Πώς να κρατήσεις το σπίτι ζεστό το χειμώνα

Πώς να κρατήσεις το σπίτι ζεστό το χειμώνα ώστε να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας και θέρμανσης, για να δεις μικρότερους λογαριασμούς

Στην χώρα μας, που οι θερμοκρασίες ξεκινούν να πέφτουν στα τέλη Οκτωβρίου, η χρήση θέρμανσης -ιδίως σε ορεινές περιοχές- είναι αναπόφευκτη αυτή την περίοδο. Ωστόσο, η θέρμανση του σπιτιού, συνιστά περίπου το 70% της κατανάλωσης ενέργειας σε ένα σπίτι και με τις τιμές της ενέργεια στα ύψη, αναπόφευκτα πρέπει να εξετάσουμε το πώς καταναλώνουμε ενέργεια και πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέσω της θέρμανσης. Δες παρακάτω, 16 τρόπους για να κρατήσεις το σπίτι ζεστό το χειμώνα και πώς να καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια για την θέρμανση του σπιτιού.

#1. Απομονώστε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε

Κλείστε τα θερμαντικά σώματα στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, καθώς και τις εσωτερικές πόρτες ώστε να μην διαφεύγει η θερμότητα. Μην ξεχάσετε ακόμη, να σφραγίσετε με aerostop την χαραμάδα της κάθε πόρτας. Εάν εργάζεστε από το σπίτι, σκεφτείτε μήπως μπορείτε να κλείσετε το δωμάτιο-γραφείο και να εργαστείτε από κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού.

#2. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρικές κουβέρτες

Δείτε ηλεκτρικές κουβέρτες, μονές και διπλές, για αγορά. Δεν προτιμάτε τις ηλεκτρικές κουβέρτες; Χρησιμοποιήστε μια θερμοφόρα για να ζεστάνετε το στρώμα σας τη νύχτα.

#3. Layering με χαλιά

Τα γυμνά πατώματα, επιτρέπουν μέχρι και 10% απώλεια θερμότητας. Ντύστε τα πατώματα του σπιτιού σας κάνοντας layering με χαλιά. Αποτελεί μια ιδιαίτερη διακοσμητική πρόταση που προσθέτει πολυτελές ύφος στο σπίτι και παράλληλα εξοικονομεί ενέργεια. Ξεκινήστε στρώνοντας τα μεγαλύτερα και πιο βαριά χαλιά και προσθέστε μικρότερα και πιο ελαφριά. Μπορείτε ακόμη να στρώσετε πρώτα τα χαλιά σε ουδέτερους τόνους και στη συνέχεια να προσθέσετε χαλιά με μοτίβα. Τέλος, προτιμήστε μάλλινα χαλιά αντί συνθετικών, για ακόμη καλύτερη θερμομόνωση.

#4. Στεγανοποιήστε πόρτες και παράθυρα

Δεν χρειάζεται να πούμε πως η θερμότητα που δραπετεύει από τις χαραμάδες, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας. Μόνο από τα παράθυρα δραπετεύει από 10 έως 25% της θερμότητας. Σφραγίστε πόρτες και παράθυρα με λάστιχα, nylon films και αεροστόπ. Μην ξεχάσετε να σφραγίσετε και την εξώπορτα του σπιτιού σας. Οι μεμβράνες στα τζάμια των παραθύρων, μπορούν επίσης να μειώσουν την κατανάλωση θέρμανσης αφού διατηρούν καλύτερα την θερμότητα στο σπίτι. Δείτε:

#5. Κρεμάστε βαριές κουρτίνες

Οι κουρτίνες διατηρούν την θερμότητα και εμποδίζουν την ροή κρύου αέρα από τα παράθυρα. Ιδανικά, κρεμάστε βαριές, χοντρές κουρτίνες σε σκούρα χρώματα που απορροφούν και τις ακτίνες του ηλίου ή προτιμήστε θερμικές κουρτίνες (κουρτίνες με θερμική επένδυση) που θα βρείτε σε πολλά καταστήματα.

Δείτε κουρτίνες συσκότισης με επένδυση.

#6. Ανεβάστε τις τέντες

Σε μια μέρα έντονης ηλιοφάνειας, σηκώστε τις τέντες, ανοίξτε τις κουρτίνες και αφήστε το φως του ήλιου να ζεστάνει φυσικά το σπίτι σας. Μετά την δύση του ηλίου, κλείστε ξανά τις κουρτίνες για να σφραγίσετε την ζέστη του σπιτιού σας.

#7. Μονώστε και ντύστε τους τοίχους

Γύρω στο 1/3 της θερμότητας του σπιτιού, απορροφάται από τους τοίχους. Δεν είναι τυχαίο που σε προηγούμενες δεκαετίες έντυναν τους τοίχους με διακοσμητικά υφάσματα, χαλιά και φλοκάτες. Προτιμήστε να ντύσετε τους τοίχους με καθρέπτες, με μεγάλους πίνακες αλλά και καμβάδες, που θα λειτουργήσουν τόσο διακοσμητικά όσο και μονωτικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να ντύσετε τους τοίχους του σπιτιού με μονωτικές ταπετσαρίες που προσφέρουν και στυλ στην διακόσμηση, ενώ λειτουργούν τόσο θερμομονωτικά όσο και ηχομονωτικά. Ακόμη και αν μονώσετε έναν μεμονωμένο τοίχο που επικοινωνεί εξωτερικά, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην διατήρηση της θερμοκρασίας εσωτερικά. Τέλος, μιας και οι ταπετσαρίες έχουν επιστρέψει δυναμικά στις τάσεις διακόσμησης, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, υλικών και τιμών, στην αγορά.

#8. Απομακρύνετε έπιπλα από τα παράθυρα και από τα θερμαντικά σώματα

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει τον κρύο αέρα που αισθάνεστε όταν κάθεστε κοντά σε ένα παράθυρο. Επιπλέον, όταν τα βαριά έπιπλα όπως ο καναπές, είναι τοποθετημένα ακριβώς μπροστά από τα σώματα, εμποδίζουν την θερμότητα να εξαπλωθεί και παράλληλα απορροφούν την ζέστη των σωμάτων. Συνεπώς, βρείτε τα σωστά σημεία για την τοποθέτηση των επίπλων σας, ώστε να είναι μακριά από τα παράθυρα και να μην ακουμπούν τα σώματα.

#9. Συντηρήστε τον λέβητα και καθαρίστε τα σώματα

Τα σώματα που είναι καλυμμένα από σκόνη, εμποδίζουν ένα 10% της θερμότητας που εκπέμπουν, να εξαπλωθεί προς το δωμάτιο. Καθαρίστε τα σώματα τακτικά ώστε να λειτουργούν στο 100%.

#10. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη

Από 18 ως 21 βαθμούς, θεωρείται ιδανική θερμοκρασία. Μην ανεβοκατεβάζετε συνεχώς τον θερμοστάτη και προτιμήστε μια θερμοκρασία σε αυτό το εύρος, εκτός από τις ώρες που κοιμάστε, καθώς συνίσταται να τον κατεβάζετε 2 βαθμούς. Έχε υπόψιν, πως κάθε βαθμός του θερμοστάτη που χαμηλώνεις, αντιστοιχεί στο 3%-10% του λογαριασμού σου, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού.

#11. Καθαρίστε και μπλοκάρετε την καμινάδα

Κλείστε το κλείστρο της καμινάδας, όταν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι. Ο κρύος αέρα που εισχωρεί μέσω της καμινάδας, αντιστοιχεί σε μεγάλη απώλεια θερμότητας.

#12. Τοποθετήστε αλουμινόχαρτα πίσω από τα καλοριφέρ

Οι τοίχοι που ακουμπούν τα θερμαντικά σώματα απορροφούν από την θερμότητα που αυτά εκπέμπουν. Τοποθετήστε αλουμινόχαρτα στην πίσω πλευρά των σωμάτων, που λειτουργούν ως “καθρέφτες” της θερμότητας. Θα αποτρέψουν την απορρόφηση από έναν κρύο τοίχο και θα την αντικατοπτρίζουν προς το δωμάτιο.

#13. Αντικαταστήστε την κύρια πηγή θέρμανσης με ξυλόσομπα

Οι σύγχρονες ξυλόσομπες, χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο εξωτερικό. Ζεσταίνουν καλύτερα από τζάκι αφού τα υλικά κατασκευής εκπέμπουν σταθερή θερμότητα, αποτελούν υπέροχα διακοσμητικά στοιχεία αφού μπορείς πραγματικά να απολαύσεις την φωτιά μέσα από το τζάμι και παράλληλα προσφέρουν την δυνατότητα να μαγειρέψεις σε αυτές, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο και ενέργεια από το μαγείρεμα. Αν έχεις χώρο αποθήκευσης για ξύλα, και επιλέξεις μια ενεργειακή ξυλόσομπα που θα συνδέσεις στα σώματα, είναι η ιδανική λύση θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας μακροπρόθεσμα, αφού τουλάχιστον στα ξύλα, το κόστος παραμένει χαμηλότερο από άλλες επιλογές θέρμανσης.

#14. Αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή

Μαγειρέψατε στο φούρνο; Μόλις τελειώσετε το μαγείρεμα, αφήστε την πόρτα ανοιχτή και η θερμότητα του φούρνου σίγουρα θα ζεστάνει την κουζίνα. Προσοχή, αν υπάρχουν στο σπίτι παιδιά και κατοικίδια.

#15. Τοποθετήστε ράφια 20-30εκ. πιο πάνω από τα σώματα

Προσοχή: χωρίς αυτά να ακουμπάνε τα θερμαντικά σώματα, τα ράφια που τοποθετούμε λίγο πιο πάνω από αυτά, εμποδίζουν την ζέστη να κινείται γρήγορα προς το ταβάνι. Επιπλέον, αποτελούν υπέροχες διακοσμητικές προτάσεις για το σπίτι σας. Προσέξετε ακόμη, τι αντικείμενα θα τοποθετήσετε επάνω στα ράφια ώστε να μην υποστούν φθορά από την θερμότητα του σώματος.

#16. Μην τοποθετείτε ρούχα επάνω στα σώματα

Αν και είναι ένας τρόπος να στεγνώσετε τα ρούχα χωρίς στεγνωτήριο ώστε να μην κάψετε ρεύμα, στην πραγματικότητα μπλοκάρετε μέρος της θερμότητας και τα σώματα δε μπορούν να δουλέψουν σωστά. Προτιμήστε να απλώσετε τα ρούχα κοντά στα καλοριφέρ χρησιμοποιώντας απλώστρα, χωρίς όμως να τα καλύπτουν.

Όλες αυτές οι λύσεις, άλλες μικρές και άλλες μεγάλες, μπορούν πραγματικά να εξοικονομήσουν, ενέργεια, θερμότητα και συνεπώς χρήματα. Το να κρατήσεις το σπίτι ζεστό το χειμώνα, πολλές φορές εξαρτάται από μικρές κινήσεις που όμως κάνουν μεγάλη διαφορά.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται