Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι δεν πρέπει να κάνεις αν έπαθες ηλιακό έγκαυμα

Τι να αποφύγεις αν έπαθες ηλιακό έγκαυμα: γιατροσόφια, φυσικές θεραπείες που πρέπει να αποφύγεις και τι άλλο δεν πρέπει να κάνεις

Το καλοκαίρι αυξάνεται τρομακτικά ο κίνδυνος για ηλιακά εγκαύματα. Όσο και αν προσέχουμε με την τακτική εφαρμογή αντηλιακού, μπορεί να το παραμελήσουμε και να καταλήξουμε με ηλιακά εγκαύματα που κάνουν επίπονες τις κινήσεις μας, ακόμη και το καθημερινό ντύσιμο. Για αυτό τον λόγο και αφού έχουμε πει πώς να αντιμετωπίσεις τα ηλιακά εγκαύματα, σήμερα θα πούμε τι να αποφύγεις αν έπαθες ηλιακό έγκαυμα.

Είναι εξίσου σημαντικό και δυστυχώς στο διαδίκτυο μπορεί να διαβάσετε πολλές ανακρίβειες που συστήνουν εφαρμογή διαφόρων φυσικών σκευασμάτων. Πρέπει επίσης να έχετε υπόψιν, πως ένα ηλιακό έγκαυμα, είναι μια αρκετά επείγουσα δερματική κατάσταση, με την οποία δε πρέπει να κάνετε πειράματα και να εφαρμόζετε γιατροσόφια.

#1. Μην χρησιμοποιήσεις ζεστό νερό

Το ζεστό νερό, η πολλή πίεση του νερού, καθώς και ο πάγος απευθείας στο έγκαυμα, έχουν αρνητική επίδραση. Το ιδανικό είναι ένα ντουζ στην χαμηλότερη ανεκτή θερμοκρασία, ώστε να ρίξεις την θερμοκρασία του σώματος. Ακόμη μια πολύ καλή λύση, είναι να βρέξεις πετσέτες με κρύο νερό και να εφαρμόσεις στα σημεία. Τέλος, απόφυγε να εκθέτεις το ηλιακό έγκαυμα για πολύ ώρα στο νερό, καθώς θα επιδεινώσει την κατάσταση.

#2. Μην εκθέσεις το δέρμα στον ήλιο

Ακόμη και αν επιχειρήσεις να βγεις στον ήλιο αργά το απόγευμα, ο ήλιος έχει επίδραση στο δέρμα και θα επιδεινώσει την περιοχή του εγκαύματος. Φόρεσε λευκό χρώμα που δεν απορροφά το φως και ρούχα που καλύπτουν επαρκώς τα εγκαύματα, ώστε να μην τα δει το ηλιακό φως.

#3. Μη χρησιμοποιήσεις γιαούρτι

Οι ιδιότητες που έχει το γιαούρτι για τα εγκαύματα…είναι μύθος. Τα προβιοτικά που περιέχει δεν είναι απαραίτητα για το δέρμα που έχει υποστεί έγκαυμα, ούτε και το γαλακτικό του οξύ, που θα απολεπίσει την επιδερμίδα. Επιπλέον, σε ένα ηλιακό έγκαυμα, η θερμοκρασία του δέρματος είναι αρκετά υψηλή και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κολλήσει το γιαούρτι.

#4. Μην χρησιμοποιήσεις έλαια

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν υπάρχει ούτε μία έρευνα που να υποστηρίζει την θετική επίδραση ελαίων σε δέρμα με έγκαυμα. Για αυτόν τον λόγο, το Skin Cancer Foundation (SCF) προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες με βάση το λάδι και προϊόντα με παράγωγα πετρελαίου για εγκαύματα από τον ήλιο [1]. Πρέπει να αποφύγεις την άμεση εφαρμογή ελαίων στις περιοχές με έγκαυμα, όσο θρεπτικά και αν είναι. Οι δερματολόγοι προειδοποιούν, πως τα έλαια φράζουν τους πόρους και παγιδεύουν την υψηλή θερμοκρασία σε ένα ηλιακό έγκαυμα. Συνεπώς, δεν αφήνουν τα σημεία αυτά να ρίξουν την θερμοκρασία τους και πρέπει να τα αποφεύγεις.

Εδώ, πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχει έρευνα σε ανθρώπους, που να μελετά την επούλωση εγκαυμάτων με την χρήση ελαίων όπως το λάδι καρύδας ή το ελαιόλαδο που πολλοί χρησιμοποιούν. Οι μοναδικές έρευνες με κάποιες ενδείξεις έχουν γίνει σε ποντίκια.

Αντί για έλαια, προτίμησε να εφαρμόσεις κρέμα με πανθενόλη όπως η Bepanthol, για ταχύτερη επούλωση και ενδυνάμωση του επιδερμικού φραγμού. Αν θέλεις μια φυσική λύση, όπως είπαμε σε πρόσφατο αφιέρωμα, μόνο η αλόη βέρα, -σύμφωνα και με το CDC [2] και έρευνες σε ανθρώπους [3]- μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση σε ηλιακά εγκαύματα.

Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις φυτικά έλαια όπως το λάδι καρύδας ή το ελαιόλαδο για ενυδάτωση, μπορείς να το κάνεις αφού έχει επουλωθεί η περιοχή και δεν νιώθεις πλέον πόνο σε αυτά τα σημεία.

#5. Μην σπάσεις τις φουσκάλες

Σε πολλές περιπτώσεις το έγκαυμα, θα δημιουργήσει μικρές φουσκάλες με υγρό. Σε καμία περίπτωση μην αρχίσεις να τις σπας, καθώς μπορούν εύκολα να μολυνθούν. Αν σπάσουν από μόνες τους λόγω τριβής, καθάρισε με ήπιο σαπούνι και εφάρμοσε αντιβιοτική αλοιφή.

#6. Απόφυγε την τριβή

Πρέπει να αποφύγεις την τριβή πάση θυσία. Αυτό σημαίνει να μην χρησιμοποιείς λούφες και σφουγγάρια, να μην κάνεις απολέπιση, να μη το ξύνεις, να μην τρίβεις το δέρμα με την πετσέτα μετά το ντουζ και να μην φοράς εφαρμοστά ρούχα. Προτίμησε να ταμπονάρεις τα σημεία και να φοράς φαρδιά, ελαφριά ρούχα από δροσερά υφάσματα που αναπνέουν.

Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που νιώσετε συμπτώματα όπως πυρετός, σύγχυση, ζαλάδα, ίλιγγο, αφυδάτωση και ανεξήγητη κόπωση.

Επιστημονικές πηγές

  1. https://www.skincancer.org/risk-factors/sunburn/
  2. https://www.cdc.gov/niosh/topics/sunexposure/sunburn.html
  3. Efficacy of aloe vera cream in prevention and treatment of sunburn and suntan
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται