Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Συστατικά Καλλυντικών: Όσα Θέλεις Να Ξέρεις Για Την Τρετινοΐνη

Όσα θέλεις να ξέρεις για την τρετινοΐνη: πως δρα, ποια η χρήση της, ποιες οι παρενέργειες της και ακόμη περισσότερες must know πληροφορίες

Η τρετινοΐνη, είναι μια ουσία που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία της ακμής. Γνωστή και ως ρετινοϊκό οξύ, πλέον έχει εγκριθεί και για την θεραπεία της λευχαιμίας, ενώ στο εμπόριο, μπορείς να την βρεις σε διάφορα σκευάσματα με διαφορετικές συγκεντρώσεις. Η τρετινοΐνη δρα αρκετά γρήγορα στο δέρμα, προκαλώντας εξώθηση των φαγεσώρων και η αναγεννητική της δράση, την καθιστά πολύ δημοφιλή και για την αντιγήρανση.

Διάβασε ακόμη περισσότερα για συστατικά καλλυντικών

Τι είναι η τρετινοΐνη

Σαν φάρμακο, δημιουργήθηκε στην δεκαετία των 50s και η πιο δημοφιλής εκδοχή της, είναι η αλοιφή. Σαν ρετινοειδές πρώτης γενιάς, η τρετινοΐνη σχετίζεται χημικά με την Βιταμίνη Α, αλλά δε πρέπει να την συγχέεις με την ρετινόλη, αν και δρουν σχετικά με τον ίδιο τρόπο, αφού έχουν και τα δύο συστατικά, ισχυρή αντιγηραντική δράση.

Πως δρα η τρετινοΐνη

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά της τρετινοΐνης, είναι πως αν και χρησιμοποιείται ευρέως στην δερματολογία, οι επιστημονικοί ερευνητές δε μπορούν να εξηγήσουν λεπτομερώς τον τρόπο δράσης της. Αν και γνωρίζουμε πως επηρεάζει την παραγωγή φυσικών ελαίων της επιδερμίδας, η ακριβής διαδικασία δεν είναι γνωστή. Αυτό που είναι γνωστό, είναι πως η αλλαγή που προκαλεί στην παραγωγή σμήγματος, επηρεάζει και την εμφάνιση φαγεσώρων στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα.

Πώς βοηθά στην ακμή

Αν και στην αρχή…μπορεί να την κάνει χειρότερα, στο τέλος θα δεις μεγάλη διαφορά. Μπορεί να πάρει πολλούς μήνες μέχρι τα πραγματικά αποτελέσματα να φανούν στο δέρμα σου, όσον αφορά την ελάττωση της ακμής. Πολλές έρευνες μάλιστα, έχουν δείξει την επίδραση της στις ακνεϊκές επιδερμίδες. Σε μια έρευνα του 2009, σε ομάδες τυχαιοποιημένων συμμετεχόντων ηλικίας 10 ετών και άνω, με ακμή που κυμαινόταν από ήπια έως μέτρια, δόθηκαν τζελ τρετινοΐνης και μη θεραπευτική ουσία σε καθημερινή βάση για περίοδο 12 εβδομάδων. Η ομάδα που έλαβε την τρετινοΐνη, παρουσίασε σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση της ακμής σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε μη θεραπευτική ουσία.

Πώς βοηθά στην αντιγήρανση

Η τρετινοΐνη έχει μελετηθεί ευρέως για την αντιγηραντική της δράση και την ικανότητα της να αντιστρέψει τα σημάδια της γήρανσης του δέρματος, όπως οι ρυτίδες, οι κηλίδες της φωτογήρανσης και άλλες ατέλειες του δέρματος.

Σε μία σχετική έρευνα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια από τις οποίες έλαβε προϊόντα του εμπορίου για το δέρμα και η άλλη μια κρέμα τρετινοΐνης με συγκέντρωση 0,02% συν μια ενυδατική αντηλιακή κρέμα. Κατά τη διάρκεια οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες σημείωσαν σημαντική βελτίωση στη γήρανση του δέρματος του προσώπου και βελτίωση της συνολικής εμφάνισης του δέρματος. Μετά από 24 εβδομάδες θεραπείας ωστόσο, η ομάδα που λάμβανε την τρετινοΐνη έδειξε μια πολύ ορατή βελτίωση των ρυτίδων σε σχέση με την ομάδα χωρίς συνταγή.

Παρενέργειες της τρετινοίνης

Όπως όλα τα ισχυρά συστατικά και δη τα φαρμακευτικά, χρειάζονται προσοχή και χρήση υπό τις οδηγίες δερματολόγου, καθώς μπορούν να παρουσιάσουν παρενέργειες. Οι πιο κοινές παρενέργειες της, είναι η αίσθηση τσιμπήματος και καύσου μόλις εφαρμοστεί, η φαγούρα, η ξηροδερμία και ο ερεθισμός του δέρματος.

Όλες αυτές οι παρενέργειες παύουν εύκολα και ακόμη πιο γρήγορα, όταν εφαρμόζετε και μια ενυδατική, ώστε να εξισορροπήσετε την ξηροδερμία που προκαλεί η χρήση της. Πάραυτα, κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν και αλλεργικές αντιδράσεις ως ακόμη και ερεθισμούς στα μάτια, όταν χρησιμοποιείται στην περιοχή γύρω από τα μάτια, για αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείται αυστηρά υπό την καθοδήγηση δερματολόγου.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται