Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Στρείδια: οφέλη και τι να προσέχεις όταν τα καταναλώνεις

Στρείδια οφέλη τι να προσέχεις

Στρείδια: δες ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία και τι να προσέχεις όταν καταναλώνεις την θαλασσινή υπερτροφή

Είναι μια από τις πιο αγαπημένες θαλασσινές τροφές παγκοσμίως. Η τρυφερή υφή, η γεύση θάλασσας, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες και βιταμίνες αλλά χαμηλή σε θερμίδες, τα καθιστούν την απόλυτη υπερτροφή. Τα κύρια θρεπτικά συστατικά τους, είναι η βιταμίνη D, η B12, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σελήνιο. Ελαττώνουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, είναι αντιοξειδωτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης (LDL) και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Μάλιστα, τα επίπεδα περιεκτικότητας σε βιταμίνη D, αγγίζουν το 75% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης!

Τα οφέλη που έχουν τα στρείδια

Ο ψευδάργυρος, μαζί με το μαγνήσιο και το χλώριο, χρησιμοποιούνται από τα βρεγματικά κύτταρα του στομάχου για την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος (HCL). Αν διαπιστώσετε ότι έχετε πρόβλημα με την πέψη των πρωτεϊνών ή έχετε επαναλαμβανόμενες καούρες, είναι πολύ πιθανό να έχετε πολύ λίγο HCL και ενδεχομένως όχι αρκετό ψευδάργυρο για να σας επιτρέψει να παράγετε την κατάλληλη ποσότητα για την πέψη των τροφών. Εδώ, βοηθούν τα στρείδια, καθώς η περιεκτικότητα τους σε ψευδάργυρο είναι τετραπλάσια, από την απαραίτητη ποσότητα ημερήσια πρόσληψης!

Τέλος, είναι πολύ πλούσια σε Ω3 λιπαρά, που καταπολεμούν τις φλεγμονές και προωθούν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ τα ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (1).

Και μπορεί οι αφροδισιακές τους ιδιότητες, ουδέποτε να τεκμηριώθηκαν επιστημονικά, τα οφέλη τους όμως στην υγιεινή διατροφή έχουν επιβεβαιωθεί μέσα από πολλές επιστημονικές έρευνες.

Τα στρείδια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, αλλά και πλήρης πηγή πρωτεΐνης, αφού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Ως γνωστόν, οι τροφές που είναι τόσο πλούσιες σε πρωτείνες, προάγουν την αίσθηση πληρότητας και σταθεροποιούν την όρεξη, αυξάνοντας τα επίπεδα των ορμονών που ευθύνονται για αυτήν (2).

Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ενισχύουν την απώλεια βάρους περισσότερο από τις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες ή τις δίαιτες με υψηλότερους υδατάνθρακες (3,4,5,).

Τι να προσέχεις με την κατανάλωση στρειδιών

  • Λάβετε υπόψη ότι τα στρείδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Πρέπει να προσέχετε λοιπόν στην κατανάλωση, ιδίως εάν υποφέρετε από αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση.
  • Δεδομένου ότι απορροφούν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά από τις περιοχές όπου αναπτύσσονται, ορισμένα στρείδια ίσως περιέχουν ρύπους και τοξίνες. Επομένως είναι καλύτερο να προτιμάς μόνο αυτά που αγοράζεις από αξιόπιστη πηγή.
  • Τα ωμά και τα όχι καλά μαγειρεμένα στρείδια ίσως σε θέσουν σε κίνδυνο σοβαρών μολύνσεων με πολύ σοβαρές συνέπειες, καθώς μπορεί να επιφέρουν ακόμη και θάνατο.
  • Η κατανάλωση τους πρέπει να αποφεύγεται από εγκύους, ανοσοκατεσταλμένους, παιδιά και γυναίκες που θηλάζουν.
  • Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, για αυτό και πρέπει να τα καταναλώνεις με μέτρο, αφού η τοξικότητα από ψευδάργυρο είναι πολύ πιθανό να συμβεί, σε υπέρμετρη κατανάλωση τους.
  • Τα στρείδια μπορούν να παρουσιάσουν προβλήματα σε άτομα που υποφέρουν από γαστρίτιδα καθώς σε ένα όξινο περιβάλλον, τα βακτήρια που ίσως περιέχουν, μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτατα.

Πώς να εντάξεις τα στρείδια στην διατροφή σου

  • Κάνε τα ποσέ σε σάλτσα κόκκινου κρασιού
  • Πρόσθεσε τα σε ένα ριζότο
  • Ψήσε τα στο φούρνο σαν ογκρατέν, προσθέτοντας παρμεζάνα
  • Συνδύασε με ζυμαρικά
  • Πανάρετε σε φρυγανιά και μαγειρέψτε στο τηγάνι
  • Πρόσθεσε τα σε σούπες με θαλασσινά

Αν και σε πολλά εστιατόρια, τα σερβίρουν σε πάγο ή με λίγο λεμόνι, όταν θα τα μαγειρέψεις στο σπίτι, μπορείς να τα αχνίσεις. Έτσι θα είσαι σίγουρη πως δεν θα επιβιώσουν τυχόν βακτήρια. Μπορείς ακόμη να τα προσθέσεις μέσα σε σάλτσες.

Πριν τα καταναλώσεις, θυμήσου πως πρέπει να τα ξεπλύνεις πολύ καλά, ώστε να απομακρύνεις τυχόν χώματα από το εσωτερικό τους. Αν αποφασίσεις να τα βράσεις, βράσε τα ωσότου ανοίξει το κέλυφος και για επιπλέον 3-5 λεπτά. Όσα δεν άνοιξαν εντελώς κατά το βράσιμο, απορρίψτε τα. Επίσης μπορείς να τα τηγανίσεις για 3 λεπτά ή να τα ψήσεις για 10 λεπτά στο φούρνο.

Δες ακόμη: Η καλύτερη διατροφή για τέλειο μαύρισμα


Επιστημονικές πηγές

#1. Fish, shellfish, and long-chain n-3 fatty acid consumption and risk of incident type 2 diabetes in middle-aged Chinese men and women

#2. Effects of fat, protein, and carbohydrate and protein load on appetite, plasma cholecystokinin, peptide YY, and ghrelin

#3. Comparison of high protein and high fiber weight-loss diets in women with risk factors for the metabolic syndrome: a randomized trial

#4. The role of higher protein diets in weight control and obesity-related comorbidities

#5. Effect of a High-Protein Diet versus Standard-Protein Diet on Weight Loss and Biomarkers of Metabolic Syndrome: A Randomized Clinical Trial