Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι να προσέχεις στις ηλεκτρονικές σου αγορές

Τι να προσέχεις όταν ψωνίζεις ρούχα online: σημαντικές πληροφορίες για να μάθεις τι να προσέχεις πάντα στις ηλεκτρονικές σου αγορές

Τα tips μας μέχρι τώρα ενείχαν συμβουλές για το τι να φορέσεις, πως να το φορέσεις, με τι να το συνδυάσεις αλλά και προσεγμένες προτάσεις αγοράς από τα καλύτερα e-shops. Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με έναν εντελώς διαφορετικό τομέα, αφού έχουμε λάβει αρκετές ερωτήσεις για το πώς να πραγματοποιείτε τις αγορές σας και σε τι να δίνετε σημασία πριν προβείτε σε κάποια αγορά.

Πότε να ζητάτε περισσότερες πληροφορίες και τι να αποφεύγετε

Ένα ρητό λέει “Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο και όλα τα άλλα οι Κινέζοι” και στον χώρο της μόδας, είναι γεγονός πως τα περισσότερα ρούχα κατασκευάζονται στην Κίνα. Δεν θα σας πούμε να μην αγοράζετε “Made in China”, γιατί στα ρούχα Κινέζικης προελεύσεως απλά δεν μπορείς να γνωρίζεις υπό ποιες προδιαγραφές κατασκευάστηκαν. Plus, δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε από την γκαρνταρόμπα μας, γιατί υπάρχουν και πολλά brands που κατασκευάζουν τα ρούχα τους στην Κίνα, με υψηλής ποιότητας υφάσματα και τεχνικές.

Επιπλέον, είναι πραγματικά αδύνατο να ξέρεις το που κατασκευάστηκαν αυτά που βλέπεις στα e-shops, αφού στα περισσότερα δεν αναγράφεται η προέλευση και οι ετικέτες βγαίνουν εύκολα. Aυτά που θα σας συμβουλέψουμε να ψάχνετε λίγο περισσότερο και να τους δίνετε την δέουσα σημασία, όταν δεν αναγράφονται στις σελίδες των καταστημάτων είναι:

#1. One size ρούχα

Όταν βλέπεις ONE SIZE, ναι, το πιο πιθανό είναι να κατασκευάστηκε στην Κίνα και μάλιστα με πατρόν στο μέσο όρο Κινεζικών μεγεθών ή σε μέγεθος XS-M. Το Κινέζικο μεγεθολόγιο έχει εντελώς διαφορετικές αναλογίες, οπότε αν δεν αναγράφονται οι ακριβείς διαστάσεις του ONE SIZE ρούχου, καλό θα ήταν να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες πριν το αγοράσεις.

Δεν είναι δυνατόν ένα one size ρούχο να έχει την ίδια εφαρμογή σε πολλούς διαφορετικούς σωματότυπους, εκτός και αν μιλάμε για κάπες. Άλλωστε το κλειδί για να δείχνεις stylish σε όλα σου τα ρούχα, είναι η σωστή εφαρμογή. Το πιο εμπεριστατωμένο άρθρο με φωτογραφίες και παραδείγματα, μπορείς να διαβάσεις στο Buzzfeed.

#2. Μη αναγραφόμενη σύνθεση υφάσματος

Όταν δεν αναγράφεται η σύνθεση ενός προϊόντος, κάτι είναι πραγματικά ύποπτο. Τα μεγάλα καταστήματα δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναγράφουν την σύνθεση, γιατί υπάρχει νομοθεσία που υποχρεώνει τους εμπόρους να αναγράφουν τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

#3. Υφάσματα που πρέπει να αποφεύγεις

Nylon, 100% Polyester, Acetate είναι υφάσματα που δεν αναπνέουν. Τα υφάσματα που θα έπρεπε να αναζητάτε είναι: Μετάξι, μαλλί, βαμβάκι, λινό, κασμίρ. Προσοχή όμως, στα εκζεματικά δέρματα, το μαλλί είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις το καλύτερο ύφασμα είναι το μετάξι.

Επιπλέον, όταν βλέπετε σε ένα προϊόν να αναγράφεται η λέξη σιφόν, μπορεί να είναι και παγίδα. Ενώ το σιφόν στην ουσία είναι ένα πολύ ποιοτικό ύφασμα, πλέον χρησιμοποιείται ως όρος για να περιγράψει ένα διαφανές ύφασμα, συνήθως συνθετικό.

#4. Ελλιπής παρουσίαση προϊόντος

Εκτός από την σύνθεση και τις διαστάσεις του προϊόντος, το αμέσως επόμενο πράγμα που πρέπει να προσέχετε, είναι η ακριβής φωτογραφική παρουσίαση. Στην περίπτωση των ρούχων, αν δεν βλέπεις φωτογραφία του μπροστινού αλλά και του πίσω μέρους ενός ρούχου αλλά και σε σωστό φωτισμό, δεν μπορείς να είσαι σίγουρη για την αγορά σου.

#5. Στοιχεία του εμπόρου

Ο εκάστοτε έμπορος είναι υποχρεωμένος από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία να αναγράφει τα στοιχεία της επιχείρησης στην ηλεκτρονική του σελίδα. Εμπορική ταυτότητα, AΦΜ, έδρα, τηλέφωνο. Εάν δεν αναγράφονται, τότε ίσως η επιχείρηση να λειτουργεί παράνομα και να καταλήξετε να περιμένετε εσαεί να καταφθάσει η παραγγελία σας.

#6. Αναγραφή όρων χρήσης και επιστροφής

Οποιοδήποτε κατάστημα δεν αναγράφει όρους αποστολής, πληρωμής και επιστροφών, μην το εμπιστεύεστε. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δια νόμου έχετε το δικαίωμα υπαναχώρησης της παραγγελίας σας εντός 14 ημερών σε οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό ή Ελληνικό κατάστημα. Εάν στους όρους επιστροφών το κατάστημα ισχυρίζεται πως δεν δέχεται επιστροφές ή αν αρνηθούν να σας επιστρέψουν τα χρήματα σας, η καλύτερη σας λύση είναι να προβείτε σε καταγγελία στο ΙΝΚΑ, αφού η άρνηση αποδοχής της επιστροφής συνιστά παράνομη συμπεριφορά. Ακόμη και το να αναγράφουν στην ιστοσελίδα πως δεν δέχονται επιστροφές, είναι παράνομο.

#7. Τεχνικές παραπλάνησης

Σε περίπτωση που πραγματοποιήσετε αγορά ενός προϊόντος που online φαίνεται να είναι διαθέσιμο και αργότερα σας ενημερώσουν πως το προϊόν είναι out of stock, συνιστά παράνομη συμπεριφορά και αθέμιτη τεχνική παραπλάνησης. Το εκάστοτε κατάστημα είναι υποχρεωμένο από το νόμο να ενημερώνει τις σελίδες του και το εμπόρευμα.

#8. Στοιχεία πληρωμής

Σε καμία περίπτωση ποτέ, MHN δίνετε τηλεφωνικά ή σε Facebook σελίδες τον αριθμό και το PIN της πιστωτικής σας κάρτας, το ΑΦΜ σας ή τους προσωπικούς σας κωδικούς.

#9. Social media

Γενικά, αυτό που θα σας συνιστούσαμε να κάνετε πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά από κατάστημα που δεν έχετε παραγγείλει ξανά κάτι, είναι να ελέγξετε τα social media του e-shop και ιδίως το Facebook. Ελέγξτε για κριτικές, σχόλια στην σελίδα, παράπονα και σχολιασμούς σε φωτογραφίες προιόντων, αφού οι πελάτες που έχουν εξαπατηθεί από παράνομα καταστήματα, σχεδόν πάντα αφήνουν την κριτική τους στο Facebook, ώστε να μην εξαπατηθεί περισσότερος κόσμος.

#10. SSL certificate

Τέλος, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε πριν να δώσετε οικονομικά στοιχεία σε οποιοδήποτε e-shop, είναι πώς η “κλειδαριά” που βλέπετε στο URL του -eshop, σας προστατεύει από υποκλοπή. Το να μην έχει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα την προβλεπόμενη “κλειδαριά” (πιστοποιητικό ασφαλείας SSL), δεν συνιστά απαραίτητα πως το κατάστημα είναι παράνομο, αλλά σίγουρα δεν είστε 100% ασφαλείς στις συναλλαγές σας.

Δες ακόμη: Πώς να ψωνίζεις στις εκπτώσεις έξυπνα και οικονομικά

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται