Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

9 Τρόποι Να Γίνεις Πιο Συνειδητοποιημένη Καταναλώτρια

Πώς να γίνεις πιο συνειδητοποιημένη καταναλώτρια - The Cover

Πώς να γίνεις πιο συνειδητοποιημένη καταναλώτρια: 9 διαφορετικοί τρόποι για να συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος με τις αγορές σου


Η eco-friendly μόδα μπορεί σε πολλούς να φαίνεται ως ένα παροδικό trend, για εμάς στο The Cover όμως, επειδή σας μιλάμε για οικολογική και βιώσιμη μόδα από το 2016, σίγουρα δεν είναι απλά μια τάση. Είναι μια νοοτροπία, που ευτυχώς βλέπουμε να διαψεύδει όσους ήταν δύσπιστοι αρκετά χρόνια πριν, όταν πρωτομιλήσαμε για αυτήν την κατηγορία μόδας, που τότε μόλις είχε αρχίσει να αναδύεται.

Σήμερα, τα οικολογικά fashion brands που δημιουργούν βιώσιμη και ηθική μόδα, σήμερα είναι πραγματικά αναρίθμητα, ενώ όταν γράφαμε για αυτά το 2016 -και μετά από μια τεράστια έρευνα- μπορέσαμε να εντοπίσουμε λιγότερα από 20!

Ευτυχώς όμως, τα καλά νέα ταξιδεύουν πολύ γρήγορα. Και το ότι οι καταναλωτές αγκαλιάζουν τα οικολογικά fashion brands, είναι το καλύτερο νέο στο χώρο της μόδας. Φέτος, μετά από τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, το μήνυμα της χρήσης φυσικών υλικών στη μόδα ζωντανεύει ακόμη περισσότερο, αφού σιγά-σιγά όλοι γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές.

Αν θέλεις και εσύ να βάλεις το δικό σου λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος, διάβασε παρακάτω με ποιους τρόπους μπορείς να το κάνεις.

#1. Αγόρασε πιο ευέλικτα κομμάτια/hybrid trend

Η χρονιά της καραντίνας, γέννησε ένα trend που σίγουρα θα δούμε πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Την υβριδική μόδα και τα μετατρεπόμενα κομμάτια, που έχουν περισσότερες από 1 χρήσεις. Μετατρεπόμενα κομμάτια που αναπροσαρμόζονται και αποδομούνται ή αναδομούνται ανάλογα με την ώρα, την περίσταση και το στυλ, για να εξυπηρετήσουν διαφορετικές ανάγκες. Επομένως, το κόστος μειώνεται ενώ η ευελιξία αυξάνεται, για όσες καλούνται να αλλάζουν ρυθμούς συνεχώς. Όλα αυτά βέβαια, χωρίς να χάνεται το στυλ.

#2. Επέκτεινε τον κύκλο ζωής

Για το πώς να παρατείνεις την ζωή των ρούχων σου, έχουμε γράψει εκτενές αφιέρωμα. Είναι κλειδί για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των ρούχων σου. Επέκταση ζωής των ρούχων=λιγότερες αγορές=μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον.

#3. Κάνε αγορές από green brands

Έχουμε κάνει και για αυτό εκτενές αφιέρωμα. Σήμερα, υπάρχουν αμέτρητα οικολογικά fashion brands, αν θέλεις να αποφύγεις τις fast fashion αλυσίδες. Έτσι, δεν ενισχύεις μόνο τις μικρότερες επιχειρήσεις, αλλά προστατεύεις και το περιβάλλον προτιμώντας brands που χρησιμοποιούν “πράσινες” τακτικές. Μάθε ακόμη, ποια διάσημα fashion brands διαθέτουν συλλογές με βιώσιμα ρούχα.

#4. Πλένε με κρύο νερό

Και η απόδειξη είναι ότι στην προ πλυντηρίου εποχή, οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα σε ποτάμια, όπου σίγουρα δεν ήταν ζεστό το νερό. Όσο χαμηλότερη η θερμοκρασία που χρησιμοποιείς στο πλύσιμο, τόσο πιο ζωντανά παραμένουν τα χρώματα στα ρούχα σου, ενώ δεν απαιτεί την ίδια ενέργεια.

#5. Άφηνε να στεγνώσουν στον αέρα

Πάλι εξοικονομείς ενέργεια, χρήματα και τα ρούχα σου θα είναι και λιγότερο τσαλακωμένα, άρα θα υποστούν και λιγότερη φθορά.

#6. Ανακύκλωση

Ποτέ, μην πετάς ρούχα. Δώρισε, ανακύκλωσε, κάνε swap με φίλες σου, αλλά μην πετάς.

#7. Επίλεξε βιώσιμα υλικά

Έχουμε γράψει πολλές φορές για υφάσματα, για τον τρόπο παραγωγής τους και για το τι κόστος έχουν στο περιβάλλον. Αν θέλεις να χρησιμοποιείς υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, προτίμησε βιώσιμα υλικά και υφάσματα. Βαμβάκι, λινό, λινάτσα, bamboo, tencel κτλ.

#8. Ποιότητα έναντι ποσότητας

Όσο περνούν τα χρόνια και αποκτούμε περισσότερη σοφία όσον αφορά τις αγορές μας -και όχι μόνο- έχουμε καταλήξει πως η ποιότητα πρέπει πάντα να προτιμάται από την ποσότητα. Μία καλή τσάντα, μπορεί να αντέξει πολλά χρόνια, ενώ οι πολλές και φθηνές θα σου δίνουν μεν περισσότερες στιλιστικές επιλογές, αλλά δεν θα αντέχουν, θα φθείρονται γρήγορα, θα φαίνονται φθηνές και θα χρειάζονται συνεχώς αντικατάσταση ή και προσωρινά fixes, όπως αντικατάσταση φερμουάρ, αλυσίδας, χερουλιού κτλ. Αυτή την τακτική shopping, είναι σίγουρα καλύτερα να την ακολουθείς όσον αφορά τα κομμάτια που θεωρείς απαραίτητα να βρίσκονται στην γκαρνταρόμπα σου.

#9. Επαναχρησιμοποίησε τις συσκευασίες

Είτε μιλάμε για κουτιά παπουτσιών, είτε για βαζάκια από κρέμες, είτε για διακοσμητικά κεριά, όλα έχουν κάποια χρήση όταν τα καταναλώσεις. Διάβασε πώς να επαναχρησιμοποιήσεις τις συσκευασίες καλλυντικών.