Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η Σωστή Σειρά Εφαρμογής Προϊόντων Για Την Περιποίηση Προσώπου

Η σωστή σειρά περιποίησης προσώπου και τα βήματα εφαρμογής προϊόντων

Διάβασε ποια είναι τα βήματα για την σωστή σειρά περιποίησης προσώπου, κατά την πρωινή και την βραδινή σου ρουτίνα περιποίησης.

Τελικά, έχει σημασία η σειρά με την οποία εφαρμόζουμε τα προϊόντα περιποίησης στο πρόσωπο μας; Η απάντηση είναι ένα τεράστιο ΝΑΙ.

Εάν έχεις καταλήξει στα προϊόντα που ταιριάζουν στην επιδερμίδα σου, τότε έχεις κάνει ήδη την μισή δουλειά. Το επόμενο βήμα στο να αντλήσεις τα μέγιστα ευεργετικά τους στοιχεία, είναι σίγουρα να τα εφαρμόζεις σωστά, ώστε η απορρόφηση των συστατικών τους να είναι πλήρης.

Αρχικά, σαν παράγοντα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου την πυκνότητα της σύνθεσης κάθε προϊόντος. Πρώτα τα ελαφριά, μετά τα βαριά ή πρώτα τα προϊόντα με βάση το νερό και έπειτα αυτά που περιέχουν έλαια.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο χρόνος απορρόφησης. Ένα serum με βάση το νερό απορροφάται γρηγορότερα από μια βαριά ενυδατική κρέμα, ενώ μια θεραπεία ακμής μπορεί να πάρει έως και 3 ώρες.

Βήματα περιποίησης προσώπου το βράδυ

Το βράδυ πρέπει να ακολουθούνται τα περισσότερα από τα παρακάτω βήματα, για να απομακρυνθούν οι ρύποι από την επιδερμίδα μας και να έχουμε στην διάθεση μας, τις ώρες που χρειαζόμαστε ώστε να δράσουν οι θεραπείες. 

Επιπλέον, έχε υπόψιν πως όλα αυτά τα βήματα πρέπει να εφαρμόζονται τουλάχιστον 1 ώρα πριν να ξαπλώσουμε, ώστε να τα απορροφήσει η επιδερμίδα μας και να μην αφαιρεθούν από την τριβή με το μαξιλάρι μας.

ΒΗΜΑ 1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ/ΝΤΕΜΑΚΙΓΙΑΖ

Το αυτονόητο πριν να εφαρμόσεις οτιδήποτε στο πρόσωπο σου, είναι να το καθαρίσεις από μακιγιάζ, λιπαρότητα και ρύπους. Το πρωί μπορεί να αρκείσαι σε έναν καθαρισμό με σκέτο νερό, το βράδυ όμως σίγουρα δεν φτάνει μόνο αυτό.

ΒΗΜΑ 2. SCRUB (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)

Το peeling προσώπου είναι απαραίτητο 1-2 φορές την εβδομάδα και πρέπει να εφαρμόζεται μετά από το cleaner και πριν από το toner, ώστε να εισχωρήσει σε πιο βαθιές στοιβάδες και να ανοίξει τους πόρους. Έτσι, θα απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και ακόμη περισσότεροι ρύποι, αφήνοντας την επιδερμίδα σου ανανεωμένη.

Σκέψου το όπως τα ρούχα. Για να αφαιρέσεις αυτό που είναι από κάτω, πρέπει πρώτα να αφαιρέσεις αυτό που βρίσκεται από πάνω.

ΒΗΜΑ 3. TONER

Εάν χρησιμοποιείς γαλάκτωμα ή κάποιο έλαιο καθαρισμού, το toner ακριβώς μετά, είναι απαραίτητο για να τονώσει την επιδερμίδα σου, να δράσει ως θεραπεία σε προβλήματα όπως ακμή, πόροι κ.ά. αλλά και να απομακρύνει όλα τα υπολείμματα από το γαλάκτωμα.

Εάν για τον καθαρισμό/ντεμακιγιάζ προσώπου, χρησιμοποιείς κάποιο προϊόν όπως τα micellar cleansers που έχουν βάση το νερό, μπορείς να παραλείψεις το toner. Αγαπημένο micellar για ευαίσθητα δέρματα, το Micellar Cleanser της Bioderma (10.50€).

ΒΗΜΑ 4. ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Η δράση μιας θεραπείας και η επαφή της με το εσωτερικό της επιδερμίδας σου δεν πρέπει να διακόπτεται από κανένα άλλο προϊόν.

Αυτό σημαίνει πως το δέρμα σου πρέπει να είναι όσο πιο καθαρό και στεγνό γίνεται, ώστε να μεγιστοποιήσεις την δράση μιας θεραπείας, όπως πχ. για την ακμή.

Μετά από αυτό το βήμα, καλό θα είναι να περιμένεις να απορροφηθεί πλήρως πριν να εφαρμόσεις οτιδήποτε άλλο. Για την θεραπεία της ακμής, προτείνεται ένα προϊόν με σαλικυλικό οξύ ενώ για σύσφιξη πόρων, μια θεραπεία όπως η Clear Difference από την Estee Lauder, είναι ιδανική.

ΒΗΜΑ 5. SERUM ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΕΡΟ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)

Για τα serum έχουμε μιλήσει αναλυτικά, ως προς τον τρόπο χρήσης τους. Εάν στην περιποίηση του προσώπου σου συμπεριλαμβάνεται και ένα serum, πρέπει να είσαι ενήμερη ως προς την βάση σύνθεσης που έχει. Σχεδόν όλα, το αναγράφουν.

Τα serum με βάση το νερό είναι ελαφριά και πρέπει να εφαρμόζονται πριν από την ενυδατική σου ή την κρέμα νυκτός. Ενώ τα serum με βάση ελαίου, πρέπει να εφαρμόζονται στο τέλος, μετά από όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, ώστε να σφραγίζουν τα συστατικά της κρέμας που έχει προηγηθεί και να ενισχύουν την δράση της.

Διάβασε: Τα Καλύτερα Serum Αντιγήρανσης Και Όσα Πρέπει Να Ξέρεις Για Την Χρήση Τους

ΒΗΜΑ 6. ΚΡΕΜΑ ΜΑΤΙΩΝ

Η κρέμα ματιών, δεν πρέπει να παραλείπεται σε καμία δεκαετία της ζωής μας, ακόμη και στα 20. Βοηθά στο να μην σχηματίζονται ρυτίδες, ενώ προστατεύει το λεπτό δέρμα της περιοχής των ματιών βοηθώντας το να διατηρεί την ελαστικότητα του.

ΒΗΜΑ 7. ΚΡΕΜΑ

Νυκτός, αντιρυτιδική, ενυδατική δεν έχει σημασία. Η κρέμα είναι απαραίτητο στοιχείο στην διατήρηση μιας υγειούς επιδερμίδας και πρέπει να εφαρμόζεται το βράδυ. Έτσι, μεγιστοποιείται η δράση της κατά την διάρκεια του ύπνου. Ιδανικά, το βράδυ θα χρησιμοποιήσεις μια θεραπευτική κρέμα, ενώ την ημέρα μια ενυδατική αρκεί.

ΒΗΜΑ 8. SERUM ΕΛΑΙΟΥ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)

Όπως είπαμε και παραπάνω, εάν στην ρουτίνα σου έχεις εντάξει και κάποιο serum, το βήμα στην σωστή εφαρμογή του, είναι να γνωρίζεις την βάση του.

Τα serum με βάση ελαίου, μπαίνουν στο τέλος οποιασδήποτε ρουτίνας περιποίησης, ώστε η σύσταση τους να μην διακόψει την δράση της ενυδατικής σου.

Επιπλέον, ένα serum ελαίου απορροφάται με διαφορετικό ρυθμό από άλλα πιο ελαφριά προϊόντα. Έτσι, όταν το εφαρμόζεις στο τέλος της ρουτίνας σου, όλη τη νύχτα μπορεί να δράσει σταδιακά , απελευθερώνοντας τα συστατικά του.

Βήματα περιποίησης προσώπου το πρωί

Το πρωί μπορεί να μην έχεις χρόνο για να ακολουθήσεις όλα αυτά τα βήματα. Η αλήθεια είναι πως αν τα έχεις ακολουθήσει το προηγούμενο βράδυ, η μισή δουλειά έχει γίνει. Τα βήματα όμως που πρέπει να ακολουθήσεις και το πρωί, είναι τα εξής:

BHMA 1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Εάν το πρωί παραλείπεις το βήμα του καθαρισμού, θεωρώντας πως δεν είναι απαραίτητο, εδώ θα διαφωνήσουμε μαζί σου. Ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας, το δέρμα απορροφάει ρύπους και αποβάλλει λιπαρότητα.

Ξόδεψε 1 λεπτό για να κάνεις καθαρισμό με ένα micellar, που θα προετοιμάσει την επιδερμίδα σου για τα υπόλοιπα προϊόντα.

ΒΗΜΑ 2. ΚΡΕΜΑ ΜΑΤΙΩΝ

Εάν χρησιμοποιείς καλυπτικά προϊόντα στην περιοχή των ματιών, πρέπει να παρέχεις προστασία με μια κρέμα, κατάλληλη για το λεπτό δέρμα της περιοχής.

ΒΗΜΑ 3. ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ/SPF

Εάν η ενυδατική σου περιέχει δείκτη SPF τότε δεν χρειάζεται στο επόμενο βήμα να εφαρμόσεις προϊόν με δείκτη προστασίας. Εάν όχι, το επόμενο σου προϊόν, πρέπει να παρέχει προστασία από τον ήλιο, ώστε να μην παρουσιάσεις πανάδες και δυσχρωμίες αργότερα.

ΒΗΜΑ 4. ΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ

Primers, foundation, concealer, πούδρα, πρέπει να εφαρμόζονται με αυτήν την σειρά και φυσικά μετά από όλα τα προϊόντα περιποίησης.

Διάβασε περισσότερα για την σωστή σειρά εφαρμογής προϊόντων μακιγιάζ.

Συμβουλές Για Τον Τρόπο Εφαρμογής Προϊόντων

  • Αρχικά, πρέπει να ακούς το δέρμα σου και τις ιδιαίτερες ανάγκες του, ώστε να βρεις τα κατάλληλα για σένα προϊόντα.
  • Καλό είναι να περιμένεις να απορροφάται το κάθε προϊόν, πριν να εφαρμόσεις το επόμενο. Έτσι, δεν θα διακόπτεις την δράση κανενός από τα προϊόντα που έχεις επιλέξει.
  • Εάν αντιμετωπίζεις δερματικά προβλήματα, πριν αγοράσεις κάποιο αρκετά δραστικό προϊόν, συμβουλέψου τον δερματολόγο σου.
  • Οι μάσκες προσώπου είναι μια άλλη κατηγορία προϊόντων και πρέπει να εφαρμόζονται μετά τα βήματα καθαρισμού και πριν από τα serum/ενυδατικά προϊόντα.
  • Εάν επιλέξεις μια ενυδατική μάσκα που δεν αφαιρείται, παρέλειψε τα υπόλοιπα βήματα ενυδάτωσης, ώστε να μην διακόψεις την ολονύκτια δράση της.
  • Όλες οι κινήσεις σου κατά την εφαρμογή, πρέπει να είναι απαλές και για τα serum ταμποναριστές με τα δάχτυλα, ώστε να τα “πιέσεις” να εισχωρήσουν ακόμη βαθύτερα.