε αρκετή λακ σε μια οδοντόβουρτσα και πέρασε τις φύτρες σου με κατεύθυνση προς τα πίσω. Δες το βίντεο, του hairstylist όλων των Hollywood celebs.


Προϊόντα για μαλλιά που φριζάρουν

Τα anti-frizz προϊόντα για τα μαλλιά δεν είναι μύθος. Έχουν ενισχυμένη σύνθεση, με ιδιαίτερα ενυδατικά συστατικά, που δίνουν στα μαλλιά που φριζάρουν ακριβώς αυτό που τους λείπει. Δες ποια προϊόντα θα σε βοηθήσουν.

Σαμπουάν και conditioner για το φριζάρισμα

Για να επιλέγεις τα σωστά προϊόντα, ψάξε για τις λέξεις “smoothing”, “hydrating” και “anti-frizz”. Καλό είναι να χρησιμοποιείς σαμπουάν και conditioner της ίδιας σειράς. Μην ξεχνάς ποτέ το conditioner και πάντα να το εφαρμόζεις μετά την μάσκα.

Δες την σειρά OGX Hydrate and defrizz σαμπουάν (6,72€) + conditioner (6,72€).

Leave-in κρέμες, balm και θερμοπροστατευτικά

Έλαια για το φριζάρισμα

Ετικέτες:
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται