Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

3 τροφές που δεν φανταζόσουν πως βοηθούν στην πέψη

Τροφές που βοηθούν στην πέψη: δες ποιες είναι οι τροφές που μπορείς να προσθέσεις στην διατροφή σου για ένα υγιές πεπτικό σύστημα

Είναι ευρέως γνωστό, πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες μπορούν να προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, για αυτό και η κατανάλωση τροφών όπως τα δημητριακά, συστήνονται στις περισσότερες δίαιτες. Πολύς κόσμος όμως παρουσιάζει μια δυσανεξία σε διάφορα δημητριακά και τα αποφεύγει συστηματικά. Οπότε, εδώ έρχεται το ερώτημα, ποιες άλλες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του πεπτικού και πιο συγκεκριμένα έχουν χωνευτική επίδραση και προάγουν την πέψη;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετές τροφές που με τις χωνευτικές τους ιδιότητες, μπορούν να βοηθήσουν με τα προβλήματα πέψης, φουσκώματος και καούρας. Κάποιες από αυτές μάλιστα, μπορεί και να μην φανταζόσουν πως μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη.

Διάβασε παρακάτω, τα πάντα για αυτές τις τροφές που βοηθούν στην πέψη, τις ιδιότητες τους, τα θρεπτικά τους συστατικά, τι πρέπει να προσέχεις όταν τις καταναλώνεις αλλά και πώς μπορείς να τις εντάξεις στην διατροφή σου.

#1. Γκρέιπφρουιτ

Αυτό το θαυματουργό φρούτο, είναι μια βόμβα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που βοηθά σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, ενώ είναι αρκετά χαμηλό σε θερμίδες. Έχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι, ενώ έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτένιο, κάλιο και μαγνήσιο. Ρυθμίζει την χοληστερίνη, τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, τα οποία με την σειρά τους μειώνουν την όρεξη, αλλά και το σάκχαρο. Έτσι, καθίσταται μια υπερτροφή για τους διαβητικούς αλλά και τους καρδιοπαθείς. Επιπλέον, είναι αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Προάγει το αίσθημα της πληρότητας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε νερό και φυτικές ίνες και έτσι συνδέεται με ακόμη περισσότερα οφέλη στην δίαιτα.

Περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στον έλεγχο των σακχάρων στο αίμα, που είναι παράμετροι του μεταβολικού συνδρόμου, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, βελτιώνοντας την πέψη.

Οι ερευνητές μιας μελέτης για το γκρέιπφρουτ και το μεταβολικό σύνδρομο που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Medicinal Food” το 2006 διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ, είτε καταναλώνεται ως το μισό από ολόκληρο φρούτο, είτε σε μορφή χυμού ή κάψουλας, οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα το 91 παχύσαρκα άτομα. (1,2)

Τι πρέπει να προσέχεις στην κατανάλωση του γκρέιπφρουιτ

Αυτό το φρούτο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά αλληλεπιδρά με πάρα πολλά φάρμακα. Αν υποφέρετε από οποιαδήποτε πάθηση για την οποία λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν το εντάξετε στην διατροφή σας. Τα φάρμακα με τα οποία αλληλεπιδρά: στατίνες, ανοσοκατασταλτικά, βενζοδιαζεπίνες, φάρμακα για την υπέρταση κ.τ.λ.

Πώς να εντάξεις το γκρέιπφρουιτ στην διατροφή σου

  • Προσθέστε το σε σαλάτες, σε συνδυασμό με φυλλώδη λαχανικά και αβοκάντο
  • Προσθέστε το σε smoothies
  • Προσθέστε το σε επιδόρπια και σνακ
  • Ο συνδυασμός του με τυριά, εξουδετερώνει την οξύτητα του φρούτου και το καθιστά πιο ευχάριστο στην γεύση, αφού προάγει την παραγωγή σιέλου
  • Το ροζέ γκρέιπφρουιτ είναι πιο γλυκό

#2. Θρούμπι

Ένα πολύτιμο μπαχαρικό που μπορείτε να εντάξετε στο μαγείρεμα, είναι το θρούμπι. Συγγενής της ρίγανης και του θυμαριού, οι χωνευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαία Ελλάδα. Το άρωμα του και η γεύση του το κάνουν να μοιάζει με μια πιο απαλή εκδοχή του θυμαριού. Ελαφρώς πικάντικο, μπορεί να αντικαταστήσει το πιπέρι. Μπορείτε να το προσθέσετε σε κρέατα, κιμάδες και όσπρια ώστε να γίνουν πιο εύπεπτα, ενώ ταιριάζει πολύ με τον βασιλικό, το σκόρδο, την πάπρικα και το δενδρολίβανο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ: Τα Καλύτερα Τσάγια Για Απώλεια Βάρους

#3. Στρείδια

Είναι μια από τις πιο αγαπημένες θαλασσινές τροφές παγκοσμίως. Η τρυφερή υφή, η γεύση θάλασσας, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες και βιταμίνες αλλά χαμηλή σε θερμίδες, τα καθιστούν την απόλυτη υπερτροφή. Τα κύρια θρεπτικά συστατικά τους, είναι η βιταμίνη D, η B12, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σελήνιο. Ελαττώνουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, είναι αντιοξειδωτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης (LDL) και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Μάλιστα, τα επίπεδα περιεκτικότητας σε βιταμίνη D, αγγίζουν το 75% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης!

Ο ψευδάργυρος, μαζί με το μαγνήσιο και το χλώριο, χρησιμοποιούνται από τα βρεγματικά κύτταρα του στομάχου για την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος (HCL). Αν διαπιστώσετε ότι έχετε πρόβλημα με την πέψη των πρωτεϊνών ή έχετε επαναλαμβανόμενες καούρες, είναι πολύ πιθανό να έχετε πολύ λίγο HCL και ενδεχομένως όχι αρκετό ψευδάργυρο για να σας επιτρέψει να παράγετε την κατάλληλη ποσότητα για την πέψη των τροφών. Εδώ, βοηθούν τα στρείδια, καθώς η περιεκτικότητα τους σε ψευδάργυρο είναι τετραπλάσια, από την απαραίτητη ποσότητα ημερήσια πρόσληψης!

Τέλος, είναι πολύ πλούσια σε Ω3 λιπαρά, που καταπολεμούν τις φλεγμονές και προωθούν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ τα ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (3).

Και μπορεί οι αφροδισιακές τους ιδιότητες, ουδέποτε να τεκμηριώθηκαν επιστημονικά, τα οφέλη τους όμως στην υγιεινή διατροφή έχουν επιβεβαιωθεί μέσα από πολλές επιστημονικές έρευνες.

Τα στρείδια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, αλλά και πλήρης πηγή πρωτεΐνης, αφού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Ως γνωστόν, οι τροφές που είναι τόσο πλούσιες σε πρωτείνες, προάγουν την αίσθηση πληρότητας και σταθεροποιούν την όρεξη, αυξάνοντας τα επίπεδα των ορμονών που ευθύνονται για αυτήν (4).

Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ενισχύουν την απώλεια βάρους περισσότερο από τις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες ή τις δίαιτες με υψηλότερους υδατάνθρακες (5 ,6 ,7).

Τι να προσέχεις με την κατανάλωση στρειδιών

  • Λάβετε υπόψη ότι τα στρείδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Πρέπει να προσέχετε λοιπόν στην κατανάλωση, ιδίως εάν υποφέρετε από αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση.
  • Δεδομένου ότι απορροφούν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά από τις περιοχές όπου αναπτύσσονται, ορισμένα στρείδια μπορεί να περιέχουν ρύπους και τοξίνες, επομένως συστήνεται να καταναλώνετε μόνο αυτά που αγοράζονται από αξιόπιστη πηγή.
  • Τα ωμά και τα όχι καλά μαγειρεμένα στρείδια μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο σοβαρών μολύνσεων με πολύ σοβαρές συνέπειες, καθώς μπορεί να επιφέρουν ακόμη και θάνατο.
  • Η κατανάλωση τους πρέπει να αποφεύγεται από εγκύους, ανοσοκατεσταλμένους, παιδιά και γυναίκες που θηλάζουν.
  • Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, για αυτό και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, αφού η τοξικότητα από ψευδάργυρο είναι πολύ πιθανό να συμβεί, σε υπέρμετρη κατανάλωση τους.
  • Τα στρείδια μπορούν να παρουσιάσουν προβλήματα σε άτομα που υποφέρουν από γαστρίτιδα καθώς σε ένα όξινο περιβάλλον, τα βακτήρια που ίσως περιέχουν, μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτατα

Πώς να εντάξεις τα στρείδια στην διατροφή σου

  • Κάντε τα ποσέ σε σάλτσα κόκκινου κρασιού
  • Προσθέστε τα σε ένα ριζότο
  • Ψήστε τα στο φούρνο σαν ογκρατέν, προσθέτοντας παρμεζάνα
  • Συνδυάστε με ζυμαρικά
  • Πανάρετε σε φρυγανιά και μαγειρέψτε στο τηγάνι
  • Προσθέστε τα σε σούπερ με θαλασσινά

Αν και σε πολλά εστιατόρια, θα σου τα σερβίρουν σε πάγο ή με λίγο λεμόνι, όταν θα τα μαγειρέψετε στο σπίτι, μπορείτε να τα αχνίσετε, ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα επιβιώσουν οποιαδήποτε βακτήρια μπορεί να περιέχουν. Μπορείτε ακόμη να τα προσθέσετε μέσα σε σάλτσες. Πριν τα καταναλώσετε, θυμηθείτε πως πρέπει να τα ξεπλύνετε πολύ καλά, ώστε να απομακρύνετε τυχόν χώματα που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Αν αποφασίσετε να τα βράσετε, βράστε ωσότου ανοίξει το κέλυφος και συνεχίστε το βράσιμο για επιπλέον 3-5 λεπτά. Όσα δεν άνοιξαν εντελώς κατά το βράσιμο, απορρίψτε τα. Επίσης μπορείτε να τα τηγανίσετε για 3 λεπτά ή να τα ψήσετε για 10 λεπτά στο φούρνο.


Επιστημονικές πηγές

#1. The grapefruit: an old wine in a new glass? Metabolic and cardiovascular perspectives

#2. The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome

#3. Fish, shellfish, and long-chain n-3 fatty acid consumption and risk of incident type 2 diabetes in middle-aged Chinese men and women

#4. Effects of fat, protein, and carbohydrate and protein load on appetite, plasma cholecystokinin, peptide YY, and ghrelin

#5. Comparison of high protein and high fiber weight-loss diets in women with risk factors for the metabolic syndrome: a randomized trial

#6. The role of higher protein diets in weight control and obesity-related comorbidities

#7. Effect of a High-Protein Diet versus Standard-Protein Diet on Weight Loss and Biomarkers of Metabolic Syndrome: A Randomized Clinical Trial

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται