Πώς να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος

Πώς να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος για εξοικονόμηση ενέργειας και μικρότερους λογαριασμούς.

Είναι αυτό που μας απασχολεί όλους αυτή την στιγμή. Ο χειμώνας είναι προ των πυλών, ακόμη και αν οι θερμοκρασίες ακόμη θυμίζουν αρχές φθινοπώρου. Οι λογαριασμοί που θα κληθούμε να καλύψουμε αναμφίβολα θα είναι φουσκωμένοι και η μοναδική λύση που διαφαίνεται να υπάρχει, είναι να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος. Διάβασε παρακάτω, πώς να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος για εξοικονόμηση ενέργειας και μικρότερους λογαριασμούς.

#1. Αποσυνδέστε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε

Λάπτοπ, φορτιστές, φούρνος μικροκυμάτων, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές που μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα από την πρίζα, δεν είναι απαραίτητο να είναι συνδεδεμένες 24/7. Συνδέστε μόνο όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε και αποκτήστε την συνήθεια να τις αποσυνδέετε μόλις τελειώνει η χρήση τους.


#2. Αντικαταστήστε τις λάμπες με τεχνολογία φωτισμού LED

Κάτι που είμαστε σίγουροι πως έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι ήδη έχετε κάνει είναι η αλλαγή λαμπτήρων με τεχνολογία LED.


#3. Χρησιμοποιήστε λιγότερα φώτα

Εκτός από τις λάμπες χαμηλής ενέργειας, μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια αποσυνδέοντας τις πολλές λάμπες. Σε ένα μικρό χώρο, ένα πολύφωτο με 5 λάμπες μπορεί πραγματικά να είναι περιττό. Προτιμήστε φωτιστικά δαπέδου με μια λάμπα που φωτίζουν επαρκώς το χώρο, χωρίς να καταναλώνουν πολλή ενέργεια.


#4. Αντικαταστήστε τις λάμπες εξωτερικού χώρου με ηλιακά φώτα

Σε μια χώρα σα την Ελλάδα, είναι πραγματικά κρίμα να μην εκμεταλλευόμαστε το ηλιακό φως. Στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, είτε μπαλκόνι, είτε κήπος και βεράντα, τοποθετήστε ηλιακά φώτα που απορροφούν φως κατά την διάρκεια της ημέρας και το εκπέμπουν τη νύχτα.


#5. Αλλάξτε τις συσκευές με +ΑΑΑ

Οι συσκευές παλιάς τεχνολογίας, καταναλώνουν πολλή περισσότερη ενέργεια και οι λειτουργίες τους περισσότερο χρόνο. Ψυγεία, φούρνοι, καταψύκτες, air-condition και πλυντήρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης, μπορεί να κοστίζουν αρκετά για να τα αντικαταστήσετε αλλά μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσετε χρήματα από την χρήση τους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μπείτε στα προγράμματα “Εξοικονομώ”.


#6. Απομακρύνετε τις συσκευές ψύξης από τις συσκευές θέρμανσης

Με αυτό τον τρόπο ελαττώνετε την ανάγκη για περισσότερη ενέργεια τόσο στο φούρνο όσο και στο ψυγείο και διατηρείτε την καλή τους κατάσταση για περισσότερο.


#7. Αντικαταστήστε το φούρνο

Σε περίπτωση που μένετε μόνος-η ή συγκατοικείτε με άλλο ένα άτομο, ο μεγάλος φούρνος που καταναλώνει πολλή ενέργεια, είναι πραγματικά περιττός. Εξετάστε την πιθανότητα να αντικαταστήστε αυτή την συσκευή με μικρό φουρνάκι ή με μια φριτέζα αέρος. Θα μαγειρεύετε πιο υγιεινά, στο μισό χρόνο και θα καταναλώνετε την μισή ενέργεια. Επιπλέον, ακόμη και μια slow cooker ηλεκτρική κατσαρόλα, μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια, λόγω της πολύ χαμηλής ισχύος. Δείτε σχετικές συσκευές.

Τristar slow cooker 39.90 €

Φριτέζα Αέρος XIAOMI Mi Smart με Αποσπώμενο Κάδο 119.90€

Κατσαρόλα Russell Hobbs Slow Cooker 55,50€


#8. Προσέξτε με την χρήση του υπολογιστή

Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά οι πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι, καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. Για να μειώσετε την κατανάλωση, χαμηλώστε την φωτεινότητα στις οθόνες, θέστε την συσκευή σε stand-by όταν κάνετε διαλείμματα και αποσυνδέστε εντελώς, μόλις τελειώσετε με την χρήση τους.


#9. Ρυθμίστε τον θερμοσίφωνα

Η σωστή μόνωση του θερμοσίφωνα, η ρύθμιση στους 40-50 βαθμούς και φυσικά η αντικατάσταση του με ηλιακό θερμοσίφωνα, εξοικονομεί ενέργεια μακροπρόθεσμα.


#10. Πλύνετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες

Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, τα περισσότερα ρούχα πλένονται εξίσου ικανοποιητικά, ενώ αυτή η αλλαγή μπορεί να επιφέρει μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Δοκιμάστε να πλένετε στους 30.


#11. Αποκτήστε οικογενειακό πρόγραμμα

Ανάψτε το θερμοσίφωνα μόνο μία φορά, αφού συνεννοηθούν τα μέλη της οικογένειας. Μπορείτε επίσης να τρώτε τις ίδιες ώρες, αντί να ζεσταίνετε μερίδες φαγητού ξανά και ξανά.


#12. Μαγειρέψτε στη σόμπα

Αν έχετε επιλέξει ξυλόσομπες για την θέρμανση σας, πολύ πιθανόν να διαθέτουν και φούρνο. Ακόμη και αν δεν υπάρχει αυτό το χαρακτηριστικό, η επιφάνεια της σόμπας λειτουργεί σαν εστία φούρνου και πολλές φορές μάλιστα, συντελεί σε καλύτερα μαγειρεμένα και πιο νόστιμα φαγητά, αφού μαγειρεύονται πιο αργά.


#13. Αποφύγετε το στεγνωτήριο

Σε μια χώρα με τόσο ήλιο, η χρήση του στεγνωτηρίου ίσως είναι περιττή. Αποφύγετε να στεγνώνετε τα ρούχα σε αυτή την συσκευή και προτιμήστε τον καθαρό αέρα, τουλάχιστον τις μέρες με ηλιοφάνεια. Πρέπει να γνωρίζετε πως το στεγνωτήριο αποτελεί μια από τις πιο κοστοβόρες συσκευές σε ενέργεια.


#14. Χρησιμοποιήστε βραστήρα

Κάθε φορά που χρειάζεσαι ζεστό νερό, αν χρησιμοποιείς το θερμοσίφωνα, το νερό που ζεσταίνεται από τον λέβητα αερίου ή χρησιμοποιείς ακόμη και τις εστίες για να το ζεστάνεις, καταναλώνεις πολλή ενέργεια. Αγόρασε ένα βραστήρα που θα κάνει την δουλειά σου εύκολα και γρήγορα και με πολύ μικρότερο κόστος. Για παράδειγμα, ζεστό νερό για την παρασκευή ροφημάτων, για το μαγείρεμα, για το πλύσιμο των πιάτων, για γέμισμα θερμοφόρας κτλ. Είναι μια συσκευή που κοστίζει ελάχιστα και εξοικονομεί αρκετά χρήματα.

Tristar βραστήρας 22.50 €


#15. Ελαττώστε το σιδέρωμα

Πώς; Κρεμάστε τα ρούχα σας στο μπάνιο, όταν μπαίνετε στο ντουζ. Οι υδρατμοί θα μαλακώσουν τις πτυχώσεις.

Δες ακόμη: πώς να κρατήσεις το σπίτι ζεστό το χειμώνα, για να ελαττώσεις την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται