Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να ξεχωρίζεις τα αυθεντικά αρώματα από τις απομιμήσεις

Πώς να ξεχωρίζεις τα αυθεντικά αρώματα από τις απομιμήσεις και πώς να διασφαλίζεις πως αγοράζεις γνήσιο άρωμα

Οι διαδικτυακές αγορές έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι του φυσικού shopping, εκτός από ένα χαρακτηριστικό το οποίο μας τρομάζει, ιδίως όταν μιλάμε για αγορές αρωμάτων. Ποτέ δεν γνωρίζεις τι θα παραλάβεις. Εκτός και αν αγοράζεις αρώματα μόνο από γνωστούς και εγγυημένους retailers, τότε δε μπορείς να είσαι σίγουρη για την αυθεντικότητα του αρώματος, πριν το παραλάβεις.

Επιπλέον, η ανεξέλεγκτη αύξηση των διαδικτυακών προορισμών φαίνεται να έχει αυξήσει κατακόρυφα και την πώληση απομιμήσεων. Στην χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια, έχουν γίνει αμέτρητες καταγγελίες. Τέλος, πολλά από τα νέα καταστήματα που έχουν ξεφυτρώσει, πωλούν παλιό στοκ και testers και έτσι βλέπουμε πωλήσεις υποβαθμισμένων προϊόντων, σε καταναλωτές που δυστυχώς δεν έχουν την γνώση να τα ξεχωρίζουν.

Σήμερα, θα σου πούμε πώς να ξεχωρίζεις τα αυθεντικά αρώματα από τις απομιμήσεις, για να μη πετάξεις τα χρήματα σου ποτέ.

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις αρώματα online

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μην ξεγελαστείς και αγοράσεις fake αρώματα.

#1. Αγόραζε από έμπιστα site

Καταρχάς, συστήνουμε να αγοράσεις αρώματα μόνο από επώνυμους retailers και από τις επίσημες σελίδες αρωματικών οίκων. Για παράδειγμα, σε αυτά τα site θα βρεις μόνο αυθεντικά επώνυμα αρώματα:

#2. Πρόσεχε τις πολύ χαμηλές τιμές

Ακόμη, αυτό που πρέπει να σε θορυβήσει είναι οι εκπληκτικά χαμηλές τιμές που σκοπό έχουν να σε δελεάσουν. Οι μεγάλοι beauty retailers, κάνουν πολύ καλές εκπτώσεις 4-5 φορές τον χρόνο. Είναι προτιμότερο να περιμένεις αυτές τις προσφορές για να αγοράσεις το αγαπημένο σου άρωμα σε πολύ καλή τιμή, από το να κάνεις μια φθηνή αγορά που θα αποδειχτεί “μαϊμού”.

#3. Ενημερώσου από την σελίδα του κατασκευαστή

Η Chanel για παράδειγμα, δε πουλάει αρώματα online. Αν αγαπάς τα αρώματα, σίγουρα το γνωρίζεις. Για οποιονδήποτε άλλο οίκο, αναζήτησε στην σελίδα του τους επίσημους μεταπωλητές ή κάνε μια ερώτηση στον εκάστοτε οίκο, ώστε να ενημερωθείς για τους επίσημους μεταπωλητές στη χώρα μας, πριν αγοράσεις κάποιο άρωμα.

#4. Έλεγξε τις κριτικές

Στην σελίδα του μπορεί το εκάστοτε κατάστημα να μην επιτρέπει κριτικές, στο Facebook του όμως; Έλεγξε τα σχόλια και το section με τις κριτικές, για να μάθεις από τις εμπειρίες άλλων πελατών.

#5. Μην αγοράζεις από τα social media

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε πολλές σελίδες ακόμη και ιδιώτες να πωλούν όλων των ειδών τα προϊόντα μέσω αγγελιών, στα social media. Μην κάνεις ποτέ τέτοιες αγορές, καθώς δεν είσαι προστατευμένη από πουθενά.

Σημάδια που προδίδουν τα αρώματα μαϊμού

  1. Το πρώτο πράγμα που φέρει ένα αυθεντικό άρωμα, είναι η σφραγιστή, σφιχτή ζελατίνα. Σε περίπτωση που λείπει, είναι τσαλακωμένη ή σκισμένη, είναι το πρώτο σημάδι αρωματικής απομίμησης. Μην μπεις στον κόπο να το ανοίξεις και στείλε το απευθείας πίσω.
  2. Στη συνέχεια, έλεγξε αν τα γράμματα στο κουτί είναι σωστά, αν αναγράφουν όλες τις πληροφορίες για το άρωμα, όπως η σύνθεση του, το ποσοστό αλκοόλης και φυσικά το όνομα του.
  3. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ελέγξεις το batchcode του αρώματος ή αλλιώς τον σειριακό αριθμό. Σε ένα αυθεντικό άρωμα, είναι τυπωμένος και όχι κολλημένος με αυτοκόλλητο. Έλεγξε αν ταιριάζει με τον σειριακό αριθμό στο κάτω μέρος του μπουκαλιού.
  4. Στο checkfresh.com επιλέγεις το όνομα του κατασκευαστή και σου δείχνει πως πρέπει να είναι το barcode. Στην συνέχεια μπορείς να ελέγξεις το batchcode (αριθμός παρτίδας) που αναγράφεται στο κάτω μέρος του μπουκαλιού και να ελέγξεις κατά πόσον υπάρχει και πριν πόσο καιρό κυκλοφόρησε. Οι αριθμοί παρτίδας, συνήθως ανανεώνονται κάθε 10 χρόνια.
  5. Δώσε προσοχή στο χρώμα. Τα αρώματα, τις περισσότερες φορές είναι χρωματισμένα, συνήθως όμως είναι με απαλά χρώματα. Αν δεις το χρώμα ελαφρώς γκρίζο ή πολύ έντονο, είναι σημάδι απομίμησης ή/και οξείδωσης, σε περίπτωση που έχεις αγοράσει στοκ.
  6. Διαχωρισμός ελαίων. Όταν δεις σε ένα άρωμα, να έχουν διαχωρίσει τα έλαια από το υγρό μέρος του, είναι σημάδι απομίμησης και χαλασμένου αρώματος. Μην το ανακινήσεις για να το χρησιμοποιήσεις. Απέρριψε το.
  7. Αν στον πρώτο ψεκασμό αναδύεται οινόπνευμα…αντί για όμορφο άρωμα, το προϊόν είναι 101% νοθευμένο.
  8. Αν το βαποριζατέρ, δεν εφαρμόζεις καλά, βγαίνει ή στάζει, είναι σημάδι απομίμησης. Ακόμη και αν μιλάμε για tester, πιθανότατα το άρωμα έχει ανοιχτεί και έχει νοθευτεί.

Τι να κάνεις αν ανακάλυψες πως το άρωμα δεν είναι γνήσιο

Καταρχάς, ξέπλυνε με σαπούνι και νερό την περιοχή όπου το ψέκασες. Ένα προϊόν απομίμησης μπορεί να προκαλέσει από αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι αναπνευστικά προβλήματα.

Στη συνέχεια, κάνε την κριτική σου στο εκάστοτε κατάστημα, ώστε να γνωρίζουν και άλλοι επίδοξοι αγοραστές, για την κακή σου εμπειρία.

Τέλος, μην διστάσεις να κάνεις επώνυμη καταγγελία στην Γενική διεύθυνση προστασίας καταναλωτή ή στον Συνήγορο του καταναλωτή.

Τώρα που έμαθες πώς να ξεχωρίζεις τα αυθεντικά αρώματα, δες αρώματα εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο, για να φοράς όλο το καλοκαίρι.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται