Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ποιος τύπος μπούκλας είσαι και γιατί πρέπει να το γνωρίζεις

Τύποι μπούκλας: πόσοι υπάρχουν, πώς να αναγνωρίσεις τον δικό σου και πώς να βρεις τα προϊόντα που σου ταιριάζουν

Αρχικά, πρέπει να σου πούμε πως αν και πολλοί επαγγελματίες του χώρου όταν αναφέρονται στον τύπο μαλλιών, εννοούν τον τύπο μπούκλας ή το πόσο ξηρά/λιπαρά είναι τα μαλλιά μας, η αλήθεια είναι αρκετά πιο περίπλοκη.

Ο τύπος των μαλλιών μας καθορίζεται από τρεις παράγοντες: τον τύπο της μπούκλας, το πορώδες των μαλλιών και το πάχος της τρίχας. Σήμερα θα αναλύσουμε τα πάντα για τα σγουρά μαλλιά, ώστε όταν θα έχεις διαβάσει αυτό το άρθρο, να γνωρίζεις τον τύπο μπούκλας των μαλλιών σου. Σε επόμενο αφιέρωμα, θα αναλύσουμε τα πάντα για το PH και το πορώδες, ώστε να έχεις πλήρη γνώση του τύπου των μαλλιών σου.

Μια ακόμη μια παράμετρος για να διαλέξεις τα σωστά προϊόντα είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Δεν πρέπει όμως να συγχέεις τον τύπο των μαλλιών σου με την κατάσταση τους. Αν δηλαδή είναι υγιή, ταλαιπωρημένα ή κατεστραμμένα, αυτό αναφέρεται στην κατάσταση των μαλλιών και όχι στον τύπο τους.

Γιατί πρέπει να γνωρίζεις τον τύπο μπούκλας των μαλλιών σου

Εάν έχεις σγουρά μαλλιά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τον τύπο μπούκλας των μαλλιών σου για να βρίσκεις τα κατάλληλα προϊόντα για σένα, αλλά και την σωστή ρουτίνα περιποίησης.

Γιατί πίστεψε μας, μπορεί να χρησιμοποιείς τα καλύτερα προϊόντα που υπάρχουν, αλλά αν δεν ταιριάζουν στα δικά σου μαλλιά, όχι μόνο δεν θα τα βοηθήσουν αλλά μπορούν να τους προκαλέσουν φθορά.

Και όταν λέμε σωστά προϊόντα, δεν αναφερόμαστε μόνο σε σαμπουάν και μάσκες, αλλά ακόμη και στις βούρτσες που χρησιμοποιείς και ίσως έτσι χαλάς τον σχηματισμό της μπούκλας.

Πώς να βρεις τον δικό σου τύπο μπούκλας

Και όμως, υπάρχουν 9 τύποι μπούκλας και για να βρεις τον δικό σου, πρέπει να αφήσεις τα μαλλιά σου στο φυσικό τους για αρκετό καιρό, ώστε να ενισχυθούν οι φυσικοί σχηματισμοί και έτσι να ανακαλύψεις τον δικό σου τύπο.

Για να επιταχύνεις αυτή την διαδικασία, μπορείς να ακολουθήσεις την Curly Girl μέθοδο περιποίησης, που σκοπό έχει να επαναφέρει το σχήμα της μπούκλας στα μαλλιά σου.

Επίσης, κάτι που πρέπει να έχεις υπόψιν, είναι πως τα σγουρά μαλλιά είναι συνήθως αρκετά ξηρά καθώς τα φυσικά έλαια του τριχωτού δεν φτάνουν εύκολα σε όλο το μήκος της τρίχας. Έτσι, δείχνουν αρκετά άγρια και θέλουν extra περιποίηση με σωστά προϊόντα.

Το styling που κάνεις με προϊόντα είναι προτιμότερο να γίνεται σε βρεγμένα μαλλιά, καθώς έτσι θα τα βοηθήσεις να συγκρατήσουν περισσότερη υγρασία.

Πόσοι τύποι μπούκλας υπάρχουν

Τα σγουρά μαλλιά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες και έπειτα σε 9 τύπους. Ξεκινώντας από τα σπαστά και καταλήγοντας στα πολύ κατσαρά μαλλιά που συναντάμε αποκλειστικά σε έγχρωμες γυναίκες, είναι αρκετά εύκολο να αναγνωρίσεις τον δικό σου τύπο μπούκλας. Την κατηγορία 1, όπως θα δεις παρακάτω δεν την αναλύουμε, καθώς αφορά τα ίσια μαλλιά.

Οι κατηγορίες:

 • Κατηγορία 1: ίσια μαλλιά
 • Κατηγορία 2: κυματιστά ως χαλαρές μπούκλες
 • Κατηγορία 3: σφιχτές ως πολύ σφιχτές μπούκλες
 • Κατηγορία 4: κατσαρά, άφρο μαλλιά με πολύ μικρή διάμετρο μπούκλας

Οι τύποι μπούκλας:

 • 2A: Χαλαροί κυματισμοί
 • 2B: Σχηματισμένοι κυματισμοί
 • 2C: Χαλαρές μπούκλες
 • 3A: Σχηματισμένες μεσαίου διαμέτρου μπούκλες
 • 3B: Σφιχτές λεπτές μπούκλες
 • 3C: Πολύ σφιχτές, πολύ λεπτές μπούκλες
 • 4A: Άφρο μπούκλες λεπτό σπιράλ
 • 4B: Άφρο μπούκλες πολύ λεπτό σπιράλ
 • 4C: Άφρο μπούκλες ζιγκ-ζαγκ

Η σωστή περιποίηση για κάθε τύπο μπούκλας

Εάν αναγνωρίζεις στα μαλλιά σου 2 ή και περισσότερους διαφορετικούς τύπους μπούκλας, είναι φυσιολογικό. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να μην εφαρμόζεις την σωστή ρουτίνα περιποίησης και styling των μαλλιών σου, ώστε να αποκτήσουν όλα τον φυσικό τους σχηματισμό.

Η συμβουλή μας είναι και πάλι, να αφήσεις τα μαλλιά σου στο φυσικό τους, να αποφύγεις κάθε είδους παρέμβαση στο φυσικό τους pattern (όπως ισιώματα ή αλλαγή της μπούκλας με θερμικά εργαλεία) και να ενισχύσεις τις μπούκλες σου με ειδικά προϊόντα styling για μπούκλες.

Ακόμη, ένα πολύ σημαντικό tip, είναι να χρησιμοποιείς μόνο σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα. Τα θειικά άλατα είναι πολύ δυνατά συστατικά και καθαρίζουν βαθιά το τριχωτό, αφαιρώντας όμως και την φυσική του υγρασία. Έτσι, βλάπτουν ακόμη περισσότερο τα σγουρά μαλλιά που ήδη δυσκολεύονται να παραμείνουν ενυδατωμένα. Εμείς λατρεύουμε το Kiehl’s Smoothing Oil-Infused Shampoo (17,91€).

Τα κατάλληλα προϊόντα για κάθε τύπο μπούκλας

Μετά την curly girl method που έγινε viral, βλέπουμε πολλά brands να εξειδικεύουν τα προϊόντα τους, ανάλογα με τον τύπο μπούκλας. Ένα haircare brand που σου συστήνουμε να μελετήσεις είναι η Shea Moisture, καθώς μπορείς να βασίσεις όλη τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σου σε αυτό το brand.

Φυσικά, όπως είπαμε και παραπάνω, για να επιλέξεις τα σωστά προϊόντα πρέπει να γνωρίζεις τον πλήρη τύπο των μαλλιών σου, αφού και το πορώδες είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει ποια προϊόντα θα δεχτούν καλύτερα τα μαλλιά σου.

Αν δεν γνωρίζεις τι είναι το πορώδες των μαλλιών σου -θα το μάθεις σύντομα σε επόμενο αφιέρωμα- ή αν δεν σε απασχολεί και τόσο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια all around προϊόντα που ταιριάζουν σε όλες τις γυναίκες με σγουρά μαλλιά.

Μία κατηγορία αυτών των προϊόντων, είναι τα προϊόντα styling για σγουρά μαλλιά όπως ένα gel μαλλιών και ελαφριά έλαια όπως το jojoba oil.

Αγαπημένη σειρά προϊόντων για κάθε τύπο μπούκλας: Bumble & Bumble Hairdresser’s Invisible Oil.

ΤΥΠΟΣ 2Α

Αν είσαι τύπος μπούκλας 2Α, τότε εκτός από ασχημάτιστους κυματισμούς, είναι πολύ πιθανό τα μαλλιά σου να φριζάρουν. Για το λούσιμο, επίλεξε προϊόντα βαθιάς ενυδάτωσης και de-frizz για να μειώσεις το φριζάρισμα. Για το styling επίλεξε ένα gel διαμόρφωσης για μπούκλες, ώστε να ενισχύσεις τον φυσικό σχηματισμό τους.

Τα καλύτερα προϊόντα για σένα:


ΤΥΠΟΣ 2Β

Οι κυματισμοί σου, προσομοιάζουν τα κυματιστά μαλλιά παραλίας. Μπορείς να ενισχύσεις αυτό το look ακόμη περισσότερο, ώστε να έχεις πάντα ένα σέξι look. Το μυστικό είναι να λειαίνεις την υφή τους με ελαφριά συστατικά και να ενισχύεις τους κυματισμούς με προϊόντα που δεν βαραίνουν.

Αυτό σημαίνει υγρά προϊόντα leave-in, ελαφριά έλαια (όπως πχ. ηλιέλαιο, έλαιο jojoba, έλαιο avocado) και ελαφριά προϊόντα styling όπως beach sprays και αφρούς για μπούκλες.

Τα καλύτερα προϊόντα για σένα:


ΤΥΠΟΣ 2C

Στον τύπο 2C, μπορούμε να πούμε πως ανήκουν οι πολύ χαλαρές μπούκλες ή οι κυματισμοί με πολύ βάθος. Τα δικά σου μαλλιά είναι εύκολα στο styling, αλλά ίσως είναι επιρρεπή στο φριζάρισμα. Πρέπει να δώσεις βάση στα προϊόντα λουσίματος αλλά και στα leave-in, τα οποία πρέπει να έχουν συστατικά θρέψης και ενυδάτωσης. Με λίγα λόγια, πρέπει να ενυδατώνεις τα μαλλιά χωρίς να τα βαραίνεις. Επίσης, έχε υπόψιν πως το λάδι καρύδας, είναι βαρύ και δεν ενδείκνυται για τον δικό σου τύπο μπούκλας.

Τα καλύτερα προϊόντα για σένα:


ΤΥΠΟΣ 3Α/3B/3C

Σε αυτούς τους τρεις τύπους μπούκλας, τα προϊόντα που ενδείκνυνται είναι λίγο-πολύ κατάλληλα και για τους τρεις. Οι μπούκλες είναι σχηματισμένες, σε άλλες πιο σφιχτές σε άλλες πιο χαλαρές. Τα μυστικά περιποίησης είναι να κάνεις το styling σε βρεγμένα μαλλιά -προτού χάσουν την υγρασία τους- αλλά και να εφαρμόζεις προϊόντα για βαθιά θρέψη σε κάθε λούσιμο. Για leave-in προϊόντα, συστήνουμε κρέμες και βούτυρα, ενώ στο styling μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πιο βαριά προϊόντα όπως τα gel, τα custards κτλ.

Τα καλύτερα προϊόντα για σένα:


ΤΥΠΟΙ 4Α/4Β/4C

Αυτοί οι τύποι μπούκλας συναντώνται κυρίως σε γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής και έχουν το εξής κοινό χαρακτηριστικό. Μπορούν να έχουν και μπούκλες σπιράλ, αλλά και ζιγκ-ζαγκ και έτσι να μπλέκονται πολύ. Προϊόντα για σφιχτό κράτημα θα τιθασεύσουν τον όγκο, ενώ σαν συστατικά περιποίησης πρέπει να ψάχνεις αυτά που παρέχουν πολύ ενυδάτωση όπως για παράδειγμα, η αλόη.

Επίσης, η ιδανική σειρά εφαρμογής προϊόντων είναι από τα πιο ελαφριά στα πιο βαριά. Υγρά προϊόντα leave-in, έπειτα έλαιο θρέψης και στο τέλος κρέμα/gel styling, ώστε να γίνουν πιο στιλπνά.

Τα καλύτερα προϊόντα για σένα:


Opening image credits: shaunaelizabethhair

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται