Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς Να Δημιουργήσεις Μια Βιώσιμη Γκαρνταρόμπα Αυτή Τη Σεζόν

Πώς Να Δημιουργήσεις Μια Βιώσιμη Γκαρνταρόμπα Αυτή Τη Σεζόν

Διάβασε τέσσερις απλές συμβουλές και μάθε πώς να δημιουργήσεις μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα που θα είναι και άκρως λειτουργική

Στο The Cover, στηρίζουμε την οικολογική μόδα, από το 2015, πολύ πριν το οικολογικό γίνει…μόδα. Είμασταν το πρώτο site που έκανε εκτενή αφιερώματα σε οικολογικά fashion brands, πολύ πριν πλημμυρίσει η αγορά με eco-labels.

Και φυσικά, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την πλευρά της μόδας, που έχει να προσφέρει πολλά ακόμη στο καταναλωτικό κοινό. Όταν μάλιστα γράφαμε για οικολογικά fashion brands, δυσκολευόμασταν πολύ να εντοπίσουμε αρκετές προτάσεις αγοράς, αφού η ίδια η αγορά ήταν πολύ περιορισμένη. Πλέον όμως, ακόμη και όταν μιλάμε για luxury, υπάρχουν τόσες eco επιλογές, που δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε για να σας προτείνουμε.

Ηχηρά ονόματα των οίκων μόδας, όπως η Stella McCartney και η Gabriela Hearst, αποδεικνύουν πως η ηθική και η οικολογική μόδα, μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακή και πολυτελής. Ενώ πλέον βρίσκουμε και eco edits σε πολυτελή ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως πχ. το Net Sustain στο Net-a-porter. Η αλήθεια είναι πως ποτέ μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένα τόσο μεγάλο εύρος επιλογών. – Δες που θα βρεις συλλογές με βιώσιμα ρούχα.

Από πολύ μικρά brands με οικολογική συνείδηση, μέχρι luxury fashion brands και θυγατρικά brands μεγάλων εταιρειών όπως το COS της H&M, όλα δείχνουν πως η μόδα, έχει αρχίσει να κατεβάζει ταχύτητα και οι στόχοι μιας γκαρνταρόμπας, αλλάζουν. Αν στο παρελθόν η ποικιλία ήταν ο στόχος, τώρα είναι η ποιότητα και η βιωσιμότητα. Η πανδημία φυσικά, έπαιξε και αυτή τον ρόλο της και οι ρυθμοί της μόδας προσαρμόστηκαν πολύ γρηγορότερα.

Χωρίς να πούμε περισσότερα, διάβασε παρακάτω πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα αυτή τη σεζόν, ακολουθώντας 4 απλές συμβουλές.

#1. Κάνε λιγότερες αγορές

Αρχικά, πρέπει να ελέγξεις την γκαρνταρόμπα σου και να εντοπίσεις τα κενά. Δες ποια ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ πραγματικά χρειάζεσαι για να λειτουργήσει η γκαρνταρόμπα σου σε αρκετές περιστάσεις και σημείωσε τα. Κάνε την έρευνα αγοράς και περιορίσου μόνο σε αυτά. Ξεκίνησε ελέγχοντας αν έχεις όλα τα βασικά, όπως ένα λευκό πουκάμισο, μια μαύρη tote, ένα μαύρο παντελόνι, ένα straight leg τζιν.

#2. Κάνε καλύτερες αγορές

Όσο πιο ακριβά, τότε πιο ποιοτικά. Ισχύει και στην μόδα και στην ομορφιά και στην διακόσμηση. Σίγουρα όταν ξοδεύεις περισσότερα, δεν μπορείς να αγοράσεις τον ίδιο αριθμό κομματιών που θα αγόραζες πχ. από ένα fast fashion brands, αλλά ότι αγοράσεις θα αντέξει περισσότερο. Και αυτό…το καθιστά μια βιώσιμη αγορά, που θα συνεχίσει να σου “δίνει” για πολλά χρόνια.

#3. Κάνε αγορές από οικολογικά brands

Είτε προτιμήσεις μικρά brands με χειροποίητα ρούχα, είτε brands παγκοσμίου βεληνεκούς με απόλυτα οικολογική συνείδηση (Reformation, Ivy & Oak κ.ά.), είτε luxury brands όπως η Stella McCartney, αν κάνεις οικολογικές αγορές, θα είναι σίγουρα και βιώσιμες και θα έχεις επιλέξει ρούχα που πραγματικά θα χαίρεσαι να φοράς.

Οι fashion influencers έχουν διαδραματίσει μεγάλο ρόλο σε αυτή την πλευρά της μόδας, καθώς τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δείχνουν μια σταθερή προτίμηση σε βιώσιμα brands, αλλά οι ίδιες έχουν ιδρύσει fashion labels, βασισμένα στην βιωσιμότητα. Στα success stories που μέχρι τώρα περιλάμβαναν ηχηρά ονόματα όπως η Gala Gonzalez με το brand Amlul, τώρα προστίθεται και το brand της Viky Rader.

#4. Ανακύκλωσε

Αν έχεις ρούχα που δεν φοράς, μπορείς να οργανώσεις ένα swap με φίλες σου όπου θα ανταλλάξετε ρούχα που δεν φοράτε. Αν δεν σου αρέσει αυτή η ιδέα, μπορείς πάντα να τα καταθέσεις σε ένα κατάστημα H&M έναντι εκπτωτικών κουπονιών. Το H&M μπορεί να ανήκει στις fast-fashion αλυσίδες, μόλις υιοθέτησε όμως ένα πρόγραμμα ανταμοιβής σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ανακύκλωσης που ήδη είχε. Εάν μάλιστα χρησιμοποιήσεις το κουπόνι για Conscious αγορές από το Η&Μ θα ανταμειφθείς με ακόμη περισσότερους πόντους. Διάβασε περισσότερα για το H&M πρόγραμμα επιβράβευσης.