Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Θεραπεία κερατίνης: όσα πρέπει να ξέρεις

Θεραπεία κερατίνης: τι είναι, σε ποιους τύπους μαλλιών ταιριάζει, σε ποιους δεν ταιριάζει και οι κίνδυνοι που εμπεριέχει

Η κερατίνη είναι μια από τις πιο διαδεδομένες θεραπείες/τεχνικές ισιώματος των μαλλιών, τα τελευταία χρόνια. Όσες έχουν σπαστά ή φριζαριστά μαλλιά την έχουν λατρέψει και πλέον έχεις την δυνατότητα να την κάνεις σε κάθε κομμωτήριο και να απαλλαγείς τουλάχιστον προσωρινά, από το πολύωρο styling.

Τι ακριβώς όμως είναι η κερατίνη, τι συστατικά περιέχει, σε ποιους τύπους μαλλιών ταιριάζει και σε ποιους όχι; Αξίζει το κόστος και την πολύωρη παραμονή στο κομμωτήριο; Απαντάμε σε όλα…με αλήθειες.

Τι είναι η κερατίνη και η θεραπεία κερατίνης

Η κερατίνη είναι μια πρωτείνη που υπάρχει στις τρίχες, στο δέρμα αλλά και στα νύχια μας. Αποτελείται από 18 αμινοξέα και μαζί με άλλα στοιχεία όπως τα λιπίδια, διαμορφώνει ακόμη και το βάρος της τρίχας. Θεωρητικά, όταν η κερατίνη στα μαλλιά έχει διασπαστεί, μια θεραπεία εισάγει κερατίνη στα μαλλιά για να τα κάνει πιο λεία.

Ποιες είναι οι μέθοδοι για θεραπεία κερατίνης;

Οι θεραπείες κερατίνης, ποικίλλουν. Από συμπληρώματα, σαμπουάν και εντατικές μάσκες, μέχρι την μέθοδο Brazilian Keratin, όλα υπόσχονται να αναδομήσουν τα μαλλιά. Ενώ τα σαμπουάν και οι μάσκες σίγουρα δε μπορούν να κάνουν πολλά για να εισάγουν κερατίνη στα μαλλιά, η Brazilian Keratin υπόσχεται να την εισάγει και να ισιώσει τα μαλλιά σου. Πλέον μάλιστα διαφημίζονται ως ασφαλείς συνθέσεις με φυτικά συστατικά, και τις βρίσκεις σε όλα τα κομμωτήρια. Όμως, τον πρώτο καιρό που η μέθοδος αυτή έγινε διάσημη, ακούστηκαν πολλά για τα συστατικά της.

Οι πρώτες θεραπείες κερατίνης περιείχαν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό φορμαλδεΰδης, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στην ταρίχευση. Μέσω αυτού του συστατικού, η θεραπεία αλλάζει το σχήμα των μαλλιών σου, τα γεμίζει και τα βαραίνει εισάγοντας κερατίνη. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, αυτές οι θεραπείες εξελίχτηκαν αρκετά, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν περιέχουν καθόλου φορμαλδεΰδη.

Πρέπει να γνωρίζεις, πως οι κατασκευάστριες εταιρείες, υποχρεούνται από τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς να αναγράφουν όλα τα συστατικά, αναλόγως όμως με την συγκέντρωση τους. Συνεπώς, ακόμη και αν δεν αναγράφεται στην σύνθεση, μπορεί να περιέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτό το βλαβερό συστατικό ή από άλλα συστατικά που δε μπορείς να γνωρίζεις.

Θεραπεύει τα μαλλιά η κερατίνη;

Φυσικά και όχι. Τίποτα δεν θεραπεύει τα μαλλιά εκτός από το κούρεμα. Τους δίνει όμως μια λαμπερή όψη, καθώς γεμίζει τα κενά με την πολύτιμη για τα μαλλιά πρωτείνη και στην συνέχεια σφραγίζει τα λέπια της τρίχας με υψηλή θερμοκρασία. Αυτό όμως δεν κρατά περισσότερο από 3 μήνες.

Για ποιους τύπους μαλλιών ενδείκνυται η κερατίνη

Καταρχάς, για πολύ ταλαιπωρημένα και κατεστραμμένα μαλλιά. Όχι επειδή θα βελτιώσει την δομή τους ή θα επαναφέρει την υγεία τους, αλλά γιατί θα αποφύγεις το styling για 3-5 μήνες και έτσι θα έχουν την ευκαιρία να μακρύνουν. Επίσης, είναι μια καλή λύση για όσες έχουν φριζαριστά ή σπαστά μαλλιά και καταφεύγουν συνεχώς στο styling.

Δες: Πώς να χρησιμοποιήσεις το αμυγδαλέλαιο στα μαλλιά

Σε ποιους τύπους μαλλιών δεν συστήνουμε κερατίνη

Σε υγιή μαλλιά και σε μαλλιά που έχουν ήδη αρκετή κερατίνη. Πρέπει να γνωρίζεις πως όταν τα μαλλιά παθαίνουν overload κερατίνης, μπορούν να γίνουν θαμπά, ξηρά και εύθραυστα. Συνεπώς, αν έχεις υγιή μαλλιά δεν την συστήνουμε. Τέλος, αν έχεις πολύ σγουρά μαλλιά, μπορεί οι μπούκλες σου να χάσουν την φόρμα τους και ακόμη και μετά τους 6 μήνες, να έχεις σγουρή ρίζα με…σπαστές άκρες.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις για τις θεραπείες κερατίνης

  • Απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα όπως και τα μαλλιά με ντεκαπάζ. Ρώτησε την κομμώτρια για σαφείς οδηγίες μετά την θεραπεία, τα προϊόντα που μπορείς να χρησιμοποιείς για να παρατείνεις την διάρκεια της κτλ.
  • Η κερατίνη μπορεί να είναι επικίνδυνη για εγκύους.
  • Κάθε προϊόν μπορεί να έχει διαφορετικό βαθμό τοξικότητας. Αν έχεις αναπνευστικά προβλήματα, απόφυγε τις θεραπείες κερατίνης.
  • Η θερμότητα που εφαρμόζεται για να ενεργοποιήσει το προϊόν, δεν είναι άκακη καθώς μπορεί να φτάσει και τους 230 βαθμούς. Αν έχεις υγιή μαλλιά, τα βάζεις σε αρκετά μεγάλο κίνδυνο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται