Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Έτσι Θα Καταλάβεις Αν Έχεις Εθιστεί Στο Shopping

Διάβασε ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν εθισμό στο shopping και βρες τον τρόπο να αλλάξεις τις καταναλωτικές σου συνήθειες

Μπορεί η επιστήμη της ψυχολογίας να υποστηρίζει πως το shopping είναι όντως therapy…πότε όμως είναι θεραπευτικό και πότε γίνεται εθιστικό;

Το πρώτο βήμα -όπως σε κάθε εθισμό- είναι να αναγνωρίσεις το μοτίβο των συνηθειών σου και να παραδεχτείς τον εθισμό σου. Σίγουρα σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει πως εξαρτάται από οτιδήποτε, αλλά το υπέρμετρο shopping είναι ικανό να εκτροχιάσει την καθημερινότητα σου.

Διάβασε παρακάτω ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν τον εθισμό στο shopping και αν διαπιστώσεις διαβάζοντας τα, πως θυμίζουν…εσένα, τότε σίγουρα πρέπει να ελαττώσεις τον ρυθμό με τον οποίο ψωνίζεις.

01

Ψωνίζεις συνεχώς σε full price τιμές

Οι περισσότερες γυναίκες, ασκούμε αυτοσυγκράτηση και περιμένουμε την εκπτωτική περίοδο για να αγοράσουμε όσα έχουμε βάλει στο μάτι από την αρχή της σεζόν. Πολλές φορές βέβαια, μπαίνουμε στον πειρασμό και αγοράζουμε 1-2 πράγματα παραπάνω, ακόμη και αν δεν τα χρειαζόμαστε. Και είναι απόλυτα λογικό, αφού οι χαμηλές τιμές μας πείθουν πως ότι αγοράζουμε…είναι ευκαιρία.

Αν όμως πιάνεις τον εαυτό σου, να ψωνίζει συνεχώς πράγματα που δεν χρειάζεσαι και μάλιστα σε μη εκπτωτική περίοδο και σε full τιμές…τότε αυτό είναι σίγουρα το πρώτο σημάδι πως έχεις εθιστεί στο shopping.

02

Δεν θυμάσαι τι έχεις στη ντουλάπα σου

Το να μην θυμάσαι τα t-shirt σου…είναι OK. Το να μην θυμάσαι τα τζιν παντελόνια που συλλέγεις χρόνια…επίσης. Το να μην θυμάσαι όμως τις τσάντες και τα παπούτσια σου, σημαίνει ένα πράγμα. Στη ντουλάπα σου, υπάρχει υπεραφθονία και κυριολεκτικά, δεν ξέρεις τι έχεις. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για τα καλλυντικά. Είσαι σίγουρη πως χρειάζεσαι 5 κόκκινα κραγιόν;

03

Δεν θυμάσαι από που έχεις ψωνίσει

Από τα πιο δυνατά σημάδια που φανερώνουν τον εθισμό στο shopping, είναι το να μην θυμάσαι από που ψώνισες οτιδήποτε. Αυτό φανερώνει πως ψωνίζεις πιο συχνά από όσο προλαβαίνεις να χρησιμοποιήσεις αυτά που ψωνίζεις.

04

Ο τραπεζικός σου λογαριασμός δείχνει μεγαλύτερη μερίδα εξόδων σε ένδυση/υπόδηση/καλλυντικά

Αν στην ανάλυση του τραπεζικού σου λογαριασμού, το μεγαλύτερο μερίδιο εξόδων καταλαμβάνει αυτή η κατηγορία, τότε κάτι πρέπει να αλλάξεις στις καταναλωτικές σου συνήθειες.

05

Αγοράζεις πράγματα που δε χρησιμοποιείς

Και φυσικά, αυτή η συνήθεια έχει να κάνει με…τα πάντα. Από σκεύη μαγειρικής και εργαλεία κουζίνας, μέχρι ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Αν ανοίξεις τα ντουλάπια του σπιτιού σου και βρεις αμέτρητα αντικείμενα που δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ…ξέρεις τι θα σου πούμε. Σταμάτα να ψωνίζεις.

06

Αγοράζεις πράγματα που είναι έξω από το budget σου

Όλες αγαπούμε μια designer τσάντα, αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα ξεφύγουμε από το budget μας για να την αποκτήσουμε. Αν η πιστωτική σου έχει ξεπεράσει το όριο της, αν αγοράζεις πράγματα που αξίζουν περισσότερο από τον μισθό σου, τότε είσαι σίγουρα εθισμένη στο shopping.

07

Νιώθεις στιγμιαία ευφορία

Το shopping και ο εθισμός σε αυτό, έχει να κάνει με την ψυχολογία. Αν κάθε φορά που κάνεις μια αγορά, νιώθεις ένα αίσθημα ευχαρίστησης μόνο για να το δεις μετά από λίγο να…εξανεμίζεται, τότε σίγουρα πρέπει να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια.

Ετικέτες:
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται