Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να καθαρίσω τον φούρνο με οικολογικά υλικά;

Πώς να καθαρίσω τον φούρνο αποτελεσματικά, με οικολογικά υλικά και να αφαιρέσω και τα καμένα λίπη;

Ο φούρνος και η κεραμική επιφάνεια του φούρνου, είναι σχετικά εύκολο να τον καθαρίσεις και εξίσου εύκολο να τον βλάψεις. Υπάρχουν σίγουρα στο εμπόριο πολλά αποτελεσματικά καθαριστικά, τι γίνεται όμως αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις οικολογικά υλικά και πιο συγκεκριμένα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου; Σου έχουμε την λύση που έχει οικολογική συνείδηση και επιφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία σου και για όσους πάσχουν από αλλεργίες στα κοινά καθαριστικά.

Επιπλέον, θα δούμε πώς να καθαρίζεις τις κεραμικές εστίες χωρίς να φθείρεις την επιφάνεια τους.

Η πρόληψη είναι αποτελεσματική

Καταρχάς, πρέπει να πούμε πως για να κρατάς τις εστίες πάντα καθαρές, πρέπει να τις καθαρίζεις καθημερινά μετά το μαγείρεμα. Έτσι, δεν προλαβαίνουν να ξεραθούν λίπη και σάλτσες και τα αφαιρείς ευκολότερα.

Καθαριστικό για κεραμικές εστίες με φυσικά υλικά

Επειδή υπάρχουν πολλά φυσικά υλικά που έχουμε στο σπίτι για να καθαρίζουμε με οικολογικό τρόπο τις εστίες μας, θα τα προτιμήσουμε από εμπορικά προϊόντα. Θα αφαιρέσουν βρωμιές και καμένα λίπη, αποτελεσματικά και με μηδαμινά έξοδα. Για να φτιάξεις φυσικό καθαριστικό πρέπει να έχεις:

  • λευκό ξύδι
  • νερό
  • μαλακό σφουγγάρι ή πανί με μικροϊνες
  • μπουκάλι σπρέι

Πώς να καθαρίσεις τον φούρνο βήμα-βήμα

  1. Στο μπουκάλι σπρέι, ανάμειξε νερό και λευκό ξύδι, σε αναλογία 1:1. Το λευκό ξύδι, γενικότερα είναι το καλύτερο φυσικό συστατικό για να καθαρίζεις οτιδήποτε στο σπίτι. Αφαιρεί άλατα, βρωμιές και λίπη.
  2. Περίμενε να κρυώσει ο φούρνος σου. Ίσως νομίζεις πως είναι καλύτερα να καθαρίσεις τις πιτσιλιές και τους λεκέδες όσο είναι η ζεστή η επιφάνεια, αλλά αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Όταν πέσει η θερμοκρασία, ψέκασε όλη την επιφάνεια με το μείγμα και άφησε να δράσει για 2-3 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε το πανί με μικροίνες για να τρίψεις ελαφρά την επιφάνεια και να καθαρίσεις τις επιφάνειες.
  4. Αν δεις ότι σε κάποια σημεία οι πιτσιλιές δεν φεύγουν εύκολα, πασπάλισε baking soda και στην συνέχεια ψέκασε με γενναιοδωρία το μείγμα.
  5. Άφησε το να δράσει για 10-15 λεπτά και έπειτα καθάρισε με το πανί.

Πώς να μην φθείρεις τις κεραμικές εστίες

Αν και είναι αυτονόητο, πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρουμε. Το σύρμα για πλύσιμο πιάτων, η σκληρή επιφάνεια από το σφουγγάρι και άλλα αντικείμενα που μπορούν να γρατζουνίσουν την κεραμική επιφάνεια, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείς.

Πώς να καθαρίσεις τον φούρνο από καμένες τροφές

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που τα πράγματα δυσκολεύουν και δεν φεύγουν τα λίπη με ξύδι και σόδα. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε κάψει κάποιο φαγητό και έχει κολλήσει. Σε αυτή την περίπτωση ή θα χρησιμοποιήσεις ειδικό εμπορικό προϊόν ή θα χρησιμοποιήσεις και πάλι το φυσικό μείγμα. Στην δεύτερη περίπτωση, ρίξε και πάλι baking soda και ψέκασε με το μείγμα. Βρέξε 2-3 πετσέτες με ζεστό νερό και κάλυψε την επιφάνεια για να μην ξεραθεί το μείγμα ή ψέκαζε κάθε 15 λεπτά για να μην στεγνώσει. Άφησε για μια ώρα και έπειτα απομάκρυνε με ένα σφουγγάρι (την μαλακή πλευρά).

Δες ακόμη: Πώς να κρατήσεις το σπίτι δροσερό χωρίς κλιματισμό

Εναλλακτική μέθοδος για να καθαρίσεις τα καμένα λίπη

Η οδοντόπαστα έχει baking soda. Σε σημεία που δε μπορείς να αφαιρέσεις τις βρωμιές και τα καμένα λίπη, εφάρμοσε ποσότητα οδοντόπαστας και άφησε για 4-5 λεπτά. Στην συνέχεια χρησιμοποίησε μια οδοντόβουρτσα για να τρίψεις απαλά αυτά τα σημεία.

Δες περισσότερες συμβουλές καθαριότητας για το σπίτι στο i-deco

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται