Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδόνερο: ιδιότητες, οφέλη και χρήσεις στην ομορφιά

Ροδόνερο ιδιότητες οφέλη

Ροδόνερο: ιδιότητες, οφέλη και πώς να χρησιμοποιήσεις στο δέρμα προσώπου και σώματος το θαυματουργό ελιξίριο ομορφιάς

Η βιομηχανία της ομορφιάς και ιδιαίτερα της “πράσινης” ομορφιάς, αναπτύσσεται διαρκώς και αναμφίβολα δεν υπάρχει τίποτα πιο καθαρό και “πράσινο” από την προσθήκη φυσικών συστατικών στην ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Πόσο μάλλον, όταν αυτά τα συστατικά είναι ευέλικτα και μπορούν να βρουν πολλές χρήσεις στην ομορφιά και την καθημερινότητα σου. Αν μάλιστα έχουν την ιδιότητα να αποτελούν ωφέλιμα συστατικά για diy καλλυντικά, τότε σίγουρα πρέπει να ξέρεις όσα περισσότερα γίνεται για τα οφέλη τους.

Σήμερα, θα ασχοληθούμε εκτενώς με ένα φυσικό συστατικό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και δεν είναι άλλο από το ροδόνερο.

Τι είναι το ροδόνερο και πώς παρασκευάζεται

Το ροδόνερο είναι το πιο γνωστό από τα ανθόνερα. Παρασκευάζεται είτε με εμβάπτιση βιολογικών ροδοπετάλων σε νερό είτε με την διαδικασία της απόσταξης θρυμματισμένων πετάλων με ατμό. Αναδύει υπέροχα αρώματα και σαν καλλυντικό είναι από τα αρχαιότερα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία να χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς λαούς, μεταξύ των οποίων και οι αρχαίοι Έλληνες.

Ιδιότητες και οφέλη

Τα τριαντάφυλλα δεν είναι μόνο όμορφα και συμβολικά αλλά έχουν και πολλά οφέλη για την επιδερμίδα. Πιο συγκεκριμένα, το ροδόνερο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και συνεπώς είναι έντονα αντιοξειδωτικό, προστατεύει το δέρμα και καταπολεμά την βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπολεμά δερματικές καταστάσεις όπως ο ερεθισμός, οι κοκκινίλες, η ακμή και τα ηλιακά εγκαύματα. Ωστόσο, η πιο θαυμαστή του ιδιότητα είναι πως ρυθμίζει το pH της επιδερμίδας, ανοίγει τους πόρους και προάγει την αναπαραγωγή των κυττάρων. Τέλος, το ροδόνερο ενυδατώνει απαλά και χαρίζει ελαστικότητα στην επιδερμίδα.

Εν κατακλείδι, είναι ένα φυσικό καλλυντικό απίστευτα ευεργετικό για κάθε τύπο επιδερμίδας αφού έχει αναρίθμητες ιδιότητες που συγκρίνονται και υπερνικούν τα πιο ακριβά καλλυντικά του εμπορίου. Μάλιστα, υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα περιποίησης που βασίζονται στο ροδόνερο.

Χρήσεις του ροδόνερου

Μετά από αυτά, καταλαβαίνεις πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να το εντάξεις στην ρουτίνα περιποίησης του προσώπου αλλά και του σώματος. Διάβασε παρακάτω πώς να χρησιμοποιήσεις το ροδόνερο καθώς και την αγαπημένη μας συνταγή για DIY διφασικό καθαριστικό προσώπου με ροδόνερο.

1. Στο μπάνιο 

Η Κλεοπάτρα δεν έκανε μπάνιο μόνο σε γάλα αλλά και σε ροδοπέταλα. Αναδημιούργησε την αίσθηση πολυτέλειας και απόλαυσε τα οφέλη των ρόδων, γεμίζοντας την μπανιέρα σου με νερό στο οποίο έχεις προσθέσει ροδόνερο. Δεν είναι μόνο ένα βήμα για φροντίδα του δέρματος αλλά και φροντίδα του πνεύματος, αφού το άρωμα των τριαντάφυλλων ανακουφίζει από τα συμπτώματα άγχους, προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία.

2. Για καθαρισμό του δέρματος

Αν έχεις λιπαρό ή ακνεϊκό δέρμα, το ροδόνερο είναι το ηπιότερο καθαριστικό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Εμπότισε έναν δίσκο βαμβακιού και πέρασε το πρόσωπο σου. Άφησε το να στεγνώσει φυσικά. Αυτό θα ανοίξει τους πόρους, παρασύροντας ρύπους και βακτήρια και έτσι θα καθαρίσει το πρόσωπο σου χωρίς να το ερεθίσει, αποτρέποντας την δημιουργία ακμής.

3. Σαν after shave

Μετά την αποτρίχωση, είτε στο σώμα είτε στο πρόσωπο, το ροδόνερο είναι ιδανικό. Τονώνει και συσφίγγει το δέρμα με ήπιο τρόπο, μη ερεθιστικό για την επιδερμίδα. Παράλληλα ενυδατώνει και καταπολεμά τυχόν κοκκινίλες που προκαλεί η αποτρίχωση.

4. After-sun mist (μετά την ηλιοθεραπεία)

Οι αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες του ροδόνερου, το καθιστούν ιδανικό after sun. Αν το παράκανες στον ήλιο, ψέκασε το ακόμη και σε όλο σου το σώμα για να καλμάρει το δέρμα σου.

5. Τονωτικά eye pads

Πάρε δύο δίσκους βαμβακιού δίπλωσε τους στη μέση και εμπότισε τους με ροδόνερο. Εναπόθεσε κάτω από τα μάτια σαν eye pads για να απαλύνεις τους μαύρους κύκλους και να μειώσεις το πρήξιμο στην περιοχή.

6. Face toner

Από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του ροδόνερου, είναι η εξισορρόπηση του pH της επιδερμίδας. Ελαφρώς πιο όξινο αλλά πολύ κοντά στο φυσικό μας pH, είναι υπέροχο σαν toner μετά τον καθαρισμό. Οι παράλληλες ενυδατικές του ιδιότητες, αποτρέπουν την υπερπαραγωγή σμήγματος και έτσι καθίσταται ιδιαίτερα ωφέλιμο τόσο για ευαίσθητες όσο και για λιπαρές επιδερμίδες, αφού ενυδατώνει το δέρμα με φυσικό τρόπο.

7. Face mist

Εμπιστεύσου το ροδόνερο ως το καλύτερο και πιο οικονομικό face mist για το καλοκαίρι. Ψέκασε το πρόσωπο σου άφοβα όταν νιώθεις το πρόσωπο να καίει, να έχει ανάγκη από ενυδάτωση ή να φλεγμαίνει. Θα σε ανακουφίσει άμεσα!

8. Σπρέι σταθεροποίησης μακιγιάζ

Τα setting spray είναι από τα αγαπημένα προϊόντα ομορφιάς όλων των γυναικών. Προσφέρουν ενυδάτωση και παράλληλα σταθεροποιούν το μακιγιάζ ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτο. Τις ίδιες ιδιότητες όμως προσφέρει και το απλό…ροδόνερο. Μετά το μακιγιάζ, ψέκασε το πρόσωπο σου από απόσταση και δες την επιδερμίδα σου να λάμπει.

9. Στοματικό διάλυμα

Το ροδόνερο δεν είναι μόνο ένα υπέροχο καλλυντικό αλλά χρησιμοποιείται ευρέως και στην ζαχαροπλαστική. Συνεπώς, μπορείς άνετα να το χρησιμοποιήσεις ακόμη και σαν στοματικό διάλυμα, λόγω των αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων. Μάλιστα, μια μελέτη του 2016 [1], συμπέρανε πως το ροδόνερο είναι πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της ουλίτιδας και των μυκητιάσεων του στόματος, από δημοφιλή εμπορικά προϊόντα.

10. DIY διφασικό καθαριστικό/ντεμακιγιάζ

Σε πρόσφατο αφιέρωμα, μιλήσαμε για τα καλύτερα φυσικά συστατικά για τον καθαρισμό του δέρματος. Ένα από αυτά είναι και το ροδόνερο.

Συνεπώς, το ροδόνερο είναι ιδανικό για πρόσμειξη σε ένα diy διφασικό καθαριστικό προσώπου, ώστε να αφαιρέσεις μακιγιάζ και ρύπους, ενώ παράλληλα τονώνεις το δέρμα σου.

Θα χρειαστείς:

Ανέμειξε τα συστατικά στο μπουκάλι και ανακίνησε καλά, πριν ποτίσεις έναν δίσκο βαμβακιού και προχωρήσεις στον καθαρισμό του προσώπου σου. Είναι καλύτερο να το φτιάχνεις σε μικρές ποσότητες, για να τελειώνει γρήγορα και να μην χρειάζεται πρόσμειξη με συντηρητικά συστατικά.


Επιστημονικές πηγές

  1. Determination of Antibacterial and Antifungal Properties of Rose
    Extract-