Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Συστατικά Καλλυντικών Που Πρέπει Να Αποφύγεις

Τοξικά συστατικά καλλυντικών: δες ποια είναι τα τοπ απαγορευτικά συστατικά καλλυντικών που πρέπει να αποφεύγεις

Το δέρμα μας έχει την ικανότητα να απορροφά συστατικά, ωφέλιμα αλλά και τοξικά. Πολλά προϊόντα που διαφημίζονται ως ωφέλιμα μπορούν στην πραγματικότητα να περιέχουν και συστατικά που μπορούν να βλάψουν όχι μόνο το δέρμα μας, αλλά τον οργανισμό μας ολόκληρο, αφού μέσω του δέρματος περνούν στο αίμα και από εκεί καταλήγουν στα όργανα του σώματος μας.

Τοξικά Συστατικά Καλλυντικών Που Πρέπει Να Αποφύγεις - The Cover

Για πολλά από αυτά τα συστατικά έχουν γίνει έρευνες, κάποιες με μεικτά συμπεράσματα, κάποιες με αρνητικά και κάποιες με θετικά. Το σίγουρο είναι, πως ακόμη και όταν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αυτά τα συστατικά να μας βλάψουν σε τέτοιο βαθμό, καλό είναι να τα αποφεύγουμε όσο μπορούμε. Όταν μάλιστα χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά, χρειάζεται μελέτη και γνώση των συστατικών ώστε να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε.

Για να σας βοηθήσουμε με τα basics των συστατικών που πρέπει να αποφεύγετε -καθώς και οι ίδιες οι εταιρείες τα αποφεύγουν πλέον- συντάξαμε ένα μίνι οδηγό με τα πιο γνωστά, απαγορευτικά συστατικά.

01

Parfum

Γιατί να αποφεύγεις καλλυντικά με συνθετικά αρώματα: Αν αγοράζεις φυσικά προϊόντα, στην ετικέτα η λέξη parfum (άρωμα) δεν πρέπει να περιέχεται και ΑΝ περιέχεται, πρέπει να περιέχεται προς το τέλος της ετικέτας. Για την ακρίβεια, πρέπει να είναι η τελευταία λέξη. Τα φυτικά καλλυντικά, επειδή δε μυρίζουν τόσο όμορφα όσο τα χημικά και πολύς κόσμος τα αποφεύγει για αυτό το λόγο, πολλές εταιρείες επιχειρούν να καλύψουν τη μυρωδιά τους, χρησιμοποιώντας τεχνητά αρώματα. Αυτό όμως θεωρείται λάθος πρακτική στα φυτικά καλλυντικά, αφού πρέπει να είναι απαλλαγμένα από χημικές ουσίες.


02

Σιλικόνες

Συστατικά και ονομασίες: Οτιδήποτε τελειώνει σε -cone όπως dimethicone, dimethiconol, cyclomethicone

Που τα βρίσκεις: Σε κρέμες και σέρουμ, σε leave-in προϊόντα περιποίησης μαλλιών, σε μαλακτικές, σε μάσκες, ακόμη και σε “αθώα” έλαια μαλλιών

Γιατί να αποφεύγεις τις σιλικόνες: Οι σιλικόνες είναι ο “ηθοποιός” που δρα ως βασικός πρωταγωνιστής σε προϊόντα που στην ουσία σε κάνουν να πιστεύεις ότι το δέρμα σου ή τα μαλλιά σου, είναι πιο υγιή, πιο γυαλιστερά, πιο απαλά. Και αυτό συμβαίνει γιατί σχηματίζουν ένα φιλμ στο δέρμα και στα μαλλιά σου, ενώ στην ουσία δεν σου παρέχουν κανένα όφελος. Στα περισσότερα προϊόντα περιποίησης μάλιστα θα δεις τις σιλικόνες ως δεύτερο συστατικό στην ετικέτα, που σημαίνει πως το προϊόν περιέχει μεγάλη ποσότητα σιλικόνης. Επιπλέον, οι σιλικόνες δεν απομακρύνονται εύκολα με το νερό που σημαίνει πως ακόμη και όταν λούζεσαι ή πλένεις το πρόσωπο σου, δύσκολα απομακρύνονται. Τέλος, το φιλμ που σχηματίζουν, μπορεί να εμποδίζει την υγρασία να δραπετεύσει αλλά συγχρόνως δεν αφήνει το δέρμα να αναπνεύσει και έτσι παγιδεύει στο εσωτερικό και στοιχεία που δεν θέλεις να βρίσκονται στην επιδερμίδα σου ή στα μαλλιά σου.


03

PEG 1-4

Συστατικά και ονομασίες: Το PEG είναι επίσης γνωστό ως polyethylene glycol=πολυαιθυλενοξείδιο ή πολυοξυαιθυλένιο, ανάλογα με το μοριακό του βάρος. 

Που τα βρίσκεις: Η πολυαιθυλενογλυκόλη προέρχεται από το πετρέλαιο και έχει πολλές εφαρμογές, από τη βιομηχανική παραγωγή έως την ιατρική. Στα καλλυντικά όπου περιέχεται αυξάνει την διεισδυτικότητα τους.

Γιατί να τα αποφεύγεις: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα PEG πολλές φορές μπορεί να περιέχουν ακόμη και βαρέα μέταλλα όπως, μόλυβδο, κοβάλτιο, νικέλιο, κάδμιο, ακόμη και αρσενικό. Αυτά τα μέταλλα, συνδέονται ακόμη και με την εμφάνιση καρκίνου.


04

SLES/SLS

Συστατικά και ονομασίες: Sodium Salt, Sulfuric Acid, Dodecyl Sodium Sulfate, PEG-(1-4), Lauryl Ether Sulfate, Polyethylene Glycol (1-4), Lauryl Ether Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate

Που τα βρίσκεις: Σε σαπούνια και απορρυπαντικά και στο 90% των προϊόντων περιποίησης προσώπου, σώματος και μαλλιών. Χρησιμοποιούνται ως ενυδατικοί και μαλακτικοί παράγοντες και ως γαλακτωματοποιητές.

Γιατί να τα αποφεύγεις: Οι έρευνες διχάζονται ακόμη για αυτά τα 2 συστατικά, αλλά σε ευαίσθητα δέρματα, μαλλιά και μάτια μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό. Επίσης, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν πως μπορούν να προκαλέσουν και τριχόπτωση καθώς μένουν στον θύλακα της τρίχας και με την χρόνια χρήση τον αποδυναμώνουν. Ακόμη και για τα SLES που θεωρούνται πιο ασφαλή από τα SLS (θειικά άλατα) εικάζεται πως όταν αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα συστατικά, μπορούν να γίνουν καρκινογόνα.


05

Parabens

Συστατικά: methylparaben (E number E218), ethylparaben (E214), propylparaben (E216), butylparaben, heptylparaben (E209), isobutylparaben, isopropylparaben, benzylparaben.

Που τα βρίσκεις: χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν μεγάλη γκάμα καλλυντικών, όπως προϊόντα μακιγιάζ, προϊόντα περιποίησης μαλλιών όπως σαμπουάν μαλακτικές και μάσκες, προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος όπως κρέμες, γαλακτώματα, μάσκες, καθαριστικά

Γιατί να αποφεύγεις τα parabens: Μιμούνται τις επιδράσεις των οιστρογόνων, μπορούν να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες και ευαισθησία, διαταράσσουν τις ορμόνες του οργανισμού, μπορούν να προκαλέσουν γήρανση του δέρματος


06

Pthalates

Συστατικά και ονομασίες: dibutylphthalate, dimethylphthalate, PVC, DHEP, DiBP, BBP (Butyl Benzyl Phthalate), DBP (Di-n-butyl Phthalate), DEP, DiDP (Di-isodecyl phthalate), DnHP (Di-n-Hexyl Phthalate)

Που τα βρίσκεις: Σε λακ, βερνίκια νυχιών, σαμπουάν, σαπούνια, λοσιόν, αποσμητικά, εντομοκτόνα. Χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές.

Γιατί να τα αποφεύγεις: Προκαλούν διαβήτη, άσθμα, έκζεμα, αλλεργίες, ενδοκρινικές διαταραχές, αναπαραγωγικές διαταραχές ακόμη και αναπτυξιακές διαταραχές, όπως και μείωση της τεστοστερόνης στους άνδρες. Ακόμη, ως συστατικά που μιμούνται την δράση των οιστρογόνων, θεωρούνται και καρκινογόνα.


07

Αλουμίνιο (aluminum chlorohydrate)

Που το βρίσκεις: Στα αποσμητικά/αντιιδρωτικά

Γιατί να το αποφεύγεις: Το αλουμίνιον, θεωρείται ορμονικός διαταράκτης και μάλιστα απορροφάται από το δέρμα και συγκεντρώνεται στους ιστούς του στήθους. Έχουνε γίνει έρευνες που συμπέραναν πως η συχνή χρήση αποσμητικών με αλουμίνιο, αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει πως τα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων όπως το αλουμίνιο στον οργανισμό, αυξάνουν την πιθανότητα για άνοια και Αλτσχάιμερς.

Διάβασε: 7 Φυτικά Αποσμητικά Χωρίς Αλουμίνιο Για Να Αγοράσεις Τώρα


08

Triclosan

Που το βρίσκεις: Σε οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαπούνια, καθαριστικά, αφροί ξυρίσματος, στοματικά διαλύματα

Γιατί να το αποφεύγεις: Η τρικλοζάνη έχει ενοχοποιηθεί για μια σειρά από προβλήματα και πλέον έχει αφαιρεθεί από τα περισσότερα προϊόντα. Διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα, επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος και είναι καρκινογόνο.


Πλέον, μπορείτε να βρείτε πολλά προϊόντα με τις ειδικές σημάνσεις “Paraben free, SLS/SLES free, Silicone free” ακόμη και στο σούπερ μάρκετ, οπότε δεν είναι δύσκολο να τα αναζητήσετε. Μπορείτε βέβαια, να παρακολουθείτε και την σελίδα μας για περισσότερα άρθρα, σχετικά με ασφαλή και clean προϊόντα περιποίησης.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται